zabka1233 21.01.08, 16:49 chodzi o sprawy "pisiorkowe" jak to u was wyglada ,niby pisza zeby nie naciagac ale mojemu malemu prawie całkowicie zarasta ujscie do siusiania i musze naciagac , lekarka pokazala jak i na szczescie nie płacze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ab_78 Re: do mam chłopców 21.01.08, 17:21 ja nic nie naciagam, dbam by bylo tylko wszystko czyste. Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: do mam chłopców 21.01.08, 17:23 nam też kazala odciągac, ale ja nie ufam lekarzom (w każdym razie opinii jednego)i poszukałam info- napletek w wieku naszych chłopców ma mieć tylko małą dziurke na siusianie, około 2roku życia częściowo się odkleja, a całkowicie w wieku 4 lat! informacje te sa potwierdzone przez lekarzA na forum: zdrowie malego dziecka (czy jakoś tak) Odpowiedz Link
a090707 Re: do mam chłopców 21.01.08, 18:26 Ja nie naciagam, polozna kiedys mi pokazala jak to robic, ale przyznam, ze mi jakos nie wychodzi.Sama polozna tez nie namawiala do naciagania. Odpowiedz Link
margaritka27 Re: do mam chłopców 21.01.08, 18:31 Ja tez nic tam nie robie -nasza lekarz nie kazala do roku nic ruszac Odpowiedz Link
iwaolej Re: do mam chłopców 21.01.08, 19:14 też nic nie robię. W domku mam prawie 4 latka z podobnym problemem. Poczekam jeszcze z rok jeśli się nic nie zmieni to wtedy pomyślimy. Trzeba uważać by się świństwa nie przypętały, dbać o higienę. Rozmawiałam z kilkoma pediatrami i tylko jeden kazał odciągać. Więc tego nie robię. Delikatnie przy kąpieli i podczas zmiany pieluszki tak by wymyć wszystko :) Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: do mam chłopców 21.01.08, 19:20 Ja też nic nie naciągam. Jak się małemu zbierze tam takie białe to delikatnie odsówam i wacikiem wymywam. Ale nie sciągam skorki. Ale jeśli mały ma utrudnione siusianie to może mieć predyspozycje do stulejki i wtedy należy delikatnie Odpowiedz Link
andzia84 Re: do mam chłopców 21.01.08, 19:24 ja nie stosuje żadnych specjlanych zabiegów :) Odpowiedz Link
ankas4 Re: do mam chłopców 21.01.08, 19:41 Ja tez nic specjalnego nie robie, pod koniec kazdego miesiaca chodzimy na kontrole i zawsze pediatra tam zaglada i jess ok, nie sciagamy nic na sile, w sumie nie robie nic specjalnego! Odpowiedz Link
sylpal13 Re: do mam chłopców 21.01.08, 19:58 ja odciągam lekko w kąpieli, u nas w rodzinie wszyscy tak robili i robią, rada mamy Odpowiedz Link
marusia241 Re: do mam chłopców 21.01.08, 20:59 Nasz pediatra powiedział że do roku nic sie nie robi... Odpowiedz Link
a.tygrysica Re: do mam chłopców 22.01.08, 09:00 Ja naciągam prawie przy każdym przewijaniu, zdecydowanym ruchem delikatnie w dół i do góry. Kilku pediatrów mi radziło, za każdym razem na wizytach kontrolnych sprawdzają fiutka. Odpowiedz Link
enya81 Re: do mam chłopców 22.01.08, 21:13 ąJa naciagam podczas kąpieli poniewaz jak przez 2 m-ce tego nie robilismy to strasznie się zarosło i bałam sie że może byc problem z siusianiem. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Robię to bardzo delikatnie. Odpowiedz Link
a.g.g.a Re: do mam chłopców 23.01.08, 00:15 Ja też delikatnie odciągam po kąpieli,bo zrastało się Odpowiedz Link