Dodaj do ulubionych

jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki?

20.01.14, 14:50
Ania ma jakiś taki zwykły plecak, który sobie wygrała kiedyś w konkursie. Teraz plecak zaczyna się przecierać (zgodnie zresztą z przewidywaniami :)) i na drugi semestr i kolejny rok musimy nabyć nowy sprzęt. Podpowiedzcie co macie i jak się sprawdza. My potrzebujemy przede wszystkim sporej kieszeni na śniadaniówkę i pudełko z owocami, bocznej na picie i głównej kieszeni na książkę, domowniczek, ćwiczenia i podręcznik do angielskiego, książkę do czytania na świetlicy, piórnik + 2 zeszyty więc niemało. Myślałam o Herlitz Smart, ale może coś bardziej plecakowatego niż tornister? Do szkoły i ze szkoły odwożona i przywożona samochodem.
Czekam na dobre rady :)
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 20.01.14, 17:08
      Był już bardzo obfity wątek:)
      Może coś pomoże, pewnie teraz po pół roku użytkowania napiszą coś więcej :)
      Ja tez się wczytam,, za pół roku szkoła!! aaaa

forum.gazeta.pl/forum/w,43618,145837320,147147174,Re_Jaki_tornister_do_1_klasy_na_przyszly_rok.html
      • spodnica_w_kratke Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 20.01.14, 21:21
        my mamy właśnie Herlitz Smart. Po prawie pół roku codziennego użytkowania nie ma śladu zużycia, myślę, że i na kolejny rok starczy. Kieszeń na śniadanie ma niezbyt dużą, tam wchodzi pudełko na ca dwie kanapki, ale niewiele więcej. Kieszeń an bidon/termosik jest ok, ale jeśli chcesz mieć naprawdę pojemną na śniadanie to chyba trzeba poszukać czegoś innego. Jak nam się zdarzy koniecznośc zapakowania wielkiego prowiantu, to pakuje to w duże pudełko zamykane i ładuję do głównej komory. Nosimy codziennie piórnik i średnio 2 książki, jak zdarza się ich więcej to robi ciężki, a wazy sam ok 800 g, więc należy do tych najlżejszych (wolę nie myśleć jak ciężkie plecaki będą w kolejnych klasach;).
      • lee_a Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 20.01.14, 22:48
        dzięki alcea! mam nadzieję, że dziewczyny dopiszą jakieś porady po pół roku użytkowania.
        • blanka0 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 08:23
          rety 250 zl za plecak, zacznie sie
          fajne te plecaki, i wiecie co dopiero mnie uświadomiłyście ze za pół roku będę miała dziecko szkolne a nie przedszkolne buuuuuuuuuuuuuuuuuuu

dobrze ze Natka jeszcze taka malusia :-))
          • blanka0 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 08:41
            allegro.pl/hama-zestaw-szkolny-sammies-by-samsonite-love-i3896841736.html

czy to normalne ????
    • lee_a Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 09:47
      dziewczyny, jak sprawdzają się plecaki Topgal? nie są za wielkie dla tych naszych małych bąbli?
      • uczula Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 10:21
        Ja codziennie obserwuje malego chlopca i tate, ktorzy dojezdzaja razem ze mna autobusem.
        Chlopczyk (1 klasa jak nic, a moze starszy ale niski) ma wlascie togpala tego pilkarskiego, niebieskiego.
        I wielkosciowo on jest oki. ten plecak. oczywiscie
        ja mam z togpalem inny problem - wzory chlopiece mi sie nie podobaja :(
        a te ktore sa w miare - sa ciezkie. nie kupie plecaka ktory sam wazy 1,2kg :(
        • blanka0 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 11:16
          to jakie sa najlżejsze?
          • emma_me Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 21.01.14, 12:09
            dla lipczątka kupiłam topgala w promocji - ten model nie waąy nawet kilograma.
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-652/?e---green
            Syn jest wysoki ma prawie 130 cm wzrostu, wizualnie plecak go nie przytłacza.
            Jeśli chodzi o topgala wybór dla chłopców jest niestety mocno ograniczony :(
            O ile lipczątko jest bardzo wysoki to jego młodszy o rok brak jest miniaturowy i tu jest problem, bo on ma 107 cm do tego wazy 15 kg i każdy plecak czy tornister wygląda na nim koszmarnie :(
      • fassollka topgal 21.01.14, 12:04
        Bruno pół roku użytkuje dokładnie ten: www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-602/?d---chameleon-blue i sprawdza się genialnie! Na wszystko jest miejsce, nie niszczy się nic a nic i wzór na tyle wyjątkowy, że wśród plecaków rzuconych pod drzwiami klasy/stołówki znajduje go w pięć sekund.
        Teraz są fajne przeceny. Jakbym miała pewność, że siostrzenica we wrześniu pójdzie to szkoły to kupiłabym jej jeden z poniższych:
        Ten taki już przyszłościowy:www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-654/?a---black
        Ten idealny do klas 1-3: www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-657/?i---violet
        Taki bym kupiła, gdyby bardzo na róż naciskała (bo mnie od różu zęby bolą): www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-166/?h---pink
        • blanka0 Re: topgal 21.01.14, 13:31
          a co myślicie o tych tornistrach z taka raczką wyciąganą , żeby dziecko mogło ciągnąc a nie dźwigać?
          czy to ma sens?
          • lee_a Re: topgal 21.01.14, 13:35
            moim zdaniem te z rączką to porażka - szczególnie jak trzeba to po błocie pociągnąć albo po schodach wnieść do góry.
            • a090707 Re: topgal 21.01.14, 17:17
              Mój dostał semi line z Tesco z wyprzedaży za niecałe 18 zł :) Wydaje się dosyć duży na razie...
              coś takiego :
              allegro.pl/nowy-tornister-plecak-semi-line-urocza-owca-blue-i3863043209.html
              inny wzór.
        • lee_a Re: topgal 22.01.14, 12:06
          dzięki Ulka za konkrety! Nabyłam ten:
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-654/?a---black
          Młodej się podoba, wypróbujemy już niedlugo, jak tylko kurier przywiezie.
          • alcea3 Re: topgal 22.01.14, 13:14
            Przyjrzałam się tym Topgal. Cena teraz dużo nizsza niż normalnie, ALE..

Patrzę na zdjęcie "dziewczynka lat 7 130 cm wzrostu, widze, ze dużo wyzsza od Malwy, plecak wygląda na ogromny! Jak taki kurczak ma go nosić?? Będzie sięgał, jak ktoś tu słusznie napisał, do kolan i jeszcze wygnie ją w tył.. ;)

Ile wasze dzieci maja wzrostu, ze je noszą i są ok?
            Ona wyglądają na STRASZNIE szerokie (a w zasadzie głębokie)
          • alcea3 lee_a 22.01.14, 13:18
            Tez na niego zaglądała, ale wydaje mi się ogromny, a na dole jest opisany, ze raczej niezalecany do 1 i 2 klasy (gwiazdki)
            . Ile Wzrostu ma Twoja córa?
            • mama_ditte Re: lee_a 22.01.14, 14:15
              ja właśnie z tego względu zrezygnowałam z Topgala ,mało tego pozbylam się super tornistra po Klaudii Hama i kupiłysmy Herlitz
              z tego typu
              allegro.pl/tornister-herlitz-compact-najtaniej-wysylka-24h-i3874023505.html
              • mama_ditte Re: lee_a 22.01.14, 14:18
                aha zapomniałam dopisać że Zuzia ma teraz 120 cm ,trochę urosła bo we wrześniu to byłookoło 117cm a na tych Topgalach do pierwszej klasy napisane było że dziewczynka na zdjeciu ma 128 cm a i tek na niej wyglądał na ogromny
                Pozatym moja córka w tornistrze nosi dosłownie wszystko więc jakby był jeszcze wiekszy to pół chaty by wyniosła, ale on od małego torbiara była
            • lee_a Re: lee_a 22.01.14, 14:32
              Ania ma 127cm teraz. Plecak obmierzyłam i jest wymiarowo taki sam jak Anka ma teraz. Te zdjęcia na dzieciach też mnie przerażały, ale oni chyba tam mają wypchane te plecaki do granic. tym bardziej, skoro Ulka pisze, że Brunek daje radę. Jak będzie za wielki to sprzedam na Allegro :)
              • fassollka Re: lee_a 23.01.14, 16:14
                Bruno jest tego samego wzrostu :-)
                Plecak lekki nie jest, wiadomo. Jednak zbyt często Bruno nie musi go dźwigać. W dni, kiedy lekcji jest więcej i trzeba wziąć książki do angola, religii plus strój na w-f niosę mu go ja. W pozostałe śmiga sam.
                Dla mnie bardzo ważna była możliwość pełnej regulacji ramion, bo co innego nosić plecak na koszulkę w lecie, a co innego włożyć go na plecy zimą, gdy wygląda się jak Pi i Sigma :-)

Napisz Lee koniecznie, jak się nowy nabytek podoba i sprawuje :-)
                • alcea3 Re: lee_a 24.01.14, 08:45
                  A co zamiast Topgala sądzicie o takim typie:
                  www.herlitz.de/pl/produkty/szkola/tornistry-2013/modele/midi.html
                  Podoba mi się opcja jednej komory, dziecko i tak chyba nie będzie układać w różnych - przynajmniej moje :P
                  • lee_a Re: lee_a 24.01.14, 10:08
                    wielkościowo wydaje się podobny do Topgali, moja Ania chce jednak coś mniej tornistrowego, dlatego jednak tamten plecak jej się bardziej spodobał. A z Herlitzów ja zastanawiałam się bardziej nad modelem Smart albo Compact (na Allegro w dobrych cenach). W wersji Compact jednak jest dość mała kieszeń na jedzenie a Smart zdecydowanie przegrywa z cena z promocyjnym Topgalem.
                  • fassollka Re: lee_a 24.01.14, 12:35
                    Każdemu sprawdzi się co innego :-)
                    W plecaku Brunka są trzy osobno zamykane przegrody. Obecnie używa dwóch - jednej na książki i piórnik, drugiej na stój do w-fu.
                    Ja planowałam zakup plecaka na trzy lata, stąd dodatkowe kieszenie wydają mi się atutem - przydadzą się potem.
                    A czy faktycznie przed trzy lata będzie go używał to się okaże :-)

Nam jednokomorowy by się nie sprawdził.
        • maadga Re: topgal 17.02.14, 09:56
          Uprałam topgala Lilki w pralce na 30st bez wirowania, pięknie się doczyścił nie stracił fasonu, nie zafarbował. Jestem zadowolona, Kuba zdziera już 2 plecak oba kosztowały sporo choć nie są to marki wymieniane na forach.
          Teraz kupie mu topgala, suwaki chodzą jak nowe, szelki ładnie się układają nie wywijają sztywne plecy Dla mnie plus dodatkowy jak się wylało picie to wilgotną szmatką wytarłam i jakby nic się nie stało.
          • uczula Re: topgal 17.02.14, 11:10
            ja chyba tez kupie topgala
            Michal ma teraz122 cm wzristu a do wrzesnia jeszcze pol roku, wiec urosnie
            Nowe wzory pojawia sie w marcu ,na fb pokazuja jakie beda.
            Ten z samolotami Michalowi przypasil wiec czekamy.
            Mnie sie ona tak sobie podobaja,ale tak prawde powiedziawszy to wszystkie wzory sa srednie ,te z herlitza tez.
            Jedynie hama mi sie podoba( dla chlopcow). Ale to cena zaporowa dla mnie no i sam ksztalt tornistra mi sie nie podoba. Widzialam je na zywo.
    • lucy_cu Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 22.01.14, 08:21
      Nam się pięknie sprawdza ten, o którym kiedyś pisałam- Spiegelburg.
      Codziennie 3 km na piechotę Terecha dzielnie nosi i nie narzeka.

Plecaki z rączką to porażka, bardzo niewygodne, i do jeżdżenia, i do noszenia- Emilka miała. I tylko na suchą pogodę się nadają- przy mokrej drodze pół plecaka w błocie, a z kółek cieknie potem w klasie.
      Teraz (5.klasa, plecak koszmarnie ciężki, a ma kłopoty z kręgosłupem) wozi sobie plecak do szkoły wózkiem takim na zakupy albo bagaż (to jest taka składana platforma, różni się od "emeryckich" wózeczków), na dużych i cichych kołach- bardzo sobie to chwali. Jeśli idą z koleżanką, to sobie wiozą 2 plecaki, bo to ma udźwig do 30 kg bodajże, a w szkole sobie go składa i chowa u pani woźnej pod krzesłem. ;)
    • olcia.kaktus Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 22.01.14, 09:25
      mamy taki: www.galerieallegro.pl/zdjecia/bablowy-tabletonos-rzeski-granat/2210861/1
      i jest świetny mimo, że ma tylko jedną komorę plus kieszonkę wewnętrzną na dokumenty, bez kieszeni bocznych. I ja i Marta jesteśmy z niego zadowolone - jest fajny zgrabny, lekki i wygodny, nie za wielki (niektóre dzieci mają plecaki do kolan) i do tego się wyróżnia wśród takich samych Herlitzów i Topgali. Kieszenie boczne - zbędne, nie ma tam tony śmieci, bo tak by skończyły. Śniadanie ma w pudełku śniadaniowym, które i tak jest za duże, żeby zmieściło się do kieszeni bocznej. No i Marta jest zadowolona, że nie jest taki "dzieciowy" jak ona mówi.
      • blanka0 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 22.01.14, 11:44
        świetny jest
    • azi81 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 22.01.14, 19:45
      Moja Oli idąc we wrześni do zerówki dostała taki plecak :
      tornistry.com.pl/p/171/9688/plecak-szkolny-myszka-minnie-licencja-disney-pl15mm11--szkolne-plecaki-szkola.html
      Okazał się za dużu do zerówki i będzie w użyciu w przyszłym roku.
      Duży ,sztywny,porządnie uszyty.
      Kupiony w smyku
      • kamamama2 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 24.01.14, 13:02
        Rozalka ma do zerówki malutki plecaczek, nosi do szkoły tylko śniadanie, wszystkie potrzebne rzeczy trzyma w szafce w szkole.
        oglądałam przed wrześniem różne plecaki i czytałam co piszecie - kłopot mam z tym, że Rozalka jest bardzo drobniutka i każdy plecak jest na niej ogromny, a do tego same w sobie są dość ciężkie.
        Bardzo podobały mi się tornistry scout o których lipiec pisała, straszliwie drogie, ale jakiś miesiąc temu kupiłam na allegro właściwie nowy z workiem i pierdołkami w śliczne konie za... 60 zł
        Rozalka jest nim zachwycona, wielkości podobnej niż inne, dość lekki, sztywny, mnie też bardzo się podoba.
        Zobaczymy czy się sprawdzi

co do tych z rączkami do ciągania, to powtórzę co już kiedyś napisałam, jeżeli tylko ciągnąć kawałeczek - ok, do noszenia na plecach nie za bardzo się nadają. Rupert dostał do 1 klasy taki od dziadka, u nas był wtedy jedynym dzieckiem w szkole z takim tornistrem, zrobiły się popularne za kilka lat dopiero, więc go nie ciągał, bo się wstydził, a na plecach ten tornister był masakrą - przez środek pleców metalowy pręt...
        • curly2 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 24.01.14, 20:51
          moja starsza miała w klasie 1 i 2 herlitza, teraz od września ma topgala i jestem jego wielką fanką. jak tylko będę mogła sobie pozwolić to Agatce też postaram się topgala kupić :)
    • bobimax A czy któraś z was ma herlitz midi? 26.01.14, 21:41
      Jaka jest różnica między smart a midi. Czy tylko boczne kieszonki, czy coś jeszcze. Ja własnie zastanawiam się nad midi.
      Jak się sprawują wlasnie herlitz, czy są wygodne?
      • joasia83m Re: A czy któraś z was ma herlitz midi? 27.01.14, 20:56
        My mamy coś takiego, inny wzór:
        allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-mini-jungle-safari-2012-i3851562851.html
        Na ten i na następny rok na pewno wystarczy. Większego plecaka na moim chudym Dawidzie nie wyobrażam sobie. A jakościowo super, rewelacja, no i leciutki i wygodny
        • alcea3 Re: A czy któraś z was ma herlitz midi? 09.02.14, 23:48
          Mi też się mini podobają, tylko ponoć teraz są jakieś inne mini typowo przedszlkolne na ok 5 litrów więc trzeba uważać.
      • alcea3 Bobimax 13.02.14, 18:19
        Ja tez zastanawiam się nad tym midi albo smart.
        • bobimax Re: Bobimax 14.02.14, 17:58
          Oglądałam w smyku jeden i drugi. I ten smart to naprawde mały mi się wydaje. Chciałam teraz juz cos kupic, bo w mnie w tym roku spore wydatki czekaja do szkoły. Starszej obiecałam też nowy plecak do gimnazjum, młoda do 1 klasy plus ksiażki trzy komplety i inne pierdoły, ale teraz jednak poczekam aż wyrzucą w sklepach i jeszcze popatrzę na plecaki.
          • olga727 Re: Bobimax 15.02.14, 19:11
            bobimax napisał:

> Oglądałam w smyku jeden i drugi. I ten smart to naprawde mały mi się wydaje. Ch
            > ciałam teraz juz cos kupic, bo w mnie w tym roku spore wydatki czekaja do szkoł
            > y. Starszej obiecałam też nowy plecak do gimnazjum, młoda do 1 klasy plus ksiaż
            > ki trzy komplety i inne pierdoły, ale teraz jednak poczekam aż wyrzucą w sklepa
            > ch i jeszcze popatrzę na plecaki.

Ja dla starszej (do IV kl. SP) kupiłam z Paso,ale dla młodszej mam problem.
    • zabka11 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 15.02.14, 21:30
      allegro.pl/tornister-smart-herlitz-chlopiecy-granatowy-pole-i3972954368.html
      allegro.pl/piornik-31-elementow-herlitz-smart-8-wzorow-lodz-i3907772620.html
      Jasiek ma powyższy zestaw...tylko granatowy ze smokiem.
      Po pół roku użytkowania, polecam i szczerze potwierdzam że jak dla pierwszaka który książki generalnie trzyma w szkole, a stale nosi tylko 4 zeszyty 16-kartkowe w kratkę, pórnik, śniadaniówke i picie jest wystarczający. Tzn książkę A4 też nosi prawie codziennie,bo zadania domowe są przecież, ale nie nosi wszystkich książek jak klasy 4-6.
      Pod względem jakości tez nie mam nic do zarzucenia, łątwo go utrzymać w czystości i jest wytrzymały. Myślę że posłuży również w 2 klasie...w 3 zakupię Topgala, bo najpierw Jasiek musi do niego dorosnąc;)
      A dlaczego Topgal...bo sa niezniszczalne prawie...córka nosi 3 sezon, i 4ty tez ponosi;)
    • olus-ia80 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 17.02.14, 07:33
      Miłosz ma taki .
      Jest super
      www.ceneo.pl/13395628#tab=spec
      Dziewczyny ten tornister midi nie miesci zeszytu A 4
      • alcea3 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 17.02.14, 07:57

Oluś stare midi były większe :(
        • zurawina100 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 02.04.14, 09:36
          Kupiłam taki, polecany tutaj:
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-649/?i---violet
          Wygląda lepiej niż na zdjęciu, świetnie się dopasował do córki, która nie jest za wysoka. Obie jesteśmy bardzo zadowolone z zakupu:)
          • alcea3 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 02.04.14, 10:39
            Żurawina a ile wzrostu ma Twoja córka?
            czy byłaby szansa zebys wstawiła zdjęcie córki z plecakiem? Może być "z tyłu", na ukrytym bądź mna gazetowego, będę wdzięczna :)
            • zurawina100 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 02.04.14, 11:15
              Nie pamiętam ile, dziś ją zmierzę i wrzucę fotkę:)
              • mama_ditte Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.04.14, 18:20
                miałam przyjemność w nowej pracy przyjmować ,oglądać robić opisy nowej kolekcji firmy Tickt outdoor i gdybym miała większe pieniądze i Zuzia dopiero by szła do pierwszej klasy to kupiła bym jej jeden z tej firmy bo mnie urzekły zarówno wyposażeniem jakością wykonania jak i wzorami zobaczcie,no i zdecydowanie węższe niż te inne profilowane tornistry jak np. Hama który mieliśmy dla mnie super
                www.ticketoutdoor.de/new-collection/praktische-schultasche%2C-5---8-jahre/795-925-141.html#http%3A%2F%2Fwww.ticketoutdoor.de%2Faccessories%2Faccessories%2Ftasche%2F=undefined&start=22&sz=12
                ale piórniki pomimo tej samej kolorystyki mnie ni zachwyciły mając na uwadze kosmiczną ich cenę
                • myrtille Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.04.14, 20:28
                  Też kupiłam ten Topgal, o którym pisały dziewczyny, ale Amelka mimo że nie jest jakąś drobinką to nie jest w stanie go unieść. Pięknie wygina ją do tyłu, a ja boję się że padnie na plecy razem z nim.
                  • olga727 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.04.14, 21:17
                    Dziewczyny,nie rozumiem :dlaczego "upieracie się" na tego Topgala ? Owszem są ładne i baaaardzo pakowne,ale na tym ich zalety się kończą - niestety. :( Ja kupiłam dla swojej córki plecak z Paso : super leciutki (550 g.),plecy ma ergonomiczne,ma odblaski (może nie tyle,co Topgal,ale jednak) i jest o połowę tańszy od tamtego. 4 lata temu.też kupiłam starszej córce i .... powiedziałam,że nigdy więcej nie kupię Topgala.;) U nas w szkole,to tylko córka chodzi z plecakiem tej firmy. Wychowawczyni ciągle tylko córki plecak bierze za "przykład" zbyt ciężkiego plecaka ( nosi,tyle co trzeba,bo sama robię jej "kontrolę" nadbagażu. ;)
                    • myrtille Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 06.04.14, 10:20
                      Ja potrzebowałam plecak na cito.
                      Przejrzałam ten wątek i się...zasugerowałam.
                      Nie mam w okolicy żadnego większego sklepu, więc i tak podejrzewałam że zakup plecaka bez mierzenia, przez internet może być...wtopą. I był.
                      Jako, że Amelka jest w szkole ze 3 dni w miesiącu, więc jak ją zaprowadzam ja niosę plecak w ręce. Sama chciałam:)
                      • olga727 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 06.04.14, 14:39
                        myrtille napisała:

> Ja potrzebowałam plecak na cito.
                        > Przejrzałam ten wątek i się...zasugerowałam.

To tak samo jak ja. ;) Kupiłam w ciemno,bez przymierzania. Jak młodsza(miesiąc starsza od Twojej),go przymierzyła ze "zwykłym" obciążeniem to ją ... pięknie wygięło w tył. :(
                        Też nie miałam gdzie przymierzyć,a odsyłać nie chciałam.;)
                        To moje zdziwienie o tych plecakach,jest ogólne,nie Ad Personam. ;)

> Nie mam w okolicy żadnego większego sklepu, więc i tak podejrzewałam że zakup p
                        > lecaka bez mierzenia, przez internet może być...wtopą. I był.
                        > Jako, że Amelka jest w szkole ze 3 dni w miesiącu, więc jak ją zaprowadzam ja n
                        > iosę plecak w ręce. Sama chciałam:)

Amelce życzę duuuużo zdrowia. :)
                        • myrtille Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 07.04.14, 10:03
                          Dziękujemy za życzenia zdrówka :)
                          • alcea3 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 04.05.14, 11:57
                            I jak się sprawują plecaki? Napiszcie coś więcej dziewczyny proszę.
                            • uczula Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 04.05.14, 18:54
                              ciagle nie mamy kupionego plecaka.
                              Topgale sa rozne i ich waga sie waha
                              Te najciezsze waza 1,2 kg az
                              To zdecydowanie za duzo.
                              Ale lzejsze tez sa
                            • lee_a Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 04.05.14, 21:13
                              nasz topgal niestety ale wylądował w szafie i czeka na lepsze czasy a Ania nosi mały sportowy plecak, lekki i poręczny, zupełnie niefirmowy. Z mojego doświadczenia - kupcie na początek cokolwiek, byle było lekkie i tanie i mieściło teczkę A-4. Dobierzcie fajną, pakowną, pojemną i szczelną śniadaniówkę. A po 2-3 miesiącach będziecie wiedzieć co kupić. Topgal okazał się jednak za ciężki (waga ze strony www - 1,16 kg - okazało się, że za dużo). Poza tym jest za szeroki - ten sam powód dla mnie dyskwalifikuje wszystkie szerokie Herlitzy - są one strasznie nieporęczne.
                              • lee_a Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 04.05.14, 21:17
                                acha - no i zapomniałam dodać - po tych pierwszych 2-3 miesiącach będziecie wiedzieć, czy dziecko nosi ten plecak/tornister. U nas Ania idzie do szkoły z parkingu, potem plecak przez cały dzień jest w jej sali, nigdzie go nie wynoszą, zwykle nawet świetlicę mają w swojej klasie). Po południu ja ją odbieram i wracamy do domu samochodem. I to by było tyle jej noszenia plecaka.
                                • olga727 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.05.14, 07:33
                                  lee_a napisała:

> acha - no i zapomniałam dodać - po tych pierwszych 2-3 miesiącach będziecie wie
                                  > dzieć, czy dziecko nosi ten plecak/tornister. U nas Ania idzie do szkoły z park
                                  > ingu, potem plecak przez cały dzień jest w jej sali, nigdzie go nie wynoszą, zw
                                  > ykle nawet świetlicę mają w swojej klasie). Po południu ja ją odbieram i wracam
                                  > y do domu samochodem. I to by było tyle jej noszenia plecaka.
                                  >
                                  Pewnie się powtórzę,ale z czystym sumieniem mogę polecić Plecaki z PASO:1.są Lekkie (nasze(obie córki mają na nowy rok szkolny) ważą po około 0,5 kg).;
                                  2.mają dobrze wyrobione plecy;2 przegrody większe i mniejsza kieszeń z przodu,a do tego kieszonki siatkowe na picie.W przypadku plecaka dla młodszej ma też 2 rączkę do noszenia i dodatkowo uchyt do powieszenia pod ławką na haczyku.
                                  3.Nie kosztują fortuny,jak Topgale czy Herlitz-e. ;)
                                  Jak się sprawują,będę mogła napisać w połowie września.
                              • alcea3 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 04.05.14, 22:33
                                lee_a napisała:

> nasz topgal niestety ale wylądował w szafie i czeka na lepsze czasy a Ania nosi
                                > mały sportowy plecak, lekki i poręczny, zupełnie niefirmowy. Z mojego doświadc
                                > zenia - kupcie na początek cokolwiek, byle było lekkie i tanie i mieściło teczk
                                > ę A-4. Dobierzcie fajną, pakowną, pojemną i szczelną śniadaniówkę. A po 2-3 mie
                                > siącach będziecie wiedzieć co kupić. Topgal okazał się jednak za ciężki (waga z
                                > e strony www - 1,16 kg - okazało się, że za dużo). Poza tym jest za szeroki - t
                                > en sam powód dla mnie dyskwalifikuje wszystkie szerokie Herlitzy - są one stras
                                > znie nieporęczne.

dzieki!

Trochę potwierdziłaś, to o czym myslę ostatnio.
                                Dostaną jeden podręcznik. Do tego kanapka, picie i piórnik i wsio? Czy konieczny jest jet wielki tornister?? Czy włąsnie nie wystarczy jakiś "maluch" mieszczący A4, ale lekki.
                                • olga727 Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.05.14, 07:36
                                  alcea3 napisała:

> dzieki!
                                  >
                                  > Trochę potwierdziłaś, to o czym myslę ostatnio.
                                  > Dostaną jeden podręcznik. Do tego kanapka, picie i piórnik i wsio? Czy konieczn
                                  > y jest jet wielki tornister?? Czy włąsnie nie wystarczy jakiś "maluch" mieszczą
                                  > cy A4, ale lekki.
                                  Nie wiem,ale może trzeba będzie dokupić segregator na karty pracy drukowane ze strony,albo inne ćwiczenia. Nie zapominaj o podręcznikach do języka obcego i ew. religii (jeśli będzie chodzić).
                                  • lee_a Re: jakie plecaki/tornistry mają pierwszaki? 05.05.14, 08:58
                                    u nas akurat książki do angielskiego zwykle zostają w szkole, raczej zadań z nich nie ma. Ale za to w plecaku młoda nosi megaciężki album z kartami piłkarskimi - wypełniony tymi kartami waży chyba z kilogram. Dwa razy w tygodniu zostawia go w szafce, bo wtedy ma cięższy plecak (dodatkowy angielski+informatyka). Ale album musi być, nie można jej tego wyperswadować, bo na świetlicy wymiana kart kwitnie. Śniadaniówka z jedzeniem na wiele godzin i woda tez mają swoją wagę.
                                    Sprawdźcie też kwestię szafek szkolnych - u nas szafki są, nowe i nawet dość pojemne. Co z tego, skoro znajdują się na parterze a maluchy z pierwszej klasy mają sale na pierwszym piętrze i same nie mogą schodzić w czasie przerwy na parter. W praktyce więc i tak wszystko noszą w plecaku. Szuflady na książki/ćwiczenia/przybory plastyczne mają też w klasie i tam zostaje to czego na bieżąco nie trzeba nosić.
                                    • andzia84 czy taki dla chłopca może być? 19.05.14, 12:41
                                      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-652/?e---green
                                      dobry będzie dla chłopaka czy raczej dziewczęcy? nie chce rocha się pytać czy mu się podoba bo na urodziny chce mu dać
                                      • burdziaa Re: czy taki dla chłopca może być? 20.05.14, 13:59
                                        Andzia jak dla mnie super-dla chłopaka. Julkowi wiem,że ten z kameleonem się podobał ale tego mu nie pokazywałam
                                        • iki2007 Re: czy taki dla chłopca może być? 20.05.14, 14:03
                                          ja tez się nad nim zastanawiałam, ale mąż mi odradził, te plecaki mogą zostać aż do 3 klasy, bo są ponoć niezniszczalne, więc mógłby byc za dziecinny, choć mi bardzo się podoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka