Dodaj do ulubionych

Co z prezentami dla starszaków ???

14.06.07, 07:58
Mamy starszaków czy robicie dzieciom jakieś prezenty od nowonarodzonego
dziecka? Wiele osób uważa że to dobra rzecz, bo potem wszyscy znajomi
obsypują maleństwo drobiazgami a zapominają o starszym rodzeństwie, co różnie
jest odbierane przez dziecko.
Co myślicie o tym, a jeśli kupujecie coś dla starszaka to co?
Obserwuj wątek
    • borowka78 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 08:16
      Ja juz wczesniej wyczulona bylam na to, ze idac do znajomych z dzieciakiem,
      ktorym urodzilo sie malenstwo, mialam prezenty dla dwojeczki. Mam nadzieje, ze
      moja rodzina i znajomi tez o Marcinku nie zapomna.
      Dla starszego od Szymka kupilismy zestaw LEGO DUPLO-betoniarke. Ma teraz faze
      na tego typu zabawki, wiec dostanie pojazd do kolekcji. Nie chcemy przesadzac z
      wielkimi prezentami, bo Marcin i tak ma za duzo zabawek:-)
      • edzia.79 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 09:00
        Ja podobnie jak Borowka;zaznaczylam juz zeby rodzina nie zapomniala o starszaku,jakby co to moja siostra bedzie o tym napewno pamietac.
        Co mu kupic nie mam pojeia bo zabawek tez ma duzo.

A i dziewczyny trzeba pamietac ze jak sie wchodzi do domu po szpitalu zeby maz trzymal malucha a my zebysmy odrazu wziely starszaka w objecia-gdzies czytalam i uwazam ze to dobry pomysl.
        • borowka78 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 09:03
          edzia.79 napisała:
          >
          > A i dziewczyny trzeba pamietac ze jak sie wchodzi do domu po szpitalu zeby
          maz
          > trzymal malucha a my zebysmy odrazu wziely starszaka w objecia-gdzies
          czytalam
          > i uwazam ze to dobry pomysl.

tez tak myślę. Zresztą Szymek będzie w foteliku a ja ręce bede miała wolne,
          żeby uściskać Marcinka:-)
          • edzia.79 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 09:06
            Witaj Borowka :)
            rzeczywiscie jakos nie pomyslalam ze maluchy beda w fotelikach,swoja droga ciekawe czy starszaka wpuszcza do szpitala.

ciekawe jak maly zareaguje,ma juz 5 lat i wydaje mi sie ze zdaje sobie sprawe ale jest troche zazdrosny jak przytulam sie z M wiec o malucha pewnie tez bedzie.

Oj ciezkie czasy przed nami :)
            • bobimax Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 09:45
              Ja ostatnio się troszke drażniłam z moją córcią (6 lat w tym roku. Mówilam, że
              teraz niech mi da brzuszek pocałować bo potem juz będę tylko malutką całować po
              brzuch. A ona mi na to, że będą leżały koło siebie i ja będę całowała na zmianę
              raz jej brzuszek raz malutkiej. Na każdą sytuację wyszukuje sensowne
              rozwiązanie. A co do prezentów to też coś kupimy starszej, ale nie wiem jeszcze
              co. I też wychodzę z założenia, że jak gdzieś idę gdzie właśnie się urodziło
              dzieciątko to zawsze mam jeszcze coś dla starszaka, jakiś drobiazg ale jest i
              nie czuje się wtedy ignorowane.
              • mynia0 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 10:07
                ja zawsze kupuje prezenty dla wszytskich dzieci w domu, a nie tylko dla tego,
                do któego idę na przykład z okazji urodzin. wystarczy coś maleńkiego - a
                dziecko jest zadowolone.

natomiast co kupić córce od młodszej siostry - pojęcia nie mam :( i żadnego
                pomysłu tez nie. lalek w domu masa, wszędzie walaja sie układanki, klocki i
                inne bzdety :(

chciałabym tak wszytsko zorganizowac, żeby starsza córka przyjechała razem z
                meżem po mnie do szpitala. będzie sie czuła wazna na pewno - i o to chodzi ;)
            • borowka78 edzia.79 14.06.07, 10:08
              Marcinek ma dopiero 2latka i prawie 4 m-ce, więc to jeszcze maluch. Czasami na
              placu zabaw okazywał już niewielką zazdrość jak zajęłam się na chwilę innym
              (mniejszym) dzieckiem. Mam nadzieję, że przetrwam etap zazdrości i przede
              wszystkim starczy mi CIERPLIWOŚCI:-)
              Moja przyjaciółka, która ma starszaka dokłądnie w wieku Marcinka(1,5 dnia
              młodzego), urodziła miesiąc temu drugiego synka Jasia. Początek był ok, ale
              teraz Filip wszystkich wkoło bije, na malucha trzeba uwazac najbardziej.
              Bylismy u nich w ubiegłym tygodniu. Szok-tak brutalnego dziecka nie widziałam.
              Filip tłukł Marcinka-a moj syn byl w szoku, bo nigdy nie spotkal się z taką
              agresją u innego dziecka...Dlatego tez nie wiedzial, w jaki sposob ma się
              bronic...

Pozyjemy, zobaczymy jak to bedzie wygladalo u nas:-)
              • bubunia1 Re: borowka78 14.06.07, 10:34
                Hej, ja co prawda bede pierwszy raz mamą ale wydaje mi sie ze to bicie dzieci to
                może byc oznaka zwrócenia na siebie uwagi. Może dziwny sposób... ale zawsze. Jak
                sie nudzą albo rodzice nie poświęcają im uwagi to różnie bywa. No i jak
                oczywiście rodzice nie są konsekwentni. Ostatnio była u nas na 3 dni szwagierka
                z 2-letnim synkiem. Powiedziała mu że ciocia ma spory brzuszek i że trzeba
                uważać i nie można w niego bić.. no to co zrobił maluch.. sięgnął po buta i
                zamachnął sie na mnie ;(( Oczywiście dałam mu rade. A mamusia jego co
                powiedziala? "Tak nie wolno"..czytając gazete... szok!
                • borowka78 Re: borowka78 14.06.07, 10:41
                  Pewnie masz racje. Tata Filipa jest leśnikiem, mieszkają na uboczu, z dziecmi
                  kontaktu ma baaaardzo malo. Od czasu do czasu widuje sie ze starszym
                  kuzynostwem. Zreszta dziadkowie chlopca to tez leśnicy:)

a reakcja Twojej szwagierki-szok... Do dziecka trzeba stanowczym tonem sie
                  zwracac, kiedy robi cos niewlasciwego, a nie czytac gazete karcac;/
                  • bubunia1 Re: borowka78 14.06.07, 10:49
                    Dlatego polecałam jej program "super-niania" ;)))
                    Ale oni tego nie rozumieją, wychodza z załozenia że mali chłopcy sa zawsze źli i
                    niegrzeczni..i co gorsza... zawsze nam życzy "grzecznego" dziecka, na co mój mąż
                    z pianą na ustach "będziemy mieć grzeczne dziecko" ;))
                    Pozdrawiam
                    • atenette Re: borowka78 14.06.07, 10:57
                      Ostatnio przeczytalam statystyki, ze najbardziej zazdrosne o nowe rodzenstwo sa
                      dzieci pomiedzy 1,5 roku a 2,5. Te mlodsze jeszcze nie zdaja sobie w pelni
                      sprawy co sie dzieje, a starsze podchodza juz do tego troche rozsadniej. :)
                      • astarza78p Prezent;-) 14.06.07, 11:08
                        Starsze rozsądniejsze???? Tu bym się zastanowiła... mój syn (8 lat) jakoś super
                        rozsądny nie jest, wręcz przeciwnie jest już zazdrosny a dzidzi jeszcze
                        niema... najgorzej było na początku teraz już troche lepiej;-)
                        W Irlandii jest taki zwyczaj, myśle, że go podchwycimy, a mianowicie: mama w
                        torbie do szpitala ma prezent dla starszego dziecka i daje go przy pierwszej
                        wizycie starszaka w szpitalu i mówi, że to od dzidzi w prezencie;-)
                        • aurinko Re: Prezent;-) 14.06.07, 11:36
                          My mamy uzgodnione, że dla synka będzie prezent od Małej, jeszcze się nie
                          zdecydowaliśmy co to będzie, ale na pewno coś przez niego wymarzonego.
                          Przez ostatnie miesiące synek widzial, jak kupujemy ciągle coś dla Małej, a to
                          ciuszki, zabawki, łóżeczko, wózek i inne akcesoria. Często słyszał, że mamusi
                          trzeba teraz pomagać, bo niektóre rzeczy cięzko jest robić z rosnącą dzidzią w
                          brzuszku, przejął sporo obowiązków w domu. Jest bardzo dzielny, nie buntuje
                          się, na dodatek poprawił oceny w szkole i zachowanie. Myślę, że prezent od
                          mlodszej siostry sprawi mu wielką radość i niespodziankę i chociaż odrobinę
                          wynagrodzi jego cierpliwość i zrozumienie dla nowej sytuacji.
                    • edzia.79 Re:Bubuniu 14.06.07, 11:42
                      nie prawda z tymi chlopcami,nasz jest spokojny i ulozony ze tak powiem.
                      Trzeba byc stanowczym i konsekwentnym to jest najwaniejsze
                      Ciekawe co twoi znajomi powiedza za kilka lat jak dojda do wniosku ze nadszedl czas na wychowywanie syna.
                      • bubunia1 Re:Edzia.79 14.06.07, 14:00
                        Wiem, że zadne dziecko "z natury" nie jest złe - bo to "tylko" kwestia
                        wychowania. Nasze bedzie fajowe... juz to wiem ;))
    • lucy_cu Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 12:09
      Prezentów nie będzie. Nie- inaczej: prezentem będzie siostra. :-)
      U nas zawsze pojawianie się kolejnych dzieci było czymś oczywistym; mam
      wrażenie, że dzieci (choć były przejęte, wiadomo) przyjmowały nowe rodzeństwo
      jakoś tak dorośle. Obywało się bez zazdrości. Mam nadzieję, że i tym razem tak
      będzie...
      • modeko Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 12:53
        Ja tez zamierzam cos kupic od braciszka dla siosrty, ale wogole nie mam pojecia
        co to ma byc. Karola ma duzo roznych rzeczy, ale sie nimi nie bawi, wiec z
        wymysleniem prezentu bedzie kłopot.
        Ja planuje ze maz przywiezie Karole do szpitala jak sie maly urodzi.On zostanie
        z Filipkiem w pokoju a ja wyjde do niej na korytarz, zreszta jak sie uda to
        wezemimy ja do pokoju do braciszka. I to napewno ja ja bede tulic, bo sie za nia
        napweno stesknie.
    • monikaj21 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 13:06
      U nas będzie prezent - MArysia (2lata) też oczywiście ma sporo zabawek, dlatego
      od jakiegoś czasu nie kupujemy jej takich prezentów, raczej książeczki czy
      organizujemy wspólne wyjścia w fajne miejsca. Oczywiście na urodziny dostała
      trochę zabawek od innych dzieci ale rodzinę już w tej kwestii spacyfikowaliśmy -
      raczej zbieramy pieniążki i kupujemy coś jednego wspólnie (na urodziny to była
      składka na nowe łóżko, na dzień dziecka na zjeżdżalnie do ogródka dziadków).
      Za to teraz od braciszka Marynia dostanie najprawdziwszy prezent:

www.allegro.pl/show_item.php?item=203223211
      Od dawna bardzo chciałam jej kupić kuchnię bo ona uwielbia bawić się w
      gotowanie, ale postanowiłam że zaczekamy na narodziny Jasia i to on jej sprawi
      taką frajdę. Mam nadzieję, że to rzeczywiście będzie wymarzona zabawka, bo
      muszę przyznać że czasem moje dzieco (jak każde) jest nieprzewidywalne w tej
      kwestii, np w zeszłym roku kupiłam jej super ciuchcię z torami dla maluchów,
      byłąm cała podjarana - moje dziecko też... przez chwilę, za to np
      zestawem 'mały lekarz' za 7 zł z bawi się codziennie od kilku miesięcy :)

Co do prezentów od odwiedzających malucha - rodzinie oczywiście powiem, żeby
      nie zapmnieli o Maryni przynosząc prezent Jasiowi, a dla znajomych, którzy o
      tym nie pomyślą mam opcję 'szufladową' - kupiłam trochę książeczek i drobne
      zabaweczki, któe podsunę im w razie czego, żeby mieli prezent dla córki.
    • e-millie Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 13:24
      my też planujemy prezent dla naszego starszaka - córeczka ma 2 latka i 8
      miesięcy. mamy kilka pomysłów, z których wybierzemy jeden:
      - ponieważ pojawi się niemowlę, a córeczka ma już kilka lalek, myślałam, że może
      coś dla takiej lalki z akcesoriów, które będzie miała Emi (nasz noworodek). może
      to być np. nosidełko, przewijak lub głęboki wózek, bo ma tylko spacerówkę. mam
      nadzieję, że uda nam się zrealizować plan, że w czasie, kiedy ja oporządzam Emi,
      Ninka (starszak) będzie obok opiekowała się swoim bobasem :)
      - rybka - prawdziwa rybka, którą Ninka mogłaby się opiekować. mają rybkę w
      przedszkolu i wiem, że chciałaby mieć swoją w domu, więc również to rozważamy
      - książka o maluchach z dużą ilością zdjęć, jak je pielęgnować itp. Ninka
      uwielbia książki, uwielbia też wszelkie zdjęcia małych dzieci, więc mogłybyśmy
      razem czytać i oglądać taką książkę, opowiadając sobie przy tym, jak to fajnie
      być starszą siostrą i mamą :)
      takie są nasze pomysły, ale prezent jeszcze nie kupiony. Ninka ma też wybrać coś
      od siebie dla maluszka.
      e-millie
    • ja-goda1 Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 13:25
      Ja jestem optymistycznie nastawiona co do stosunków braterskich, ale mimo to
      chcemy kupic jakiś prezent od Filipa dla Mikołaja. Podejrzewam, że też jakis
      zestaw LEGO, bo to sprawdzone zabawki i na lata:)
      Wcześniej, tak jak wspomniała Aurinko obserwowałam jak Mikołaj pytał co to za
      paczka, co kupujemy?? Wciąż słyszał-pościel dla braciszka, ubranka dla
      braciszka. Dlatego czasem dla równowagi kupowaliśmy pościel dla obu: dla
      młodszego z żyrafkami, dla starszego ze Spidermanem:D Mikołaj też jest bardzo
      wyrozumiały - cały czas przypomina o potrzebnych zakupach, porządkach,
      przygotowaniu miejsca. Więc to będzie taka nagroda za wyczekiwanie i na dobry start.
      Pozdrawiam, Aga
    • ridibunda Re: Co z prezentami dla starszaków ??? 14.06.07, 19:19
      Ja to sie trochę boje co to będzie jak mała się urodzi, bo jak zdążyłam zauważyć
      mały za dzidziusiami nie przepada:) ale może jakoś się wszystko poukłada.
      My tez myślimy o prezencie, ale ponieważ zabawki u nas się nie mieszczą i
      zresztą Szymek już chyba czuje przesyt, bo wcale się nowymi nie pasjonuje, to
      chyba kupimy dla niego stolik z krzesełkiem. Kilka miesięcy temu kupiliśmy mu
      łóżko i radość z tego przerosła nasze oczekiwania, wiec teraz kupimy tylko dla
      niego specjalny niski stolik i stabilne krzesełko, chyba to będzie trafiony
      prezent. Oczywiście w zanadrzu jakieś autko sie znajdzie, ale raczej powinien
      być zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka