shemreolin Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 13.11.08, 22:09 Ja jestem sentymentalna i nie chce żeby zamiast złotówek było euro. Uważam, ze to jeden z naszych "symboli" narodowych. Nawet nie o to chodzi, że coś będzie droższe czy tańsze, ale po prostu szkoda mi będzie, że złotówka po prostu zniknie, przecież jest częścią naszej historii. :( A swoja drogą, moja siostra mieszka w Hiszpanii i tam po wprowadzeniu EUR wszystko podrożało. :/ Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 13.11.08, 22:14 Chciałam napisać dokładnie to samo!!! Ale jeżeli będzie to się wiązało z wyrównaniem wynagrodzeń z innymi krajami to chętnie się odsentymentalnię ;-))) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 13.11.08, 22:16 Podpisuję się pod Shem. Odpowiedz Link
ankas4 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 00:29 Ja jestem calkowicie na tak, jesli chcemy isc do przodu to pewne zmiany sa nieuniknione, mi rowniez szkoda zlotowki jako symbolu ale... jesli weszlismy juz do Unii i bylismy na Tak *a ja bylam * to automatycznie zgodzilam sie na euro. Poza tym przy wszelkich wyjazdach naprawde wszystko bedzie 100 razy prostsze. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 07:15 Jestem calkowicie za i nie moge sie doczekac. BYlam za wejsciem do Uni, ciesze sie, ze nie potrzebuje paszportow by przekraczac granice. Ba! Nie potrzebuje stac na granicach, po prostu przejezdzamm. euro to kolejny krok do przodu. ine trzeba bedzie wymieniac zlotowek na euro, przestanie sie przeliczac za granicą. Odpowiedz Link
ridibunda Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 11:58 Mam takie samo zdanie jak Lilka i Anka. Ja też jestem za, i z podobnych powodów. Teraz siedzę w domu, jestem kurą domową, śpię z dzieckiem, lulam, usypiam, jestem z nimi cały czas i nie meczy mnie to, może dlatego, że w latach studenckich i zaraz po studiach wyszalałam się bardzo - szlajałam się w każdej wolnej chwili po Polsce i Europie. Super miałam młodość:) Kasę ciułałam skąd się dało i wszystko szło na wyjazdy:) Fajnie było:) I pamiętam, jak pierwszy raz przekraczałam zachodnią granicę, ile czekaliśmy na odprawę, a potem... granicy między Niemcami, Szwajcarią, Austrią, Francja praktycznie się nie zauważało... To był dla mnie szok, i teraz cieszę się ogromnie, że u nas też się pod tym względem zmienia. I zawsze był kłopot z wymiana pieniędzy, potem te drobne zostawały, zawadzały, gdy będzie euro będzie dużo prościej.Byłam za wejściem do Unii, więc automatycznie zgodziłam się na euro, i mam nadzieję, że szybko wejdzie. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 12:06 Ja mam mieszane uczucia. Wiekszosc Panstw ktore przyjely euro ,stracily na poczatku ,bo wszystko podrozało:( Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 12:12 ja tez jestem za. bo wygodniej podrozowac i bezpieczniej dla biznesu, kredytow, jesli nie bedzie roznic kursowych. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 12:15 ja tak samo jak dziewczyny z poczatku watku z sentymentem mysle o zlotowce. moze dlatego ze nie prowadze biznesu,nie jezdze po swiecie itd. dla mnie jest wazne to ze wszystko podrozeje a prywaciarz i tak nie podniesie pensji. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 12:17 A teraz jest tanio? ceny w sklepach to jest dla mnie kosmos... moze poczekajmy az wejdzie i wtedy podyskutujemy czy jest tak samo czy drozej.. do zlotowki nie mam sentymentu. Z krajem tez nei jestem jakos silnie związana, moglabym wyjechac w kazdej chwili. Odpowiedz Link
lipiec_2007 edzia 14.11.08, 15:07 no cos ty? mamy wolna gospodarke i kazdy moze miec swoj wlasny biznes. ty rowniez. a gdybys ty miala swoj prywatny gabinet fryzjerski, to podnosilabys ochoczo i na gwizdek pensje swoim pracownikom? Odpowiedz Link
edzia.79 Re: lipiec 14.11.08, 17:08 hihi w moim przykladowym salonie pensja fryzjerki zalezna by byla od ilosci klijentow-fryzjer jest na procencie. ale nie mow mi ze wlasciciel kiosku lub spozywczego podniesie pensje sprzedawcy,wystarczy ze zus bedzie placil wiekszy. to samo tyczy sie malych przedsiebiorstw gdzie pensja pracownikow nie jest zalezna od obrotow. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: lipiec 15.11.08, 12:43 nie bardzo rozumiem, co masz na mysli z tymi obrotami, ale nie wazne... mnie chodzi o to, ze "prywaciarz" (tak mowilo sie na prywtna inicjatywe w gospodarce uspolecznionej) to nie jest jakis ciemiezyciel i wyzyskiwacz, ale czlowiek, ktory podjal ryzyko dzialalnosci na wlasny rachunek. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: lipiec 15.11.08, 12:48 Kasiu i powiedz mi ze wlasciciel kiosku lub spozywczego z wlasnej woli podniesie pracownikowi pensje tylko dlatego ze weszlo euro. jesli twoj zarobki nie zaleza od obrotow firmy -czyli nie jestes na procencie od zykow-tylko od widzi-mi-sie pracodawcy bedziesz zarabiac tyly samo. co innego duze firmy... Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: lipiec 15.11.08, 13:09 jasne, ze nie podniesie i o tym napisalam. i jeszcze raz napisze - postaw sie w sytuacji wlasciciela biznesu. przeciez firma to nie instytucja charytatywna. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: lipiec 15.11.08, 14:23 dlatego jestem przeciwko wprowadzenia euro,bo ja szary pracownik bede ledwo zipiec z moja pensja. ceny pojda w gore tak jak w innych panstwach a pensje zostana na dole. Odpowiedz Link
ab_78 jestem za 14.11.08, 12:16 tak jak i bylam, jestem za unia europejska. Euro w Polsce usprawni mi poprostu zycie. I dla kraju jest tez pozytywem, jeszcze bardziej polaczy Polske z innymi krajami unii gdzie euro juz jest. Odpowiedz Link
mynia0 Re: jestem za 14.11.08, 12:24 jak wejdzie euro, to juz będzie za późno na dyskusję :? ja jestem przeciw, boje się wzrostu cen - w kazdym kraju europejskim jak weszło euro, ceny skoczyły bardzo. a nas powoli nie stac na jakiekolwiek oszczędzanie, juz teraz przejadamy całe pensje :( i z czego potem życ? nie wierzę, że zrównają mi pensję z pensja nauczyciela w Hiszpanii na przykład. oni tam zarabiają prawie 8 tys. złotych , ja niecałe 1600 :? byłabym idiotką, gdybym w te zapewnienia uwierzyła :? boje sie i tyle :( Niemcom Euro mocno dało po kieszeni, a przeciez to znacznie bogatsi ludzie od nas. mam tam znajomych , to wiem jak to wyglądało z bliska. Odpowiedz Link
kamsi Jestem za 14.11.08, 12:37 Dziewczyny już wymieniły kilka powodów, podpisuję się. Zresztą dla mnie wystarczy spojrzenie na ostatni kryzys finansowy na świecie, żeby zrozumieć, że lepiej, by kraj miał mocną walutę, taką jak euro. To znacznie bezpieczniejsze. Zresztą jestem w pełni prounijna:) Odpowiedz Link
patrice7 Re: Jestem za 14.11.08, 12:46 Zgadzam sie z mynia. Juz jest drogo,a jak wejdzie euro to juz wogole bedzie dramat Odpowiedz Link
atenette Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 13:01 Ogladalam jakis czas temu program ze specjalista jakims i on tlumaczyl o co chodzi z ta podwyzka cen. No wiec wyobrazmy sobie, ze mamy np. jogurt, ktory kosztuje 1,65. Po wprowadzeniu Euro bedzie on kosztowal 0,44 eur i wiekszosc sprzedawcow, zeby uniktnac problemu cene zaokragli... w gore oczywiscie. Czyli jogurt kosztowac bedzie pewnie 0,50 eur czyli zdrozeje ok. 20gr. Tak bedzie pewnie z wiekszoscia produktów, juz nie mowiac o ogolnym wzroscie cen. Ja mam mieszane uczucia. Zal mi zlotowki i boje sie wzrostu cen. Chyba bardziej jestem na nie, niz na tak. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 13:04 to samo mowili w "Dzien dobry tvn" tylko ze cene zaokragli dostawca mleka,przewoznik itd itp. wiec sam jogurt bedzie duzo,duzo drozszy. a pensje zostana po staremu :( bo powiedz mi ze jakis prywaciarz zlituje sie nad szarym pracownikiem i da mu podwyzke Odpowiedz Link
beetaa Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 13:54 a ja chyba nie chcialabym, zeby w Polsce wprowadzono Euro, bo jak moj malz mowi, tuz przed zmiana DM na Euro kupil wiaderko farby za 18DM, a po zamianie ta sama farbe za 18€, a pensja sie przepolowila ;( Wiec nie ludzmy sie, ze ceny beda pieknie przeliczone na Euro. A zreszta martwie sie o moja mame, bo przy jej rencie i po zamianie na Euro znajdzie sie ponizej granicy nedzy. A tez rzekome luksusy, hmmm, my "korzystamy" z Euro, tylko dlatego, ze mieszkamy na granicy, wiec jezdzimy sobie na zakupy do Francji,Belgii, tankowac w Luksemburgu i nie musimy przy tym wymieniac pieniedzy, ale szczerze powiedziawszy nie jest to dla mnie wielka korzysc, berdziej cieszylaby stabilna gospodarka, a to coraz bardziej sie zalamuje. A i wkurza mnie, ze ludzie pracujacy w Lux zarabiaja 2x wiecej niz my, tylko dlatego ze placa minimalny podatek dochodowy!!! A to widac odrazu, bo wszyscy maja ta sama walute, chyba wolalabym tego tak naocznie nie widziec ;( Odpowiedz Link
andzia84 Re: Re beetaa masz rację 14.11.08, 14:23 tak właśnie było w niemczech mój chcrzestnytam mieszka i od wejścia euro stopa życia spadła mu na pysk, i zastanawia się poważnie nad powrotem do polski, ale wie że u nas też będzie euro wcześniej lub później,im później tymm lepiej zwłaszcza ze i tak mamy kryzys Odpowiedz Link
blanka0 oczywiscie ze jestem na TAK 14.11.08, 14:47 zdecydowanie uwazam ze jako pansytwo rozwijajace sie powinnismy wejsc do strefy Euro i to jak najszybciej prawa ekonomi na to wskazują a ze jednostki stracą? no coz zawsze ktos musi tracic aby ktos zyskal nie moge sluchac tych pisowczykow wrrrr ale juzn nie politykuje bo to nie zdrowo Odpowiedz Link
edzia.79 Re: oczywiscie ze jestem na TAK 14.11.08, 14:51 ale dlaczego to ja mam tracic?? zwykly szary ludek?? i jestem peowcem hihihi Odpowiedz Link
mynia0 Re: oczywiscie ze jestem na TAK 14.11.08, 21:25 jednostki? a czy Ty wiesz, ile ludzi zyje na granicy ubóstwa? ile ledwie wiąże koniec z końcem? ile ludzi liczy tak jak ja, czy w tym miesiacu kupic dziecku buty czy kurtkę? jakoś mam wrażenie, że takich jak ja jest zdecydowana większość. Jednostką są ci, którzy na euro zyskają. Odpowiedz Link
lipiec_2007 kto najbardziej traci? 14.11.08, 15:22 krowa i kupujacy jogurt krowa, bo wydoja ja z mleka kupujacy, bo wydoi sie go z kasy Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 14:57 złotówka czy euro, jeden pies i jest mi to obojetne.. ale tak jak piszą niektóre dziewczyny, że byłoby OK gdyby razem z cenami podnieśli wynagrodzenia.. ale jak znam życie i ten nasz popi*** kraj, to tak się niestanie:( więc co niektórych czeka nędza:( i jest to przykre:( tylko się modle by i mnie to niespotkało, nienależe do zbyt zamożnych:( niestety Odpowiedz Link
marijela1 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 15:51 Hmmm tak się zastanawiam jak to bedzie z tymi kredytami we frankach po wprowadzeniu do Polski euro.Ktoś się orientuje w temacie? Odpowiedz Link
ankas4 MOja babcia tak to przelicza... 14.11.08, 20:04 Najgorsze myslenie to takie jak ma moja babcia czyli przeliczanie cen polskich na euro...i wiem jak to brzmi durnowato ale moja babcia z kolezaneczkami ( srednia wieku 68):) liczy ,ze jesli teraz np chleb kosztuje 2 zł to po wejsciu euro bedzie kosztował 2 euro! Jeszcze u babci takie myslenie ujdzie ale jesli mysla tak i licza tak mlodzi to mi zupelnie rece opadaja,,, nie wiem jak tacy ludzie podstawowke skonczyli... Pozdrawiam Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 14.11.08, 20:42 Jestem konsekwentna, byłam na TAK za unią więc euro to konsekwencja mojego działania. Boję się wzrostu cen ale one i tak rosną; a może z czasem razem z euro wejdzie i do nas trochę normalności... Odpowiedz Link
latortura Re: Co myślicie o wprowadzeniu waluty Euro do Pol 15.11.08, 17:17 wniosek jest jeden: za Euro sa Ci, ktorzy maja kase i miec ja beda i jest im to obojetne, a wrecz na korzysc bo stac ich na podroze itd i ulatwi im to zycie, na "nie" sa Ci, ktorzy boja sie wzrostu cen i wiedza, ze maja male pensje i ze raczej ich im nie podniosa, ja zawsze solidaryzuje sie z tymi, ktorym moze sie pogorszyc, mimo tego, iz teraz jest mi "dobrze", mimo tego, ze nie jestem juz uzalezniona od zadnej firmy miesieczna pensja (od niedawna mam wlasna dzialalnosc) to zawsze bede sie obawiala tego, ze moze byc kiedys gorzej i nie tak rozowo, szkoda mi ludzi, ktorzy juz teraz licza pieniadze a po wprowadzeniu Euro beda je musieli liczyc jeszcze bardziej... nie jestem patriotka, nie rozumiem tego kraju, nie ma w nim solidarnosci, checi pomocy innym itd, nikt tu o nikogo nie dba i wszyscy maja to w dupie, ze pensje zostana takie jakie sa a "zycie" bedzie o wiele drozsze, przykre... Odpowiedz Link
latortura jeszcze jedno... 15.11.08, 17:21 nie musialoby byc podzialu na ludzi, ktorzy sa "za" i ktorzy na "nie" gdyby bylo to jasne jak slonce, ze pensje zostana wyrownane do poziomu wynagrodzen UE i adekwatne do zmiany waluty w kraju, nie moge pojac dlaczego tylko te negatywne zmiany maja nas dotyczyc, skoro jestesmy w Unii to ok zmieniamy walute i rownoznacznie z tym podwyzszaja nam wynagrodzenia - zgodnie z zasadami Unii, dlaczego zgodne z Unia ma byc tylko to, ze ma byc Euro? czy pensji juz to nie dotyczy? masakra ! Odpowiedz Link
ankas4 latortura ale jak ma sie zmienic jesli... 15.11.08, 19:05 Staram sie zrozumiec Twoj punkt widzenia, nie zgadzam sie absolutnie ,ze za wejsciem euro sa tylko osoby, ktore maja kase... znam wiele osob , ktore maja srednia sytuacje i tez sa za, wiec takie uogolnienia sa jak dla mnie bez podstawy. POza tym jak ma sie zmienic w tym naszym kraju jesli ciagle jestesmy krok do tylu... reformy nie- bo przeciez pogorszy sie i trzeba bedzie np placic za pewne usulugi medyczne, euro nie - bo bedzie drozej, nowe autostrady nie- bo rolnicy nie chca sie zgodzic na sprzedaz ( zazwyczaj po naprawde niezlej cenie) ziemi anstwu itd itp... Polacy to taki narod, ze zawsze jest na NIE. pozdrawiam Odpowiedz Link
ridibunda Re: latortura ale jak ma sie zmienic jesli... 15.11.08, 20:29 Ja nie mam pracy, żyjemy z jednej pensji mojego męża który zarabia poniżej średniej krajowej, mamy kredyt w banku, dwoje dzieci i przebudowę domu połączona z generalnym remontem na głowie, wiec do zamożnych się zdecydowanie nie zaliczam. Zdecydowanie za to jestem ZA wprowadzeniem euro, tylko tak możemy mieć szansę na jakiś rozwój i lepsze jutro. Odpowiedz Link
blanka0 Re: latortura ale jak ma sie zmienic jesli... 15.11.08, 20:36 podpisuje sie obiema rekoma pod postem anakas jak slucham o straszeniu polakow prywatyzacja to mnie skreca latortura zeby podniesc pensje musi byc najpierw wzrost gospodarczy a bez euro mozemy sobie pomarzyc i bledne kolo sie zamyka Odpowiedz Link
klarysa007 Re: latortura ale jak ma sie zmienic jesli... 15.11.08, 22:29 No cóż, nie ma to jak generalizować. "za Euro sa Ci, ktorzy maja kase i miec ja beda i jest im to obojetne, a wrecz na korzysc bo stac ich na podroze itd i ulatwi im to zycie," NIC z tego co napisałaś nie pasuje do mojej sytuacji życiowej. Jest dokładnie odwrotna i mam nadzieję, że między innymi Euro to zmieni. Odpowiedz Link
latortura skoro tak mówicie ;) 16.11.08, 09:07 to troche mnie pocieszylyscie ;) jakos ciezko mi dostrzec dobre strony tego wszystkiego, ale jesli mialoby byc lepiej to super, najgorsze bo zanim bedzie lepiej to troszke na to poczekamy i trafilo akurat na nasze pokolenie uczenia sie metoda "prob i bledow", tak wiec zanim sie wszystko rozkreci na dobre to bedziemy juz chyba w powazniejszym wieku niz dzis, no ale...mam nadzieje, ze robimy to dla nastepnych pokolen, a w szczegolnosci dla naszych dzieci, pozdrawiam Odpowiedz Link
lipiec_2007 latortura 16.11.08, 11:53 a kto mialby nam te pensje wyrownywac? i wyrownywac do czego? czy w we wszystkich krajach unii europejskiej piekarz, gornik, sekretarka zarabiaja tyle samo? przeciez pensja jest pochodna bogactwa kraju, popytu i podazy i wielu innych czynnikow. ciesze sie i serce mi rosnie, ze sa takie ankas, blanki, klarysy, lilki (przepraszam, jesli ktoras z was pominelam). ciesze sie rowniez, ze sa takie silvii (ktora mimo, ze ma pod gorke nie poddaje sie tylko zakasuje rekawy i rusza do roboty), ulkidabrowskie (korzystajace z faktu, ze jestesmy w unii i starajace sie o pozyczki unijne), aurinko i inne. Odpowiedz Link
latortura Re: latortura 16.11.08, 12:25 oj kochana a niech Ci to serce rosnie...byle z tej radosci nie peklo... ja tez wiem co znaczy zakasac rekawy i isc do przodu, zwolnilam sie niedawno z pracy, gdzie zarabialam male pieniadze i zalozylam swoja dzialalnosc (tez sie staram o pozyczke unijna ale narazie slysze tylko, ze limity wyczerpane - rzeczywiscie bardzo optymistycznie nastraje nie to do Unii), chodzi mi jedynie o to, ze ten kraj nie zadba o to by ludziom nie bylo gorzej ! jesli ceny zostana zaokraglane to zamiast zostawienia 150 zl w markecie zostawimy 200 majac tyle samo w koszyku, i ktos kto zarobi 1000 zl napewno z tej zmiany nie bedzie zadowolony, trudno wtedy mowic o zakasaniu rekawow kiedy zyc sie odechciewa, i mysle, ze patrice wlasnie o to chodzilo w tym watku, ze te zmiany - bynajmniej na poczatku - beda bardzo trudne dla wielu osob, bylabym przeszczesliwa gdyby ten kraj zrobil cos zeby ceny nie zostaly zaokraglane w gore, zeby zrobil cokolwiek by ludziom nie bylo zle, niestety ogladajac ta szopke, ktora rozgrywa sie "na gorze" mam nikle nadzieje na to, by kogokolwiek obchodzilo to, ze Polakom sie pogorszy, ot i tyle... Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: latortura 16.11.08, 13:00 twoja zlosliwosc puszczam mimo uszu, bo nic nie wnosi do dyskusji. zycze ci, zebys doczekala sie dotacji unijnej (szczerze ci tego zycze). latwo nie jest, procedury zawile. trzeba duzo cierpliwosci. ale warto. i jeszcze jedno. ten kraj - to my. wiec to nie "kraj ma zadbac o to, by bylo nam lepiej"? albo "kraj ma cos zrobic, zeby ceny nie byly zaokraglone"? a szopka na "gorze" to kompromitacja dla naszego kraju (zreszta kolejna), bo gorze brak jaj na przeprowaddzenie niepopularnych reform, ktore w dluzej perspektywie przynioslyby nam tylko korzysci (np. podatek liniowy, reforma krus, czesciowa odplatnosc uslug medycznych, podniesienie progu wieku emerytalnego i wiele innych). niestety to my wybralismy taka "gore". Odpowiedz Link
ankas4 lipiec_2007 no naprawde brawoooo!podpisuje sie ! 16.11.08, 18:57 lipiec_2007 podpisuje sie pod wszystkim co napisalas, normalnie wyjelas mi to wszystko z ust , wczoraj gadalam z mezem o naszej dyskusji, i ze prawde powiedziawszy juz mnie czasem ogarnia zniechecenie na to ciagle marudzenie i ze sami bardzo czesto sie uwsteczniamy liczac ,ze wszystko nam spadnie z nieba, juz naszym rodzicom spadalo... i teraz to my za to placimy, bo panstwo jechalo na pozyczkach aby przyklasnac ludowi! i tez chcialam napisac ,ze jestem dumna z takich postaw jak dziewczyny, ktore wymienilas ( i wszystkie za euro, ktore pominelysmy ale sa za) bo moze to brzmi lekko patetycznie ale to my budujemy to panstwo i od naszego myslenia wiele wiele zalezy! Pewnie ,ze nalezy sie wstydzic za "gore' ze sie nie potrafia dogadac, ze klamia, ze nie maja odwagirealizowac reform jakie obiecali, ale dopoki ludzie beda patrzyli do przodu a nie cofali sie do tylu to jest szansa na postep i rozwoj. Pozdrawiam Odpowiedz Link
latortura Re: lipiec_2007 no naprawde brawoooo!podpisuje si 16.11.08, 19:12 no, podniesienie progu wielu emerytalnego to naprawde cos czego nam brakuje, zeby nasi rodzice jeszcze dluzej tyrali zamiast cieszyc sie juz jesienia zycia w godziwych warunkach, dziewczyny, ja tylko mowie: pomyslcie o innych, o tych, ktorzy beda przymierali z glodu, naprawde nie jest Wam szkoda? to pieprzone Ewuro i tak wejdzie, czy bedziemy za czy przeciw, chodzi tylko o to czy ktos pomysli o tych najubozszych do choery ! Odpowiedz Link