Dodaj do ulubionych

Wizyta u dentysty - bezpieczne?

14.06.07, 14:49
Cześć dziewczyny,
Jestem w 34tc i mam dzisiaj wizytę u dentysty. Jadę tak kontrolnie sprawdzić,
czy wszystko w porządku, ale gdyby lekarz chciał mi leczyć jakiegoś zęba, to
czy jest to bezpieczne na tym etapie ciąży? Mój mąż się boi, bo usłyszał, że
taka wizyta może wywołać poród. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 15:13
      nie wiem, ale ja sobie odpusciłam dentyste, samo sprawdzenie to chyba nic nie
      zaszkodzi, ja boję sie zebym czegoś nie złapała teraz przed porodem, niby
      sterylizują narzędzia, ale ja jestem przeczulona
    • gdynianka_11 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 15:51
      Ja leczyłam zęby w ciąży, jest to całkowicie bezpieczne.
    • metanira Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 16:11
      Ja 3 miesiące temu skończyłam leczyć zęby i teraz też wypadałoby mi wybrać się
      na wizytę kontrolną. I też się zastanawiam, czy leczyć od razu, gdyby dentystka
      coś znalazła, czy poczekać na po porodzie...
    • kaga6 wypadła mi plomba 14.06.07, 16:40
      Ja też sie zastanawiałam nad kontrolną wizytą u dentysty, ale teraz nie mam
      innego wyjścia, gdyż wypadła mi plomba :<
    • tasia72 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 16:53
      Bylam w ciazy dwa razy u dentysty, bo musialam wyleczyc zab. To jest naprawde
      bezpieczne i nie masz się czego obawiac. zwłaszcza ze w koncu jedziesz tylko na
      kontrole i moze sie okazac ze wszytskie zabki masz zdrowe.
      Glowa do gory!
    • dagi.ww Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 17:10
      Wyleczenie wszystkich zębów przed porodem jest wręcz wskazane, bo ponoć dziecko
      dziedziczy ząbki po rodzicach, a poza tym w ciąży często mamy problemy z
      próchnicą. Dobry dentysta powinien wiedzieć, jakich środków nie powinien Ci
      podawać, skoro jesteś w zaawansowanej ciąży-na pewno odpadają znieczulenia. Ale
      rutynowe badanie i ewentualna plomba nic Ci nie zaszkodzą, nie martw się, ja
      wyleczyłam zęba w drugim trymestrze i wszystko jest ok.
    • lee_a Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 19:07
      bylam w 33 tygodniu, zaplombowana jedna dziura i zdjety kamień, nic sie zlego
      nie wydarzylo. Oczywiscie bez znieczulenia - jak zwykle. Dentystka mowila, ze
      moze znieczulac, ale ja jestem twarda i nigdy przy takich "zwyklych" dziurach
      nie chcialam zastrzyku.
      • yvonne79 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 19:16
        Dzięki :)
        Jestem już po wizycie. Na szczęście nie trzeba było nic robić :) Wszystko z
        zębami w porządku. Jednak dentysta powiedział, że gdyby musiał leczyć któregoś z
        zębów to bez znieczulenia. Znieczulenie można podobno podawać tylko w II trymestrze.
        Pozdrawiam serdecznie :)
    • ridibunda Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 14.06.07, 19:22
      Ja byłam w maju i miałam plombowany ząb, bardziej bałabym się potencjalnego
      źródła bakterii z psującego się zęba niż samego leczenia.
    • ja-goda1 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 15.06.07, 10:45
      No tak, temat na czasie. Ja mam wizytę w przyszły czwartek - ukruszyłam sobie
      mały fragment jedynki, ale czuję się koszmarnie, jakbym była szczerbata. Tyle,
      że ja planuję ze znieczuleniem(nie cierpię bólu przy przednich zębach-taki
      świdrujący). Dentystka powiedziała, że są specjalne znieczulenia dla kobiet w
      ciąży, więc byłam przekonana, że to nie szkodzi. Ale skoro piszecie, że w III
      trymestrze się nie powinno, to jeszcze skonsultuję to z ginekologiem. Powinien
      byc zorientowany, bo jego żona jest dentystką.
    • kasiakaszuba Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 15.06.07, 20:21
      Jest wręcz zalecane, żeby ZĘBY WYLECZYĆ PRZED PORODEM. Ja w ciąży, mając więcej
      czasu wyleczyłam zaległe "sprawy" (ze znieczuleniem), usunęłam kamień itp.
      Tylko wybielanie trzeba zostawić na później...obawy Twojego Męza są wyssane z
      palca, sorry. Pozdrawiam.
      • mynia0 Re: Wizyta u dentysty - bezpieczne? 15.06.07, 22:02
        nie całkiem z palca ;)

zalezy, jak ktoś znosi dentystę - ja na przykład fatalnie, z ogromnym stresem i
        dentystka nie zgodziła sie na żadne zabiegi ze względu na nerwy własnie,
        chociaz mam bardzo powazny problem stomatologiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka