Dodaj do ulubionych

Kociary! Pilne pytanie

09.09.11, 13:14
Teściowa chce oddać swojego kota - znudził jej się - bez komentarza. Ja go chce zabrac. Zna dzieci i Dewona. I teraz pytanie jak przyjedzie to co ma zrobić ? Zamknąc go w domu zeby sie nie zgubił? Jak długo mam go trzymac w zamknięciu? Kot będzie wychodzącym bo w domu z ogrodem inaczej się nie da. Rady jakies pliss bo kocisko przyjeżdża za 3 h.
Obserwuj wątek
    • maadga Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:19
      Na szybko zajrzyj tu i poszukaj wątków o dokoceniu forum.gazeta.pl/forum/f,10264,Koty_nasz_maly_koci_zakatek_.html
    • paris4 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:25
      W sumie da się :) Mam dwa koty niewychodzące w domu z ogrodem ;)
      a odpowiadając na pytanie to ja robiłam tak i dobrze się to sprawdziło:
      na pierwsze 2-3 dni zamykałam kota w jednym pomieszczeniu - u mnie był to salon z kuchnią tam miał dostęp do wody, jedzenia i kuwety oraz często tam przebywała rodzina więc obserwując nas z ukrycia - oswajał sie z głosami itp
      Jak już wyłaził do nas bez oporów i poznał topografię salonu :) to otwierałam drzwi i zaczynał sobie zwiedzać cały dom
      Tylko nie wypuszczaj go na dwór w pierwszych dniach to może pójść sobie i nie wrócić
      I jesli masz takie miejsca gdzie kot się może ukryć i będzie go trudno stamtąd wydobyć to pozabezpieczaj je
      Mój pierwszy kot natychmiast wlazł w małą dziurę pod kominkiem i co się namęczyłam żeby stamtąd wyszedł. Potem wlazł pod szafki kuchenne ta że musiałam obudowę ściągać :) Przy drugim kocie już wszystkie zakamarki ciężko dostępne były zabezpieczone :)
      Powodzenia i radości z nowego domownika!!!
      Nie wiem na ile są zaznajomieni z psem, ale jesli nie bardzo to dla ograniczenia stresu też nie zaszkodziłyby pierwsze dni w izolacji - poznają swoje zapachy itp i nie będą się starszyć nawzajem
      • leluchow1 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:31
        U teściowej śpią na jednym fotelu niemal w formie kanapki :-)
    • leluchow1 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:32
      Moja teściowa każe mi z nim wychodzić na smyczy bo on się załatwia tylko na dworze :/ u nich kuwety nie tyka
      • leluchow1 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:33
        Oczywiście u tesciowej biega bez smyczy ale tu w ramach zabezpieczenia ucieczki i zwiedzania terenu. No z kotem na smyczy.....
        • paris4 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:36
          spróbuj mu jeszcze tą smycz założyć :)
          a tak serio to widziałam w mieści sporo kotów w takich szelkach spacerujących
          próbowałam swoim założyć, ale jeszcze mi życie miłe ;)
      • paris4 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:35
        heheh to faktycznie etap zaznajamiania się zwierząt masz jakby z głowy ;)
        tylko pochodź po domu i zobacz czy są zakamarki w których kota ciężko znaleźć i zabezpiecz bo dla kota zmiana miejsca to spory stres i lubią się chować, choć dorosły kot może będzie spokojniejszy
        Ja bralam małe kociaki i zestresowane były na początku okrutnie. Teraz to królowie życia :D
        • leluchow1 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:44
          A kocia sierść ? wszędzie jest? Czym karmisz kota? Pies rąbie Hill'sa a kot u teściowej KItkata czy coś podobnego i nie wiem zmienić mu czy pozostać przy tym co zna? jakieś surowe miąsko?
          • paris4 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:50
            ja koty karmię Hillsem właśnie suchym i mokrym, ale to jak pewnie wiesz kosztowna opcja
            Ja z moimi chodzę na wystawy i ogólnie się trzęsę nad ich dietą i wyglądem ;)
            na razie mu nie zmieniaj jedzenia ale z czasem możesz pomyśleć o tym bo Kitket to straszny syf naprawdę i koty mocno z czasem chorują po takich rarytasach
            surowe mięso można jak najbardziej ale też ostrożnie wprowadzać
            jak już ochłoniesz i będziesz miała chwilkę to polecam forum miau.pl - kopalnia wiedzy o kotach, choć też poprawkę trzeba brać bo niektórzy tam są mocno nawiedzeni mam wrażenie ;)
            na razie nic mu nie zmieniaj a potem pomyśl spokojnie która opcja żywieniowa jest dla Was najlepsza bo jest ich mnóstwo
            jeśli pozostaniesz przy marketowej karmie to polecam Perfect Fit - ma chyba najlepszy skład z tych tańszych karm
            • paris4 Re: Kociary! Pilne pytanie 09.09.11, 13:52
              a jeszcze o sierści
              słuchaj ja mam kota długowłosego i krótkowłosego - z tym drugim zero problemu z sierścią właściwie jej nie zauważam
              z długowłosym trochę masakra jest - bez mopa typu "kaśka" ani rusz :) no i zakłacza się kocisko samo wylizując tą sierść, więc musi jeść zielone i ogólnie z długą sierćią trochę zachodu jest
              • leluchow1 Re: Kociary! Pilne pytanie 12.09.11, 07:09
                Mój dachowy wiec sierść krótka a wychodzi kłębami. Jak go złapiesz to spokojnie zawsze kępke mu wyciągniesz. Od piątku czeszemy go co dzien bo od 3 lat szczotki nie widział i dodaje do karmy kwasy omega 3. Zobaczymy , sierść ma matową.
            • maadga karma Tesco polecam :D 12.09.11, 08:55
              Do tej pory dawałam Gourle Perle czy jak to się tam pisze (ale tylko 4%mięska w niej), a mój kot tylko karmy ze zwykłego ludzkiego jedzenia zje tylko żółtko ze śmietaną 36% i chrzan :D.
              Właśnie przez przypadek trafiłam na tę karmę jest w 2odmianach tańsza (4%mięsa) i droższa (45%mięsa). Ta droższa wychodzi po 3zł saszetka lub puszka. Jak się przyjrzysz składowi tych "popularnych" marek karm to syf i malaria tam jest.
              Suchą daję weterynaryjną Royal Canin Urinary, bo futro ma problemy z nerkami.
          • ridibunda Leluchow 09.09.11, 13:52
            A Twój astmatyk? Nie będzie źle reagował na kota? Moja siostrzenica astmatyczka kota odchorowała ogromnie, raz w miesiącu zapalenie oskrzeli ,czasem kończące się zapaleniem płuc. Nie boisz się tego?
            • leluchow1 Re: Leluchow 09.09.11, 14:01
              Nie - mieszkaliśmy pół roku u teściów - młody nie miał żadnych pogorszeń ani ataków. Teraz byli na wakacjach też było ok. No i testy u obu negatywne. Feluś jest miętolony przez nich i powiem ci że u babci mniej dychrali niż w bloku. Zaczynam wierzyć w wersję alergolog ze to astma dziecięca w której czynnikiem drażniącym nie są alergeny a wirusy.
              • marigold222 Feliway 09.09.11, 14:09
                możesz kupić Feliway- taki do kontaktu- to z feromonami- albo spray- pomaga w aklimatyzacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka