Dodaj do ulubionych

ODDYCHANIE PRZEPONĄ

05.06.07, 09:08
Dziewczyny, jak się mogę nauczyć oddychac przeponą?
Słyszałam, że do porodu jest to oddychanie idealne. Te które wiecie - proszę
udzielcie wskazówek pozostałym.
Będę wdzięczna, życzę wszystkim formułowiczkom udanego, miłego dnia!
Obserwuj wątek
    • agatka_1979 Re: ODDYCHANIE PRZEPONĄ 05.06.07, 09:45
      hmm..nie wiem czy ci pomoge..ale mniej więcej to jest tak...najlepiej na
      początek położyć sie na plecach...wdech nosem w taki sposób, żeby brzuszek
      uniósł się do góry, wydech ustami, tak jakbyś zdmuchiwała świeczke, swobodnie,
      bez napinania mięśni twarzy...najlepiej jak wydch jest 2 razy dłuższy od
      wdechu...seria 10 takich wdechów... najlepiej kilka razy w ciągu dnia ćwiczyc,
      np rano i wieczorem w łóżku...dzidzia jest dotleniona i często po takiej serii
      zaczyna się intensywnie ruszać w brzuszku :-) jak już załapiesz na plecach to
      potem w innych pozycjach...jak Ci się stawia macica lub masz skurcze B-H to
      dobrze wtedy tak oddychac - powinno pomóc rozluźnić - o to w tym chodzi mniej
      więcej
    • katx1 Re: ODDYCHANIE PRZEPONĄ 05.06.07, 10:17
      Nic dodać nic ująć, może tylko tyle, że kiedy położysz dłonie na brzuchu jedną
      wysoko drugą nisko to łatwiej kontrolować czy brzuszek się unosi. Te oddechy
      powinny się zmieniać wraz ze zmianą skurczów, kiedy przychodzi skurcz oddychasz
      dokładnie tak jak pisała agatka, w szczycie skurczu te oddech powinnaś
      przyspieszyć, a potem znów zwolnić, a w największych szczytach wciąganie i
      wydychanie powietrza powinno się odbywać tylko ustami. Polecam ćwiczyć w domu
      bo na początku szybko zaczyna się kręcić w głowie po takim oddychaniu.
      • agatka_1979 Re: ODDYCHANIE PRZEPONĄ 05.06.07, 12:56
        tylko właśnie ja się zastanawiam skąd będę wiedziała ze akurat jest szczyt
        skurczu? przecież one nie są cały czas takie same...zmieniają natężenie prawda?
        to mnie martwi.. acha... u nas położna na zajęciach w szkole rodzenia
        powiedziała że jeżeli większą ulgę przynosi nam spokojne oddychanie to oddycham
        wg siebie...
    • joaska_29 Re: ODDYCHANIE PRZEPONĄ 05.06.07, 20:03
      Dziewczyny dzięki za rady. Ale gdzies wyczytałam, że powinien się unosić tylko
      brzuch, a nie klatka piersiowa przy wdechu - czy to prawda?
      Ja tak nie umiem :( Jak unosi mi się brzuch to razem z klatką :( HELP me...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka