Dodaj do ulubionych

aparat fotograficzny

09.11.11, 10:59
Marzy mi się taki na którym można zrobić coś więcej niż wcisnąć AUTO. Miałam kiedyś canona d60 ale w jakimkolwiek trybie poza automatycznym wychodziły mi zdjęcia tego typu jak miasto nocą ze smugami zamiast aut. :-)
Pozdpowiedzcie coś foto-matki
Obserwuj wątek
    • leluchow1 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:02
      nikona znaczy się :-)
      • leluchow1 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:07
        A i jakiś program do obróbki.. plisss
        No .... regularna lista życzeń mi wyszła.
      • leluchow1 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:21
        w sumie to tego nikona mam nadal ale obiektyw szału nie robi. moze taniej byłoby go jakoś rozbudować?
        • zurawina100 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:40
          Jeśli chodzi o program do obróbki to ja lubię Photospae'a- darmowy.
          A jeśli chodzi o nauczenie się jak robić fotki w trybie manualnym to polecam instrukcję obsługi i dobre książki na temat foto. Mi najbardziej przypadł do gustu "Nowy podręcznik fotografii"
          merlin.pl/Nowy-podrecznik-fotografii_John-Hedgecoe/browse/product/1,691440.html.
        • zurawina100 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:41
          Ja do mojego nikona dokupiłam stałkę 35 mm i właściwie jej nie zdejmuję. Polecam i cena nie jest zawrotna.
          • zurawina100 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:51
            ten program to Photoscape
          • leluchow1 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:51
            ale dostanę do d60? Zawsze myślałam że to zbyt hm..... niskobudżetowy aparat :-)
            • zurawina100 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:53
              Ja ma następce Twojego d3000 tez nic wielkiego, ale ta stałka pasuje do mojego i Twojego:)
              • leluchow1 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:55
                Jakaś ciemna jestem - bo znaleźć nei mogę. Masz link może?
                • zurawina100 Re: aparat fotograficzny 09.11.11, 11:56
                  proszę:) www.ceneo.pl/2229012
    • leluchow1 pytanie laika 09.11.11, 12:21
      czym własciwie różni się stało od zmiennoogniskowego. Oczywisćie nie chodzi mi o teorię ale o to jak to wygląda w praktyce.
      • zurawina100 Re: pytanie laika 09.11.11, 12:50
        tym że nie masz zooma, nie możesz przybliżyć ani oddalić obiektywem. Stałki są jasniejsze, a zoomy zazwyczaj ciemniejsze. Np. ta 35 ma światło 1.8 czyli dobrze sobie radzi jak jest ciemniej, np w domu, nie używam wcale lampy. I robi ładne rozmyte tło.
        a Ty masz ten standardowy obiektyw 18 -55?
        • leluchow1 Re: pytanie laika 09.11.11, 12:58
          Tak . Zdjęcia w trybie auto w słoneczny dzień wychodzą ładne ale już w pochmurny bez lampy kicha. A z lampą takie płaskie są. Nie przybliżę obiektywem..... czyli jak? jest jedno stałe przybliżenie , ja ustawiam tylko ostrość tak ,a jak chce bliżej podnoszę cztery litery i leze ku obiektowi?
          • zurawina100 Re: pytanie laika 09.11.11, 13:05
            tak, masz zooma w nogach:) masz stały kąt widzenia. Ostrość może ustawić ci autofocus albo Ty sama też. W trybie manulanym ustawiasz czas i przesłonę i czułość ISO, balans bieli itd:)
            • malenkie7 Re: pytanie laika 09.11.11, 15:40
              zeby robic zdjecia nie tylko w trybie AUTO, trzeba albo przestudiowac uwaznie instrukcje obsługi (nuuuda), zaopatrzyc sie w jakąś książkę, albo zapisac na kurs fotografii - co ja szczerze polecam.
              czarodziejska czescia aparatu jest obiektyw - wiec nie wyrzucaj od razu swojego body, poszukaj obiektywu, nawet nie musisz kupowac, mozna wypożyczyć:
              www.google.pl/search?rlz=1C1SVEE_enPL425&aq=0&oq=wypozyczalnia+ob&gcx=w&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=wypo%C5%BCyczalnia+obiektyw%C3%B3w
              obiektywy troche kosztuja wiec warto najpierw przetestowac.
              do obrobki zdjec ja polecam Photoshopa, ale Photoscape tez jest niczego sobie, a przynajmniej jest freeware.
              sama wlasnie stoje przed wyborem nowego aparatu - bo do Sony niestety jest kiepski wybór obiektywów, a te lepsze sa potwornie drogie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka