Dodaj do ulubionych

Pneumokoki pytanie mam

14.06.11, 17:12
Słuchajcie mam mętlik w głowie.
No wiec tak dzieci szwagierki ciągle chorują-ciągle jendo chorowanie się skończy zaczyna drugie więc dzieci ciągle chlapią nosem,kaszla....zrobiła im całą mase badan w jakiejs specjalistycznej klinice wyszło że to pneumokoki.
No i teraz cche do nas przyjechać.No ale czy te dzieci nie zarażą Oliwki??Wiecie oni w Zakopcu mieszkają widzimy sie dwa trzy razy w roku.
No i czy mi nie grozi kontakt z dzieciakami skoro w ciąży jestem?Ja jestem zielona w temacie pneumokoków.Czy Olwice powinnam jakieś badania zrobic?Z krwi czy jak?
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Pneumokoki pytanie mam 14.06.11, 18:23
      Oliwka chodzi do przedszkola wiec prawdopodobienstwo,ze ma pneumokoka to 70% bo tyle % dzieci je ma.
      • iki2007 Re: Pneumokoki pytanie mam 15.06.11, 09:28
        jesli są zdrowe to ja bym sie nie bała, ale na pewno uważałbym na higienę, żeby nie piły po sobie itp
        a tak w ogóle polecam ci zaszczepić Młodą i siebie, ja np mam pneumokoka Młody nie ma, ale byl szczepiony
    • solaris31 Re: Pneumokoki pytanie mam 15.06.11, 09:51
      ale wiecie, że typów pneumokoków jest całe setki, prawda? ;) to, że kots ma, a drugi nie ma, to jest trochę wróżenie z fusuów. zdecydowana większość z nas nosi gdzieś te pneumokoki, które sobie w organizmach siedza, a szkody robią, jak człowiek słabszy. zresztą, dorosły radzi sobie z pneumokokami całkiem dobrze, to bakterie groźne głównie dla małych dzieci. potem organizm się uczy, jak z tym walczyć.

moje dziewczyny szczepione, ale Milka dopiero po zap. płuc. nosicielstwo jest tak duże, że prawdopodobieństwo nienosicielstwa jest znikome po prostu, szczególnie u przedszkolaków. zresztą, prevenar działa na 8 szczepów, a jest tego dobrze ponad setka, więc tak naprawdę - nigdy nic nie wiadomo.

tak czy inaczej - higiena rzecz ważna. to nigdy nie zaszkodzi. ale nie demonizowałabym tak bardzo, tym bardziej, ze same pneumokoki nie robią szkody - muszą najpierw wywołać chorobę, a nie zawsze się tak dzieje. inaczej wszystkie dzieci i wszyscy nosiciele chorowaliby non stop ;)

zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka