Dodaj do ulubionych

Fiberoskopia czy któreś lipcowe miało to badanie?

31.03.11, 10:51
zbliżamy się powoli do tego badania u foniatry w CZD.
Podobno wkłada się cienką rurkę z kamerką i ogląda czy faktycznie migdał jest przerośnięty. Ja mdleje na sama myśl (moja fobia) :( Jedyne w czym mi lepiej to, że M pojedzie z nami i ja w razie czego będę mogła wyjść z gabinetu. Wcale mi z tym nie lepiej oczywiście.

Czy któreś lipcowe może miało to badanie przed podjęciem decyzji o zabiegu wycięciu trzeciego migdałka?
Obserwuj wątek
    • a090707 Re: Fiberoskopia czy któreś lipcowe miało to bad 31.03.11, 11:00
      Dobrze, ze sa takie badania. U nas ordynator laryngologii tylko spojrzal w gardlo i zadecydowal, ze trzeba wyciac trzeci migdal i podciac dwa pozostale. Na razie mlody dostal leki od refluksu od alergologa i jest ok. Ech, lekarze... o zadnym badaniu nie bylo mowy nawet.
    • leluchow1 Re: Fiberoskopia czy któreś lipcowe miało to bad 31.03.11, 11:22
      Moim dzieciom wkładali "rękę po łokieć" :-). Chyba ta kamerka jednak lepsza. :-)
    • domatorka.amatorka Re: Fiberoskopia czy któreś lipcowe miało to bad 31.03.11, 12:42
      Ada miała-wrzeszczała jak opętana:> po wyjściu z gabinetu twierdziła że ta rurka była gorąca i ją to parzyło, wg Ady najgorsze są tamponady ze znieczuleniem wkładane do nosa przed tym zabiegiem
      aha przed Adą była 3-letnia dziewczynka, która nawet nie pisnęła w trakcie badania
      • aga_junior Re: Fiberoskopia czy któreś lipcowe miało to bad 31.03.11, 15:12
        Wydaje mi się, ze junior będzie krzyczał bo przy Andżeli w takich sytuacjach wypada miękowato :-/
        Z jednej strony jestem "za tym badaniem" bo po co kierować na zabieg jeśli migdał nie jest główną przyczyną chorób, z drugiej samo badanie prze przerasta :(
      • aga_junior domatorka 31.03.11, 15:14
        powiedz ile trwa to badanie? mieliście zakaz jedzenia i picia na 3 godz. przed?
        • e1w2ewa Re: domatorka 31.03.11, 18:27
          Nie stresuj się. Badanie nie trwa długo, żeby cokolwiek zarejestrować trzeba od 5 do 15 sekund (tyle musi być kamerka w nosku).Wszystko zależy od tego czy dziecko da się zbadać czy trzeba je będzie troszkę przytrzymać. Dobrze więc, że mąż będzie przy tym badaniu. U nas to właśnie on trzymał małą na kolanach i dzięki temu udało się. To raczej nie boli, ale dyskomfort i strach robią swoje. My nie mieliśmy tamponów ze środkiem znieczulającym, nie wiem od czego to zależy, ale według mnie lepiej jest bez. Bez znieczulania badanie trwa króciutko, a przecież o to chodzi. Generalnie szkoda dziecka, ale badanie jest najbardziej miarodajne-kamerka wszystko przedstawia. My po badaniu dostaliśmy opis ze zdjęciami migdałka, oczywiście jest przerośnięty, nadający się do usunięcia. Jednak za radą lekarza jeszcze wstrzymujemy się z zabiegiem. Przed badaniem nie ma zakazu jedzenia i picia. Mam nadzieję, że pomogłam. Nie stresuj się i zrób badanie jak najszybciej dla dobra dziecka.Pozdrawiam!!!
          • ridibunda Re: domatorka 31.03.11, 18:34
            Mój starszak miał, dokładnie jest tak jak pisze ewa. Badanie trwa chwileczkę, wiadomo stres ale nie ma czego za bardzo przeżywać, wg. mnie pobieranie krwi jest gorsze. Dacie radę!
            • aga_junior kurde to czemu małemu zrobili zakaz 31.03.11, 20:22
              jedzenia i picia na 3 godz. przed wizytą???
              może z myślą, że coś jeszcze będą mu robić?

kurde dzięki dziewczyny, za opis, trochę mnie to uspokoiło :-) tzn. wiem, że to potrzebne badania a kompletnie nie mam o nich pojęcia nie miałam z Andżelą spraw migdałkowych.
              • leluchow1 Re: kurde to czemu małemu zrobili zakaz 01.04.11, 07:07
                Może boją się że będzie miał odruchy wymiotne, a wtedy jednak lepiej żeby brzuszek pusty był.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka