Dodaj do ulubionych

ospa. anulowanie urlopu itd

23.07.12, 21:42
czy ospa moze przebiegac zupelnie bezgoraczkowo, tylko z wysypka? u lipcowej właśnie zauważyłam z 10 kros na pupie, z 10 na pelach i ze 20 na brzuchu..młodsza ma takie same krosty, tyle, ze dużo mniej. A poza tym obie rozbrykane, z dobrym apetytem. Ki diabeł?
Starsza szczepiona p osie 1 dawką, młodsza w ogóle, ale w sumie tylko ta ospa mi do głowy przychodzi..choc z drugiej strony żadna na swędzeniue nie narzeka..oj, wolałabym zeby to ni ebyła ospa, inaczej z urlopu nici..
a btw-czy moge odwołać urlop, który ma się zacząć next week? mam juz zgode przełożonych i wszsytko jest przyklepane..czy L4 na dziecko anuluje ten urlop automatycznie? ojoj.
.
Obserwuj wątek
    • iki2007 Re: ospa. anulowanie urlopu itd 23.07.12, 22:05
      to może byc ospa, jak starsza szczepiona to może lżej przejść nawet bez gorączki. L4 anuluje urlop, powodzenia!
    • lee_a Re: ospa. anulowanie urlopu itd 23.07.12, 22:27
      może tak przebiegać, czego wam szczerze życzę. Aczkolwiek u nas pierwszy dzien też był spoko, miło i śmiesznie, a potem zrobiło się tragicznie...
      Ale nawet jakby przebieg był łagodny to uważaj na maluchy, ospa bardzo osłabia i to naprawdę jest poważna choroba.
      • f3f Re: ospa. anulowanie urlopu itd 23.07.12, 22:36
        L4 na dziecko jak jest wziete w trakcie urlopu to go nie anuluje... bo masz urlop a tym samym dziecko ma opiekę zapewniona. Ja tak miałam gdy syn w wieku 2 lat wyladowal w trakcie urlopu w szpitalu.
        Nie wiem jak jest gdy L4 wezmiesz zanim rozpocznie się urlop.
    • starobrno Re: ospa. anulowanie urlopu itd 23.07.12, 23:40
      Może byc bez gorączki. U nas tak było.
    • ridibunda Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 08:48
      U nas też tak było, starszak chodził ze 2 czy 3 dni do szkoły z ospą, bo nic po nim nie było widać. Zero gorączki, malutko krost, dopiero gdy zaczerwienie na policzku zmieniło się w pęcherzyk to wychowawczyni zaczęła podejrzewać ospę i dzwoniła po mnie, żebym go zabrała. Za to przy małej przeszliśmy ospową gehennę.
      Z urlopem niestety nie pomogę.
    • fragola55 Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 08:53
      zwolnienie lekarskie na dziecko nie anuluje urlopu!
      musisz odwołac urlop, jesli chcesz wziąc zwolnienie.

a dlaczego chcesz rezygnowac z planow urlopowych?
      jesli sa juz krosty, to dzieci nie zarazaja.
    • spodnica_w_kratke Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 09:21
      dzięki Dziewczyny, dalej jestem w kropce. Krostki bledsze, ale skubane są, dziś po południu ide do lekarza, zobaczymy co powie. Sama sobie trzymam kciuki, żeby sie okazało, że to alergia.
      A z tego co wiem, to nie zaraża się dopiero, gdy sa strupki a obecnosć krost to jeszcze etap zarażania?
      ech, kaszana. Urlop wyczekany, jak go odwołam to nie wiem kiedy pójdę..listopad albo co.
      • lee_a Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 09:47
        jeżeli krostki bledną a nie robią się pęcherzyki to raczej nie ospa... ale pewnie lekarz dopiero to stwierdzi na 100%
        • lilka.k Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 10:00
          Hmm, nie ospa? Bo moi nie mieli pęcherzyków, same małe krostki, bez gorączki, lekarka stwierdziła ospę wtedy. Bardzo lajtowo przeszli.
      • lee_a Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 11:23
        spodnica, a mieli w ogole kontakt z ospą? tak ze 2 tygodnie temu? bo tyle zwykle trwa wylęganie
    • spodnica_w_kratke Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 11:36
      hm, nie mam pojęcia..2 tyg temu bylismy na wyjeździe, było z 8 dzieci, ale wszsytkie starsze, czy ospę już przechodziły nie wiem, ale nie mam tez sygnału, żeby komus sie potomek na to rozłożył..choc w końcu może ktoś inny-np z dzici siedzących nad jeziorem, albo zwiedzających podzeimia razem z nami właśnie prątkował? ne wiem, jak bardzo lotny jest ten nieszczęsny wirus.
      Krostki sa o tyle nietypowe, że wczoraj -gdyby były na twarzy- to bym powiedziałą, że to normalny trądzik, miały taką biała zawartosć..dziś rano były dużo bedsze i to białe nie było tak wyraźne. Nic poza ospą mi do głowy nie przyszło..szkarlatyna to maleńkie czerwone plamki, alergia też raczej inaczej się objawia..z koeli czy ospa może w ogole nie swędzieć? ech. czekam jak na szpilkach do tej 17 i do wizyty u lekarza.
      • ridibunda Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 12:22
        Poszukaj w głowie - mi lekarka mówiła, że ospa to jedyna choroba przebiegająca z wysypką, w której krosty pojawiają się na owłosionej skórze, i dlatego starszakowi długo grzebałyśmy we włosach ,żeby znaleźć choć jedna i potwierdzić ospę. Miał dwie:) Za to u małej musiałam szukać miejsca wolnego od krost...
        Mam nadzieję, ze to jakieś uczulenie, i że urlop Wam nie przepadnie. Za to nigdzie absolutnie nie jechałabym z wysypanym dzieckiem ,jak radzi ktoś wyżej, to moim zdaniem nieodpowiedzialne zachowanie.
    • spodnica_w_kratke Re: ospa. anulowanie urlopu itd 24.07.12, 19:55
      uff, to nie ospa, a alergia. Dziwna, ale alergia. A na co to juz pytanie bez odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka