Dodaj do ulubionych

Darmowy podręcznik.

16.01.14, 16:00
Co myślicie o tej ofercie premiera ?
Obserwuj wątek
    • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 16:20
      Pożyjemy, zobaczymy- na razie tyle myślę.
      Oraz- nie ma czegoś takiego jak "darmowy", na takie polityczne gadki już za stara jestem, żeby się nabierać.
      • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 16:28
        lucy_cu napisała:

> Pożyjemy, zobaczymy- na razie tyle myślę.
        > Oraz- nie ma czegoś takiego jak "darmowy", na takie polityczne gadki już za sta
        > ra jestem, żeby się nabierać.

Ja to blado widzę,na ten nowy rok szkolny (dla naszych dzieci- tegorocznych pierwszaków)- przecież nie mają żadnego podręcznika dla dzieci. Po tych słowach,zaczęłam się zastanawiać,czy wyborów nie przyspieszyli. ;)
        • ankas4 Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 19:59
          Ja myślę podobnie jak Lucy, jednak nie wierzyłam w przedszkole za przysłowiową złotówkę a weszło... ie wierzyłam w program 2+3 a weszło i w wielu miastach funkcjonuje, w becikowe też nie wierzyłam a weszło, wiec trzymam kciuki mocno, dla nas bedzie lżej!
          • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 21:45
            Ankas, mnie chodzi o coś innego: za darmo nie ma nic, zupełnie. To my za wszystko płacimy, nie pan premier z własnej kieszeni, za przedszkola za złotówkę i becikowe też, tego nam nikt nie daje przecież.
            Ja bym chciała "tylko" tyle zarabiać i na tyle nie być ograbianą przez podatki i ZUS, żeby móc spokojnie zapłacić dziecku za książki. Wtedy będzie mi obojętne, ile tych podręczników na rynku jest- poślę dziecko do dobrej szkoły, gdzie dobrzy nauczyciele uczą z dobrych książek, po prostu.
            Wszelkiej odgórnej unifikacji się boję- bo może się okazać, że wlepią nam gniota, a alternatyw nie będzie.
    • fassollka Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 21:06
      Ja z branży jestem :-) Trzymamy rękę na pulsie :-)
      Póki co zgadzam się z tym, co napisała w komentarzu jedna z internautek:

Dorota Korczyńska Temat z gatunku political fiction. Już w 2008 roku minister Hall zapowiadała darmowy podręcznik do I klasy SP i I klasy gimnazjum. I co? Wielkie nic!!! Potem obiecali darmowe netbooki. Dostali - ministrowie. W 2011 r. znów zapowiedzieli komputery. Oczywiście dla każdego ucznia i oczywiście za darmo. Oczywiście - nic z tego nie wyszło. Teraz pan premier odtrąbił pomysł bez szczegółów i wyjechał. Nikt nie wie, o co właściwie chodzi - czy jeden podręcznik przygotowany będzie przez rząd - czytaj: specjalistów, ekspertów (i samo jego wydanie - wydruk, dystrybucja zlecone wydawnictwu) czy przez wybrane wydawnictwo? Co z prawem zamówień publicznych? Przecież to ogromny rynek, duża kwota zamówienia, każda decyzja w tej kwestii będzie oprotestowywana do bólu. Takie przetargi trwają, a ten - ze względu na wartość, będzie europejski...

Premier chce, żeby podręczniki trafiły do uczniów już we wrześniu 2014 r. A gdzie tu wybór wykonawcy, napisanie podręcznika, przetestowanie, produkcja i dystrybucja?
      • ankas4 Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 23:20
        Jakby teraz ktoś testował te podręczniki...wolę juz chyba darmowy niż te które są teraz a za które trzeba płacić...
        • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 16.01.14, 23:37
          Ankas, ale Ty za nie zapłacisz i tak, Ty myślisz, że jak państwo się finansuje? NIC nie jest za darmo, powtarzam.
          We wszystkim powinna być konkurencja i niech będzie wybór- jak najbardziej teraz jest możliwość zmiany podręczników, jeśli się nie sprawdzają. Nawet, jeżeli jest to wymiana większego gniota na mniejszego, ale jest. Przy jednym obowiązującym modelu będzie kaplica. To jest znowu wszystko od doopy strony, a rozwiązanie jest proste- won z ZUS-em, won z haraczem podatkowym, totalna wolna amerykanka w szkolnictwie i szybko się okaże, co jest dobre, co złe i kto zbankrutuje, bo wypuszcza gnioty. Bo rodziców będzie stać na książki bez żadnej pseudo-łaski od pana premiera.
          • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 17.01.14, 15:17
            Może jestem"wredną matką" i chcę żeby moje dziecko miało cięższy plecak(mogę jej nawet go nosić,gdyby taka konieczność zaistniała ;) ),ale nie chcę aby moje dziecko było KRÓLIKIEM DOŚWIADCZALNYM na podręczniku wyciągniętym z "kapelusza" :( A z pewnością,wiele dzieci,podzieli los mojej córki;że będą się uczyć na NOWEJ FANABERII MINISTERSTWA EDUKACJI I PREMIERA :(
            • 27agnes72 Re: Darmowy podręcznik. 17.01.14, 17:39
              A ja bym chciała dziecku NIE NOSIĆ książek i NIE PRZESIADYWAĆ z dzieckiem nad tymi książkami do późnej nocy. A ogólnie wszystko mi już jedno bo w Polsce chyba już nigdy nie będzie normalnie. W obecnych książkach są bzdety i błędy. Nie mamy żadnego wpływu na wybór pakietu do pierwszej klasy itd.
              Wszystkie wiersze i lektury z przeszłości są BE. Mój syn w drugiej klasie gimnazjum nie napisał ani jednej pracy domowej, nie ma lekcji z gramatyki języka polskiego. Za to kuje na pamięć jakie są cech rozprawki, streszczenia a jakie sprawozdania....
          • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 16:59
            lucy_cu napisała:

> Ankas, ale Ty za nie zapłacisz i tak, Ty myślisz, że jak państwo się finansuje?
            > NIC nie jest za darmo, powtarzam.
            > We wszystkim powinna być konkurencja i niech będzie wybór- jak najbardziej tera
            > z jest możliwość zmiany podręczników, jeśli się nie sprawdzają. Nawet, jeżeli
            > jest to wymiana większego gniota na mniejszego, ale jest. Przy jednym obowiązuj
            > ącym modelu będzie kaplica. To jest znowu wszystko od doopy strony, a rozwiązan
            > ie jest proste- won z ZUS-em, won z haraczem podatkowym, totalna wolna amerykan
            > ka w szkolnictwie i szybko się okaże, co jest dobre, co złe i kto zbankrutuje,
            > bo wypuszcza gnioty. Bo rodziców będzie stać na książki bez żadnej pseudo-łaski
            > od pana premiera.
            BRAWO lucy_cu !
        • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 16:57
          ankas4 napisała:

> Jakby teraz ktoś testował te podręczniki...wolę juz chyba darmowy niż te które
          > są teraz a za które trzeba płacić...

Porównaj sobie pakiet/podręcznik "Od A do Z" z tym niby darmowym:widzisz różnice ? :/
          • uczula Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 20:10
            Aniu - ale rzeczy w tym ze my , rodzice nic nie bedziemy placic.
            Ministerstwo przeznaczylo 50 zl na cwiczenia na dziecko i w ramach wlasnie tych 50 zl zostanie zakupiony zestaw cwiczen + ksiazka.
            • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 20:28
              uczula napisała:
              > Ministerstwo przeznaczylo 50 zl na cwiczenia na dziecko i w ramach wlasnie tych
              > 50 zl zostanie zakupiony zestaw cwiczen + ksiazka.

A możesz napisać który zestaw ? Bo może zdarzy się cud i wycofają się z pomysłu użytkowania "Darmowego". ;)
    • uczula Re: Darmowy podręcznik. 17.01.14, 19:08
      nie wierze.
      :)
      po prostu.
      • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 23.06.14, 16:57
        uczula napisała:

> nie wierze.
        > :)
        > po prostu.

A jednak stało się: byłam dziś na zebraniu u starszej córki i dowiedziałam się,że tegoroczne pierwszaki w naszej szkole (tak więc Emilka też :( ) mają mieć od września ten "Darmowy Podręcznik" :(
        Czym te dzieci przeskrobały,że przez najbliższy okres będą "KRÓLIKAMI DOŚWIADCZALNYMI" ????????????????
        • uczula Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 05:40
          wszystkie dzieci beda mialy darmowy podrecznik.
          W naszej szkole tez bedzie.
          ale oprocz podrecznika na kazde dziecko jest przeznaczone 50 zl na cwiczenia - i u nas za te pieniadze zostanie kupione mini box - tz ksiazka(!) z cwiczeniami.
          i z tego beda dzieci korzystac...
          a darmowy bedzie sobie lezal...
          • ankas4 Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 09:07
            No to Ci uczula powiem ,ze albo Pani albo rodzice zgodzili się w ten sposob aby pozbawić dzieci fajnych ćwiczeń, nie widzę sensu kupowania dodatkowego podręcznika, szczególnie jesli Pani nawet z niego nie próbowała jeszcze korzystać, Wasze 50 zł wywalone w błoto, zamiast na fajny box z ćwiczeniami.
            • solaris31 Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 10:00
              idea niegłupia, ale wykonanie jak zwykle - po polsku, czyli byle jak, byle szybciej, bo wybory i tak dalej...

smutne to, bo chociaż ja nie przykładam jakiejś wielkiej wagi do samego podręcznika, a z boxami po 3 latach edukacji starszaczki rozstaję się bez specjalnego żalu, to mam wrażenie tego doświadczenia na moim dziecku, i nie bardzo mi się to podoba mówiąc szczerze.

dodatkowo - mam świadomość, że zapłacę więcej za książki starszaczki ,bo przecież gdzie wydawnictwa straty muszą odbić :(
            • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 10:17
              ankas4 napisała:

> No to Ci uczula powiem ,ze albo Pani albo rodzice zgodzili się w ten sposob aby
              > pozbawić dzieci fajnych ćwiczeń
              >

Ty TO uważasz,za fajne ćwiczenia ? file:///C:/Users/User/Downloads/karty_pracy_v3%20(2).pdf

Jeśli tak,to masz bardzo specyficzne poczucie humoru. :/
          • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 11:09
            Uczulka, sporo nauczycieli, z tego, co słyszę, przymierza się do pracy "okrakiem", tzn bardziej po swojemu i na bazie starych rzeczy, a damowca gdzieś tam upchną. No marny jest, niestety, mam trochę koleżanek uczących 0-3, żadna dobrego słowa o nim nie powiedziała.
            • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 11:09
              *darmowca
            • uczula Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 21:40
              u nas bedzie po prostu tak, ze nie beda z darmowca wogole korzystac
              bo takie pytanie padlo z sali.
              Jak bedzie - zobaczymy.
              • ankas4 Re: Darmowy podręcznik. 24.06.14, 22:40
                No to dla mnie to jest sprawa do kuratorium, jakim trzeba być ignorantem aby przekreślać podręcznik,które jeszcze się w ręce nie miało...
                • solaris31 Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 00:08
                  niekoniecznie - podręcznik wisiał na witrynie menowskiej, i można go było dobrze obejrzeć. i wszystkie znajome mi nauczycielki 1-3 właśnie tak się z nim zapoznawały. podobnie było z podręcznikiem metodycznym chyba.

ciekawa tylko jestem, jak to będzie, bo przecież jest sprawa w sądzie o plagiat - jeśli sąd sprawę rozstrzygnie na korzyść WSiP, no to będzie po darmowym podręczniku.
                  • lucy_cu Re: Darmowy podręcznik. 25.06.14, 00:59
                    No właśnie, MEN się chwaliło już dawno temu, nauczyciele sobie dokładnie podręcznik obejrzeli.
                    Nie udał się, to już wiadomo. To jest fakt niestety. Recenzje w środowisku ma, delikatnie mówiąc, takie sobie. A trochę naszych pieniędzy w to poszło. Nie powiem, żeby mnie to zachwycało.
                    Sprawa o plagiat jest nie za ciekawa, bo rzeczywiście, jeżeli jest tak, że prawa do materiału miało wydawnictwo, nie autorka, to po ptokach.
                    • olga727 Re: Darmowy podręcznik. 26.06.14, 07:09
                      Nauczyciele nie dostaną ani nie będą mieli możliwości zakupu swojego egzemplarza rządowego podręcznika. Za książki zgubione lub zniszczone przez dzieci zapłacą rodzice. A dotacje na ćwiczenia szkoły zaczną otrzymywać dopiero pod koniec wakacji, a może się to przeciągnąć do 15 października.

Co może pójść nie tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka