Dodaj do ulubionych

Sofa EKTROP z ikei opinie

18.07.11, 08:51
ja ciągle niezdecydowana i w rezultacie w stołowym bez kanapy. Mam dylemat co kupić mieliśmy skórzaną super sie sprawdzała bo starłam ściereczką i czysta Młody mógł na niej siedzieć bez stresu, ale była "niemiła" i zimna i przyklejało sie do niej ciało itp. Zatem zdecydowałam sie na tapicerowaną ale ze zdejmowanym pokrowcem, jakoś mało takich na rynku, albo ja nie umiem szukać.
Zastanawiam się nad tym ektrop
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49849652#/S09864338/
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49849652#/S19873785/
ten brązowy to chyba za ciemny jednak
jakie macie doświadczenia w użytkowaniu? chodzi mi o materac na ktorym się siedzi i obicie po praniu, bo często będzie prane. A może jakaś inna? będę wdzięczna za rady bo kręgosłupy nas juz bolą od wyginania sie na podłodze.
Obserwuj wątek
    • cui Re: Sofa EKTROP z ikei opinie 18.07.11, 09:24
      Ja co prawda nie mam EKTORPa, ale mam inną kanapę z Ikei.
      I mogę powiedzieć, że nigdy nie sądziłam, że tego typu kanapa może być tak bardzo żywotna....
      Naszego WINGAKERa zakupiliśmy w 2002 roku. To rozkładana kanapa ze zdejmowanym pokryciem w jasnobeżowym kolorze.

Zanim zakupiliśmy łóżko - spaliśmy na niej.
      Potem przez jakiś czas używaliśmy jej wyłącznie do siedzenia. Odkąd Mikołaj otrzymał naszą sypialnię na swój pokój - śpimy na niej znów (czyli od 4 lat mniej więcej).
      Jest genialna! Jest baaaardzo mocno eksploatowana, bo w naszym małym mieszkanku to jedyne miejsce do siedzenia. Szaleje po niej Mikołaj, siedzą na niej nasi goście, siedząc na niej spożywamy posiłki, śpimy na niej i ..... nocami też intensywnie ją eksploatujemy ;) Chociaż trochę skrzypi.

Jeśli chodzi o pokrycie. Ja mam manię nie-przykrywania niczym kanapy (co nie do końca jest mądre). W wyniku tego nasza kanapa była często prana i z czasem jej pokrycie trochę się zniszczyło (głównie podłokietniki). Poduszki ok.

Jakiś rok temu chciałam dokupić do niej pokrycie, ale Ikea już jej nie produkuje. Za to krawcowe w Ikei chętnie uszyją pokrycie (mają wymiary, szyły je często w czasach, gdy kanapa była w sprzedaży), ale ja miałam problem ze znalezieniem odpowiedniego materiału. Ten a'la dżins (bo taką fakturę ma to bawełniane pokrycie) jest genialny, ale trudno dostępny w sklepach z materiałami, również obiciowymi.
      Na szczęście z tego co wiem, EKTORP od dobrych paru lat jest w sprzedaży i pewnie nie zostanie wycofany. Zawsze można dokupić pokrycie, lub w momencie zakupu kanapy kupić dodatkowe.
    • maadga Re: Sofa EKTROP z ikei opinie 18.07.11, 09:28
      Ja mam narożnik i jestem super zadowolona. Właśnie czekam na nowe pokrowce (muszę zmienić po 7 latach) pewnie pojawią się pod koniec lipca. Do siedzenia, polegiwania drzemki jest genialna. Jeśli chodzi o spanie na niej to w zależności od modelu są różne rozwiązania i spanie na rozłożonym narożniku jest niewygodne.
      • maadga Re: Sofa EKTROP z ikei opinie 18.07.11, 09:34
        Można w Ikea kupić kanapę bez pokrowcow a pokrowiec dokupić np tu:
        www.bemz.com/products/2/4/5/0/36/front/
        www.dekoria.pl/offer/group/125/pokrowce-na-sofy-IKEA
        • cui Albo tu 18.07.11, 09:38
          www.zent-decor.com/
          Wysyłają próbki pocztą.
          • ankas4 Re: Albo tu 18.07.11, 10:00
            My mamy tomellile, model juz niestety ,który nie jest produkowany, ale podpisuje się pod osobami zadowolonymi z sof z Ikae, dla mnie lepszych nie ma i chyba nie bedzie, a znajomi sobie chcieli zmienic, kupili innej firmy i po pol roku wrocili do swojej strarej z Ikea, poza tym dlugoletnia gwarancja, i mozliwosc prania pokrowców, dla mnie same plusy!

Te, które pokazałaś cud miod malina, kolory boskie!
            • meniaaa Re: Albo tu 18.07.11, 12:29

ja wprawdzie uzytkowniczka sofy ikea nie jestem, ale co do koloru musze przyznac ze ta czekolada z drugiego linku jest urzekajaca:)
              Sama mam czekoladowa skorzana sofe, fakt zimna i klejaca ale urok olbrzymi, nowa, wiec poki co zmian na razie nie przewiduje...
              • iki2007 dziękuję 18.07.11, 13:08
                za opinie, szczególnie że pozytywne, jeszcze tylko Mężusia trzeba urobic, bo on zyje w błogiej nieświadomości że za tysiaka to się kupi super mebel, ale to do zrobienia, co do koloru właśnie to jeszcze na żywo zobaczę. Jeszcze raz dziękuję!!!!!!!!!!!!!
                • zabka11 Re: Za tysiaka nie, ale za 1300;)...można;) 18.07.11, 13:32
                  Ja od lat żyję marzeniami o sofie Ektrop z Ikea, ale albo miejsca za mało, albo kasy nie ma. Aktualnie miejsce jest, czekam na kasę, ale...zastanawiam się też, czy będzie wygodna do spania. Bo ma u nas stać w salonie, i mamy codziennie na niej spać.
                  Tym czasem kupiliśmy córce kanapę rozkładaną w Ikea,

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19874351
                  z tym materacem

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60102053
                  i po prostu chyba sobie kupię taką samą:) i zamiast 3500tys na Ektrop dam 1300;) Śpi się nieziemsko, nie mam porównania z innymi łóżkami, bo dotychczas spaliśmy na " materacowo-piankowym gracie"

Może to będzie dla Was alternatywa?
                  • a_beatle Re: Za tysiaka nie, ale za 1300;)...można;) 18.07.11, 14:26
                    Mamy dwuosobową Ektorp. Jej duża, ale i .... jedyna zaleta to to, że jest ładna:-)
                    Do spania odradzam:-)
                    • iki2007 Re: Za tysiaka nie, ale za 1300;)...można;) 18.07.11, 15:33
                      dla nas nie do spania, w sypialni mamy wygodne łóżko, zabko rozważam i tą która podałaś ale efekt wizualny bez porównania, choć cena kusi, łil si
                  • alcea3 zabka!!!! 18.07.11, 22:17
                    Mamy dokladnie taka sama !!!! od 4 lat NIC sie z nia nie stalo, a po prostu nie do opisania jaka jest wygodna!!!!!!!!! Wprawdzie jak doplacilam 100 czy 150 do lepszego materaca (wiesz zboczenie zawodowe ;) ale on nadal jest jak nowy, jak ze sklepu, wygodna do siedzenia do spania jeszcze bardziej i ma moja ulubioną " wersję kinową " ;)))
                    Napiszę wprost nigdy nie spalam na czyms wygodniejszym :)
                    • zabka11 Re: zabka!!!! 18.07.11, 22:22
                      Pati? a o to wersja kinowa?;)
                      • alcea3 Re: zabka!!!! 18.07.11, 22:24
                        wersja kinowa to taka wersja rozkładania,ze myslelismy,ze ledwo złozylismy kanapę, a juz jest popsuta ;P

U nas kanapa z pozycji lezacej jakbys skladala ma 2 pozycje, jeden :klik" to własnie ona, taka pozycja poleząca wspaniala :)))
                        • zabka11 Re: Tak, tak już wiem:) 19.07.11, 08:38
                          hihihi fajnie to nazwałaś"wersja kinowa". To na tej wersji kinowej moja Gośka śpi, bo nie trzeba całego łóżka rozkładać wtedy:) I podoba mi się ten pokrowiec że 4 ruchy i ściągnięty, 4 ruchy i założony, zamka nie trzeba nawet rozpinać. :)
                          Pozdrawiam:)
                          Coraz bardziej skłaniam się do kupna drugiej, brązowej lub oliwkowej, fajnie sie po niej skacze;)...hihihi
    • atenette Re: Sofa EKTROP z ikei opinie 18.07.11, 15:41
      Jestem posiadaczką takowej od ok. 2 miesięcy (kolor szary). Mam trzyosobową, nierozkładaną. Jest bardzo wygodna, ładnie się prezentuje no i jest praktyczna, bo pokrowce można prać, choć jeszcze ich nie prałam. Jak na razie to jestem bardzo zadowolona.
      • lilka.k Re: Sofa EKTROP z ikei opinie 18.07.11, 17:26
        Mam narożnik Ektorp z czerwonego sztruksu. Rozkładany. w zyciu nie miałam wygodniejszego mebla, ale do spania (na rozlozonej) kicha. Do siedzenia super i do polegiwania, jest ogromna!
        Szkoda, ze jej nie moglam wziąć, ale cieszy pewnie najemców mieszkania ;)
        • iki2007 lilka 18.07.11, 18:57
          miałam nadzieję, że się wypowiesz bo pamiętam tą czerwoną u ciebie, ze zdjęć, ja głównie do siedzenia i polegiwania.
          Mam kolejną wątpliwośc, pokój nie jest duży boję się że taki ogromny mebel go przytłoczy, zabka pisała właśnie o miejscu ile potrzebuje i teraz mam wątpliwości.
          • lilka.k Re: lilka 18.07.11, 19:02
            Ja miałam taką wnękę w pokoju dziennym, więc się wpasowała, ale nie wszędzie ona na pewno się zmieści. zmierz sobie dokładnie, bo naprawdę jest wielka. Może sama sofa, jest ponoć wygodniejsza do spania, a sofa tak samo wygodna, tylko, ze 3 osobowa.
            • iki2007 Re: lilka 18.07.11, 19:11
              ja o sofie cały czas myślę nie rogówce, a domyślam sie że tak samo wygodne, ale nawet sofa ogromna jest!!!
              • lilka.k Re: lilka 18.07.11, 19:26
                aaa bo narożnik to jak 2 takie sofy :). a jedna super, do wyboru do koloru ich jest, coś wybierzesz. Ja bardzo polecam. Uwielbiam ją. Tutaj nie mamy takiej fajnej, ale chyba zakupię kiedyś znowu :)
                • ankas4 Re: lilka 18.07.11, 20:11
                  Tez podpisuje się, ze do siedzenia, polegiwania nie ma lepszej, co do spania codziennego nie wiem , bo my mamy nie skladane lozko sypialniane w sypialni ze zwyklym materacem.

Ale wydaje mi sie, ze kazde z tych rozkladanych sof/wersalek jest taka sama niestety, bo najlepszy jest jednak zwykly spreżynowy materac, ale calkowicie rozumie tez , ze ktos moze nie miec miejsca i sofa/wersalka skladana jest jedyną alternatywą/

Pozdrawiam,
                  • lilka.k Re: lilka 18.07.11, 20:43
                    My tez mielismy sypialnię, nie chodziło mi o spanie co noc, ale nawet nasi goście narzekali na to spanie ;). Przynajmniej teściowa długo nie zagości ;)
                    • malea1 Ektorp 20.07.11, 06:38
                      My od styczne jesteśmy posiadaczami trójki i dwójki w kolorze szrym. Do siedzenia jest wygodna, często zasypiamy wieczorem na niej, ale chyba na dłuższą mętę ze spaniem by się nie dało. Poza tym wydaj mi się, że się wtedy strasznie zniszczy, materiał się porozciąga, poduchy się wygniotą. Sama nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka