Dodaj do ulubionych

Do przeterminowanych!!!!!!!!!

10.07.07, 08:14
Dziewczyny ile jestescie PO terminie i co w zwiazku z tym wasi lekarze
mowia/robia?
Czy kazali wam jakies badania robic? Moze jezdzicie na ktg codziennie? Mozna
jakos sprawdzic czy wody sa ok????
Ja jestem tydzien po terminie OM i nic mi lekarz nie mowi oprocz tego ze
20tego polozy mnie do szpitala (wtedy bedzie juz 17 dni po terminie- czy to
nie za dlugo po?).... Kazal robic tylko morfologie, na ktg NIGDY nie bylam.
Chyba ze te 5 sekundowe przylozenie aparaturki do brzucha w gabinecie lekarza
on nazywa ktg???
Im dluzej maly jest w srodku tym bardziej martwie sie o jego zdrowie....... :(
Zaraz sobie wyobrazam zielone wody, owiniecie pepowina lub ze lozysko mi sie
odklei.......
Obserwuj wątek
    • boazeria Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 08:45
      no pieknie! zadna sie nie odzywa czyli ze wszystkie w terminie??????? to czego
      narzekacie? :)))
    • lucy_cu Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 08:54
      Ja sie odezwę, mimo, że jeszcze "świeża" jestem. ;-)
      Wiesz, tak z obserwacji- bo znajome mi się rozmnażają równo- to chyba od
      lekarza zależy...Różnie jest prowadzona końcówka ciąży i różnie traktuje się te
      przeterminowane. Zdarza się, że lekarze wysyłają do szpitala od razu po
      terminie, mimo, że nic się nie dzieje złego. Podejrzewam, że tu będziesz miała
      sporo różnych odpowiedzi od dziewczyn.
      Ja się przejdę chyba w tym tygodniu, mimo, że do terminu jeszcze trochę, żeby
      mi facet sprawdził stopień starzenia się łożyska i ocenił ilość wód (tu mam
      uraz po ostatnim porodzie, wywoływanym sporo przed czasem z uwagi na małowodzie
      właśnie). Może zafunduj sobie, dla spokoju sumienia, ktg i usg już teraz? Taką
      samowolkę po prostu.
      • meniaaa Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 08:59
        ja wprawdzie mam jescze 2 tyg do terminu, ale kontrolnie jezdze od poczatku
        lipca raz w tyg na ktg. W kazdym szpitalu Ci zrobia, wiec i Tobie to radze,
        powiedz tam o swoich obawach, pomoga Ci, zachowaj spokoj..
    • lee_a Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 08:55
      ja co prawda przeterminowana nie jestem i mi sie nie spieszy do porodu, ale
      wydaje mi sie ze te 17 dni po terminie to baaardzo duzo. Z tego co wiem,
      wywołują poród najpóżniej tydzień po terminie. A na KTG możesz podjechać sobie
      do szpitala, w każdym powinni zrobić bez szemrania - no oprócz tych co teraz
      strakują.
    • curly2 Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 08:57
      Ja jestem!!!
      Też się coraz bardziej martwię, zwłaszcza że pierwsza córcia była z zielonych
      wód, mimo że urodzona w terminie). Dzisiaj idę na kolejną wizytę do lekarki i
      już dzisiaj ma mi dać skierowanie na patologię. Tak więc od jutra powinnam być
      w szpitalu, ale jeszcze na jutro na 15 jestem umówiona ze swoją położną, która
      chce mnie zbadać zanim trafię na oddział. Może wymyśli jakieś inne wyjście z
      sytuacji - koleżankę w podobnej sytuacji wysłałą jednak na porodówkę zamiast na
      oddział ze względu na rozwarcie i rozpoczętą akcję porodową. Ja oczywiście
      wolałabym uniknąc leżenia w szpitalu, głównie ze względu na starszą, dla której
      pewnie nawet ten czas po porodzie będzie się dłużył, a co dopiero jak jeszcze
      nie wiadomo ile będę czekała przed. Gdyby to była moja pierwsza ciąża to chyba
      bym nie miała takich dylematów - przynajmniej opieka na miejscu i stała
      kontrola maluszka.
      Acha, na ktg też ani razu nie byłam - ani w tej ani w poprzedniej ciąży.
      A co do tych 17 dni, które każe Ci czekać lekarz to mi wydaje się za długo,
      ale ekspertem w tych sprawach nie jestem:)
      • pati_poznan Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 09:13
        hej! ja jestem 6 dni po terminie czuje sie "olana" przez swoja ginekolog która
        karze mi czekać na skurcze (moja dzidzia jest ułożona miednicowo przez co czeka
        mnie cc) ktg miałam robione raz, dwa dni po terminie czyli 6.07 a wczesniej w
        gabinecie głowice na pare sekund mi dokładała chodze z rozwarciem od 2 tygodni
        a od wczoraj mam problemy zeby dojsc pare metrow do łazienki dzwonilam do
        szpitala zeby spytac co to moze byc to lekarz powiedzial zebym nie panikowala i
        jak zacznie sie akcja porodowa to mam przyjechac bo oni maja strajk i bez akcji
        mnie nie przyjma normalnie paranoja!!! boje sie o moja córeczke i o siebie bo
        czuje sie fatalnie nie wiem co robic:/
        • lee_a Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 09:16
          pati, jestes z poznania? do jakiego szpitala dzwoniłas? ostatnio słyszałam, ze
          Raszeja juz nie strajkuje a chyba tylko oni z polożniczych brali udzial w
          strajku.
    • f3f jestem 6 dni po terminie 10.07.07, 09:23
      jestem 6 dni po terminie, miałam rodzić 4 lipca...
      Co do badań to na KTG chodzę co 2 dzień, po badaniu lekarka bada mnie jeszcze
      ginekologiczne - sprawdzając długość szyjki i stopień rozwarcia. Na badanie nie
      chodzę do szpitala, w którym mam rodzić oraz nie znam lekarzy tam pracujących -
      więc taka maja po prostu praktykę.
      Moja Gin powiedziała, że jak nie urodzę do 13 lipca (9 dni po terminie) to mam
      się do niej zgłosić na patologię ciąży.

To o czym piszesz to nie KTG, podczas tego badania leżysz i na ok 20-30 minut
      masz przypięte do brzucha dwa czujniki - jeden mierzy tętno dziecka, a drugi
      skurcze macicy. Cały pomiar jest zapisywany na papierze z podziałką.
      tak jak pisały dziewczyny wyżej w każdym szpitalu zrobią Ci ktg - wystarczy
      pójść na ginekologiczna izbę przyjęć i powiedzieć ze jesteś po terminie - nie
      trzeba mieć skierowania, ale lepiej wybierz szpital, który nie strajkuje.
    • boazeria Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 09:28
      dziecki dziewczyny za informacje............
      dzis moze przejde sie jeszcze raz do mojego ginekologa i zobacze co powie
      jak nic nowego nie powie to jutro sie przejade do szpitala na te ktg
      moze trzeba poprosic o jakis masaz szyjki czy cos?? ech.........
    • f3f Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 09:34
      boazeria, spojrzałam na podane przez Ciebie terminy porodu (OM 3 lipca, USG 20
      lipca) może ze względu na tą rozbieżność lekarz nie spieszy się z kładzeniem Cię
      do szpitala? ja oba terminy i z OM i z USG miałam na 4 lipca, dlatego też pewnie
      mam się szybciej zgłosić na patologię.
      Rozumiem, że się niepokoisz, może poproś lekarza o dodatkowe USG - będzie mógł
      sprawdzić wiek łożyska, ilość wód i przepływy w pępowinie - mi sprawdzili to dwa
      dni po terminie, wynik tego badania znacznie mnie uspokoił.
    • makikii Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 10:43
      mój lekarz czeka góra tydzień od terminu, a potem wywołuje. Woli dmuchać na
      zimne.
    • a090707 Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 10:54
      jestem 1 dzien po terminie, w czwartek mam wizyte u poloznej, nie mialam jeszcze
      KTG.tutaj wywoluja porod 14 dni po terminie.mam wiec nadzieje, ze do tego czasu
      urodze, jak na razie dalej bez objawow !
      pozdrawiam przeterminowane i nie tylko
      • pati_poznan Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 11:00
        Jestem z Poznania byłam na Engla bo tam pracuje moja Pani ginekolog i jest
        strajk zreszta sa wywieszki na drzwiach a w raszei byłam tydzień temu to tez
        był strajk ściany malowali i nawet ktg mi nie zrobili albo ja mam takiego pecha
        albo nie jest mi dane urodzic...
        • patrice7 Co lekarz to inna szkola:) 10.07.07, 11:24
          Mi wczoraj rece opadly jak uslyszalam od mojej ginki ze "no to w zasadzie nasza ostatnia wizyta"!!! Jestem 2 tyg przed terminem i zero jakichkolwiek objawow rodzenia w najblizszym czasie.Ale dla niej to nie powod zeby dalej sie "widywac"...Masakra
    • narttu Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 11:59
      ja mam tak samo. Dzis mija 5 dni po terminie ale nikt sie specjalnie nie
      przejmuje. Do szpitala mam sie zglosic 17nastego wiec porod wywolywany bedzie
      13-14 dni po terminie.
      Na ktg bylam pierwszy raz w zyciu w zeszla sobote kiedy to dostalam skurczy i
      wygladalo na to ze porod sie zaczyna ale odeslali mnie do domu bo szyjka za
      krotka wiec jeszcze nie rodze.
      Tez powoli zaczynam miec schizy z zielonymi wodami i pepowina.
      Dodatkowo dostalam infekcji grzybicznej przed weekendem, zadzwonilam do
      szpitala z pytaniem co robic, powiedzieli kupic masc X i sie smarowac przez 3
      dni. Zadnego badania ginekologicznego itp. W poniedzialek bylam w przychodni i
      powiedzieli ze to nic specjalnego i sie zdarza szczegolnie pod koniec ciazy i
      tez nikt nic nie sprawdzal bo powiedzialam ze jest juz lepiej (= prawdopodobnie
      przeszla). A przeciez nie wyleczona grzybica zarazi dziecko podczas porodu..
      Wiec doszla mi jeszcze jedna schiza.
      Caly czas sie pocieszam, ze lekarze i pielegniarki wiedza co robic i to my
      ciezarne jestesmy strona mniej doswiadczona wiec przewdopodobnie jestesmy
      przewrazliwione.
      Wrzucilam twoj nr Gadu na moja liste i napisalam ci kilka slow. Odpisz jak
      bedziesz..
    • bubunia1 Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 12:26
      Rzeczywiście zależy to chyba od lekarza. W szpitalu w którym będę rodziła jest
      taka zasada w przypadku gdy w dniu porodu cisza: rano trzeba umówić się na ktg i
      w pierwszym tygodniu po terminie robi sie ktg co 2 dni, w drugim tygodniu
      codziennie. W 10 dniu od terminu - planowe przyjęcie do szpitala na patologię.
      Robią wtedy ktg, amnioskopię (sprawdzenie koloru wód)- przy zielonych wywołują
      poród, test OCT - sprawdzenie wydolności łożyska tzn. czy nie jest stare. Chyba
      nazw nie pokręciłam. Tak wygląda teoria a praktyka... nie wiem ;(
    • zumali Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 12:26
      ja mam 2 tyg do terminu. Wczoraj bylam u gin i juz dala mi skierowanie do
      szpitala na ktg na 20.07. (w razie gdybym nie urodzila w ciagu tych 2 tyg).
      Wszystko zalezy wiec od lekarza chyba.
    • boazeria Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 12:29
      takie mam marzenia:
      pojde do ginekologa na 15ta...... rozrusza mi costam......
      wroce do domku i zaczna mi sie skurcze regularne co 5 minutek....
      wykapie sie, pojedziemy z mezem na porodowke......
      ta odejda mi wody i za godzinke bede miala synka na brzuchu.........

a w piatek bedziemy juz mu pokazywac jego dom, strzele mu pare fotek i wkleje
      ciotkom na forum.........

:-)
      • lucy_cu Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 12:48
        Boazeria- trzymam kciuki za spełnienie Twoich marzeń! :-)
      • curly2 Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 13:00
        Marzenia są po to żeby się spełniały!!!!!!!!!!!!!!
        Zresztą ja też mam identyczne (z tą różnicą, że do lekarki idę na 18:45). Niech
        też się spełni!
    • mcdalenka Re: Do przeterminowanych!!!!!!!!! 10.07.07, 15:24
      Boazeria, i tego Ci życzę! A sobie tych fotek w piątek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka