becik_l79 27.09.11, 20:43 dlaczego karta obserwacji dziecka 4-letniego u mnie w przedszkolu kosztuje 80 zł? czy u Was też? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cui Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 27.09.11, 21:00 Bo ktoś musi zarobić... U nas w przedszkolu 65 zeta... Odpowiedz Link
m_k8 Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 27.09.11, 21:00 jaka karta, dodatkowa? U nas obserwacji dokonuje nauczyciel i dzieli się z rodzicami bezpłatnie. Dodatkowo w tym roku mamy karty pracy dla dzieci. Za komplet dla 4 latka (w nim są też karty obserwacji dodatkowe) płaciliśmy 55 pln. Takie zeszyty robi wiele wydawnictw. Może stąd u Ciebie taka cena? Odpowiedz Link
klarysa007 Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 27.09.11, 22:38 A co to?? Płaciliśmy tylko 50zł za karty pracy dla czterolatków tzn. zebrane w jednej teczce 3 czy 4 książeczki z którymi dzieciaki pracują. Odpowiedz Link
ankas4 Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 27.09.11, 22:43 No wlasnie wlasnie tez mi sie przypomniało,ze my płacilismy tylko za podręcznik i cwiczenia dla przedskzolaka koszt 80 zł. Odpowiedz Link
aga_junior Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 28.09.11, 07:41 U nas panie zakupiły tylko podręczniki dla przedszkolaków, karty prac dla nauczycieli odrzuciły właśnie ze względu na cenę. Odpowiedz Link
pati_poznan Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 28.09.11, 08:17 W naszym przedszkolu w grupie 4latków książka i ćwiczenia kosztowały 23zł a u Julki w grupie (5latki) 100zł cały zestaw książek i ćwiczeń. Odpowiedz Link
zalasso A na czym ta karta obserwacji polega? 28.09.11, 08:44 Kto kogo obserwuje? Po co to rodzicom? Wyjaśnijcie proszę. Bo karta obserwacji a karta pracy/podręcznik to na pewno dwie różne sprawy. Odpowiedz Link
a090707 Re: A na czym ta karta obserwacji polega? 28.09.11, 09:03 Wlasnie u nas na zebraniu pani tlumaczyla, ze na koniec roku rodzice dostana takie karty z dokladnym opisem- co dziecko lubi robic, co robi dobrze, na jakim jest poziomie... U nas 59 zl za komplet ksiazek dla dzieci, za karte nie placilismy, moze byla pod cos podciagnieta ? Odpowiedz Link
disno Re: A na czym ta karta obserwacji polega? 28.09.11, 10:54 książeczki z materiałami do zajęć dla dzieci lub podręczniki to co innego. Karta obserwacji dziecka jest dla nauczyciela, tam są różne pytania, nauczyciel notuje swoje spostrzeżenia i jest też kilka/kilkanaście zadań które dziecko wykonuje przy nauczycielu a on obserwuje i zapisuje jego wyniki. Taką obserwcję prowadzi się na początku i końcu roku i porównuje ile dziecko się nauczyło/w jakich obszarach trzeba jeszcze popracować (praca w grupie, kontakty z rówieśnikami, samodzielne ubieranie się, posłuszeństwo ipt.). Są tam też pytania do rodziców, które mają pomóc nauczycielowi indywidualnie podejść do dziecka. coś takiego było u nas u trzylatów, teraz mamy dla 4 latków. Koszt w zeszłym roku 11zł w tym 13zł. o ile się nie kylę to będziemy mieli coś takiego: www.edukacjapolska.com.pl/obserwacje-czterolatka.html Odpowiedz Link
uczula Re: A na czym ta karta obserwacji polega? 28.09.11, 11:06 ciekawe, bo pierwszy raz o tym slysze u nas w przedszkolu nic nie mowili na ten temat... Odpowiedz Link
smolineczka Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 28.09.11, 11:52 moim zdaniem, jest tak jak napisała disno: w karcie obserwacji "są różne pytania, nauczyciel notuje swoje spostrzeżenia i jest też kilka/kilkanaście zadań które dziecko wykonuje przy nauczycielu a on obserwuje i zapisuje jego wyniki". w naszym przedszkolu w tamtym roku panie na zebraniu rozdawały nam, rodzicom, te właśnie karty, i pamiętam, że dużo ciekawych rzeczy z nich wynikało, jeśli chodzi o rozwój dziecka ;-) nie pamiętam, żeby były jakieś opłaty z tego tytułu... a są potrzebne, może, do końcowego zaświadczenia, kiedy przedszkolak przechodzi do zerówki?.. Odpowiedz Link
mama_ditte Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 28.09.11, 14:11 u nas jak u disno też były w zeszłym roku i są teraz zapłaciłam 15zł Odpowiedz Link
metanira Re: czy może mi ktoś wyjaśnić 28.09.11, 15:35 O karcie obserwacji nic nie wiem. Natomiast za te książeczki/podręczniki, które u nas nazywają kartami pracy zapłaciłam 44 zł. Odpowiedz Link
becik_l79 karty pracy;) 29.09.11, 20:56 mój błąd. Oni w przedszkolu ciągle czegoś chcą, więc mi się już wszystko myli. Ale widzę, że tylko Ankas ma w tej cenie co u nas... Czy prosicie o jakieś pokwitowanie lub pokazanie faktury przy tego typu zakupach? Odpowiedz Link
zalasso Re: karty pracy;) 29.09.11, 23:47 A.. :) u nas nie mają czterolatki własnych zestawów, dostają karty od pań, jest to wliczone w wyprawkę. Podręczniki itd. dopiero wchodzą dla pięciolatków. Cenę oczywiści można sprawdzić. Ja jestem akurat w radzie rodziców i my takie rzeczy na zebraniach kontrolujemy. Przyznam, że strasznie drogo macie :( Odpowiedz Link