ulkadabrowska 18.09.08, 11:45 Bawimy się w to w trójkę, mąż, Bruno i ja. Normalnie to jest hit ostatnich kilku dni! Tylko trzeba dosyć sprawnie i szybko mówić całą formułkę, bo 'bach' jest takie super, że się Brunio doczekać nie może... Polecam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzia.79 Re: przypominam 18.09.08, 12:00 baloniku nasz malutki rosnij duzy okraglutki balon rosnie ze az strach przerwal miare no i...BACH Odpowiedz Link
e-ness Re: przypominam 18.09.08, 12:02 hi hi hi tez sie zastanawiałm jka to leci:))))) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: przypominam 18.09.08, 12:02 "przebral" miare... tez lubilam sie w to bawic Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re:hahahah 18.09.08, 12:23 w kółeczku trzymamy się za rączki i drepczemy w rytm mówionej rymowanki, najpierw stoimy ciasno, blisko siebie (mały balonik), potem robimy coraz większe koło (balonik rośnie),na słowo 'bach' wszyscy się wywracamy! Odpowiedz Link
lilka.k Re:hahahah 18.09.08, 12:27 No przeciez znam to...dzis wyprobujemy, dzieli ulka za te zabawe! Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re:hahahah 18.09.08, 12:30 naprawdę szczerze polecam - radości jest straaasznie dużo ;) Ty masz dwójkę - będziesz miała jeszcze więcej śmiechu :) Ja Brunia nauczyłam jeszcze "pisze pani na maszynie". Ja mu robię całą sekwencję, potem się obracam i mu śpiewam rymowankę a on sam coś mi tam rysuje i suka na plecach. Również polecam! Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re: a jak to leci z ta pania na maszynie? 18.09.08, 12:34 NA PLECKACH : Pisze pani na maszynie, A, B, C, przecinek, A, B, C Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: a jak to leci z ta pania na maszynie? 18.09.08, 12:35 znam to!!! ale mialam jakas pomrocznosc jasna... dzieki ulka! Odpowiedz Link
ulkadabrowska jeszcze MUCHY! :) 18.09.08, 12:36 Bierzemy muchy w paluchy (łapiemy wyimaginowaną muchę w powietrzu), robimy z muchy placuchy (splaszczamy muchę klasnięciem), kładziemy muchy na blachy (rączki równo na podłogę) i mamy ubaw po pachy (śmiejemy się, można założyć ręce pod pachy). Odpowiedz Link
patrice7 ulka 18.09.08, 12:47 Jakąs przedszkolanka jestes kochana?? dawaj nam tu jeszcze :))) wybawco:) Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re: ulka 18.09.08, 12:51 nie ;) jestem tłumaczem/anglistą. Tak mi się przypominają co jakiś czas zabawy, sprawdzam je na Brunku i się z Wami dzielę ;) W szkole językowej mam też grupy dzieciaków - uwielbiam z nimi pracować i są moją inspiracją wielką. Odpowiedz Link
f3f Jedzie, jedzie Pan, Pan... 18.09.08, 12:49 Dziecko trzymamy na kolanach i robimy takie patataj kolanami recytując wierszyk: "Jedzie, jedzie Pan, Pan Na koniku sam, sam, Przez góry, przez góry przez lasy, przez lasy RÓÓÓÓÓWWWW!" <----------- Odpowiedz Link
maadga Re: Jedzie, jedzie Pan, Pan... 19.09.08, 09:20 A ja znam wersję Jedzie, jedzie Pan, Pan Na koniku sam, sam, A za Panem chłop chłop chłop na osiołku hop hop hop. Odpowiedz Link
aurinko Re: Baloniku nasz malutki... 18.09.08, 13:28 U nas hitem jest kółko graniaste, Maja uwielbia "bęc" i nie może doczekać do końca piosenki, zawsze robi bęc kilka razy ;-) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Baloniku nasz malutki... 18.09.08, 13:35 A my ostatnio szalejemy w rytmach dziecięcej muzyki, mała uwielbia te piosenki niemowle.onet.pl/pl_PL/downloads.php?id=piosenki ściągnęłam wszystkie w jeden folder i odtwarzam za jednym zamachem bo są któciutkie ale bardzo rytmiczne i wesołe. Odpowiedz Link
aurinko Tu paluszek cuekireczek 18.09.08, 13:38 Polecam :-) Tu paluszek, tu paluszek, Kolorowy ma fartuszek, Tu jest rączka a tu druga, A tu oczko do mnie mruga. Tu jest buźka, tu ząbeczki, Tu wpadają cukiereczki, Tu jest nóżka a tu druga, A tu oczko do mnie mruga. Jak pokazujemy: Tu paluszek, tu paluszek - pokazujemy raz prawy, a raz lewy palec wskazujący, Kolorowy ma fartuszek - rączkami wykonujemy gest siania przed sobą, Tu jest rączka a tu druga... - pokazujemy raz jedną, a raz drugą rękę, A tu oczko do mnie mruga - z palca wskazującego i kciuka robimy przy oku „ dzióbek” ptaszka, Tu jest buźka... - robimy kółeczko dłonią wokół ust, Tu ząbeczki... - gest szorowania zębów, Tu wpadają cukiereczki - pokazujemy paluszkiem w głąb buzi, Tu jest nóżka a tu druga - pokazujemy raz jedną a raz drugą nogę, A tu oczko do mnie mruga- jak wyżej. Odpowiedz Link
aurinko Szły do lasu cztery krasnoludki 18.09.08, 13:42 Szły do lasu cztery krasnoludki Jeden mały a drugi malutki, Trzeci leciutki jak skrzydła motylka, Czwarty cieniutki jak szpilka. Wilk zobaczył cztery krasnoludki Jeden mały a drugi malutki, Trzeci leciutki jak skrzydła motylka, Czwarty cieniutki jak szpilka. Zjem ja sobie cztery krasnoludki Jeden mały a drugi malutki, Trzeci leciutki jak skrzydła motylka, Czwarty cieniutki jak szpilka. Uciekają cztery krasnoludki Jeden mały a drugi malutki, Trzeci leciutki jak skrzydła motylka, Czwarty cieniutki jak szpilka. Śpiewamy i pokazujemy: Szły do lasu – palcami dłoni pokazujemy chodzenie na przedramieniu drugiej ręki, Cztery - pokazujemy cztery palce, Krasnoludki - z dłoni robimy czapeczkę na głowie, Jeden mały - pokazujemy człowieka niewielkiego wzrostu, drugi malutki - zniżamy dłoń ku ziemi, Trzeci leciutki - machamy jak motylek swoimi skrzydłami, Czwarty cieniutki - małym palcem pokazujemy cud figurę krasnala, Wilk zobaczył - robimy z dłoni lornetkę i rozglądamy się do okoła, Zjem ja sobie - klepiemy się po brzuchu, Uciekają cztery - biegniemy w miejscu. Odpowiedz Link
ulkadabrowska Mój kask jeszcze :) ! 18.09.08, 14:14 W samochodzie i na przewijaku - hit na odwrócenie uwagi. Słowa kompletnie bez sensu (moim zdaniem), grunt, że działa ;) Mój kask, on ma trzy rogi Trzy rogi ma mój kask bo gdyby nie trzy rogi To nie byłby mój kask. Odpowiedz Link
joasia83m Re: Baloniku nasz malutki... 19.09.08, 10:31 ulka i reszta dziewczyn, te zabawy sa boskie! jak ja mam sie ich wszystkich teraz nauczyc?? rewelacja! ja taka niedoswiadczona z dziecmi, super ze sie dzielicie pomyslami! Odpowiedz Link
zorkaa Re: Baloniku nasz malutki... 19.09.08, 13:06 koniecznie muszę wypróbować balonika:) jak tylko nun wstanie. a ja ze swojej strony przypomnę inną zabawę, która tymka ostatnio cieszy tj zabawa w "ciepło-zimno". chowa się przedmiot i on ma go znaleźć , jak się do niego zbliża to się mówi ciepło, a jak oddala to zimno. strasznie się cieszy jak wkońcu znajduje:) Odpowiedz Link
zabka11 Re: Baloniku nasz malutki... 19.09.08, 22:36 Dziękujemy za pomysły:), fajnie sobie przypomnieć i powspominać:) U nas, to strasza przynosi z zerówki, co dzień nową piosenkę i śpiewa Jaśkowi i mi, a to o ziemi, a to o szkole, jakieś wierszyki. Janek strasznie lubi jak ona mu tam coś opowiada, śmieje sie i próbuje powtarzać...tak śmiesznie:):):) Pozdrawiamy Odpowiedz Link
ankas4 Super , dzieki Wam! 20.09.08, 02:24 Super sa te zabawy, juz je kopiuje i drukuje i beda wisialy na scianie abysmy sie ich nauczyli! Pozdrawiam Odpowiedz Link
a_beatle Re: Baloniku nasz malutki... 20.09.08, 09:42 Taaak, balonik to u nas HIT:-))))) Majka śmiesznie przebiera nóżkami, jak kręcimy się dookoła, no i oczywiście najfajniejsze jest "trach" (czy też "bach") :-))))) Dreszczyki masażyki też boskie, zaśmiewa się przy tym:-))) Odpowiedz Link