Dodaj do ulubionych

Ważne, ważne, pilne!!!

30.08.08, 20:36
Mam bardzo istotne pytanie
Czy jak kupowałyście foteliki dla swoich dzieci to czy mierzyłyście
czy pasuje do samochodu?????

Chciałam kupić dzisiaj fotelik MAXI COSI PRIORI XP ale pani po
przymierzeniu stwierdziła, że ten model nie pasuje i muszę wybrać
inny:"(((((((
Obserwuj wątek
    • zmijka76 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 20:47
      A dlaczego nie pasował? To raczej standardowy fotelik... Masz małe
      autko?
    • anja-2 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 20:53
      nie mierzylismy, nawet mi to do glowy nie przyszlo, zeby mierzyc.
      Ale pytala sie jaki masz samochod??? ze stwierdzila ze nie pasuje?
      • klaudia020707 Opel Vectra 30.08.08, 20:56
        By ła babeczka w moim samochodzie i montowała go, stwierdziła że nie
        pasuje i muszę inny wybrać!!
        Byłam tak zaskoczona że zaniemówiłam, podziękowałam i wyszłam
        wkurzona bo tak bardzo napaliłam się na ten fotelik:(
        • anja-2 Re: Opel Vectra 30.08.08, 21:07
          wiesz co mi to sie wydaje ze pani sie nie chcialo po prostu montowac bo za duzo
          czasu .
          u nas prawidlowe zamontowanie fotelika tak zeby byl na maksa sztywno zajmuje
          okolo 15 minut,wiec moze pani nie chciala tracic czasu wiec wymyslila ze
          samochod nie pasuje, bo producenci produuja foteliki uniwersalne i pierwsze
          slysze zeby fotelik nie pasowal do modelu.
          Moze zadzwon do jakiegos sklepu dziecinnego i zapytaj ze chcesz kupic do takiego
          modelu i zobacz co powiedza
          • klaudia020707 anja-2 30.08.08, 21:14
            dzięki wielkie!
            ta babeczka w 2 sekundy przełożyłą pas, coś mamrotała, nawet nam nie
            pokazała co nie pasuje i o co w ty chodzi. chyba masz racje nie
            chciało się babeczce i tyle:(
            Macie identyczny fotelik? Jaki model samochodu macie?
            • zmijka76 Re: anja-2 30.08.08, 21:19
              Kurcze- ja tam bym poszła jeszce raz do tej pani i poprosiła o
              podanie argumentów, mówiących o tym,że fotelik do takiego auta nie
              pasuje. Jakos wierzyć mi się nie chce, ale może rzeczywiscie ma
              rację?

Ja się przymierzałam do tego fotela ale jednak wybrałam rammatti. I
              nie żałuję :)
        • margaritka27 Re: Opel Vectra 01.09.08, 08:47
          My mierzylismy, poniewaz nosidelko nie dalo sie z tylu przypiac i
          wozilismy mlodego z przodu, i teraz juz chcielismy miec pewnocs ze
          sie zmiesci.
    • dagi.ww Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 21:44
      Przecież to absurd!
      Pierwsze słyszę, żeby fotelik "nie pasował do auta"!!!
      Mój NM montował Maxi Cosi Priori już w 3 samochodach (BMW 525 Combi, Mazda 323F
      i Opel Zafira - a więc różne gabaryty) i nigdy nie było problemu! Ale fakt, że
      montaż zajmuje ok. 15-20min, więc albo tej pani się nie chciało albo zwyczajnie
      nie umiała sobie poradzić i najłatwiej powiedzieć, że nie pasuje... Ech, ja bym
      pojechała, poprosiła kogoś innego o doradztwo i potem zrobiła chaję! Albo jak
      nie chcecie się stresować, to znajdźcie inny sklep!
      • anja-2 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 21:59
        my mamy bebe confort axis obracany w dwie strony a samochod vw passat ale nie
        zdazylo mi sie w sklepie zeby ktos nam mowil ze co snie pasuje itd. Jak chcesz
        ciagnac sprawe do podjedz do sklepu podejdz do jakiegos faceta z obslugi powiedz
        jaki samochod ktory fotelik, a jak zamontuje to mozesz powiedziec ze pani ta i
        ta twierdzxial ze ten fotelik nie pasuje do tego samochodu - no i pani moze miec
        nie fajnie bo jest nie kompetentna. mozesz zadzywonic do dystrybutora maxi cosi
        i zadac pytanie czemu fotelik nie pasuje do tego modelu samochodu, ale wtedy
        moze sie zaczac niezla rozroba bo oni raczej dbaja o szkolenia sprzedawcow
        • klaudia020707 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:03
          dzięki za wszystkie rady:)

a tak na marginesie to cała sprawa zdarzyła się w UK w Mothercare
        • aurinko Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:05

To chyba nie jest taki absurd, że foteliki trzeba mierzyć do samochodu.
          Dziś oglądałam w sklepie fotelik, bo niestety musimy kupić swój i pan w sklepie
          powiedział, że mierzyć trzeba bez względu na firmę fotelika i markę auta.
          A oto cytat ze strony www.fotelik.info

"Po trzecie: Zanim kupisz fotelik, koniecznie przymierz go w samochodzie. Nie
          każdy fotelik da się poprawnie i stabilnie zamocować w Twoim samochodzie.
          Analizując testy wybierz więc dwa lub trzy modele, które przymierzysz. Stabilne
          mocowanie fotelika jest jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na
          bezpieczeństwo Twojego dziecka w samochodzie."

Więc to nie jest wymysł leniwych sprzedawców.
          • zmijka76 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:13
            Ale to chyba dotyczy niestandardowych mocnowań- np isofixów, albo
            fotelików o dużych rozmiarach montowanych w maleńkich autach.
            • aurinko Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:21
              zmijka76 napisała:

> Ale to chyba dotyczy niestandardowych mocnowań- np isofixów, albo
              > fotelików o dużych rozmiarach montowanych w maleńkich autach.

Właśnie odwrotnie, bo Isofix to system, który maksymalnie zmniejsza możliwość
              nieprawidłowego zamontowania fotelika.

Kiedyś, jak jeszcze miałam fotelik-nosidełko wpinany do stelaża wózka, w
              taksówce okazało się, że pasy pasażera (samochód Audi) były za krótkie i nie
              mogłam przypiąć fotelika, w żadnym innym samochodzie tak nie trafiłam.
              • zmijka76 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:29
                Zgadzam sie całkowicie- tylko przeciez nie wszystkie modele
                samochodów posiadają te zaczepy do dolnego zamocowania Isofix. W
                duzym fiacie np byloby dośc trudno;)
                • klaudia020707 Nosidełko 30.08.08, 22:33
                  Ja też mam takie nosidełko od wózka i nie pasuje do każdego
                  samochodu. Pasy są za krótkie.
                  Myślałam jednak, że fotelik dziecięcy pasuje do każdego samochodu.
                • aurinko Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:36

Dokładnie, rzadko który samochód (no chyba, że nowy model) ma wbudowany system
                  isofix, ale foteliki z tym systemem można mocować do innych samochodów za pomocą
                  zwykłych pasów. I tu może powstać ewentualny problem (wcześniej wspomniany cytat
                  ze strony fotelik.info). My przymierzaliśmy w sklepie kilka fotelików, w
                  zasadzie tylko z Ramatti był problem, inne były idealnie dopasowane. Sęk w tym,
                  że w listopadzie mojemu NM w firmie będą wymieniać samochód i tak co 2 lata
                  wymieniają na nowy i nie wiadomo jakiej firmy będzie i czy nie będzie problemu z
                  fotelikiem :-/
    • mynia0 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 22:36
      zawsze, w każdym wątku fotelikowym powtarzam - na zakup fotelika
      trzeba jechac z dzieckiem i autem, do którego fotelik będzie się
      montować. zdarza się, że fotelik nie pasuje do auta, kąt siedzenia
      może byc różny i fotel wtedy jest niestabilny, albo pas za krótki,
      żeby objął prawidłowe mocowanie fotela. to się sdarza. ja mam w
      seicento fotel zamontowany z przodu, z tyłu sie nie dało. a w corsie
      b nie było problemu. także - bywa różnie, zawsze przymierzajcie
      foteliki do samochodów!
    • anja-2 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 23:20
      ja kupowalam fotelik taki sam jak moja siostra ktora uzywala go w dwoch
      samochodach i nie bylo problemu. Kupilismy go tez stosujac w dowch samochodach,
      nie przyszlo mi do glowy zeby mierzyc czy bedzie pasowal czy nie, zwlaszcza ze
      za rok bedziemy wymieniac samochod- no ale to chyba ze mna moze cos nie tak z
      ekupuje na zywiol. Wiecie co moze zasiegne opinii w maxi cosi z ciekawosci co
      powiedza
    • aurinko Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 23:38

Kolejny cytat o przymiarce fotelików

"Dopasować do dziecka i samochodu
      Zanim kupimy fotelik, zapytajmy w sklepie, czy możemy zamontować go na próbę w naszym samochodzie. Część sklepów na to pozwala. Posadźmy też dziecko w foteliku, żeby sprawdzić, czy akurat ten model idealnie dla niego pasuje i czy małemu pasażerowi będzie w nim wygodnie.

Większość fotelików mocuje się na samochodowym siedzeniu za pomocą trzypunktowych pasów bezpieczeństwa. Oznaczenie „uniwersalne”, które widnieje na niektórych fotelikach, oznacza, że pasują one do większości samochodów osobowych. Do większości nie oznacza jednak niestety do wszystkich. Dlatego przed zakupem fotelika należy dokładnie sprawdzić, czy wybrany model nadaje się do naszego auta. O poradę zapytajmy też sprzedawcę."
      www.dobrytato.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=53

"Przed kupieniem fotelika raczej przymierz fotelik do swojego samochodu i upewnij się, że pasuje. Warto również sprawdzić, czy klamra, która mocuje pasy, ma blokadę uniemożliwiającą maluchowi odpięcie pasów."
      www.erodzina.com/index.php?id=31,347,0,0,1,0

• dagi.ww Re: Ważne, ważne, pilne!!! 30.08.08, 23:56
        Ok, ale mowa jest o konkretnym foteliku, który jak już pisałam - testowaliśmy w
        różnych samochodach (zresztą szwagier ma ten sam i woził go w Golfie 4-ce, a
        teraz w Focusie) i nigdy nie było problemu ani z pasami ani z kątem nachylenia!
        • aurinko Re: Ważne, ważne, pilne!!! 31.08.08, 00:07

Dagi, ale czy to gwarantuje, że we wszystkich markach samochodów ten fotelik da
          się bezproblemowo zamontować i będzie to w 100% prawidłowy montaż? Albo
          jakikolwiek inny, jeśli będzie pasował do pięciu marek to będzie to oznaczało,
          że na bank będzie też pasować do pięćdziesięciu?
          Mi nie chodzi o to, że akurat fotelik maxi cosi trzeba mierzyć bo nie będzie
          komuś do auta pasował. Tylko o to, że pomysł z przymierzeniem fotelika
          (jakiegokolwiek w jakimkolwiek aucie) nie jest wymysłem sprzedawcy, tylko ważną
          informacją dla kupujących, i jak się okazuje (przy okazji pogrzebania w necie)
          nie jest to czymś dziwnym ale powinno być normą przy zakupie fotelika.
          W końcu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, a tego bezpieczeństwa nie ma w
          nieprawidłowo zamontowanym czy niedopasowanym foteliku.
          • dagi.ww Re: Ważne, ważne, pilne!!! 31.08.08, 01:27
            aurinko napisała:

> Mi nie chodzi o to, że akurat fotelik maxi cosi trzeba mierzyć bo nie będzie
            > komuś do auta pasował. Tylko o to, że pomysł z przymierzeniem fotelika
            > (jakiegokolwiek w jakimkolwiek aucie) nie jest wymysłem sprzedawcy, tylko ważną
            > informacją dla kupujących, i jak się okazuje (przy okazji pogrzebania w necie)
            > nie jest to czymś dziwnym ale powinno być normą przy zakupie fotelika.
            > W końcu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, a tego bezpieczeństwa nie ma w
            > nieprawidłowo zamontowanym czy niedopasowanym foteliku.
            • dagi.ww Re: Ważne, ważne, pilne!!! 31.08.08, 01:32
              Za szybko poszło...
              Ale ja nie napisałam, że pomysł z przymierzaniem fotelika jest wymysłem
              sprzedawcy - wręcz przeciwnie! jestem jak najbardziej za sprawdzaniem takich
              rzeczy "w realu" - sama kupiłam w Pl na Allegro fotelik dla Małej na 2 miesiące
              wakacji i to była totalna porażka ze względu na wygodę Wiki! Po prostu wydawało
              mi się, że takiej klasy foteliki jak Maxi Cosi są uniwersalne i z moich
              doświadczeń tak wywnioskowałam, co oczywiście nie znaczy, że tak jest, bo nie
              mieliśmy każdego modelu samochodu, jaki jest dostępny na rynku motoryzacyjnym ;))
    • yvonne79 Re: Ważne, ważne, pilne!!! 31.08.08, 22:27
      My mamy co prawda fotelik Bebe Confort Iseos od 0 do 18kg, ale to ten sam
      koncern co Maxi Cosi. Też mieliśmy problem z tym fotelikiem i chyba z każdym
      jest problem w Oplu Vectra, a to dlatego, że siedzisko tylnej kanapy jest bardzo
      głębokie. Zamontowanie fotelika tyłem do kierunku jazdy i umocowanie go tak, by
      się nie ruszał graniczy z cudem. Dlatego, Mała jeździ przodem do kierunku jazdy,
      choć waży mniej niż producent podaje. Wolę tak, niż żeby fotelik był
      niestabilny. Niestety, nie mamy zapięcia IsoFix w foteliku. Tak czy inaczej, aby
      fotelik się nie ruszał leży pod nim 1,5 litrowa butelka z wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka