babajagaa 31.10.08, 07:47 ja sie zastanawiam z czym by mu dawac ten miod do picia,dzisiaj zrobilam ze slaba herbata i cytryna.Jak jeszcze mozna??z mlekiem to chyba nie wypije Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabka11 Re: Dajecie miód? 31.10.08, 07:53 Tak, juz długo, słodzę nim herbatę, lub do picia wodę z miodem, lub kromkę z masłem i miodem. Praktycznie codziennie ten miód gdzieś wcina. Lubi, wszystkie, bo juz nawet gryczany próbowałam:) Ale z mlekiem jeszcze nie dawałam. Pozdrawiam i zyczę miłego dnia:) Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Dajecie miód? 31.10.08, 07:57 jak jest podziebiona daj wode z miodem i cytryna. Ola jest skazowcem,na miod nie ma uczulenia Odpowiedz Link
lee_a Re: Dajecie miód? 31.10.08, 07:58 Anka codziennie ma kaszkę mannę na krówce słodzoną łyżeczką miodu. Jedziemy z tym miodem od jakichś trzech tygodni, bo nie chciałam słodzić cukrem a taka niesłodka manna to wcale nie jest smaczna. A mleko z miodem to mi się strasznie miło kojarzy - jak byliśmy dziećmi i mieliśmy grypy, przeziębienia czy inne to mogliśmy wylegiwać się cały dzień w łóżku rodziców przed telewizorem a mama przynosiła śniadanie do łóżka a do picia kubek ciepłego mleka z miodem i masłem. Odpowiedz Link
zabka11 Re: a moge spytać, jak to uczulanie wygląda?... 31.10.08, 08:16 ..pytam z ciekawości, bo mój na nic nie jest uczulony, starsza też, to nie mam pojęcia jak wygląda takie uczulenie np. na miód? czym sie objawia? może czegoś nie widzę?:) Dzięki za odpowiedzi:) Odpowiedz Link
burdziaa Re: a moge spytać, jak to uczulanie wygląda?... 31.10.08, 09:08 u Julka pojawiają się krostki na uszach i wokół oczu, rozsiane na twarzy- i to zarówno po zjedzeniu wiekszej ilosci jak i wylizaniu tylko ociupinki z małej łyzeczki :( szkoda bo my duzo miodu jemy w domu i mamy taki pyszny ekologiczny z zaprzyjazionej pasieki. Odpowiedz Link
patrice7 Re: a moge spytać, jak to uczulanie wygląda?... 31.10.08, 09:11 Nie jestem pewna ale Malwa chyba tez uczulona,musze to potwierdzic. Odpowiedz Link
przemek_ex Re: Dajecie miód? 07.11.08, 12:11 miód jest świetnym lekarstwem, a oto jak wpływa na nasze zdrowie : expertia.pl/strefa/material/22559-w-jaki-sposob-miod-wpywa-na-zdrowie-i-jak-g Odpowiedz Link
qwoka Re: Dajecie miód? 31.10.08, 08:51 ostatnio robiłam pare podejść do wody z miodem i kanapek z masłem i miodem, ale wyraźnie jej nie smakuje. Odpowiedz Link
badowimo Re: Dajecie miód? 31.10.08, 09:03 daje, obie dostaja po sniadaniu lyzeczke miodu solo:) Odpowiedz Link
dziunia27 badowimo 31.10.08, 09:26 co daje taka łyżeczka miodu codziennie? to tak samo jak w przypadku przeziebienioa w herbacie? tzn jakoś zapobiegnie przeziebieniu?:) bo zastanawiam się czy niezacząć tak dawać:) mała ciągle łapie jakąś chrypke;// może by temu zapobiegło.. Odpowiedz Link
beetaa dziunia27 31.10.08, 20:36 Miod na chrypke to chyba nie najlepszy pomysl, bo miod podraznia gardlo, wiec raczej nie pomaga, a zaognia problem. A miod w herbacie, moj wujek, ktory od zawsze hoduje pszczoly, krzyczy w nieboglosy, to juz lepiej dodawac cukru niz zabijac wszystko co w miodzie zdrowe. Nasz synek jak narazie wcina ciasteczka z miodem, tzn. wcinal, bo jest na odwyku ;) Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Dajecie miód? 31.10.08, 09:22 dawałam kiedy była przeziębiona, z herbatą Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Dajecie miód? 31.10.08, 09:43 dodaje miod do jogurtu naturalnego + owoce Odpowiedz Link
ab_78 nie 31.10.08, 11:35 tutaj mowia (lakarze i polozne), ze dzieciom ponizej 3 roku zycia miodu dawac sie nie powinno. Odpowiedz Link
sylpal13 po miodzie rozwolnienie miał, tak 31.10.08, 12:24 się objawia u syna uczulenie na miód, tzn nie toleruje go, mam nadzieje z emu przejdzie Odpowiedz Link
ab_78 Re: nie 31.10.08, 12:37 w miodzie pszczelim moga byc bakterie grozne dla jelit malych dzieci, ktore jeszcze ne wpelni moga sie przed tymi bakteriami bronic. Uszkadza sie flora jelitowa, pierwszym oznaka tych bakterii w organizmie jest zatwardzenie. Najbardziej narazone sa male dzieci do roku, maksymalnie do 3 lat. Flora jelitowa doroslych i starszych dzieci potrafi sobie juz sama z tymi bakteriami poradzic. Odpowiedz Link
lilka.k NO ale jest Nestle Junior z miodem 31.10.08, 12:35 i moje piją takie czasami. A nestle powinno wiedziec ze miodu do 3 roku nie mozna wiec jak to jest? Wiem, ze to sa sladowe ilosci w tym mleku, ale jednak.. Odpowiedz Link
lee_a Re: NO ale jest Nestle Junior z miodem 31.10.08, 13:03 w Polsce każą podawać mleko modyfikowane do ukończenia 3rż w stanach od roku podaje się krowie, u nas od roku można podawać miód, o ile nie ma uczuleń a gdzie indziej miód od 3 rż. Widać co kraj to obyczaj a rozsądek to skarb, więc zwracajmy uwagę na reakcje dzieci i tyle. Odpowiedz Link
lilka.k Re: NO ale jest Nestle Junior z miodem 31.10.08, 13:08 No tak, racja.. Ja jeszcze samego miodu nie dawałam. Aktualnie są odparzeni, pierwszy raz od dawna, wiec probowac nie bede..poczekam az sie zagoi.. Odpowiedz Link
anula_82 jeszcze nie dałam bo 31.10.08, 13:26 po prostu nie mam kupionego, musze to zrobic jak najszybciej. Odpowiedz Link
chmurcia4 tak 31.10.08, 13:36 z herbatką - sporadycznie (np. gdy zmarznie na spacerze) Odpowiedz Link
lee_a a propos miodu w herbatce 31.10.08, 13:45 Pamiętajcie, że miód wrzucony do płynu o temperaturze powyżej 40 stopni traci wszelkie wartości odżywcze. Pewnie o tym wiecie, ale tak tylko na wszelki wypadek przypominam. Odpowiedz Link
babajagaa Re: a propos miodu w herbatce 31.10.08, 14:15 wiem,wiem slyszalam kkiedys o tym w tv Odpowiedz Link
babajagaa Re: Dajecie miód? 31.10.08, 16:36 z kasza manna i platkami owsianymi dalam,zajadal sie Odpowiedz Link
zuzaze_78 Re: Dajecie miód? 31.10.08, 17:27 Ja dodaje miodu zamiast cukru do muffinek, ktore pieke Idze. Przepis z książki kucharskiej dla niemowląt i małych dzieci. Czasem dostaje troche miodu na chlebie z masłem. Odpowiedz Link
zorkaa Re: zuzaze_78 - proszę o przepis na te mufinki :) 07.11.08, 13:44 ciekawe z tym miodem, bo ja daję tymkowi wodę z miodem właśnie na zatwardzenia i pomaga:) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: Dajecie miód? 07.11.08, 14:38 mlody je miod jakby byl niedzwiedziem :) kupujemy tylko ekologiczny, z pasiek, gdzie nie byly stosowane atybiotyki, bo ich zawartosc w miodzie jest szkodliwa dla kosci i zebow Odpowiedz Link