Dodaj do ulubionych

Napoje do szkoły

12.09.14, 22:31
Co dajecie dzieciom i najważniejsze w czym?

Dajecie w bidonach, jednorazowych butelkach i uzupełniacie, czy codziennie nową?

Mam dylematy, bo wydaje mi się, że uzupełniając tą samą butelkę wodą, nagromadzają się tam bakterie, a dawanie codziennie nowej butli to jakby nie bylo to niemały miesięczny koszt(małe butelki są prawie w cenie dużej, a nawet droższe)
Bidony mnie nie przekonują.

No i aferzystka mówi, że pół litra to dla niej za mało i mam jej dawać dwie butelki....
Obserwuj wątek
    • burdziaa Re: Napoje do szkoły 12.09.14, 22:46
      Julek w klasie ma dystrybutor z woda i dzieci maja swojs kubeczki i mogą oic do woli, a na swietlicy maja kompocik i tez wode do dyspozycji
      • zurawina100 Re: Napoje do szkoły 12.09.14, 23:10
        Bidony już przerabiałam i nie sprawdzają się u nas. Teraz kupuję raz na tydzień małą wodę i w ciągu tygodnia napełniam butelkę wodą z dystrybutora, który mamy w domu. Nie ma pojęcia czy przez 5 dni namnożą się tam bakterie.
      • hildegarda128 Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 21:11
        Czy możesz napisać ile was to wychodzi -ten dystrybutor(bo domyślam się,że to wy rodzice za to płacicie): ile kosztuje dystrybutor i ile jest dzieci w klasie ? Oferta warta uwagi,przed zebraniem klasowym. ;) Ja daję picie w butelce plastikowej,którą myję i na nowo uzupełniam piciem(zwykle woda).
      • hildegarda128 Re: Napoje do szkoły 16.09.14, 17:29
        burdziaa czy mogłabyś napisać o tych dystrybutorach-jak to wygląda cenowo,bo chciałabym rzucić propozycję na zebraniu w szkole. :)
    • lucy_cu Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 02:36
      Robię tak, jak Żurawina, od paru ładnych lat. Żyją, nie potruli się. ;)
      • anmroz Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 07:48
        W bidonie lub małej butelce, ale tylko wodę, żadnych soków. W szkole jest też darmowe mleko w małych opakowaniach.
        • zalasso Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 10:53
          Robię jak Lucy i Żurawina :D Drugi już rok i ma się dobrze. Bidon wydawał mi się niedomyty, poza tym wiecznie wyczuwałam zapach gumy z uszczelki, co mnie obrzydzało :/
          • myrtille Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 11:41
            Mały termos na coś ciepłego i 0,5 wody mineralnej niegazowanej codziennie.
            • cui Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 18:14
              Mamy bidon, który codziennie napełniany jest świeżą wodą.
      • klarysa007 Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 21:56
        U nas tak jak u Lucy i Żurawiny i zawsze woda.
    • lee_a Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 19:15
      Butelka 0,33 l . Wieczorem płuczemy i rano lejemy świeża wodę. Wymiana butelki co 2-3dni.
    • fassollka Re: Napoje do szkoły 13.09.14, 22:44
      0,5l bidon z Decathlonu za jakieś 9zł, który wymieniam kilka razy w roku (jak mi się przypomni) z wodą lub sokiem na pół z wodą. Bidom myję codziennie w zmywarce. Jego waą jest brak 100% szczelności, dlatego Brunek nosi go wyłącznie w bocznej kieszeni plecaka. Zimą i w dniu gdy są zajęcia na lodowisku dodatkowo daję kubek termiczny (z Biedronki) z ciepłą herbatą z sokiem malinowym.
      • ridibunda Re: Napoje do szkoły 14.09.14, 14:12
        Ja robię jak Lucy, Zalasso, Żurawina i ktoś jeszcze:)
        Dawałam wcześniej bidon, ale czuć taki nieprzyjemny zapach. Potem mieli metalowe, problem zapachu zniknął, ale smak był dalej jakiś dziwny. Butelki to najlepsze rozwiązanie.
        Ale 2 to bardzo dużo ,dodatkowy kilogram do noszenia! Nie ma możliwości napicia się czegoś w szkole? U nas dzieci mogą iść na stołówkę, zawsze dostaną kompot lub wodę jeśli chcą pić.
        • 27agnes72 Re: Napoje do szkoły 14.09.14, 20:42
          W zestawie z tornistrem był bidon więc pozwalałam brać bidon. Nie lubię bidonów z ww względów więc mnie cieszy, że się znudził. Jest woda lub przecierowy sok w takiej zakręcanej saszetce. Od października dla całej klasy będzie herbata i nie będę dawała nic. Na śniadanie schodzą kulturalnie do stołówki i nie widzę potrzeby picia co chwilkę przez cztery godziny pobytu w szkole. Co do soków dla dzieci to czytam opakowania i serwuję rzadko bo to co można tam znaleźć to skandal a jeszcze nikt się nie napił ładnym obrazkiem!
          • kamamama2 Re: Napoje do szkoły 14.09.14, 21:46
            Jak większość - woda w butelce. Woda niestety smakowa, bo zwykłej Rozi nie chce pić, butelka wymieniana co kilka dni, w domu myta i zawsze świeża woda rano nalewana
            • alcea3 Re: Napoje do szkoły 14.09.14, 22:12
              Dzięki dziewczyny.
              Malwa też wodę pije.

Będę więc zmieniać te butelki raz na tydzień i mam nadzieję, ze bedzie ok. Jak dalej będzie miauczeć, że mało kupię 0,75 ;)
              • blanka0 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 08:07
                a ja daje taka mała buteleczkę jakiejś dobrej wody a potem uzupełniam,zawsze dzióbek myje normalnie wieczorem właśnie co by te bakterie przegonić.
                Ten dystrybutor z woda jest super pomysłowy, ciekawe ile to wychodzi? Chyba rzucę hasło na zebraniu RR.
    • metanira Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 08:07
      Ja za pieniądze klasowe kupuję wodę w butelkach i kubki jednorazowe, pani daje dzieciom wodę, kiedy chcą.
    • aurinko Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 08:13
      My kupujemy w biedronce wodę polaris w małych buteleczkach z dziobkiem, przelewamy do takiej buteleczki wodę z dużej butli, mniej więcej co 3-4 dni wywalamy butelkę, ale codziennie myjemy. Czasami Majka zabiera sok jabłkowy w małej buteleczce. Wodę ma też w klasie z dystrybutora, dzieciaki mają swoje kubki, piją ile chcą. Na stołówce kompot, herbata, woda - co kto chce. Majka rzadko zużywa całą 0,33 wodę jednego dnia, przeważnie pół butelki, bo pije jeszcze klasowe i świetlicowe.
      Malwa pewnie więcej godzin spędza poza domem, dlatego pije więcej niż inne dzieci. Nie macie możliwości zorganizowania wody do klasy? Nawet takiej z 1,5l butelek, to koszt 1,4-1,7zł jeśli ktoś by kupił wodę w markecie+kubki.
    • maadga Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 08:38
      Mają bidony, wymieniam około 2sztuki w roku szkolnym, ale niestety często się rozszczelniają. Wody z dzióbkiem mycie i dolewka w domu też przerabiałam. Piją tymbarkjabłko-mięta lub zimą robię herbatki owocowo-miętowe.
      Kuba ma bidon 1l Lilka 0,5l.
      U Lili przerabiałam wodę z dystrybutora i szczerze nie chce mi się tego powtarzać, zawsze się znajdzie jakiś rodzic, co to powie jego dziecko nie pije wody, to niehigieniczne, itd...
      Może to młodej klasa taka wyjątkowa ale ja mam dość. Woda z dystrybutora przez rodziców się nie sprawdziła.
    • solaris31 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 09:56
      jesienią i zimą daję herbatę w termosie/ pojemność około szklanki/. jak jest ciepło, kubuś albo jakiś soczek owocowy lub woda mineralna. czasem oryginalne, czasem przelewamy z większej butelki.
    • motylek1407 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:13
      Woda sok, bidon lub butelka. Ale wlasnie myslalam o herbacie w termosie, sa takie male i takie zeby dziecko dalo rade z niego wypic?
      • solaris31 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:24
        pewnie, że są ;) starszaczce kupiłam w jakimś sklepie z rzeczami dla domu, młodej kupiłam tydzien temu w smyku, coś w tym stylu

allegro.pl/termos-lekki-wygodny-0-35-dla-dziecka-tani-markowy-i4539948584.html
        • motylek1407 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:28
          Ooo! W Smyku mówisz? Musze zerknac dzieki!
          • solaris31 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:38
            podejdź jeszcze do empiku - też były takie fajne, małe termosy, za niecałe 30 zł.
      • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:29
        A ja polecam kubek termiczny CONTIGO, jesli potrzebujesz czegos na cieple picie, Klaudia od zeszlego roku uzywa i super sie sprawdza. Co najwazniejsze nie przecieka, nic sie nie wylewa, nie kapie. Jest drogi ale wart swojej ceny.
        multisort.pl/product/Kubek-termiczny-stalowy-Contigo-West-Loop-470ml-bialy,11950.html

Klaudia ma taki, sa tez wieksze. Wpisz w google CONTIGO

Te wieksze maja sliczne kolory, mniejsza pojemnosc niestety juz nie.
        Polecam!
        • solaris31 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:36
          cena jak dla mnie z kosmosu. ;)
          • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:40
            Znalazlam pierwszy lepszy, ja placilam mniej.
            Tak jak pisalam kjest drogi ale wart swojej ceny, wczesniej kupilam dwa termosy po ok 40zl, psuly sie w ekspresowym tempie. Kubek poki co uzywany codziennie i dziala swietnie.
            • solaris31 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:42
              no ja własnie chciałam kubek termiczny dla starszej kupić, ale nie mogę na nic fajnego trafić, albo kapie cholerstwo, albo się do plecaka nie mieści / kieszonka/. nie chcę przepłacać, bo młoda szura plecakiem po szkole bez opamiętania ;)

no i w efekcie, na razie jedzie na soku jabłkowym marki tymbark ;)
              • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 11:49
                TE kubki z Contigo moge Ci polecic z czystym sumieniem, to nie beda pieniadze wyrzucone w bloto. Tak jak pisalam jest wart swojej ceny, tez mialam opory zeby wydac tyle kasy ale nie zaluje.

Ja kupilam po przeczytaniu watku na forum zakupy.
                • motylek1407 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 13:01
                  Ten link ktory dalas to jest ten maly kubek tak?
                  • aga_junior Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 13:29
                    Maciuś bierze ponad litr wody z sokiem cytrynowym z herbapolu (tylko to pije). Bidon plus dodatkowa butelka, która jest wymieniana co jakiś czas. Ta dodatkowa butelka zostaje w szafce.
                  • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 17:29

Tak, on miesci niecale 0,5l picia. Jest metalowy z zewnatrz i w srodku. Nieprzecieka co najwazniejsze. Klaudia na samym poczatku upuscila kubek i ma male wgiecie, dziala bez zarzutu a kupowalam go w tamtym roku.
                    • motylek1407 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 20:23
                      Aha i jak rozumiem lipcowe dadza rade z niego wypic bez trudu?
                      • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 15.09.14, 23:29

Nawet moj 3-latek bez problemu otwiera. Uwielbia ten kubek i jak tylko siostra wraca ze szkoly to on go przejmuje.
                        Najlepiej obejrzec go sobie stacjonarnie i wtedy zdecydowac.
                        Jak Klaudia zaczynala szkole miala 5 lat, zima kupilam jej maly termos z takim ustrojstwem, naciskasz i robi sie otwor. Nie dawala rady sama go odkrecic, zawsze potrzebowala pomocy nauczyciela czy starszych dzieci. Miala dwa i zepsuly sie im spezynki. Miala tez taki metalowy bidonik ale strasznie czuc bylo metal gdy sie z niego pilo.
                        U nas sie sprawdza i jak mlodszy zacznie chodzic do szkoly tez mu taki kupie.
                        Podsumowujac, siedmiolatek bez problemu otworzy i zamknie kubek.
                        • motylek1407 Re: Napoje do szkoły 16.09.14, 08:06
                          Dziekuje :) To sa powazne argumenty na tak :)
                          A w jakim stacjonarnym sklepie sa?
                          • myrtille Re: Napoje do szkoły 16.09.14, 08:37
                            Spojrzałam na nasz termosik i to też jest Contigo. Tyle, że mamy jeden bez tej blokady otwierania i mimo,że większy to używam sporadycznie. Do szkoły daję ten z blokadą.
                          • klaudia020707 Re: Napoje do szkoły 16.09.14, 14:31
                            Ja przeczytalam o tym kubku na tym forum, tutaj tez dziewczyny podaja w jakich sklepach kupowaly. Ja swoj kupilam na ebayu bez wczesniejszego ogladania.

forum.gazeta.pl/forum/w,583,141763392,,Kubek_termiczny_jaki_.html?v=2
                        • solaris31 Re: Napoje do szkoły 16.09.14, 09:50
                          widocznie od modelu to zależy, bo moja starszaczka uzywała termosu z blokadą 3 lata :) nic się nie zepsuło, sama wywaliłam, bo stwierdziłam, że 3 lata to sporo i trzeba kupić nowy.

młoda załapała otwieranie termosu po 1 razie, sama sobie okręca i otwiera termos, potem zamyka i zakręca.
                          • motylek1407 klaudia 23.09.14, 08:51
                            allegro.pl/kubek-termiczny-contigo-aria-ziel-300ml-z-blokada-i4591032175.html
                            A taki myslisz ze ok?
                            • badowimo Re: klaudia 25.09.14, 19:52
                              kupuję butelkę 0,75 l wody z dziubkiem, myję ją codziennie i uzupełniam świeżą woda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka