Dodaj do ulubionych

Aferzystka, 3 migdał i diagnoza

13.05.11, 07:35
Bylismy wczoraj na kontroli.
Młoda chrapie jak stara ;), oddycha cały czas przez buzię i co najgorsze zaczęła łapać nocne bezdechy.
Podczas badania była wspaniale dzielna w 100% współpracowała z lekarzem ani nie pisneła.
No i diagnoza migdał do natychmiastowego wycięcia, zajmuje 100 % !!!! przestrzeni. Dzis szukanei w którym szpitalu zrobią to najszybciej.
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 07:36
      Dodam,ze widziałam jak sie piejknie usadowił na kamerze, wyglada jak głaz zatykający jaskinię ;/
      • leluchow1 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 07:44
        Strasznie wam zadroszczę. Jak ja bym chciała tę cholerę wyciąć.
        I w sumie chciałabym zrobić młodemu też endoskopowe badanie, ale w naszej dziurze nie robią albo ja znaleźć nie mogę. Ani w Toruniu ani w Bydgoszczy. "Na palec" i wg objawów migdał duży ale chciałabym znać konkrety.
        • iki2007 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 08:07
          o jejku, współczuję zabiegu, ale z drugiej strony dobrze że taka szybka diagnoza i prawidłowa. tzrymam kciuki za pomyslny zabieg!!!
          • aga_junior Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 08:19
            U nas jest 2/3 zajętej rury :D
            i nadal czekamy na termin
    • domatorka.amatorka Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 08:26
      Pati to do Bielska jedź, my usuwaliśmy w Centrum Pediatrycznym, szybkie terminy i wsio na NFZ :D
      • domatorka.amatorka Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 08:27
        a po zabiegu do mnie na kawę wpadniesz, zapraszam:)
      • alcea3 domatorka 13.05.11, 10:00
        podaj strone www lub pelna nazwe, ile czekalas??? do bielska to 2,5 h do zrobienia! ile zostaje sie po zabiegu>
        • domatorka.amatorka Re: domatorka 13.05.11, 10:13
          proszę bardzo
          www.pczbielsko.pl/
          my mieliśmy pierwszą wizytę po 2 tygodniach od momentu jak dzwoniłam, obejrzał nasz dr Papla i potwierdził konieczność zabiegu. Z Nim uzgadniasz termin zabiegu i to On decyduje jak szybko się załapiecie, u nas w sumie nie trwało to nawet miesiąc
          • alcea3 domatorka 14.05.11, 16:58
            Dzwoniłam, terminy na wrzesien :) No i trzeba najpierw udac sie do ich lekarza(po co skoro mam skierowanie juz na zabieg??!) i MOZE on zadcyduje o przyspieszeniu terminu.
            Szkoda fajna opcja by była, raz moznaby pojechac droga nam doskonale znana, przeciez całą rodzinę tam mam :) ale krązyc po wizytach, a potem na wyciecie jest bez sensu.
            Nie dodzwniłam sie w pt do szpitala u nas, zacznę w pn.
            • domatorka.amatorka Re: domatorka 14.05.11, 20:21
              ja wiem i pisałam Ci, że najpierw ichni lekarz ocenia wielkość migdała i decyduje o terminie. ja też jechałam ze skierowaniem i też najpierw była konsultacja i to ten Papla ustalił nam taki szybki termin. Ale może dlatego, że my byliśmy początkiem roku: Młodszy więcej chorował a Oni mieli więcej kasy z NFZtu. Szkoda że Wam się nie udało. Obyście szybko znaleźli wolne miejsce-czasami dobrze jest się zapisać na dowolny termin i umówić że jakby ktoś wypadł z kolejki to Wy wejdziecie na to miejsce.
    • solaris31 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 09:27
      ech, kurcze, następne lipczątko do zabiegu :(

no trudno, trzeba przez to przejśc, a Ty kochana nie poznasz własnego dziecka po zabiegu ;) róznica będzie kolosalna - i w rozwoju, i w zachowaniu ;)

trzymam kciuki, żeby się szybko udało coś znaleźć!

u mnie zabieg robią od ręki, ale nie polecam :D
    • dmgr Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 14:17
      Moja Klara miała wczoraj zabieg. Przyjechaliśmy na 7 rano, czekaliśmy do 11 na zabieg (trwał 20 min) potem ją przywieźli i trochę strasznie to wyglądało bo się szarpała taka na wpół przytomna i poplamiła całą piżamkę krwią (bo trochę leci z nosa i buzi) ale dali zastrzyk uspokajający i zasnęła, potem dwie kroplówki, wyspała się, napiła wody potem zwymiotowała trochę po tej wodzie (razem z krwią) ale to ponoć dobrze, że wyszło. O 17 dostała bułeczkę z masłem w ramach testu przełyku i o 18 siedzieliśmy już w samochodzie. Przespała całą noc rano dałam Nurofen bo mówiła, że trochę boli. Poza tym jest normalnie, ciągle głodna, normalnie mówi, bawi się itp. Trochę musimy uważać z jedzeniem na razie i nie może wychodzić przez kilka dni i raczej nie szaleć. Ogólnie myślałam, że będzie gorzej. Powodzenia! (My czekaliśmy 2 miesiące w kolejce na zabieg)
      • tri-mamma Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 19:40
        O! Jaka szybkai konkretna diagnoza.
        powodzenia!!! Będzie dobrze :)
    • zalasso Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 13.05.11, 22:25
      Dobrze, że wiadomo o co kaman z tymi bezdechami, a zabieg to (poza potwornym stresem, co jest oczywiste) pimpek. Ostatnio mój bratanek przeszedł, a dziecię wyjątkowo wrażliwe i od domu wyje, jak do lekarza jedzie. Pół dnia i w domu, nic nie boli, efekty natychmiastowe!
      Powodzenia w sprawie terminu!
      • alcea3 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 14.05.11, 11:38
        My wiedzieliśmy,ze on jest do wycięcia, widzę po dziecku, ze się mezy, mowi niewyraznie, dyszy.
        Nie wyobrazam sobie oceniac migdałka "na palucha" :( choc kiedys tylko tak to robiono.
        Lelluchow poszukaj na pewno gdzies maja .
        • a090707 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 14.05.11, 16:11
          Fajnie, ze macie konkretna diagnoze. Ja ciagle sie waham, termin na 20 lipca. Gdyby tylko mlody nie byl alergikiem to bym wycinala, a tak...
          • alcea3 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 14.05.11, 16:59
            a090707 napisała:

> Fajnie, ze macie konkretna diagnoze. Ja ciagle sie waham, termin na 20 lipca. G
            > dyby tylko mlody nie byl alergikiem to bym wycinala, a tak...

alergia jest przeciwskazaniem?
            • a090707 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 14.05.11, 18:33
              Lekarze twierdza, ze powiekszone migdalki moga byc wynikiem alergii. Leki od refluksu moga cos pomoc, tylko u nas jakos efektow nie widac.
              • solaris31 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 16.05.11, 09:09
                mogą , ale nie muszą.

a jeśli migdal duży i przeszkadza, to trzeba ciąć niezależnie od przyczyny.
                • kamila_m_g mam ten sam etap.... 16.05.11, 11:23
                  Po całej seri leków były 3 dni bez kataru!!!! 3 dni!!! Masakra!!!
                  2 maja była u jednej laryngolog dała pulneo, olała ból ucha itp, ale dała sierowanie na rtg. 4 maja w wynikami poszliśmy do innej i ta nas opieprzyła, że tak długo itp. ( to nie moja wina że wcześniej trafiałam na niepoważne laryngolożki), dała całą serię to nosa, antybiotyk itp. Bezdechy ustały, karat też, trochę jeszcze chrapała. W piątek powiedziała, że mamy się nastawić, że katar i tak zaraz wróci (wrócił w sobotę po południu) i kazała iść na badanie słuchu. Jutro idę. Potem znów do laryngologa i...
                  Chcę szybko to wyciąć!!!!!
                  Gdzie??
                  Jak ci idzie umawianie zabiegu?
                  • a090707 Re: mam ten sam etap.... 16.05.11, 11:57
                    U mojego syna katar nieprzerwanie juz 7 tydzien i to taki co kilka minut.
                    Nie podjelam jeszcze decyzji o wycieciu, bo duzo sie mowi o tym, ze :
                    -migdalki po wycieciu odrastaja
                    -ok. 6 roku zycia sie obkurczaja
                    -zwyczajnie boje sie, ze przez alergie moze byc cos nie tak po narkozie
                    Mlody chrapie, sapie, ma bezdechy, ciagle oddycha przez buzie bo ciagle ma katar, chrzaka. Lekarze twierdza, ze migdalki coraz wieksze, chociaz nikt nie sprawdzal wielkosci trzeciego migdalka. Na oko jet duzy (slowa lekarza)
                    • kamila_m_g Re: mam ten sam etap.... 16.05.11, 12:09
                      Klara ma katar z małymi przerwami od półtora roku! Mam dość czekania że może się zmniejszy....
                      • alcea3 Re: mam ten sam etap.... 16.05.11, 12:35
                        Kama wspieram. U mnie idzie jak krew z nosa, w jednym szpitalu nie ma terminow do konca roku, w drugim info udzielają TYKLKO we wtorek od 9-12!! (informachji na kiedy sa terminy!!!!) w 3 nie odbierają. Na tym koncza sie mozliwosci we Wrocławiu.
                        Jedna miła Pani lojalnie poleciła mi szukac poza Wrocławiem...
                    • alcea3 Re: mam ten sam etap.... 16.05.11, 12:36
                      Ja tez mam gdzies,ze MOZE odrosnie, teraz widze,ze jej zle i mnie terz zle ze na to patrzę!
                      • kamila_m_g Re: mam ten sam etap.... 16.05.11, 12:52
                        Zadzwoniłam do kajetan... są zapisy na za 15 miesięcy :(((
                        normalnie kosmos
                        Chyba faktycznie tylko prywatnie, ale za duże ryzyko z katarem!
    • lipiec_2007 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 16.05.11, 14:02
      matko i corko,

ale sie na tym forum zrobilo migdalowo...

dobrze, ze wiecie konkretnie na czym stoicie. zycze, zeby udalo sie wam znalezc jak najszybszy termin zabiegu.
      • alcea3 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 16.05.11, 16:46
        No o u was jeszcze lepiej!
        Gdybym wiedziala,ze tak jest, juz dawno na wizycie wczesniejszej poprosiłabym o skierowanie na wyciecie "na wszelki wypadek, by kolejke trzymac" !!!!!
        • alcea3 Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 17.05.11, 21:02
          Kolejny szpital i pol roku oczekiwania...
          • burdziaa Re: Aferzystka, 3 migdał i diagnoza 19.05.11, 08:32
            i co Pati,znalazłas jakis osrodek?Co robicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka