Dodaj do ulubionych

Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"?

12.04.07, 22:28
kolezanka bardzo mi polecila pozycje Jezyk niemowlat( autorka Tracy Hog)
czytalycie co o niej myslicie??
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 12.04.07, 23:08
      Od 4 miesięcy robię podchody do tej książki i po przeczytaniu kilku stron
      odkladam. Nie mogę jej strawić, na dodatek mnie nudzi, może to dlatego, że już
      wiem jak to jest w praktyce...
      • joaska_29 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 08:18
        Przeczytałam całą książkę w ekspresowym tempie. Mimo, że jest mocno
        przerysowana w niektórych momentach zawiera wg mnie wiele cennych wskazówek.
        Spodziewam sie pierwszego dziecka więc pewne informacje inaczej chłonę.
        Koleżaka, która rodziła w październiku, zastosowała kilka trików z tej książki
        i sprawdziło się, m.in. karmienie co trzy godziny, ustalenie rytmu dnia etc. W
        lipcu sama się przekonam ile z tego można zastosowac w praktyce i jak mi to
        wyjdzie :)
    • motylek1407 "Poród aktywny" tez :) 13.04.07, 08:47
      Czesc :)
      Moja siostra bardzo cenila sobie ta ksiazke, ale Ona jest bardzo poukladana wiec
      robila nawet zapisy i tabelki :)
      Zaczelam ja czytac, mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy, na pewno.
      Ale narazie odlozylam ja na rzecz innej ksiazki - "Poród aktywny" Janet
      Balaskas. Wydala ja kiedys Fundacja Rodzic po Ludzku. Polecam goraco, bardzo
      bardzo... mimo ze zdjecia wygladaja jak ze starych czasow, to tresc naprawde
      cenna. Niestety naklad wyczerpany, sama posiadam tylko ksero :(
    • lucy_cu Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 08:55
      Hmm. Co kto lubi. Różnie można dzieci wychowywać. Jak dla mnie mądrości pani
      Tracy zbyt mocno trącą tresurą.
      • andzia84 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 10:36
        czytałam i według mnie kilka rzeczy z tej książki można z dobrym skutkiem
        wykorzystać. Oczywiście z rozsądkiem a nie ślepe naśladowanie. Dla mnie była
        ciekawa i pewnie część z tych rzeczy wprowadzę w życie
    • f3f Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 11:10
      hej, ja jej nie czytałam, słyszałam różne opinie, ale sama postanowiłam się z
      nią zapoznać i wyrobić sobie własne zdanie. Znalazłam tą publikację w necie,
      ale nie jestem pewna czy to na pewno ta książka (na razie przeczytałam tylko
      tytuł i autorkę) czy któraś z dziewczyn mogłaby rzucić okiem czy to to :)
      pokluda.net/manuals/jnth.pdf
      • zorkaa Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 11:35
        tak to ta:)
        ja jestem w trakcie czytania i trochę powoli mi to idzie, ale mam zamiar
        przeczytac całą. nie wiem czy wszystko co pisze pani tracy jest słuszne,
        ponieważ to moja pierwsza ciąża, ale napewno kilka wskazówek się przyda:)mam
        przynajmniej taka nadzieję...
      • iguana781 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 12:52
        Fajnie że wrzuciłaś w pdf, już nie musze kupować:)
        • sylpal13 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 13.04.07, 14:32
          ja jestem w trakcie czytania, z pewnoscią niektóre rady wprowadzę w zycie, tzn
          spróbuję, nic z góry nie zakładam, nie chce sie rozczarowac, bo dzieic są różne
    • sani14 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 14.04.07, 14:10
      ja zastosowałam kilka rad w praktyce i pomogło!!! np podałam młodemu smoczek
      chociaż miałam postanowienie że tego nie zrobię ale wtedy ja służyłabym za
      smoczek i nigdy nie wiedziałabym czy płacze bo jest głodny czy tylko chce sobie
      possać...
      a poza tym zawsze mówiałm do dziecka co będę z nim robić - to też rada z tej
      książki i po jakimś czasie robi się nawykiem który jest przydatny jak dziecko
      zaczyna już rozumieć...
      • f3f Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 01.06.07, 12:58
        hej i jak opinia o tej książce? ktoś czyta? ja jestem w IV rodziale ( z IX) i na
        razie wydaje mi sie dosyć sensowna.
        • aurinko Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 01.06.07, 13:24
          A ja w dalszym ciągu nie mogę strawić tej książki. Od dawna próbuję ją
          przeczytać i ciągle po kilku kartkach odkładam. W moim przypadku chyba jednak
          lepiej się sprawdzi moje doświadczenie :-)
          • badowimo REWELACJA! 01.06.07, 13:55
            A ja uwazam, ze kniga jest GENIALNA. Na jej podstawie pielegnowalam i
            postepowalam z moja za niedlugo 2 letnia corka. Nie mialam nikogo do pomocy,
            tylko laika meza i siebie. Intuicje i inne opowiastki kolezanek schowalam sobie
            raczej do kieszeni.
            Mloda dzieki radom T.Hogg spi jak aniol do tej pory, karmilam tez wg jej
            wskazowek i tez robilam tabelki (moze to smieszne) ale mialam chwile po
            zastosowaniu rad spokoj i czas dla siebie.
            Jak widze nawiedzone mamuski, sluchajace swoich wnetrz i siedzace cale dnie i
            noce z piersia na wierzchu to mi sie slabo robi. Dziwic sie potem, ze rodzic
            im sie kolejnych dzieci nie chce jak maja taki znoj z jednym.
            Nie powiem czesto odwolywalam sie do swojej glowy ( czyt. intuicji) ale
            bardziej podchodzilo mi to co mowi ta wlasnie babka.
            Ale co kto lubi, ja wole byc na poczatku zmeczona, poswiecic kilka miesiecy na
            wyrobienie w dziecku rytualow a potem miec swiety spokoj niz np. spac z
            5latkiem, ktory nie potrafi gryzc i ssie kciuka.
            Ja szczerze polecam. Nie tyle przeczytanie co konsekwentne nasladownictwo. Moj
            maz tez ja umie na pamiec, hehe.
            • lee_a Re: REWELACJA! 01.06.07, 16:04
              sciagnelam sobie ksiazke z waszego linka jakies 3 godziny temu i łyknęłam juz
              100 stron. Jak dla mnie rewelacja. badowimo pisze, zeby konsekwentnie
              nasladowac - ojjj moze i sie uda... ale pewnie bedzie ciezko. Nie wiem jak to
              bedzie z tym rozpoznawaniem placzow i zachcianek dziecka, ale bede sie starac.
    • makikii Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 02.06.07, 00:00
      ja czytałam ją jakieś dwa lata temu, z tego co pamiętam to sama autorka
      b.czesto podkreśla że każdy maluszek jest inny i nie wolno ślepo wszystkiego
      czerpać, ale rzeczywiście udziela wielu cennych rad. Dla mnie odkryciem było ze
      czasem malenstwo jak placze to niekoniecznie chce jesc, czy spac, tylko chwilke
      samo polezec w spokoju. Niby nic, a dla mnie sensacja, która miala swe
      odzwierciedlenie w życiu. Generalnie polecam, choć były rodziały które sobie
      darowałam.
    • magda7717 Re: Co sadzicie o ksiazce''jezyk niemowlat'"? 03.06.07, 23:10
      no ja ja przeczytalam cala ;-) a teraz czytam drugi raz i mam nadzieje,ze uda mi
      sie wprowadzic w zycie karmienie co 3 h i poukladany swiat malucha.
      jak widze jak kumpela daje cyca za kazdym razem swojej córce gdy ta sie odezwie
      to mnie az nosi..
      zobacze jak mi sie uda i co ze mna bedzie
      dla mnie pozycja super
      ,moje 2 kumpele sprawdzily i zastosowaly na sobie.. efekt rewelacja po 2 tyg
      poukladaly sobie swiat.
      aha.. zapytalam specjaliste od laktacji w szko0le rodzenia czy zna te pozycje..
      odpowiedziala nie bardzo;-)
      po 3 h jej wykladu wiedzialam duzo mniej baaa niewiele w stosunku do ksiazki o
      samym karmieniu
      jej zdanie- karmic na zawolanie, smoczka wcale , butelka raczej nie
      cholera a moje zdanie jest inne, sciagnac pokarm dac mezowi w butle i niech goni
      na spacerek z malutka a co;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka