burdziaa 17.06.08, 22:57 bylismy dzisiaj na kontroli i po badaniu doktor stwierdziła,ze ciemiączko już zarosło co jest bardzo prawidłowe w czasie i odpowiednie dla wieku- no to fajnie :) ale Vigantol w dalszym ciągu raz dziennie A jak u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: Ciemię juz zarośnięte 17.06.08, 22:58 nie dalam vigantolu przez ostatnie 2 tyg :( ciagle zapominam masakra,a ciemiaczko jest :( Odpowiedz Link
aurinko Re: Ciemię juz zarośnięte 17.06.08, 23:05 Ciemiączko jest niezrośnięte, wit. D3 podajemy nadal - na polecenie pediatry. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Ciemię juz zarośnięte 18.06.08, 07:46 u nas tak samojak u aurinki; ciemiaczko duze i nadal d3 Odpowiedz Link
klaudia020707 brudzia 17.06.08, 23:12 Dlaczego jeszcze trzeba podawać wit D i jak długo? Pytałaś o to może. Kurcze bardzo mnie to intryguje, już dawno nie podaje, pogody teraz raczej mało słoneczne, ciemiączko malusieńkie. Hmmmmmm, bardzo mnie to zastanawia, w Wielkiej Brytanii sie nie podaje jedynie wcześniakom. Odpowiedz Link
burdziaa Klaudia 17.06.08, 23:24 w sumie nie zapytałam, jakos takie zamieszanie było- do kolejnej wizyty ( oby dopiero za miesiac ) mam podawac 1 raz dziennie Odpowiedz Link
ridibunda Re: Ciemię juz zarośnięte 18.06.08, 08:02 Już? A mnie lekarz mówił, że to duże zarasta dopiero ok. 3 roku życia. Moja ma jeszcze dość duże, D3 daję jak nie zapomnę, i już nie wiem o co z tymi ciemiączkami chodzi... Odpowiedz Link
aurinko Wit D3 18.06.08, 08:12 Słyszałam opinię lekarza na temat podawania witaminy D3 w okresie letnim. Podobno latem powinno podawać się D3 normalnie, bo 1. słońce w naszym klimacie nie wytwarza odpowiedniej ilości wit. D3, 2. filtry blokują wytwarzanie D3, a przecież latem dzieci na ogół są smarowane kremem z wysokim filtrem za każdym razem, gdy wychodzą na słońce. Odpowiedz Link
sobotkowa Re: Wit D3 18.06.08, 09:18 Kurczę to każdy pediatra mówi co innego... Nam powiedziała, że jeśli dziecko jest w ciągu dnia długo na dworze iświeci słońce to mamy nie podawać. Specjalnie też zaleciła podawanie wieczorem. Ciemiączko jeszcze nie zarosło. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Wit D3 18.06.08, 09:22 u nas tez nie zaroslo i lekarz kazala dawac co drugi dzien Odpowiedz Link
anula_82 Re: Ciemię juz zarośnięte 18.06.08, 09:22 u nas niezarosnięte, tzn. że jesli Twój Julcio ma prawidłowo w czasie zarosnięte to u nas jest źle bo nie w czasie? Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Ciemię juz zarośnięte 18.06.08, 09:26 Anula widocznie jest jakis przedzial w ktorym ciemie ma zarosnac; u Burdzi malego juz zaroslo i to jest tak samo prawidlowe jak jeszcze nie zarosniete u tojego malucha Odpowiedz Link
burdziaa dzwoniłam do doktor 18.06.08, 09:28 bo juz sie przelękłam,ze u Julcia za szybko zarosło- a więc- wszystko w normie tzw ciemiączko przednie powinno byc całkowicie zamkniete po upływie 18 miesięcy ( a zaczyna zamykac się od 6tego miesiaca)- tak wiec Wasze dzieci maja jeszcze czas, wszystko ok. Pilnowac trzeba tez tylnego ciemiączka- powinno juz byc całkowicie zamkniete do konca 3-cego miesiaca. Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: Ciemię juz zarośnięte 18.06.08, 10:13 u nas z ciemiączkiem była "jazda", bo Martunia urodziła się z małym 0,5x0,5 cm. Wysłano nas do poradni metabolicznej, gdzie zrobiono badania, wyszło, że ma wapń w moczu. Zakaz totalny podawania D3. Potem przepajaliśmy małą po każdym posiłku i kolejne badania wyszły ok. Teraz mamy nadal poić, nie dawać D3 do początku zimy, czyli do grudnia. Potem podawać albo tran albo d3 dwa razy w tygodniu. Teraz ciemiączko jest tzw szczelinowe, czyli nie ma "dziurki" w głowie tylko taka cieniutka szczelinka na granicy kości. Być może Juluś ma właśnie takie, to jest zupełnie naturalne dla dziecka w tym wieku. Odpowiedz Link
aga29wawa olcia.kaktus 18.06.08, 23:20 chyba bylysmy u tego samego lekarza a dokladnie pani dr;)) mielismy taka samo sytuacje i dostallismy takie same wytyczne:)) Odpowiedz Link