Dodaj do ulubionych

Skwer im. Anny Walentynowicz

26.08.13, 18:07
Wreszcie ...

www.naszdziennik.pl/polska-kraj/52067,anna-walentynowicz-patronka-skweru.html
Śródmiejski skwer we Wrocławiu od dziś nosi imię legendarnej związkowej działaczki Anny Walentynowicz.

– To właśnie Annie „Solidarność” Walentynowicz zawdzięczamy, że mieliśmy jeszcze szansę strajkować, bo to przede wszystkim ona z innymi koleżankami dziesięć dni wcześniej podsyciła strajk w gdańskiej stoczni, gdzie zdecydowano już o zakończeniu protestu. Bez Ani nie byłoby ani „Solidarności”, ani wolnej Polski.
Obserwuj wątek
    • bozon.higgsa Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:09
      > – To właśnie Annie „Solidarność” Walentynowicz zawdzięczamy,
      > że mieliśmy jeszcze szansę strajkować

Taaa, jedni strajkowali a jedni siedzieli na plebani.....
    • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:12
      chasyd_666 napisał:

>Bez Ani nie byłoby ani „Solidarności& #8221;, ani wolnej Polski.
      Nie tylko Ani to zawdzięczamy. Bez przesady.
      • humbak Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:32
        Cóż, skoro Wałęsa sam może siebie mianować wyzwolicielem Polski, ktoś może mianować tym tytułem Walentynowicz.
        • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:37
          humbak napisał:

> Cóż, skoro Wałęsa sam może siebie mianować wyzwolicielem Polski, ktoś może mian
          > ować tym tytułem Walentynowicz.
          Tylko Wałęsa mówi tak sam o sobie a Walentynowicz o sobie tak nie mówiła.
          • humbak Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:38
            Powtórzyłeś mnie.
            • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:48
              humbak napisał:

> Powtórzyłeś mnie.
              To nieświadomie :(
    • mariner4 Czekam na 26.08.13, 18:26
      toaletę publiczną imienia JK.
      M.
    • chateau Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:36
      "Bez Ani nie byłoby ani „Solidarności”, ani wolnej Polski."
      To może chociaż trawniczek Gorbaczowa?
      • humbak Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:40
        Cóż, Reagan i Wojtyła już mają, więc może i Michaś.
        • chateau Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:46
          Może kiedyś, na razie gość żyje, więc nie ma się co spieszyć.
          • humbak Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 18:52
            Wałęsa też, a lotnisko ma... kurcze facet jest słowem- kluczem w tym wątku:)
            • chateau Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:02
              Skwer to nie byle lotnisko ;-)
              • ave.duce Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:18
                chateau napisał:

> Skwer to nie byle lotnisko ;-)

W dodatku skwer w Breslau ;)
                • chateau Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 20:21
                  Wiem, że Wrocław to "najbardziej polskie z polskich miast", ale możesz rozwinąć?
                  • ave.duce Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 27.08.13, 07:35
                    chateau napisał:

> Wiem, że Wrocław to "najbardziej polskie z polskich miast"

I kolebka "Solidarności Walczącej" Kornela Morawieckiego (w planach - także walka zbrojna).
                    • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 27.08.13, 07:37
                      ave.duce napisała:

> I kolebka "Solidarności Walczącej" Kornela Morawieckiego (w planach - także wal
                      > ka zbrojna).
                      Dokładnie !
            • zdybex [...] 26.08.13, 19:04
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • volupte Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:14
        he he dobre:-)
    • szwampuch58 Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:08
      ceny miala znosne,nalezy bez dwoch zdan....Polak nie kaktus
    • etta2 Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:43
      "...Bez Ani nie byłoby ani „Solidarności”, ani wolnej Polski. ..."

Nie przesadzaj, to nie suwnicowa wymyśliła wolność Polski, to cały sztab Mazowieckich, Geremków i Kuroniów był mózgiem sierpniowych strajków w Gdańsku.
      • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 19:45
        etta2 napisała:

> "...Bez Ani nie byłoby ani „Solidarności”, ani wolnej Polski. ..."
        >
        > Nie przesadzaj, to nie suwnicowa wymyśliła wolność Polski, to cały sztab Mazowi
        > eckich, Geremków i Kuroniów był mózgiem sierpniowych strajków w Gdańsku.
        Modzelewskich, Wielowiejskich itd itd :)
        • etta2 Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 20:15
          Ależ oczywiście, trudno wymienić wszystkich w krótkim poście. Chciałam tylko uświadomić autorowi, że Walentynowicz to tylko marny pionek, podobnie jak Wałęsa, bo SZTAB ludzi pracował na sukces sierpniowych strajków i to ludzi baaaaardzo wykształconych, a nie na poziomie roboli.
          • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 21:14
            etta2 napisała:

> Ależ oczywiście, trudno wymienić wszystkich w krótkim poście. Chciałam tylko uś
            > wiadomić autorowi, że Walentynowicz to tylko marny pionek, podobnie jak Wałęsa,
            > bo SZTAB ludzi pracował na sukces sierpniowych strajków i to ludzi baaaaardzo
            > wykształconych, a nie na poziomie roboli.
            Jak najbardziej. Chciałem tylko wymienić w tym miejscu innych moich ulubionych intelektualistów , którzy dawali nadbudowę tej rewolucji.
          • behemot17-13 Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 26.08.13, 21:16
            proszę. znam ludzi bez dyplomów bardzo inteligentnych i ludzi z dyplomami mało rozgarniętych, o ich inteligencji nie wspominam. co to jest poziom roboli?
            • wiosnaludzikow Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 27.08.13, 07:20
              behemot17-13 napisał:

> proszę. znam ludzi bez dyplomów bardzo inteligentnych i ludzi z dyplomami mało
              > rozgarniętych, o ich inteligencji nie wspominam. co to jest poziom roboli?
              "Poziom roboli" to poziom forumowych hejterów. Przeważnie taką arogancją wobec ludzi mniej wykształconych wykazują się lemingi.
          • humbak Re: Skwer im. Anny Walentynowicz 27.08.13, 07:56
            Jak zwykle tryskasz... tylko nie wiem czym. Z całą pewnością czymś bardzo szlachetnym.
      • wiosnaludzikow mała refleksja nie na temat 27.08.13, 07:30
        etta2 napisała:
        >cały sztab Mazowieckich, Geremków i Kuroniów był mózgiem sierpniowych strajków w >Gdańsku.
        Wielką rolę odegrali doradcy z tzw lewicowego chrześcijaństwa i KOR.
        Moja refleksja dotyczy genialnej i dalekowzrocznej decyzji KOR w 1981 roku o samorozwiązaniu tej zasłużonej, historycznej organizacji. Nikomu z działaczy KOR nie wpadło do głowy jej reaktywować np. w roku 1990 i stworzyć partii politycznej czy jakiegoś ruchu.
        Tak jak Lipiński powiedział we wrześniu 1981 roku , spełnili swoją misję.
        Moja refleksja dotyczy jednak Solidarności. Jakże to inaczej by wyglądało gdyby Wałęsa (spowodował) rozwiązał Solidarność. Byłaby piękna karta historii a nie pijani czasami osobnicy rzucający petardami.
        PS
        do etta. Kuroń nigdy nie powiedziałby o ludziach mniej wykształconych : robole. Jak to są Twoje wzorce to stosuj je !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka