Dodaj do ulubionych

Ile kasy za chorobowe...?

05.05.07, 11:40
Czesc dziewczyny, byłam w szoku jak kilka dni temu dostałam moje pieniądze za
chorobowe.
Po pierwsze juz maj a ja dostałam dopiero za marzec, a po drugie to mi
szczęka opadła 490 zł.
Podobno chorobowe w czasie ciąży wynosi 100% więc skąd tak mała kwota? Na
umowie o poracę mam 1000 zł,ale zeby tylko 490 za chorobowe to mi sie troche
mało wydaje?
Nierozumiem, może mi któraś wyjaśni jak to jest?
Dajcie znać jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • katx1 Re: Ile kasy za chorobowe...? 05.05.07, 11:59
      Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne
      wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających
      powstanie niezdolności do pracy.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego z ubezpieczenia
      chorobowego przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na
      ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na
      ubezpieczenia społeczne. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego z
      ubezpieczenia wypadkowego uwzględnia się podstawę wymiaru składek na
      ubezpieczenie wypadkowe. Oprócz składników przysługujących za okresy
      miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia
      przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się
      składników, które nie są pomniejszane za okres pobierania zasiłku. Dla
      pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie
      może być niższa od odpowiedniej do stażu pracy kwoty minimalnego wynagrodzenia,
      po odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia.

Tak to oficjalnie określa ZUS, ja prowadzę działalność wysokość podstawy
      zmienia się prawie co kwartał, nawet mi się nie chce liczyć tej średniej, na
      odcinku z poczty jest dokładny okres za jaki ci wypłacają świadczenie u mnie
      jest tak:
      - 11.12 - 24.01 1452,13 netto po odliczeniu podatku
      - 25.01 - 14.02 681,47 netto
      - 15.02 - 02.03 519.12 netto
      - 03.03 - 23.03 681,47 netto

trochę więcej jak u Ciebie, ale przy działalności podstawa jest wyższa niż 1000
      zł, sprawdź za ile faktycznie dni Ci policzyli bo widzę że liczą w cały świat.
      Dobrze by było sprawdzić sobie od jakiej kwoty pracodawca odprowadza Ci
      składki, bo z własnego doświadczenia wiem, że z tym to różnie bywa, sprawdzisz
      to na pasku z zakładu pracy lub karcie wynagrodzeń, bo z umową może być różnie.

Mój synek !!!

• malenkie7 Re: Ile kasy za chorobowe...? 05.05.07, 12:05
        Hmmm, to u mnie zupelnie odwrotnie. Pensję dostaję w tym samym terminie co
        zawsze, a do tego jest ona wyzsza o dobre 500 zl...
    • mamahani2 Re: Ile kasy za chorobowe...? 05.05.07, 13:54
      Może to nie jest "wypłata" za cały miesiąc tylko za jakąś jego część. Sprawdź
      na odcinku za jaki okres wypłacono ci zasiłek. Nie jest to możliwe żeby różnica
      była aż tak duża.
      A ja mam pytanie do tych co się znają: od zasiłku chorobowego, który przysyła
      mi ZUS mam odliczoną całą składkę zdrowotną czyli ok 140 zł. Tej składki na L4
      nie płaci pracodawca, tylko jest ona potrącana pracownikowi?
      • szyma13 Re: Ile kasy za chorobowe...? 05.05.07, 14:51
        Zawsze obojętnie czy jesteś na L4 czy nie to ubezpieczony czyli pracownik tj.
        Ty płacisz składkę zdrowotną.
        Obojętnie czy wypłaca ci ZUS czy pracodawca składka potrącana jest z Twojej
        podstawy.
        Czyli jednym sowem - płacisz Ty
        • mamahani2 Re: Ile kasy za chorobowe...? 06.05.07, 10:15
          Dzięki za odpowieź.
    • mirinda80 Re: Ile kasy za chorobowe...? 05.05.07, 21:29
      Cześć Anulka. Ja też jak dostałam pierwsze chorobowe to byłam w ciężkim szoku:)
      Generalnie wypłacają za ten czas, który jest na L4, czyli. np. za 3 tygodnie.
      Potrącają (przynajmniej mi) podatek i reszta dla mnie. I wyrównują - mi
      pierwsze wyrównanie przyszło po 9 tygodniach - wcale się im nie spieszy:) A
      pierwsze chorobowe też dostałam dopiero po 1,5 miesiąca:)Koszmar:)
      • anulka-m6 Re: mirinda80 06.05.07, 16:29
        Dzięki za pocieszenie hehe, no własnie kwota to mnie zszokowała, mama moja to
        się śmiała ze za taką kase to pasuje do banku skoczyć jakąś lokate założyć:]
        haha no ciekawe ile mi przyjdzie następnym razem, a tewgo podatku co sobie
        potrącili to aż 160 zł, ciekawe za co, holera by ich wzięła:/
    • sani14 Re: Ile kasy za chorobowe...? 06.05.07, 21:57
      ja nie mam większych problemów z kasą bo wypłaca mi firma i potem rozlicza się
      z ZUSem... no ale ja co 2, 3 tygodnie wracam na parę dni do pracy :-)
      ale na jedno zawsze zwracam uwagę jak dostaję L4 - żeby dostać 100% trzeba mieć
      wpisany kod B!!! jak dostaję zwolnienie od ginekologa to nie ma problemu ale
      panie w normalnej przychodni często zapominają o tym drobiazgu...
      • babajagaa Re: Ile kasy za chorobowe...? 07.05.07, 15:13
        Nawet jak jest ten kod B ktory upowaznia do wyplaty 100% to i tak odlicza ci
        podatek.
      • kasiapfk Re: Ile kasy za chorobowe...? 15.05.07, 17:54
        jesli masz zaświadczenie u pracodawcy, że jestes w ciąży to KODU B nie musi być!
    • agasar79 Re: Ile kasy za chorobowe...? 07.05.07, 16:04
      Ja jestem na zwolnieniu niemal od początku ciąży i z wypłatą nie miałam nigdy
      żadnego problemu :)
      Pracuję w szpitalu (więc nie jest to prywatny zakład), pensja wpływa mi zawsze
      regularnie i w podobnej kwocie jak pracowałam, więc nie jestem nic stratna.
      Pewnie później dostaniesz wyrównanie, a najlepiej zadzwonić, lub udać się do
      swojego zakładu pracy do Działu "Płac" i poprosić o wyjaśnienie. JA zawsze tak
      robiłam jak mi się coś nie zgadzało, a pracujące tam sympatyczne panie zawsze
      mi wszystko wytłumaczyły ;)
      • anulka-m6 Re: Dzięki ... 09.05.07, 10:39
        Dziękuje za pocieszenie, bede musiała tak zrobić , zadzwonić i popytać niech mi
        wyjaśnią co i jak...
    • joaska_29 Re: Ile kasy za chorobowe...? 08.05.07, 12:18
      Ja jestem na zwolnieniu od stycznia. Pensję dostaję regularnie bez żadnych
      opóźnień. Wypłaca mi ją pracodawca, a później rozlicza się z Zusem.
      Fakt, niby kobietom ciężąrnym przysługuje 100% wynagrodzenia. Jednak pracodawca
      bierze pod uwagę zarobki średnie ubruttowione z 12 ostatnich miesięcy przed
      pierwszym zwolnieniem. Tu dostałam trochę w plecy bo podstawę do chorobowego
      mam o całe 1000zł mniejszą niż pensja brutto. Do wypłaty mam jednak jakieś
      300zł mniej niz bym normalnie pracowała.
      Ale w nosie mam te 300zł - najważniejsze, że teraz mam spokój i nie muszę się
      denerwować sprawami zawodowymi, a zawód mój jest bardzo stresujący i nie wart
      tych 300zł w tym stanie :)
      • f3f Re: Ile kasy za chorobowe...? 08.05.07, 14:11
        joaska_29 napisała:
        >pracodawca bierze pod uwagę zarobki średnie ubruttowione z 12 ostatnich
        miesięcy przed
        > pierwszym zwolnieniem.

Przed pierwszym zwolnieniem z tytułu ciąży? W listopadzie 2006 byłam przez 10
        dni na zwolnieniu w związku z ciąża, od tamtej pory aż do 6 maja nie brałam
        zwolnień. Od 6 maja mam kolejne zwolnienie. Czy te 12 miesięcy będzie liczone
        wstecz od 6 maja czy od listopada 2006?
        • bubunia1 Re: Ile kasy za chorobowe...? 09.05.07, 14:17
          Od Listopada 2006.
        • joaska_29 Re: Ile kasy za chorobowe...? 09.05.07, 15:06
          będziesz miała liczone 12 m-cy wstecz od maja!
          Przepisy mówią, że musi minąć 3 miesiące, żeby wcześniejszy okres się
          przedawnił. Od listopada do maja minęło 6 m-cy więc możesz być spokojna :)
          Pozdrawiam
          • bubunia1 Re: Ile kasy za chorobowe...? 09.05.07, 16:34
            Racja od maja, Joasia ma racje. Sorki za błąd.
            • f3f Re: Ile kasy za chorobowe...? 09.05.07, 16:42
              dzieki dziewczyny :) to lepiej jak od maja :D
    • bubunia1 Re: Ile kasy za chorobowe...? 11.05.07, 12:50
      A ja mam takie dziwne pytanie, w jaki sposób dostajecie kase z zusu - na konto?
      Jeżeli tak to jak powiadomiony był zus o Waszym nr konta: pracodawca informował
      w momencie przesyłania dokumentów do zusu czy jakoś inaczej? Dzieki
      • anulka-m6 Re: Przez poczte. 11.05.07, 12:55
        Ja moje chorobowe pocztą dostałam tzn. listonosz mi je przyniósł na adres
        zamieszkania.
        • bubunia1 Re: Przez poczte. 11.05.07, 13:02
          ... ja bym wolała na konto bo poczta pobiera sobie chyba z tej kasy opłatę - tak
          jak przy zwrotach z US ;(... a może nie? Pobrała coś poczta dla siebie?
      • mirinda80 Re: bubunia1 15.05.07, 16:00
        Normalnie będziesz otrzymywać pieniądze przez listonosza, jeśli chcesz na
        konto, to musz się pofatygować do ZUSU i tam załatwić to w odpowiednim okienku -
        nie wiem jeszcze jakim, bo tam nie dotarłam:) Pozdrowionka:)
        • bubunia1 Re: bubunia1 16.05.07, 14:39
          Byłam dziś w ZUS-ie w okienku "zasiłki". Pani dała mi formularz do wypełnienia
          "podanie o przekazywanie świadczeń na konto bankowe". I załatwiłam. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka