Dodaj do ulubionych

The Human Body

19.05.13, 15:42
Była któraś z Was może?
Jeśli macie możliwość- obejrzyjcie. Jesteśmy pod dużym wrażeniem, wspaniała jest ta wystawa. W Krakowie jeszcze przez miesiąc z hakiem.
www.human-body.pl/
Teresia siedzi właśnie i rysuje elementy układu krwionośnego, szkielet i bakterie jelitowe. ;) A mój mąż kryje się po krzakach z papierosem, bo dzieci po obejrzeniu płuc palacza nie dają mu spokoju. ;)
Już na serio- niby wszyscy wiemy, z ilu większych i mniejszych "puzzli" składa się nasze ciało, ale jednak obejrzenie tego w takiej postaci, jak na tej wystawie, powala na kolana. Bardzo polecam.
Obserwuj wątek
    • narttu Re: The Human Body 19.05.13, 16:09
      uuu moze sie przejde z dziewczynami :) bo za moment w kraku bede. Grzej moze nasionko cytryny :)
      • lucy_cu Re: The Human Body 19.05.13, 16:31
        Grzeję, a jak! Kiedy będziecie?
        Wystawa na pewno dziewczynom się spodoba.
        U nas nawet Jaszczur wdał się w zawiłą dyskusję z jednym z dyżurujących studentów medycyny, na temat kości. :D
        • leluchow1 Re: The Human Body 19.05.13, 21:57
          My się wybieramy do Gdańska jak się rozpakuję i odsapnę
          • cui Re: The Human Body 20.05.13, 09:04
            Tak, mamy w planach.
            Kiedy byliście? Dużo ludzi? Tłumy czy raczej pustki?
            • lucy_cu Re: The Human Body 20.05.13, 09:16
              W niedzielę po 9 rano, tuż po otwarciu. Pusto nie było, ale spokojnie się zwiedzało.
              • badowimo Re: The Human Body 20.05.13, 10:14
                mielismy się wybrać, ale odstarszyła mnie cena biletów:(
                • lucy_cu Re: The Human Body 20.05.13, 11:13
                  Cena jest makabryczna. My dzieciom zafundowaliśmy na Dzień Dziecka po prostu, zamiast prezentu "namacalnego".
                  • cui Zawsze można liczyć na jakichś oszołomów... 07.06.13, 15:06
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14048911,Jest_sledztwo_w_sprawie_wystawy_The_Human_Body__Zbezczescili.html?lokale=krakow#BoxWiadTxt
                    • lucy_cu Re: Zawsze można liczyć na jakichś oszołomów... 07.06.13, 16:01
                      Że- yyyyyyy?????
                      Ręce opadają.
    • cui Byliśmy! 23.06.13, 19:19
      Polecam, dużym i małym!
      Wybraliśmy się z okazji Dnia Ojca (obchody połączone z naszą 11 rocznicą ślubu ;)) i chyba trochę wbrew woli M. Nie wiedziałam, że ma mieszane uczucia jeśli chodzi o wystawę i został biedak postawiony przed faktem dokonanym, kiedy Mikula wręczył mu rano bilety :)))
      W każdym razie pojechaliśmy i przyznaję - wystawa robi duże wrażenie.
      • fassollka Re: Byliśmy! 24.06.13, 07:14
        Dziewczyny,
        a ja z tych jestem, co mdleją, słabną, siły na widok krwi tracą... Przeżyję? Czy lepiej się nie torturować?
        • cui Fassollka 24.06.13, 08:50
          Mój M. jest dość wrażliwy na widok krwi (chyba :)). Przeżył wystawę :)
          Tam nie ma krwi - są wypreparowane narządy i części ciała, momentami ma się wrażenie, że są zrobione z jakiegoś tworzywa sztucznego.
          Myślę, że większe emocje wzbudza sam fakt, że ci ludzie to... ludzie, nie manekiny.
          Myślę, że przeżyjesz :)

A! Dla wszystkich planujących odwiedzić wystawę w Krakowie. W miarę możliwości polecam odwiedzić ją w tygodniu, nie w weekend (dzikie tłumy). I kupić bilet on-line, który otrzymuje się smsem :) Uniknie się stania w kolejce do kasy.
    • aurinko Re: The Human Body 23.06.13, 19:46
      Lucy dzięki za ten wątek :) Wahałam się ale po przeczytaniu Twojego wpisu zdecydowałam, że pójdziemy z Mają :)
    • katx1 Re: The Human Body 23.06.13, 21:39
      Już się nie mogę doczekać jak będziemy w Krakowie w lipcu, Krzyś chętny to napewno zobaczymy. A akcja PiS-iora? brak słów, ręce opadają i wszystko inne też.
      • asia-ch Re: The Human Body 24.06.13, 10:09
        A ja na te wystawę nie pójdę. moim zdaniem nieetyczne jest pokazywanie ludzkich ciał jako eksponatów w muzeum. Była zakazana w Paryżu, Bawarii, Izraelu. Miałam zajęcia w prosektorium, ale billboardy które widuje w Gdańsku mnie odpychają. Nie mówię już o dzieciach na wystawie.
        • lucy_cu Re: The Human Body 24.06.13, 10:42
          Oczywiście, każdy ma prawo widzieć rzecz po swojemu.
          Dla mnie ta wystawa uczy właśnie szacunku do ludzkiego ciała i oglądanie jej budzi zachwyt (tak, właśnie) nad maestrią konstrukcji poszczególnych elementów. Tak samo, jak zachwycam się ciałami aktorów czy tancerzy baletowych na scenie, tak samo patrzę na ciała ludzi z tej wystawy. Są wspaniałe. Tu według mnie nie ma mowy o braku poszanowania- przeciwnie. Eksponaty są pokazane pięknie, ogląda się je jak rzeźby w muzeum. A obsługa czuwa nad tym, żeby zwiedzający zachowywali się godnie i spokojnie- nawet rozmowy widzów z dyżurującymi studentami są prowadzone bardzo cicho, żeby nie było atmosfery jak na jarmarku.

Jeżeli uważasz, że jest to komercja, nic więcej- hmmm, na tej zasadzie i lekarze czy studenci nie powinni uczyć się na zwłokach, bo w końcu doskonalą się nie tylko po to, żeby lepiej pomagać, ale i na tej pracy zarabiać, cudów nie ma.

Fassollko, mój mąż też z tych, co zielenieją przy pobieraniu krwi albo opatrywaniu kolana dziecku- w ogóle nie miał negatywnych odczuć. To wszystko robi wielkie wrażenie, ale w sensie naukowym i estetycznym.

Zapraszam: porady laktacyjne (Kraków), niemiecki dla dzieci
          • asia-ch Re: The Human Body 24.06.13, 11:05
            Lucy, gdyby to było takie oczywioste wystawa nie byłaby taka kontrowersyjna.
            Co do nauki na ludzkich zwłokach to moim zdaniem jest co innego, ma to służyć temu, aby potem lepiej pomagać ludziom. I to chyba teraz nie wzbudza żadnych zastrzeżeń.
            • lucy_cu Re: The Human Body 24.06.13, 11:12
              Teraz- nie. Przez wieki sekcje były napiętnowane. W imię źle pojętego niby szacunku dla ciała.
              Asiu, to jest wszystko kwestia podejścia. Klasa syna mojej koleżanki była na tej wystawie pod opieką katechety. Jego komentarz m.in.: "Mówiłem, że bóg to artysta." Ogromnie mi się to podobało.
              • cui Re: The Human Body 24.06.13, 11:27
                Według mnie tytuł wystawy "The Human Body" powinien stawiać nacisk na "human", bo wystawa pokazuje też, jak bardzo nauka, technika, medycyna rozwinęły się przez ostatnie -siąt lat.
                Niesamowite jest nie tylko to, co oglądamy na tej wystawie (czyli ludzkie ciało i narządy). Równie niesamowita jest dla mnie świadomość tego, że dzięki nauce i technice jesteśmy w stanie udać się w głąb ludzkiego ciała.
                • lucy_cu Re: The Human Body 24.06.13, 11:50
                  Zdecydowanie. Zachwyt nad człowiekiem- tym, jak jest zbudowany i tym, co potrafi. I pewnie stąd część tych kontrowersji natury religijnej (ale, jak widać, można i inaczej- vide cytowany ksiądz, który sobie naprawdę fajnie poradził moim zdaniem).
                  A poza tym, ktoś miał genialny pomysł i zrealizował go rewelacyjnie i z rozmachem- niech sobie na tym zarabia jak najwięcej, należy mu się. Kontrowersje w dzisiejszym, pozornie takim postępowym, świecie, wzbudza wszystko, co nowe i inne. Tak było zawsze, to się pewnie nie zmieni, taka już nasza natura.
            • olcia.kaktus Re: The Human Body 24.06.13, 12:13
              A ja podejdę do tej sprawy tak: jeśli ktoś by uznał, że po śmierci moje zwłoki nadałyby się do nauki w ten sposób, to ja bardzo proszę i nie mam zastrzeżeń co do traktowania "mnie" w ten sposób. Jestem przekonana, że to samo dotyczy eksponowanych tu ciał, bo inaczej taka wystawa nie miałaby szans legalnie funkcjonować.
              Jeśli komuś się nie podoba - niech nie ogląda, ale wg mnie to nikomu nie szkodzi a wspaniale uczy, jak bardzo złożonym organizmem jest każdy z nas.
              • joasia83m Re: The Human Body 24.06.13, 14:51
                A ja bym z wielką ciekawością poszła, ale chyba sama, bez dzieci?
                Pamietam, jak jako 6-latka byłam w Kaplicy Czaszek w Czermnej, oj długo siedziało mi to potem w głowie...
                Kurcze, chyba zakloszowałam troche te swoje dzieci- nie raz jak Wy polecacie jakies bajki w kinie, ja ogladam trailer i stwierdzam, że to nie dla młodego- teksty dla dorosłych, fabuła za straszna. Nad wnętrzami ludzkimi myślę, że za mocny widok dla Dawida.
                Heh, a sama się wychowałam na baśniach rosyjskich, smokach, porwaniach dzieci, babcia mi do snu mówiła "Powrót taty", kaplice czaszek zobaczyłam i mimo wszystko żyję i psychy chyba mi to nie spaczyło ;)
    • anianarciarka Re: The Human Body 02.08.13, 17:03
      Właśnie byłam i jestem pod wrażeniem, duuużo ciekawych rzeczy o swoim ciele się dowiedziałam. A sala z układem rozrodczym? Niesamowite! o tego studenci opowiadają bardzo ciekawe rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka