Dodaj do ulubionych

Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 lat!

20.03.13, 12:55
Witam wszystkich :)

Jestem Grudniówką 2007 i zwracam się do Was z apelem:

Zmobilizujmy się i zróbmy COŚ żeby uchronić nasze dzieci przed koszmarem podwójnego rocznika 2007/2008 w pierwszej klasie w 2014 roku!

Obecnie w całym kraju zbierane są podpisy pod wnioskiem o referendum m.in. w sprawie zniesienia obowiązku szkolnego dla 6-latków.

Wydrukujcie go proszę, podpiszcie się razem z mężami, a potem spróbujcie namówić do podpisania rodziców z przedszkoli Waszych dzieci, znajomych, rodzinę.

Ja już trochę podpisów zebrałam i zbieram dalej :)

rzecznikrodzicow.pl//sites/default/files/referendum_edukacyjne_formularz.pdf

A potem trzeba ten wniosek odesłać, albo oddać do regionalnych punktów koordynacyjnych (ich lista w linku poniżej).

Adres do wysyłki formularzy:
Pełnomocnik wniosku o Referendum edukacyjne "Ratuj Maluchy i starsze dzieci też"
Tomasz Elbanowski, ul. Kazimierza Wielkiego 31/41, 05-120 Legionowo

Formularze w regionie można przekazywać do lokalnych koordynatorów i punktów zbierania podpisów - lista kontaktów tutaj:
rzecznikrodzicow.pl/gdzie-mozna-zlozyc-podpis-pod-referendum-edukacyjnym#overlay-context=gdzie-mozna-zlozyc-podpis-pod-referendum-edukacyjnym

Tu możecie sobie więcej poczytać:
rzecznikrodzicow.pl//sites/default/files/ulotka_referendum.pdf
rzecznikrodzicow.pl/referendum-edukacyjne-ratuj-maluchy-i-starsze-dzieci-tez

Jest już 114.935 podpisów!

Do 1 czerwca trzeba zebrać minimum 500 tysięcy!!!
Obserwuj wątek
    • olcia.kaktus Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 12:57
      brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..............................
      • izzzzy Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 13:14
        ?

Oczywiście nikogo nie zmuszam do podpisu ;)
        • moni_30 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 13:19
          Mam nadzieję, że Dorociński pomoże :-)

www.youtube.com/watch?v=0ZwgFHLOCI0
          • izzzzy Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 13:33
            Dzięki! Bardzo fajny spot!
            Wrzucę sobie na fb :)
            • ankas4 oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:18
              Olcia nie było to za miłe, każdy ma prawo do manifestowania swoich poglądów,ale to co Ty napisałaś...wyraziłaś to ja nie wiem/... nie mieści sie to w kanonie polskiej mowy i kultury... sorry, pewnie poczujesz sie urażona, ale nie było to za ładne - bez względu co Ty czujesz i myslisz...
              • olcia.kaktus Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:31
                Wiesz dlaczego? Bo pojawia się osoba z "niewiadomoskąd" z postulatem tematu który już wałkowałyśmy wiele razy i bardzo długo. Moja reakcja na to jest jedna - brrrrr....
                Dokładnie to myślę, mam wrażenie, że za chwilę z lodówki wyskoczy mi reklama na majonezie wielkanocnym "ratujmy maluchy". Tyle. Nie zabraniam popierać, mam prawo do własnej wypowiedzi. Nie pogoniłam nikogo, nie naklełąm na nikogo. Tylko "się otrząsłam" z tematu.
                • ankas4 Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:51
                  Nie masz racji,napisała skąd jest i co chce nam powiedzieć, mogłas powiedzieć:"nie podoba mi sie to,nie podpiszę się" ale ' brrrrr'co to jest???? nie uszanowałaś jej prawa do swoich poglądów i tak myślę własnie...
                • izzzzy Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:56
                  Przepraszam, ale przecież napisałam skąd jestem. Grudzień 2007.
                  Żadna filozofia, żeby to sprawdzić.

A po drugie, zanim pozwoliłam zamieść sobie post na Waszym OTWARTYM forum, sprawdziłam, czy wśród ostatnich postów (na pierwszej stronie) ktoś już nie zamieścił informacji o zbieraniu podpisów pod wnioskiem. I niczego takiego nie znalazłam.

A po trzecie, jak słusznie zauważyła jedna z forumowiczek, temat ewentualnego referendum miałby dotyczyć nie tylko kwestii związanej ze zniesieniem obowiązku szkolnego dla sześciolatków.

Trochę mniej jadu, a więcej uwagi na przyszłość.
              • takatoszymura Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:34
                A ja podpiszę, bo jestem przeciw 6-latkom w szkołach. Nawet bardzo. Moje dzieci może i byłyby gotowe na pójście do szkoły w tym wieku, tylko szkoły na to nie są gotowe. A na posłanie dwójki dzieci do prywatnej, przygotowanej na to, szkoły mnie nie stać.
                • boazeria Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 21.03.13, 15:03
                  Wydrukowałam kilka razy. Rozdam w przedszkolu.
                  • izzzzy boazeria 21.03.13, 21:47
                    Super! Dzięki :)
                    Ja zbieram podpisy wśród rodziców w przedszkolnej szatni :)

A to nowy wynik Akcji: 181.482 podpisy!
                    rzecznikrodzicow.pl/referendum-edukacyjne-ratuj-maluchy-i-starsze-dzieci-tez
              • lipiec_2007 Re: oczywiscie ,ze podpisze i wspieram!!! 20.03.13, 14:37
                nie wiem, czy wiecie, ze w tym referendum nie chodzi tylko o uchronienie 6-latkow przed szkola, ale rowniez:
                Proponowane pytania:
                Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
                Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
                Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej?
                Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli?

tak wiec olcia, to moze nie jest takie, cytuje: brrrrrrrr...........:)
      • maadga Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 14:32
        Olcia popieram Cię. Gdyby nie ciągłe odkładanie reformy oddawanie przez szkoly kasy na niezrealizowane wytyczne zamiast je realizować, wasze dzieici trafiły by do szkół przygotowanych na 6-cio latki. Nauczyciele byliby przygotowani lepiej bo mieliby doświadczenie.
        Bzdurne pomysły.
        Mój syn ma w klasie dzieci z obu roczników teraz jest w 2 klasie, wszystkie dzieci sobie radzą, raz lepiej raz gorzej ale nie jest to związane wyłącznie z rocznikiem.
        Córa jest w zerówce szkolnej gdzie są 5 i 6 latki też sobie radzą dzieci. Wiadomo są dzieci co ładniej rysują, sprawniej szlaczki kreślą, ale to też nie zależy TYLKO od wieku.
    • a_beatle Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 14:52
      Choć szanuję wiele argumentów przeciwników reformy, to dziś, oglądając TV do śniadania, utwierdziłam się w przekonaniu, że ja jestem przeciw akcji ratujmy maluchy, i Dorociński nawet mnie nie przekona;) Dość histerycznie i nieprzekonująco wypadła pani z fundacji. Szkoda, wielka szkoda, że tak straszy się w Polsce szkołą, słyszą to wszystkie dzieci, bez względu na to, kiedy zaczną naukę. I zaczynają ją często już pełni uprzedzeń i lęków. Ech, szkoda gadać....
      • izzzzy Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:04
        Ja nie straszę dziecka szkołą, a wręcz przeciwnie.
        Po prostu nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że nic nie zrobiłam, kiedy za parę lat usłyszę, że rocznik 2007 i 2008 to dwa "stracone" roczniki w tej cholernej reformie, bo ich kumulacja sprawi, że nasze dzieci będą miały dużo trudnij dostać się do najlepszego liceum, czy na studia.
        Teraz mamy niż demograficzny i szkoły biją się o uczniów. Ale nasze dzieci będą "wyjątkowym" rocznikiem.

Myślałam, że to jest jasne dla wszystkich rodziców dzieci z roczników 2007 i 2008. Ale widać, że niestety nie...

I tu nawet nie chodzi o gotowość dziecka w wieku 6-lat do pójścia do szkoły, ale o fakt, że ta źle przygotowana reforma nie wypaliła, rząd nie przekonał do niej rodziców i zapłacą za to dzieci, a szczególnie z podwojonego rocznika 2007 i 2008!

Czy to rzeczywiście trzeba tłumaczyć?!
        • monikaj21 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:07
          To prawda, że dzieci z tych roczników mają pecha, z tym, że moim zdaniem bardziej te z 2008, bo my mamy wybór i możemy wysłać je w tym roku do 1 klasy.
          • izzzzy Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:17
            Oczywiście, że dzieci z rocznika 2008 mają jeszcze gorzej, bo będą musiały konkurować o te miejsca z dziećmi o rok od siebie starszymi, czyli z naszymi.

A biorąc pod uwagę wyniki statystyk przytoczone w artykule z Rzeczypospolitej, cytowanym w innym wątku, ich sytuacja nie jest optymistyczna.

Nasze dzieciaki, z 2007 rocznika, mają tylko trochę lepiej... :(
            • emma_me Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 21.03.13, 12:29
              hmmmm co ja mam powiedzieć mając synów z roczniak 2007 i 2008 :(
      • monikaj21 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:04
        > Choć szanuję wiele argumentów przeciwników reformy, to dziś, oglądając TV do śn
        > iadania, utwierdziłam się w przekonaniu, że ja jestem przeciw akcji ratujmy mal
        > uchy, i Dorociński nawet mnie nie przekona;) Dość histerycznie i nieprzekonując
        > o wypadła pani z fundacji. Szkoda, wielka szkoda, że tak straszy się w Polsce s
        > zkołą, słyszą to wszystkie dzieci, bez względu na to, kiedy zaczną naukę. I zac
        > zynają ją często już pełni uprzedzeń i lęków. Ech, szkoda gadać....

Zgadzam się z Tobą, chociaż sama też uważam, że 6 latki powinny chodzić do przedszkola.
        Wkurza mnie tworzenie dzieciom wizji strasznej szkoły i argumenty, że dzieci będą wśród starszych, większych, że kibelki ze wysoko, etc - dokładnie tak samo będzie jak pójdą jako 7 latki (moja jako 7 latka miała 110 wzrostu). I wtym wszystkim gubią się argumenty, które naprawdę mają sens.
        A swoją drogą - wiecie dlaczego w tych pytaniach do referendum jest pytanie o zniesienie obowiązku przedszkolnego 5 latków? Mi się to wydaje bardzo potrzebne.
        • aga_junior oczywiście że podpiszę 20.03.13, 15:27
          Proponowane pytania:
          Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
          Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
          Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej?
          Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli?

Jestem ZA
          • olga727 Re: oczywiście że podpiszę 21.03.13, 14:41
            aga_junior napisała:

> Proponowane pytania:
            > Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
            > Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii
            > oraz innych przedmiotów?
            > Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata
            > szkoły średniej?
            > Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i p
            > rzedszkoli
            Jestem przeciwna zniesieniu obowiązku dla pięciolatków w Przedszkolu.
        • lipiec_2007 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:59
          monikaj21 napisała:
          > A swoją drogą - wiecie dlaczego w tych pytaniach do referendum jest pytanie o z
          > niesienie obowiązku przedszkolnego 5 latków? Mi się to wydaje bardzo potrzebne.

mnie sie wydaje, ze chodzi tu o to, ze w zalozeniu 5-latki mialy obowiazkowo chodzic do przedszkoli/ zerowek, ale poniewaz brakuje przedszkoli, to ten obowiazek przedszkolny realizuje sie w szkolach....
      • ankas4 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:47
        A ja mialam zupelnie odmienne wrażenie:), bo mnie nie przekonała zupelnie Pani z ministerstwa, gadała sloganami, ogolnie malo wiedziala w temacie, powtarzała to co wszyscy przeciwnicy - a wystarczyloby zapytac sie rodziców ,ktorzy w praktyce wyslali dziecko rok wczesniej do szkoly... no i porazka to Pani Cichopek'specjalistka" od niczego... nawet nie umiala sie określic jasno po jednej czy po drugiej stronie...
        Ja juz sie wypowiadalam w tej sprawie, jestem przeciw posylaniu dzieci wczesniej do szkoly lub jestem chociaz za tym aby to rodzice sami decydowali... i nie jestem histerycznie nastawiona do tej sprawy, bo uwazam, ze dzieci dadzą sobie spokojnie radę nawet jako 6 latki, histeria zwiazana z osobnymi toaletami czy brakiem umywalek w klasach zupelnie dla mnie niezozumiała ale... nie umiem zrozumieć celowości wysylania dzieci o ten rok wczesniej do szkoly? czemu to ma sluzyć? kto na tam zyska? bo przeciez nie dzieci,ktore mają krótsze dziecinstwo o rok, ani nie rodzice ,ktorzy będą musieli rok wczesniej zacząć odrabiać lekcje z dziecmi... tak wiec ja mowie stanowcze NIE, I oczywiscie podpisuję sie pod wszystkimi postulatami!!!!
        • smolineczka Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 15:59
          ankas napisała: "histeria zwiazana z osobnymi toaletami czy brakiem umywalek w klasach zupelnie dla mnie niezozumiała"
          co człowiek, to inne doświadczenie... bo do mnie, jeśli mam być szczera, te toalety (i ogólnie nie zbyt dobre warunki) przemawiają jak najbardziej, bo dobrze pamiętam siebie-sześciolatkę, zagubioną w dużej szkole... natomiast wiem, że w bardziej cywilizowanych warunkach na zachodzie dzieciaki uczą się od 5-go roku życia i świetnie sobie radzą.
          poza tym, jeśli już mają iść do szkoły wcześniej, to niech odbędą ten obowiązkowy rok w przedszkolu, bo ja osobiście nie chodziłam do przedszkola i pewnie z tego powodu na początku źle się czułam się w szkole.
          natomiast co do pełnego kursu historii mogę się zgodzić
          • jutka7 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 21:21
            Mnie dzis rozwaliła Kasia Cichopek w tej śniadaniowej tv, bo stwierdziła, ze ona już TERAZ wie, ze jej 3,5 letni synek nie będzie gotowy by podjąć naukę za 1,5 roku bo TERAZ nie usiedzi długo na miejscu. No błagam!!!!!!!!!!! Ale sobie orędowniczkę znaleźli Elbanowscy czy jak im tam.
            Ja byłam dziś na zebraniu w naszej rejonowej szkole, mała miejscowość, 2 szkoły do wyboru, nasza starsza, ale robią co mogą by przyjąć dobrze 6latki i nie traktują ich jak zło konieczne. Próbują stworzyć klasę tylko dla 6latków z panią, która teraz uczy w szkolnej zerówce, klasy 1-3 zajmują osobne piętra w szkole, mają osobną przerwę na obiad, w świetlicy będą też większość czasu same, a nawet 1 klasy mają być w jakichś godzinach tylko one, w czerwcu plac zabaw powstanie, w klasach są dywaniki, małe ławki. Panie się starają, remontują klase po klasie jak tylko udaje im się gdzieś uzbierać trochę grosza.
            Złożyłam deklarację.
            A jeśli ktoś ma potrzebę uchronienia dziecka przed podwójnym rocznikiem to ma wybór. Jeszcze ma.
    • spodnica_w_kratke Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 20.03.13, 23:34
      ja nie podpiszę a sama akcję uważam tylko za cześciowo słuszną-czyli powrót do 8klasowych podstawówek. Od początku uważałą,że wydzielenie gimnazjów to kiepski pomysł. W Niemczech np gimnazja są i się sprawdzają, ale tam jest odwrotna propocja-po podstawówce do kl bodajże 5 włącznie jest gimnazjum, które trwa do matury, czyli od kl 6 do 4 liceum. Nie pamiętam już jak to robią, ale dzieci z 6 klasy nie sa taranowane przez maturzystów, wszyscy żyja całkiem nieźle w symbiozie;) ale to taka mała dygresja.
      A wracając do akcji- moim zdaniem założenie jest błędne- stawia się tezę, że te biedne 6latki są za małe/młode do szkoły, zamiast walczyć o lepsze przygotowanie szkół, nauczyceli, programu. Na poprawę szkół nie wpłynie nijak wyższy wiek dzieci. Szkoła dla 7latków dalej jest tak samo kiepawa jak dla 6latków czy 11latków. Dalej generalnie nie uczeń jest ważny i jego pasje, a realizacja podstawy programowej. Jasne, generalizuję, są napewno nauczczyciele z pasją i prawdziwym powołaniem, ale gros to niestety ci od podstawy, od wkłądania ucznia w ramki szkole i przycinania wg linijki ministerialnej.
      I naprawdę nic tu nie da przetrzymanie dziecka do 7 lat. Problelem są szkoły, a nie 6latki. Ja bym chciała, żeby polska szkoła-generalnie, ale ni etylko wyjątkowo- nie zabijała w dzieciach ich ciekawości świata, żeby jak to powiedziałą jedna z pań- jeśłi dziecko uwielbia dinozaury, to na tych dinozaruach będzie nauczone liczyć, pisać i czytać. A nie że mu sie powie,że dinozaury to było w pkolu, a teraz to ma sie uczyć. I znowu powtórzę- nic tu nie da wyższy wiek-tu jest potrzeba np wciśniećia książek Montessori czy Steinera kazdemu nauczycielowi, i pani minister też, żeby zobaczyli że naprawde moża inaczej. Nie produkowac hurtowo pracowników korporacji, czekających na polecenia, bo tego ich uczyli od 1 kl podstawówki, ale myślenia, rozwijania pasji, ciekawości, budowania poczucia włąsniej wartości. A nie walka o 6 latki, bo one sobie dadzą radę, tak samo jak 7 laki. A nawiązując do akcji- to czemu nie walczyć o posłąnie 9latków do 1 klasy-te dopiero mają motorykę rozwiniętą, fizycznie górują, emocjonalnie tez sa napewno dalej niż nawet 7latki..
      • porzeczka_mocna Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 21.03.13, 10:15
        > A wracając do akcji- moim zdaniem założenie jest błędne- stawia się tezę, że te
        > biedne 6latki są za małe/młode do szkoły, zamiast walczyć o lepsze przygotowan
        > ie szkół, nauczyceli, programu. Na poprawę szkół nie wpłynie nijak wyższy wiek
        > dzieci. Szkoła dla 7latków dalej jest tak samo kiepawa jak dla 6latków czy 11la
        > tków. Dalej generalnie nie uczeń jest ważny i jego pasje, a realizacja podstawy
        > programowej. Jasne, generalizuję, są napewno nauczczyciele z pasją i prawdziwy
        > m powołaniem, ale gros to niestety ci od podstawy, od wkłądania ucznia w ramki
        > szkole i przycinania wg linijki ministerialnej

