Dodaj do ulubionych

Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum

09.12.12, 17:41

i proszę o pomoc, jak przeczytacie byłam również z dziewczynami tam i wszystko widziałam, więc chętnie odpowiem na różne pytania.

forum.gazeta.pl/forum/w,615,141021318,141021318,Pomozmy_wspolnie_tej_rodzinie_.html?t=1355071205561
Obserwuj wątek
    • kogosia Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 17:42
      przepraszam, ze piszę tak dziwnie, ale dzieci mi krzyczą i sama już nie wiem jak pisze....
      • zabka11 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 18:06
        A na dworze taki mróz.
        Gosia ja pomogę, pisze już maila do Ciebie.
        • ankas4 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 18:34
          Dokad te meble maja pojechac? Nie wiem czy w gre wchodzi transport wlasny czykurier, napisz miprosze gdzie to ma dojechac na joanna@omega.pl
          • ankas4 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 18:52
            Juz mam info, normalnie rozwalily mnie zdjecia tych dziewczynek...sliczne sa, jezu czemu ten swiat jest taki popierdolony,ze gwiazdy z usa wydaja na buciki dla niemowlaka 2000tysiacedolarow a te dzieci nie maja nawet porzadnego pokoju... czy ta rodzina byla zgloszona do szlachetnej paczki? Lub mozna ich zglosic jeszcze do innych akcji swiatecznych...
            • kogosia Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 18:55
              nigdzie oprócz naszej gwiazdki nie byli zgłoszeni, maja pomoc z Gopsu.
              Dziewczyna powiedziała, że wstydzi się iść o większą pomoc do gopsu...
              Zawiozłyśmy im wczoraj paczki od darczyńców i koleżanki kupiły czekoladki dla dziewczynek.,
              Ta mała Ola to rówieśnica mojej Oli jest młodsza od niej o 3 dni tylko.
              • ankas4 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 18:59
                Nie wiem jakie sa dokladne zasady wszystkich akcji gwiazdkowych,ale mtrzeba koniecznie o nich pamietac w przyszlym roku!!!!i ich zglosic gdzie sie da!
                • kogosia Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 19:02
                  myślę, że będziemy z nimi utrzymywać kontakt jak najdłużej.
                  Wiktoria w przyszłym roku już idzie do 0
                  Wiktoria ma 4latka, a Ola 2latka
                  • myrtille Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 20:00
                    Łącze się przez tel i coś link Twój nie chce mi się otworzyć, ale widzę w poście powyżej że dziewczynki młodsze od naszych. Mam śliczne bluzeczki po Amelce, niektóre nieużywane bo dostała za czasów szpitalnych ładne, z marszczonymi rękawkami, nie było okazji ubierać. Chętnie oddam
                    • kogosia myrtille 09.12.12, 20:09
                      Pewnie się pyzdadza:)
                      podac adres?? dasz radę wysłać??
    • burdziaa Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 20:14
      Gosia poprosze adres tej rodziny,kiedy rodzi ta dziewczyna?Uszykuje co mam dla noworodka,czesc bedzie nowych rzeczy dla dziewczynki wlasnie bo Leos dostał,chetnie pomoge .
      • kogosia Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 20:18
        termin to juz na 3 Króli, czyli ok 6 stycznia.
        • burdziaa Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 20:28
          To ja w tym tygodniu przesle ubranka co mam,moze ciepły spiworek,kombinezonik,jakies zabaweczki ,adres poprosze
          • olus-ia80 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 20:43
            Ja też mam super wanienkę .
            Wózek , ale spacerówke mogę tez dać , ubranka tez się może jakieś znajdą , napisz jaka jaki rozmiar nosi mama , tu będę miała tez sporo rzeczy , posciel tez znajde , moge nawet kupic nowa .Tata ma 178 ? , jeżeli tak i jest szczupły to po moim męzu tez cos znajdę .
            Napisz mi jakie rury do tej kozy potrzebne , mój mąż kominiarz może będzie miał takie , które się przydadzą .
            • kogosia olu 09.12.12, 20:47
              Proszę obserwuj wątek i jak z kozą się wyklaruje to wtedy zobaczymy ja z rurą, ubrań jak na razie jest najwięcej zobaczymy kto co wyśle i wtedy będzie wiadomo ile brakuje, wózek jakiś mają, ale nie wiemy w jakim stanie, dopytam się,
              Rodzice twierdzili ze wszystko mają i nic nie chcą, ale na pewno coś im się przyda, myślę że chłopak tak ok 178cm wzrostu pewnie ma.
              Pościel jak z łóżkiem się ogarniemy ok??
              • kogosia Re: olu 09.12.12, 20:49

• kogosia Ola 09.12.12, 21:22

• kogosia burdziaa 09.12.12, 20:57
        Asiu w jakim rozmiarze masz kombinezon, jest on bardzo ważn by dziewczynkę przywieść ze szpitala...
        • burdziaa Re: burdziaa 09.12.12, 21:09
          zmierze jutro bo wyniosłam do piwnicy ale powinno byc ok-a w czym przywioza ze szpitala,maja samochód,fotelik? a ta dziewczyna(mama) to jaki rozmiar nosi,mniej wiecej-szupla,grupa,wzrost?
          • kogosia Re: burdziaa 09.12.12, 21:13

• tri-mamma Re: burdziaa 10.12.12, 07:25
            Gosia, oni gdzieś koło nas?
            Prawdopodobnie będę mogła coś pomóc.
            Może koza się znajdzie :)
            I ubranek mam sporo na maluszka.
            • olus-ia80 Kogosia 10.12.12, 09:03
              Jak bedziecie u tej rodziny , to koniecznie zdjecia kozy i wymiary rury , zobaczymy co się da zrobić w tej sprawie .
              Ja zaraz naszykuje ubrania dla mamy pierwszą część , resztę będe mogła wysłać 19-20 bo wtedy mama mi przywiezie rzeczy , które mam u niej , zadzwonie do siostry moze ona pomoże ma córke , która ma 2, 5 latek .
              Napisz co z tą kołdrą , bo pojadę i kupię w ikei .
              Dla taty też będę miała , małżeństwo ma takie same wymiary jak ja i mój mąż .
              Wyślę też troszkę żywności , kaszę , makaron , mąke , dzem .
              M,oże zrobić tabelę , w której wyszczególnimy co kto wysyła ?
              • kogosia Ola 10.12.12, 09:26

• lucy_cu Ubranka dziewczęce 3 mies- 2 latka i kilka większ. 09.12.12, 20:49
      Sporo ich mam, noszone tylko przez Tereskę. Tylko wysłać mogłabym dopiero w sobotę, bo to będzie wielka i ciężka paka, dopiero w sob. będę miała auto.
      Jeśli się przydadzą, bardzo proszę o adres.
      • myrtille Kogosiu 09.12.12, 20:58
        Podaj adres. Ubranka na pewno wyślę w tym tyg. Nie wiem tylko w jaki dzień bo M. musi zostać z, dziećmi bym mogła wyjść
        • kogosia Re: Kogosiu 09.12.12, 21:01
          na ukrytym wrzucam adres i zdjecia dziewczynek...
      • kogosia Lucy 09.12.12, 21:16
        adres jet na ukrytym, dziewczyna mówiła że jeśli dostanie coś za duże to wrzuci na strych i na pewno się przydadza:)
        Najlepiej wysłac je poczta, kurier może mieć problem tam dojechąc, bo to w polach..

www.firmin.pl
        • lucy_cu Re: Lucy 09.12.12, 21:25
          Super. Popatrzę też na kurteczki, płaszczyki na te większe dziewuszki, coś powinnam mieć.

I ładny wełniany płaszczyk dla Mamy mam też, rozmiar M, z House'a, ocieplany, nienoszony.

Dobrze, że mają strych, bo ubrań pewnie przyjdzie im najwięcej- żeby znowu kłopotu nie było, że nie mają gdzie tego przechować.

Wszystko popakuję i poślę.
          • kogosia Re: Lucy 09.12.12, 21:28
            ja jutro do nich zadzwonię i im przekaże informacje...bo dziś Kasiamamba wisi z nimi na telefonie
    • spodnica_w_kratke Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 21:32
      czy ubrania dla dziewczynek, takze dla nowordka sa jeszcze potrzebne? a buty? jaki rozmiar noszą dziewczynki? a ta pani? bo tak sobie mysle, że o sobie ta pani pomyśli na końcu albo w ogołe. Poszprwam u siebie, ale nie wiem, czego szukac, zeby ni ewyszło, zę jest mnóstow ubranek np 0-3 , albo odwrotnie. A wanienke juz ktos zaproponował? i gdzie jest ta miejscowośc? jakos w okolicy Wawy?bo wanienke pocztą to słaba sprawa..
      • kogosia Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 09.12.12, 21:35
        wanienka jest, ubranka jak na razie też...
        poczytaj wątek to zobaczysz czego jeszcze ewentualnie brakuje i co jest...
        • ankas4 kogosia,a jak problem z dojazdem to moze... 09.12.12, 22:03
          Przepraszam,ze to proponuję,ale najlepiej jednak kurierem przesylac,wiesz jak dziala poczta...szczegolnie przed swietami..wiec jak macie tam blisko,i wiecie gdzie oni mieszkaja dokladnie,to moze do was przeslacrzeczy,a wy impodacie? Ja nie mowie oczywiscie o meblach,ale o ciuchach itp...
      • pitahaya1 buty 10.12.12, 15:22
        Czy to od Ciebie mamy mieć buty dla taty? Tak mam w tabeli.
        Okazało się, że buty potrzebne są w rozmiarze 43-44, nie, jak było wcześniej, 40-41.
    • pitahaya1 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 10.12.12, 09:48
      Witajcie dobre kobiety:)

Przyznam szczerze, że Kogosia dała mi link do Waszego forum i powoli spisuję wszystkie deklaracje do tabeli, żeby nie dublować rzeczy i nie przesyłać dwóch przewijaków czy łóżeczek.
      Póki co to są deklaracje i moja ogromna prośba, żeby potem, jak już będziecie coś wysyłały, żeby dać nam znać konkretnie, co było w paczce.

Jestem wam niezmiernie wdzięczna za odzew, bo w rzeczach dla dzieci jesteście nie do przebicia:))

Jeśli któraś ma pomysł, jak wkleić tabelkę zrobioną o Open Office z rozszerzeniem .odt na forum to byłoby cudnie.
      Póki co tam ją zrobiłam.
      A może jest jakiś inny sposób, żeby tabelka byłą ogólnie dostępna? Dla mnie czarna magia a chciałabym, żebyście miały wgląd i poprawiały, jeśli gdzieś coś źle wstawiłam.

Pozdrawiam:)

• sto.krotka79 Burdziu i dziewczyny z Wro 10.12.12, 10:40
        Mogę się dołączyć i wysłać z Wami? Do mnie do pracy prawie codziennie kurier przyjeżdża. Już nie mam żadnych dziecięcych rzeczy, ale za to mam dużo w rozmiarze 36 (dla mamy). Nie widzę zdjęć, ale może jakies farby są tej rodzinie potrzebne?
      • pitahaya1 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 10.12.12, 10:56
        Mam już uprawnienia do tabelki na naszym forum. Powoli z chomiczkami będziemy ją edytowały.
        Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc i przepraszam za błędy.
        • olus-ia80 Stokrotka 10.12.12, 11:10
          Farby są potrzebne , super może wszystkie z Wrocławia sie zbierzemy , tylko ktoś napisał na forum , ze kurier tam nie dojedzie , czy ryzykujemy kurierem ?
          • pitahaya1 Re: Stokrotka 10.12.12, 11:14
            Będę Wam tu odpisywała.

Z kurierem jest tak, że o ile listonosz wie, w którą leśną ścieżkę skręcić, żeby za piątą sosną ten dom znaleźć, o tyle kurierowi żadna nawigacja nie pomoże. My miałyśmy szczęście, bo się człowiek nawinął i nawet ich kojarzył.
            To jest dom w lesie, kilka km od drogi głównej. Oni i jeden sąsiad a dookoła sarny i dzicz.

Poczta paczki dowozi. Tzn. jeśli kurier rozsądny i będzie mu się chciało to dowiezie. Ja mogę na priv opisać drogę, żeby nie błądził.
            Ale to taki opis "za trzecim drzewem skręcić a lewo".
            • sto.krotka79 Re: Stokrotka 10.12.12, 11:27
              To lepiej pocztą - dłużej ale pewniej, że paczka trafi do odbiorcy. Teraz kurierzy mają tyle zleceń, że nie będzie im się chciało szukać odpowiedniego domu.
    • yvonne79 Re: Kogosia i Pitahaja1 10.12.12, 11:51
      Dziewczyny, widzę, że łóżeczko, wanienka i materac do łóżeczka już są, więc nie proponuję. Jednak jakby co to mam i mogę dać (łóżeczko jest z szufladą). Poza tym jestem z Warszawy, więc problem ewentualnego transportu odpada. Do łóżeczka mam jeszcze kilka prześcieradeł 60/120, chętnie oddam.
      Mam trochę ubranek w rozmiarze 86 i mniejsze. Czy kombinezon zimowy rozmiar 86 jest potrzebny (mam dwuczęściowy)? Jakieś czapki, szaliki, rękawiczki też mam. Mam też buciki zimowe dziewczęce rozmiar 23 i 24. Nie wiem, jak dużą stópkę ma ta dwuletnia dziewczynka. Mam też kapcie w rozmiarze 21 i 22 (po moich dziewczynach).
      Dajcie znać, czy coś się przyda.
    • azi81 Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 10.12.12, 13:06

Tak czytam i już duzo z nas sie zaoferowało napisz mi proszę na maila azi1981@gmail.com co jeszcze by się przydało??
    • pitahaya1 WIELKA PROŚBA 10.12.12, 13:13
      Mam wielką prośbę odnośnie tabelki.

Wiele z Was zadeklarowało chęć pomocy. Do tabelki wpisałam wszystkie informacje ale same wiecie, że to co było na początku, nijak ma się na końcu listy.

Zerknijcie w miarę możliwości do tabelki na naszym forum i porównajcie to, co wysyłacie z tym, co jest w tabeli. Błędy wynikają wyłącznie z błędu ludzkiego. Jeśli coś się nie zgadza, dajcie znać na priv to poprawię.

Gdy już będziecie wysyłały (pocztą, kurierem, do nas, do mamy), proszę o info, że WYSŁAŁAM trzy pary spodni i dwie kaszki, dnia 17 stycznia.

Przy tej ilości maili naprawdę można się zgubić.

Pozdrawiam i dziękuję za tak wielki odzew.
    • porzeczka_mocna Re: Pozwalam sobie wkleic tu link z innego forum 10.12.12, 13:23
      Ja poproszę o numer konta - dołożyłabym się do łóżka piętrowego czy innej potrzebnej rzeczy, która trzeba kupić.
      • kogosia porzeczka 10.12.12, 14:03
        wysłałam numer konta
        • maadga Re: porzeczka 10.12.12, 15:19
          Kogosia daj nr konta dołożę się do łóżka
          • kogosia maadga 10.12.12, 15:26
            wysłałam, dzieki:))

Pozdrawiam
    • kogosia Rzeczy można również przysłac na moj adres 10.12.12, 15:52
      Dziewczyny jak beda jechały w niedziele do rodziny to je pozabieraja....
      • lucy_cu Pitahaya 10.12.12, 20:41
        Dwie paki ubrań wyjdą rano z poczty, na adres Rodziny.
        Maila do Ciebie wysłałam
        Pozdrowienia
        D
        • pitahaya1 Jest wpłata 30zł 11.12.12, 11:36
          Lucy_cu, odpisałam:)

Weszła wpłata od A.W. z J.
          30zł.
          Niech się dobra duszka ujawni, żeby wiedziała kto nas wspomógł:)
          Dziękuję.
          • kogosia Uwaga do wysyłających na ich adres 11.12.12, 15:38
            Mała zmiana, dodam na ukrytym
    • burdziaa Gosia ! 12.12.12, 10:50

Podasz mi na maila albo na ukrytym twoj numer telefonu bo potrzebujemy,zeby kuriera zamówić
      • myrtille Kogosiu 12.12.12, 11:03
        Podałam link na moim forum Grudniowym. Dziewczyny będą się już z Tobą bezpośrednio kontaktować lub z Pitahayą w sprawie pomocy.
        • kogosia Re: Kogosiu 12.12.12, 11:14
          Asiu, dziękuję:))
          • boazeria Re: Kogosiu 14.12.12, 18:47
            Puściłam przelew. Chciałabym ewentualnie wysłać coś jeszcze ale nie wiem gdzie jest tabelka (nie chcę zawalać ich ich zbędnymi rzeczami i dublować).
            Czego jeszcze potrzebują?
            Kurcze może nagłośnić jakoś ich sprawę- może gmina jakieś mieszkanie lepsze wygospodaruje?
            • kogosia Re: Kogosiu 14.12.12, 18:51
              dokładnie będziemy o to pytać i się dowiadywać...
    • kogosia tabela potrzeb 14.12.12, 18:58
      docs.google.com/a/gazeta.pl/spreadsheet/ccc?key=0Aqa27jJvTdDhdDAtZmJ1b05xa19OQ2FvVk52eEdWWUE#gid=24
      • boazeria Re: tabela potrzeb 15.12.12, 15:39
        co oznacza pf???
        • pitahaya1 Re: tabela potrzeb 15.12.12, 15:41
          pomoc finansowa

Zaraz przejrzę tabelkę bo się ponoć błąd wkradł:(
          • boazeria Re: tabela potrzeb 16.12.12, 11:42
            to ja muszę się wpisać jak przelew puściłam?
            • kogosia dziewczyny Cię tam wpiszą same 16.12.12, 12:00

• sto.krotka79 Re: dziewczyny Cię tam wpiszą same 17.12.12, 12:04
                Ja mam rzeczy dla mamy w rozmiarze 36 (bluzki, swetry, spodnie, kurtka, torebki, apaszki). Na jaki adres wysłać? Mam też farby, ale może lepiej za jakiś czas wysłać, bo teraz zima.
                • kogosia sto.krotka79 19.12.12, 12:56
                  hej, tak najlepiej poczekac z tym do po zimie...
                  • m_k8 pitahaya1 19.12.12, 14:27
                    wklejam też tu bo nie wiem czy wysłać czy nie.

dziewczyny sprawdziłam mam 2 pary zimowych fajnych butów dla młodszej i 1 również fajne dla starszej. Wkładki są dokładnie w wymiarach podanych na forum. Wysyłać?
                    Czytałam, że ubrań jest sporo,ale nie widzę wpisu o bucikach. Dajcie proszę znać czy mam je pakować. Mam też ten polar dla Ante o którym wspominałam.
                    • pitahaya1 Re: pitahaya1 19.12.12, 15:35
                      Witaj:)

Z butami dla dziewczynek sytuacja wygląda tak, że dostały kilkanaście par łącznie. Milena miała pomierzyć i sprawdzić, które ew. będą dobre, które przykładowo za ciasne...
                      Wiem, że są jedne butki zimowe dla starszej, bo sama je jej zakładałam. Tam jest śnieg po kolana, więc może jakieś drugie by się przydały na zmianę.
                      Myślę jednak, że warto poczekać do niedzieli. Jadę do nich w sobotę z kozą i fotelem, więc będę miała informację z pierwszej ręki, jakie są potrzeby jeśli chodzi o buty.

Jeśli Ci to nie przeszkadza, zgłoszę się po wyjeździe, bo szkoda byłoby wysyłać jeśli mają wystarczająco dużo a z drugiej strony może się okazać, że akurat na zimę nie mają.

• m_k8 Re: pitahaya1 19.12.12, 18:36
                        dzięki za info. Czekam więc na wieści od Ciebie. Wkładka jest dokładnie w rozmiarze podanym na forum (nie ma zapasu), więc upewnij się proszę że stopy są dobrze pomierzone.
                        • boazeria Re: pitahaya1 20.12.12, 09:01
                          Czy przelew dotarł? od A.M. z Łomży
                          • boazeria Re: pitahaya1 10.01.13, 11:17
                            podbijam bo rak odpowiedzi........... nie wiem czy przelew dotarł
                            mam nadzieję, że na darmo pieniędzy nie wysłałam :-(
                            • boazeria Re: pitahaya1 10.01.13, 11:19
                              aaaaaaa już odnalazłam w tabelce
                              ktoś wie jak się tam mają? odwiedził ich ktoś? coś jeszcze brakuje?
                              • burdziaa Re: pitahaya1 10.01.13, 11:26
                                Aniu zajrzyj do wątku,tam masz wszystko :)
                              • pitahaya1 Re: pitahaya1 10.01.13, 11:38
                                Przepraszam, ze tu nie odpisuję ale Kogosia mówiła, że zaglądacie do tamtego wątku. Wysłałam Ci maila jakiś czas temu z informacją, że doszła wpłata. Nie miałam pojęcia, że nic nie doszło. Dziękuję za pomoc w ich imieniu:)

Sytuacja wygląda tak:
                                -Milena nadal jest w domu, była na chwilę w szpitalu, gdy nadszedł termin porodu ale wypisano ją do domu dając jeszcze tydzień
                                -jeśli chodzi o rzeczy, moim zdaniem na obecną chwilę mają wszystko, czyli rzeczy dla noworodka, dziewczynek, rzeczy do domu i ubrania dla siebie, mają również żywność długookresową
                                -z większych wydatków - łóżko piętrowe, materace, lodówka i kuchenka - dzięki czemu będą mieli spokój na długie lata
                                -dostałam kilkadziesiąt zł na żywność krótkoterminową (mleko, mięso), w domu mam dwie paczki z artykułami aptecznymi głównie - wszystko zawiozę, jak już Milena wróci do domu z dzieckiem
                                -trzy paczki, które są u Kogosi, zostawiam do jej dyspozycji
                                -jeśli chodzi o większe potrzeby - tu liczymy na sponsorów przy remoncie; myślę, że sprawa mebli do kuchni też przesunie się na później
                                -mamy zebrane trochę ponad 1.000zł na meble kuchenne, ta kwota póki co jest u mnie

Naprawdę myślałam, że tam zaglądacie i na bieżąco wiecie, co i jak u nich.
                                Póki co u nich nic się nie zmieniło, czyli on pracuje a ona czeka na poród:) Myślę,że lada dzień będziemy mogły napisać coś więcej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka