blanka0 Re: nie 04.12.08, 20:27 patrice7 napisała: > czemu rozpaczy???:)) > > czemu nie dajesz?:) nie wiem ale mam zasady ze nie daje i juz, ani u fryzjera ani w knajpie czy restauracji wg mnie jak cos kosztuje 100 zl to tyle kosztuje i nie wiem dlaczego mam dac 110 :-) no a moj maz uwaza ze jak jest raz w zyciu w jakiejs knajpie to MUSI dac napiwek i zawsze jest problem kto placi hihi Odpowiedz Link
lilka.k tak, daję zawsze 04.12.08, 20:47 zawsze w restauracji, nie zawsze u fryzjera ale czesto. Odpowiedz Link
andzia84 Re: Dajecie napiwki?:) 04.12.08, 20:20 Pati jakiś quiz prowadzisz dzisiaj? :) ja zazwyczaj daję, sama pracowałam i w dyskotece i w restauracji i wiem jak to jest. jak obsługa jest niemiła to nie daję w ogóle a jak jest dobra to potrafię dać wysooki, ale teraz to raczej nigdzie nie chodzimy Odpowiedz Link
margaritka27 Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 11:48 Róznie maz chetniej wychodzi z ta inicjatywa i u fryzjera,w restauracji, dostawcy jedzenia, ja czasami w restauracji zostawiam napiwek ale nie zawsze(zwlaszcza jak mi czyms nie przypasowali) Odpowiedz Link
beetaa Re: Dajecie napiwki?:) 04.12.08, 20:25 czasem daje, a czasem nie, zalezy od bardzo wielu czynnikow - obslugi, lokalu i tego co zamawiam, przy malej kawce raczej pozostaje sknera, natomiast przy kolacji-obiedzie bede bardziej rozrzutna ;) Odpowiedz Link
zurawina100 Re: Dajecie napiwki?:) 04.12.08, 20:56 tak, ostanio byłam u fryzjera, podciąć włosy - miałam zapłacić 15 zł i dałam 5 zł napiwku. Jak zamawiam pizzę na tel. , to z reguły nie chcę reszty, zawsze 2 do 3 zł wychodzi:) Odpowiedz Link
moni_30 Re: Dajecie napiwki?:) 04.12.08, 20:58 Rzadko się zdarza, żebym nie dała. Chodzi głównie o restauracje, puby czy innego rodzaju knajpki. U fryzjera nie daję, bo chodzę do salonu gdzie obcina mnie właścicielka, więc trochę bez sensu jej dawać napiwek. Odpowiedz Link
yvonne79 Re: Dajecie napiwki?:) 04.12.08, 21:15 Daję napiwki w restauracji i gdy zamawiam pizzę do domu. Nigdy nie dawałam u fryzjera, jakoś nie pomyślałam o tym. Odpowiedz Link
silvii Re: zawsze 04.12.08, 22:11 kiedyś jak ktoś dał mi 5zł napiwku... ratował mi życie :) dosłownie! bo maiłam na chleb, który starczał na dwa dni :)) i od tamtej pory daję napiwki ZAWSZE! bo wiem, jak nawet najmniejszy napiwek potrafi być ważny dla kogoś kto go otrzyma :) Silvii & Dan Odpowiedz Link
apolka73 na piwko raczej:) 04.12.08, 22:14 nie bardzo, ale zdarza mi sie glownie jak mnie obsluga zachwyci, a rzadko zachwyci Odpowiedz Link
pysiulek_79 Tak ale.. 04.12.08, 22:27 u mnie to zboczenie "zawodowe" bo zanim zostalam prawnikiem to bylam kelnerka:) Odpowiedz Link
27agnes72 Tak 04.12.08, 22:46 Zazwyczaj jakoś tak się dzieje, że do 50 zł brakuje 4-5 zł więc daję całe 50.Przy innych kwotach też zawsze jakos tak się układa.Ostatnio czytałam artykuł gdzie się powinno dawać i ile a gdzie nie trzeba oraz jak dawać napiwek gdy płaci się kartą itp.Czuję się pewniejsza wtym temacie... Odpowiedz Link
maryjka60 Re: Tak 04.12.08, 23:28 no właśnie, jak się daje napiwek przy płatności kartą? ja prawie nigdy nie mam gotówki przy sobie więc napiwki daję bardzo rzadko Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re: Tak 04.12.08, 23:31 w większości miejsc napiwki są 'ściągane' także z kart, zapytaj się po prostu, czy w danym miejscu też to działa i poproś o zaokrąglenie należności. Odpowiedz Link
babajagaa Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 00:58 Daje w restauracji jak obsluga zasluguje,u fryzjera nigdy nie dawalam. Odpowiedz Link
qwoka a gdzie sie powinno dawac napiwki?? 05.12.08, 08:14 w restauracji, pubie daje praktycznie zawsze, ale u fryzjera nigdy..nawet na to nie wpadłam, że w takim miejscu cos się daje:? Odpowiedz Link
lilka.k Re: a gdzie sie powinno dawac napiwki?? 05.12.08, 08:26 fryzjer to też usługa, ta jak w restauracji usluguje kelner. Co innego gdy nie jstem zadowolona. Kartą mozna placic napiwki, ale w kilku restauracjach kelnerzy wolą dostac do ręki i sami nam o tym mówią. Pati, a ty dajesz? Ja czuje sie w obowiązku dac, dlatego zawsze daję. Odpowiedz Link
patrice7 Re: a gdzie sie powinno dawac napiwki?? 05.12.08, 09:36 Kiedys nigdy nie dawalam ,bo nigdy nie mialam na tyle zeby sie dzielic;) Teraz daje ,symboliczne kwoty ,ale daje,chyba ,ze ktos jest niegrzeczny lub niemiły to wtedy niech zapomni:) Dawac napiwek u fryzjera? Nigdy bym na to nie wpadla:) Odpowiedz Link
patrice7 Re: a gdzie sie powinno dawac napiwki?? 05.12.08, 09:37 oczywiscie wkradl mi sie chochlik:) mialo byc nie daje jak ktos jest niemiły heh Odpowiedz Link
bobimax Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 10:29 Bardzo rzadko. Najczęściej płacimy kartą, tak wiec napiwku nie ma. Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 10:47 usługa usługą, ale jak ja pracuję, to tez "usługuję" i tu raczej wszyscy negocjują niższą cenę, w życiu nikt nic nie dorzucił. Wg mnie - cena to cena, w nią jest wliczona pensja osób pracujących w danym miejscu. Jeśli kogoś ta praca nie satysfakcjonuje finansowo - niech poszuka czegoś innego. Odpowiedz Link
mareszka Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 10:52 Restauracja, kawiarnia bazowo 10% kwoty rachunku, jak obsługa była wyjątkowa, to cosik więcej wpadnie. Oczywiście te 10% to nie tak co do grosika, tylko szukamy najbliższej okrągłej kwoty, żeby było te 10% Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: tak, zawsze nt 05.12.08, 13:33 Ale jednak spoglądam na rachunek np. w restauracji, bo często serwis jest już wliczony. Dziewczyny które pracowały jako kelnerki wiedzą, że podstawowa pensja jest niska, bo właśnie są napiwki. Jak ktoś jest bardziej miły dostanie więcej, taka zachęta do dobrej pracy, choć z drugiej strony powinno to być standardem. Fajnie by było dawać napiwek bezpośrednio kucharzowi jeżeli ci bardzo smakowało... Fryzjerowi i in. na tej samej zasadzie. Jak sie dostanie napiwek to bardziej widzisz i czujesz, że ktoś jest zadowolony z twojej pracy i to jest fajne. A czemu by też nie dać napiwku w kwiaciarni, jak Pani bardziej się przyłoży do zrobienia bukietu, porozmawia. Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 15:57 W restauracji - zależy od obsługi - ale zwykle tak. W innych miejscach zwykle nie. Odpowiedz Link
burdziaa a to róznie 05.12.08, 16:10 u fryzjera jak jestem zadowolona to zawsze zostawie, podobnie u kosmetyczki.W restauracji zalezy od obsługi i od tego czy nam smakowało- wiem,ze to nie kelnera wina ale na nim się skupia:) Odpowiedz Link
e-ness zawsze i wszedzie:)) 05.12.08, 18:44 nawet listonoszowi jak przyniesie mi polecony:)do kazdej paczki allegro doliczam zawsze napiwki w kosztach. w knajpach płaci moj maz i tez zostawia napiwki. Fryzjerowi daje, ale jak widze ze przestaje sie starac to najpierw "nie nagradzam", a jak to nie daje mu do myslenia to zmieniam lokal:) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: Dajecie napiwki?:) 05.12.08, 21:23 w gastronomii zawsze. bez wyjatku :) Odpowiedz Link