Otóż to! O ilez więcej byłoby pożytku, gdyby cała ta energia zmarnowana na protesty, poszłaby na podniesienie jakości szkół, dostępności przedszkoli? O podniesienie jakości kształcenia nauczycieli, o to żeby klasy były mniejsze, podejście do dzieci bardziej indywidualne, żeby dzieci dzięki szkole chciały się uczyć, interesowały się światem...

Bardzo lubię obowiązek przedszkolny dla pięciolatków - zmusza gminy do utworzenia odpowiedniej liczby miejsc w przedszkolu. Dzięki temu każdy pięciolatek ma zagwarantowane, że znajdzie się dla niego miejsce. Nie wiem, jak w innych grupach 5-latków to działa - ale u nas można sobie nie posyłać dziecko ile się chce, nie trzeba się tłumaczyć, nikt tego nie kontroluje.

Poza tym, jeśli szkoła się nie podoba, zawsze można zorganizować nauczanie domowe. Nie jest to żadna wielka trudność - mam znajomych, którzy tak kształcą córkę już kilka lat. Owszem, trzeba zapoznać się z przepisami oraz załatwić trochę formalności - no, ale skoro ktoś podejmuje się samodzielnie kształcic swoje dziecko, to powinien umiec ogarnąć się w temacie.
        • izzzzy Mała uwaga 21.03.13, 13:08
          To nie jest jeszcze referendum, a wniosek aby takowe zorganizować, po to, żeby każdy kto zechce, mógł wypowiedzieć swoje zdanie na tematy podane we wniosku.

I nie trzeba wcale zgadzać się ze wszystkimi postulatami. Ja osobiście również jestem za utrzymaniem obowiązku przedszkolnego dla pięciolatków.

Ale żeby móc wyrazić swoje zdanie i aby to miało jakiekolwiek znaczenie, to najpierw trzeba mieć taką możliwość np. poprzez ogólnokrajowe referendum. To jest nasz obywatelski przywilej i dziwię się, że ktoś nie ma ochoty z tego skorzystać, jeżeli sprawa go bezpośrednio dotyka.

Lepiej marzyć o idealnym systemie oświaty i narzekać, że takiego nie ma, wylewając swoje frustracje na internetowych forach, zamiast zrobić coś konkretnego w kierunku poprawy sytuacji naszych dzieci?

Mam nadzieję, że to pytanie jest dla Was czysto retoryczne.
          • spodnica_w_kratke Re: Mała uwaga 21.03.13, 21:10
            Izzzy, chyba niewłaściwie odczytałas post. Ja nie narzekam w kącie. Po porstu nie zgadzam się z założeniem tej akcji, więc jej nie poprę. Bo nie chcę ratować 6latków. Gdyby chodziło w postulatach o walkę o lepsza szkołę, sensownych nauczycieli, małe szkoły-to by do mnie przemawiało. I skoro Ty chcesz miec prawo do walki o 6latki, to daj mi równiez prawo do tego, by się z założenami nie zgadzać. Wole podziałąć w szkole na jej rzecz, by dzieciom było lepiej, niż walczyć o referednum, które kosztuje kupe kasy, a lepiej, żeby ją (sesnownie)wpakowali w szkoły.
            • izzzzy Re: Mała uwaga 21.03.13, 21:43
              Twój wybór.

Ja nikogo nie zamierzałam przekonywać do "walki o 6-latki" jak to nazwałaś. Moim celem nie była również kolejna dyskusja na temat, czy lepiej posyłać 6-latki do szkoły czy nie.
              Ja zwróciłam się do rodziców, którzy są przeciwni reformie szkolnictwa - a jest ich zdecydowana większość - o poparcie wniosku o referendum w sprawach, które ich dzieci dotyczą, min. w sprawie zniesienia obowiązku szkolnego dla 6-latków.

Tylko tyle.

Jeśli ktoś nie jest zainteresowany, to nie musi się z tego tłumaczyć.
          • izzzzy FAQ 21.03.13, 21:49
            Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości na temat celu zbierania podpisów, to odsyłam pod ten link:
            rzecznikrodzicow.pl/najczesciej-zadawane-pytania-w-sprawie-referendum-edukacyjnego#overlay-context=referendum-edukacyjne-ratuj-maluchy-i-starsze-dzieci-tez
          • paris4 Re: Mała uwaga 22.03.13, 08:51
            Izzy zgadzam się z tobą i nie rozumiem tego oburzenia tutaj.
            Wydrukowałam, podpiszę i rozprowadzę - znajdę sporo zainteresowanych osób :)
      • izzzzy Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 21.03.13, 13:20
        Ja też bym chciała żyć w bajce, mieć piękny pałac z bajecznym ogrodem i prywatnych nauczycieli dla moich dzieci, najlepiej native speakerów...

Ale za oknem Polska na dorobku, wypaleni zawodowo, zestresowani i źle opłacani nauczyciele realizujący program pod odgórnie narzucone testy oraz przepełnione szkoły z dzieciakami pozostawionymi samym sobie przez zabieganych rodziców.

Pomarzyć nic nie kosztuje.
        • 27agnes72 Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 22.03.13, 11:34
          Ja już kiedyś pisałam, że nie chodzi mi o przygotowanie mojego dziecka do szkoły ale o przygotowanie szkół i przedszkoli. Mieszkam w małej miejscowości. Przedszkole na początku też znajdowało się w starym budynku. Później się rozbudowało...I wciąż miejsc jest za mało. Rozbudowano przedszkole kosztem placu zabaw :-) Zabrano dzieciom dużą aulę (np na koncerty,teatrzyki) zabrano salę do malowania, salę do wychowania komunikacyjnego, salę komputerową itp żeby stworzyć sale dla dzieci nowe sale. I jest dobra wola samorządu, władz, dyrektora przedszkola, świetnych nauczycieli i rodziców. ALE BRAK MOŻLIWOŚCI.
          To samo jest w szkole. Za kilka dni idę obejrzeć z dzieckiem szkołę- usłyszeć co szkoła proponuje, jakie znalazła rozwiązania w tym trudnym czasie i dopiero podejmiemy decyzję. Bo u nas nawet nie ma szkoły prywatnej, małej a ja też chcę dla mojego dziecka jak najlepiej...
    • pocholita Re: Wniosek o referendum - "nie" dla szkoły od 6 21.03.13, 13:29
      A o co chodzi z tym programem historii? Jak to teraz wygląda?
      • e-gosiak tak dla powrotu systemu 8+4 22.03.13, 13:05
        Ja jestem zainteresowana głównie powrotem do systemu 8+4 i dlatego uważam ze takie referendum powinno się odbyć. Nie musimy odpowiadać tak na wszystkie pytania. Osobiście wysyłam moja córkę do szkoły (6 lat) ale wolałabym uczyła aby się w podstawówce 8 lat, tak jak ja.
      • izzzzy pocholita 22.03.13, 15:26
        Ja mam dzieci w wieku przedszkolnym, więc sprawę znam tylko z mediów. Straszna wrzawa była o to, że program historii został mocno okrojony i nieobowiązkowy dla uczniów, którzy nie zdają historii na maturze. Ale nie mam zdania i rozeznania w tym temacie.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/575475,Kolejni-protestujacy-w-obronie-historii-w-szkolach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka