Dodaj do ulubionych

Guciowamama :)

22.06.11, 13:34
Kochana.
Czy Ty mieszkasz w Szwecji i znasz dobrze Sztokholm?
Jeśli tak to czy mogłabyś podpowiedzieć co oprócz muzeum Vasa i starego miasta.zamku i przejażdżki statkiem warto jeszcze zobaczyć.
Moja Kasia jest właśnie w Sztokholmie i chciałabym ,żeby jak najwięcej skorzystała?
Obserwuj wątek
    • guciowamama Re: Guciowamama :) 22.06.11, 15:45
      Mieszkam w Sztokholmie :-) A jak dlugo Kasia tu bedzie? Bo w piatek sobote bedzie najwieksze swieto w roku i nie bedzie czynne NIC (polecam zrobic zakupy "jedzeniowe") To wyjazd zorganizowany?
      Co do zwiedzania to oczywiscie sporo zalezy od funduszy ale koniecznie trzeba zobaczyc:
      - stare miasto ze starowka i Palacem Krolewskim (w ktorym aktualnie nie mieszka krol),
      - palac Drottningholm - choc dossyc daleko od centrum (w ktorym obecnie mieszka krol),
      - Storkyrkan - najwiekszy kosciol w Sztokholmie, gdzie odbywaja sie koronacje i sluby monarchow;
      - Skansen, czyli „Szwecje w miniaturce”;
      - olbrzymie i piekne wesole miasteczko - o ile lubi takie atrakcje (bilety bardzo drogie niestety),
      - polecam zajrzec na jakas stacje metra, bo jest najdluzsza na swiecie galeria sztuki. Wiekszosc z 99 stacji została ozdobiona malowidlami, przemieniajacymi zwyczajne hale biletowe, sufity i sciany w kolorowe mozaiki, bedace ciekawymi dzielami sztuki wspolczesnej,
      - W sztokholmie jest ok 75 fantastycznych muzeow - w kazdym z nich leza darmowe mapy miasta - warto sie w nie zaopatrzyc :-) jesli ma ochote podpowiem jakie warto odwiedzic w pierwszej kolejnosci :-)
      • szaszanka21 Re: Guciowamama :) 22.06.11, 18:20
        O dzięki bardzo za cenne podpowiedzi :)
        Kasia jest z koleżanką do 30 czerwca.
        Poleciały "podlewać kwiatki" w domu mojej koleżanki ze studiów, która wraz z rodzinką wyjechała na ten czas na wakacje.
        Mieszkają w Bolsta.Kupiły sobie bilet turystyczny i codziennie dojeżdzają do Sztokholmu i zwiedzają na własna rękę :).
        To zaraz jej napiszę ,żeby sie "jedzeniowo" zaopatrzyły na piątek. :))
        Są tak zachwycone Sztokholmem ,że codziennie dostaje peany zdjęciowe i opisowe na temat tej "Wenecji Północy"!!!!
        Dzięki bardzo i ściskam :))
        • guciowamama Re: Guciowamama :) 22.06.11, 19:47
          Jezeli Dziewczyny nie byly jeszcze na Skansen to szczerze polecam zeby wybraly sie tam wlasnie w piatek na 11.00.
          www.skansen.se/en/artikel/skansen-right-now
          Zobacza jak tutaj swietuje sie najwieksze swieto czyli "Midsommar". Warto zabrac ze soba jedzenie bo to wycieczka na pol dnia :-)
          A jezeli juz o jedzeniu to sklepy zamkniete beda i w piatek i w sobote wiec trzeba zrobic male zapasy :-)
          Jutro posprawdzam i "powrzucam" jeszcze kilka atrakcji.
          • szaszanka21 Re: Guciowamama :) 22.06.11, 20:52
            Właśnie przesłałam dziewczynom Twoje informacje :)))
            Szczególnie to święto jest niezwykle kuszące.
            Będą miały wielką frajdę.
            Po raz kolejny potwierdziło się ,ze lipcowe mamy są niezwykłym żródłem cennych informacji z wszystkich stron świata :))))))
            Wielki dzięki i czekam, jeśli mogę na ciąg dalszy:D
            • guciowamama Re: Guciowamama :) 23.06.11, 20:03
              Szaszanko :-)
              Bardzo serdecznie polecam Naturhistoriska Riksmusett z fantastycznym kinem 3D (filmy przyrodnicze):
              www.nrm.se/en/frontpage.16_en.html
              Poza tym warto zwiedzic muzea, ktore maja darmowe wejscia:
              Stockholms Stadsmuseum:
              www.stadsmuseum.stockholm.se/index.php?sprak=english
              Stockholms Medeltidsmuseum www.medeltidsmuseet.stockholm.se/index.php?sprak=english
              Dansmuseet
              www.dansmuseet.se/english/index.html
              Etnografiska museet
              www.etnografiska.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=1657&l=en_US
              Mam nadzieje, ze pogoda sie poprawi :-)
              My dzis wyjezdzamy ale prawdopodobnie wrocimy w niedziele i chetnie pokazalibysmy im jakis magiczny zakatek do ktorego trudno dotrzec komunikacja miejka. Mailem wysylam Ci moj numer tel. :-)
            • guciowamama Re: Guciowamama :) 23.06.11, 20:37
              Tylko poprosze o adres mailowy :-)
              • szaszanka21 Re: Guciowamama :) 23.06.11, 21:56
                Bardzo dziękuje za kolejna porcje atrakcji :))))
                Zaraz przesyłam je Kasi.
                Faktycznie ,pisze ,że leje "jak z cebra" ale mają nadzieje ,ze jutro się poprawi bo przecież szykują się na święto do skansenu.
                mój adres:szaszanka21@op.pl
                Ściskam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka