pocholita 09.08.07, 17:06 Wypróbowałam już Sudocrem, Pentakrem, Alpika krem, krem robiony w aptece na receptę i Bepanthen. Jest coraz gorzej. Pomóżcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: mega odparzenie 09.08.07, 17:19 dzis położna mi radziła, ze jezeli tak mi sie trafi to odstawic całą chemie, nie uzywac chusteczek nawilzanych tylko waciki i wode przegotowaną. Posypać mąką ziemniaczaną i dużo wietrzyć pupę. Na golasa niech sobie polezy, podobno bedzie lepiej. Odpowiedz Link
bobimax Re: mega odparzenie 09.08.07, 17:29 Wypróbuj bepanthen ale maść nie krem. I smaruj bardzo grubą warstwą. Odpowiedz Link
aurinko Pocholita 09.08.07, 17:29 Ten krem robiony w aptece był biały czy brązowy? Mąka ziemniaczana to dobry pomysł i oczywiście wietrzyć pupę jak najczęściej. Odpowiedz Link
apolka73 gencjana 09.08.07, 18:04 Lekarka (rewelacyjna) jak bylismy w szpitalu doradzila gencjane roztwor wodny (nie spirytusowy). Wczoraj zastosowalam. dzis jest duzo lepiej. O tylko waciki na wodzie. Powodzenia Odpowiedz Link
pocholita Re: mega odparzenie 09.08.07, 18:16 Bepanthen maśc go uczulił. Podobno niektóre dzieci tak reagują na lanolinę. Maśc na receptę jest biała. Chusteczki stosuję Bambino do wytarcia kupy a potem przemywam pupę wacikami nasączonymi wodą. Już się otwarte rany robią. Odpowiedz Link
asia-ch Re: mega odparzenie 09.08.07, 18:33 U mnie odparzona pupka prawie non stop. Przewijam co chwilke, myje wodą, nie używam chusteczek, wietrzę i nic. Jednego dnia lepiej, nastepnego znowu gorzej. Z maści miałam maść posladkową, Hippa, Nivea, ostatnio robiona w aptece. Teraz smaruję tylko maścia robioną. Stosowałam tez Clotrimazol i lekarka zapisała mi Detreomycynę, ale nie chcę jej używać, chyba że sie sytuacja nie poprawi. Stosuje tez gencjanę na wodzie. Odpowiedz Link
aurinko Re: mega odparzenie 09.08.07, 19:01 pocholita napisała: > Maśc na receptę jest biała. Ta maść to Eucerini Vazelini, o niebo lepsza jest maść pośladkowa, jest brazowa i przypomina zapachem Tormentiol. Położna mi mówiła, że jak mi się skończy a nie zdążę po receptę to mogę uzyć Tormentiolu, zapewne mają podobny skład. Na recepcie lekarz pisze "maść pośladkowa" ale nie wiem czy masz łatwy dostęp do jakiegoś lekarza, który by wypisał receptę. Odpowiedz Link
izoola Re: mega odparzenie 11.08.07, 20:09 ja nie mam tego prblemu, ale jak lekarka zobaczyla czerwone malutkie ranki kazala odlozyc chusteczki, powiedziala, ze sa one jak papier scierny dla takiej delikatnej pupki. teraz przemywamy tylko wacikami z woda przegotowana i jest ok. dodatkwo gruba wartswa masci alantan plus. Odpowiedz Link
kamamama2 Re: mega odparzenie 11.08.07, 20:22 Polecam tormentiol i wietrzenie. Teraz nie był mi potrzebny, ale przy jadowitych uczuleniowych kupach starszaka bardzo pomogło! Odpowiedz Link
misia8205 Re: mega odparzenie 11.08.07, 21:10 mój tez miał taki problem.przedewszystkim odstaw chusteczki.niech sie pomoczy w rumianku, pupe wycieraj rumiankiem.uzywałam gencjany.pomógł nivea na odparzenia.powodzenia Odpowiedz Link