04.01.16, 13:38
Wiem że twoja córka ma hasimoto, dywaguje nad moim synem lipcowym
Mój syn b szczupły, wysoki ( 75 c). Zdarza mu sie takie nagłe osłabienie, poczucie zimna, i dreszcze , spadek temperatury. W ogóle często mówi że mu zimno. Ale nei zawsze czasem lata jakby była pełnia lata. Ja choruję na subkliniczną niedoczynność.
Zrobiłam synowi wyniki
tsh 3,09 (0,28-4,3)
ft4 14,6 (12-22)
ft3 5,69 (3,9-6.7)

Pediatra twierdzi że wszystko w normie. Nie znam się na dziecięcej tarczycy ale jak ja miałam ft4 14 to mi powiedziano że zdecydowanie za niskie.
Co sądzisz?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Solaris31 04.01.16, 16:39
      dla mnie taki wynik nie jest w normie. przeliczyłam sobie procenty i wyszedł stosunek ft4 do ft3 - 20 do 64%. różnica po pierwsze spora, po drugie , ft4 za niskie. tak powiedziałaby endo mojej córki na bank - zaczynałyśmy leczenie z podobnymi wynikami. młoda miała wyższe ft3 niz Twój syn, co mnie trochę zmyliło - ft3 miała pod górna normę, a wiadomo , że to ten hormon odpowiada za objawy. ale objętość tarczycy nie pozostawiała wątpliwości - niecałe 3 ml. czyli jak u noworodka. to przesądziło o leczeniu, chociaż nie wszyscy lekarze chcieli córkę leczyć i kazali czekać. jak wiesz, ona miała milion innych objawów, nie tylko samo marznięcie, i temu też powinnaś się przyjrzeć. moim dowodem rzeczowym było zahamowanie wzrostu i drastyczne pogorszenie pamięci, koncentracji i nauki ogólnie - z dziecka piątkowego młoda leciała na samych trójach.

ja bym powtórzyła panel tarczycowy, zrobiła USG tarczycy, pełny komplet badań, w tym żelazo, ferrytynę, elektrolity i D3 w metabolicie. jeśli USG wykaże zmiany lub niedobrą objętość tarczycy, skonsultuj się z endokrynologiem.

• leluchow Re: Solaris31 04.01.16, 16:45
        Żelazo 64 (norma od 43-184)
        Ferrytyna 14,7 (30-400)
        Usg tarczycy muszę zrobić.
        • solaris31 Re: Solaris31 04.01.16, 16:50
          żelazo niskie, a ferrytyna tragiczna. co prawda nasza pediatra mówi, że u dziecka nie ma to aż takiego znaczenia, ale ja zapytam endo przy kolejnej wizycie.

usg koniecznie zrób.
          • leluchow Re: Solaris31 04.01.16, 17:03
            A hemoglobina 14,7
            • solaris31 Re: Solaris31 04.01.16, 17:07
              u mnie hemo w normie, dość wysoko, a reszta leży i kwiczy ;) żelazo uzupełniałam przez dobre 8 miesięcy, i dopiero po takim czasie poczułam się lepiej ;)

ale jak mi zimno było, tak zostało ;) wciąż jestem zmarzluchem, może tylko nieco mniejszym.
              • leluchow Re: Solaris31 04.01.16, 17:16
                U niego marwi mnie bardziej takie nagle osłabienia z zimnem i niska temperatura
                • solaris31 Re: Solaris31 05.01.16, 10:52
                  nie umiem Ci powiedzieć, czy za takie objawy odpowiada tarczyca :(
                  • leluchow Re: Solaris31 05.01.16, 13:38
                    Ja tez nie :-) Zrobie usg i zobaczymy
                    • asia-ch Re: Solaris31 10.01.16, 13:47
                      Moim zdaniem wyniki nie są dobre. Poszłabym do endokrynologa dziecięcego.
                      Ja mam Hashimoto, mój syn tez się leczy. Ma niedoczynność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka