patrice7 10.12.08, 11:16 Jak w temacie. Ile mniej wiecej miesiecznie płacicie? I co na ten rachunek "pracuje"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asuzi Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:23 telewizor, komputer, laptop, miktofalówka, czajnik elektryczny, lodówka, no i pralka co 3 dzień, i oczywiście opływowy ogrzewacz wody, pochłaniacz prądu, rachunek 140 - 180 zł Odpowiedz Link
borowka78 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:24 okolo 130zl pralka i zmywarka chodza codzinnie 2 laptopy TV zarowki energooszczedne Odpowiedz Link
borowka78 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:25 no i jeszcze czajnik/lodoka.mikrofalowka/od czasu do czasu toster etc Odpowiedz Link
kogosia Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:31 100/120zł odkurzacz, TV, wieża, lodówka, czajnik elektryczny, laptop, pralka-prawie codziennie, piec gazowy no i światło. Ładowarki do telefonów. Całą noc palą się 3 lampki ( dwie do kontaktu, jedna nocna) Odpowiedz Link
moni_30 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:35 ok 100 zł. wszystkie żarówki energooszczędne + inne rzeczy standard (jak to w blokach) ;-) Odpowiedz Link
lilka.k Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:33 aha, no tv plazma 42 chyba ciagnie wiecej niz notrmalny tv, dekoder przy okazji chodzi zmywarka, pralka, piekarnika duzo uzywam, laptop, czajnik tez sporo..a ponoc tez duzo zre.. Odpowiedz Link
patrice7 zapomnialam dodac jeszcze 10.12.08, 11:35 do mpytania:) Ile u was kosztuje kilowat? Odpowiedz Link
a.zaborowska1 około 400 w zimę 10.12.08, 11:36 a około 200 w lato w mieszkaniu nie mam gazu wszystko jest na prąd Odpowiedz Link
patrice7 bayt 10.12.08, 11:36 Ile??100 zł??? to przeciez chyba to wszystko musi chodzi wlaczone 24 na dobe zeby taki rachunek dopic Odpowiedz Link
patrice7 Re: bayt 10.12.08, 11:41 no dobra 10 osob ,"standardowa" rodzina ma 4 a placi srednio dajmy na to 200 czyli w ten sposob liczac wychodziloby ok 500 zł a tu 2 razy tyle. Kurcze wspolczuje,jakbym dostala pol takiego rachunku to bym zwatpila Odpowiedz Link
lilka.k Re: bayt 10.12.08, 11:46 no coz no..ja dwa razy dostałam rachunek po 560 zl na koniec roku chyba i nie wiem o co chodzilo..musialam zabulic. Odpowiedz Link
bayt_oneiros Re: bayt 10.12.08, 11:49 Ja sobie zdaję sprawę z tego że zużywamy więcej wszystkiego niż standardowa rodzina ale decydując się na dużą rodzinę i duży dom trzeba liczyć się z dużymi kosztami utrzymania. Odpowiedz Link
bayt_oneiros Re: bayt 10.12.08, 11:45 Dużo urządzeń chodzi po kilka razy dziennie np pralka i suszarka, łazienki są ogrzewane po 2-3 godziny wieczorem i włącza się ogrzewanie też rano jak wszyscy wstają, każdy ma swój pokój przez co w każdym pokoju są włączone żarówki komputery czy sprzęt grający. Gotowanie, pieczenie w piekarniku w tym co drugi dzień ciasto i dwa do trzech razy dziennie zmywarka, wcale nie tak trudno tyle zużyć prądu poza tym my tak w zasadzie nie oszczędzamy. Odpowiedz Link
bayt_oneiros Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:34 Około 900-1000zł/mc najczęściej pracuje na to ogrzewanie podłogowe w łazienkach, dwie pralki, suszarka, żelazko, kuchenka i piekarnik. U nas w domu jest łącznie 10 osób więc jest większe zużycie wszystkiego. Odpowiedz Link
dmgr Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:45 No to przebiję chyba na razie wszystkich w tą drugą stronę bo u mnie tak 55-65 zł miesięcznie. Trzy pokoje, komputer chyba cały dzień włączony, dvd i telewizor też często chodzą, lodówka, mikrofala, pralka co najmniej raz dziennie albo dwa, wieża też włączona cały czas bo na głośniki pociągnięte dvd i komputer a tak dodatkowo toster, ładowarka do akumulatorków aparatu włączona prawie 24 an dobę bo słaba i po takim ładowaniu zrobi mi aparat po 20 zdjęć no i inne jakieś urządzenia typu mikser, lampy itp. Odpowiedz Link
zabka11 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:51 ok. 80zł miesięcznie:( Ponoć energooszczędne;) lodówka, pralka (codziennie piorę), radio w dzień, telewizor wieczorem, komp caały dzień, ale jak odchodzę to monitor wyłączam. Światło, ale wszystkie żarówki w domu mam energooszczędne! 25W wentylator w łazience, chodzi wieczorem po kąpielach,okap w kuchni, na "jedynce" jak gotuję, i to by było na tyle. Ciekawa jestem, jak u Was:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 11:52 ja place zdecydowanie za duzo. wychodzi mi niecale 300zl miesiecznie. nie wiem, co tyle zre. pralka i zmywarka chodza codziennie, plyta kuchenna na prad, mikrofalowka, no i ogrzewanie czesciowo na prad. maz mnie straszy, ze od nowego roku stawki maja wzrosnac o 40%. mam nadzieje, ze sie myli Odpowiedz Link
domatorka.amatorka 250-300 :( 10.12.08, 12:00 lodówka, pralka+zmywarka+żelazko-codziennie komputer, laptop, tv plazma, itd itd..... Odpowiedz Link
mynia0 Re: 250-300 :( 10.12.08, 12:34 ja około 200 zł. :? sprzęty jak w kazdym domu, żarówki kompaktowe, większośc urządzeń w klasie A. , no i nie mam pojęcia, co mi tak żre ten cholerny prąd :? Odpowiedz Link
anula_82 Re: 10.12.08, 12:48 jeny, czytam niektóre wątki i słabo mi sie robi.... my płacimy co dwa miesiące prawie 90 zł nie piorę codziennie, nie mam zmywarki (to kwestia czasu), żarówki energooszczędne, laptop ale nie włączony całą dobę, TV nie plazma, lodówka, czasem mikrofala uzywana, piekarnik od czasu do czasu właczony jak cos piekę, nie prasuję, ew. bardzo rzadko, no moze dlatego tyle płacimy...ale rachunek pewnie wzrośnie przy drugim dziecku Odpowiedz Link
mynia0 Re: 10.12.08, 12:51 Ja też nie piore codzienie, plzmy nie mam, komputer okazjonalnie, żelazko owszem, ale od czasu do czasu :? nie piekę, kuchnie mam gazową. zmywarki też nie mam. no i nie wiem, skąd ta kasa :? na pewno sa różnice w cenie jednek kwh. są też jeszcze te koszty stałe, koszty przesyłu i tak dalej. z tym wszystkim zużywamy około 300 kwh, no i mamy taka kwotę :( Odpowiedz Link
patrice7 zabka 10.12.08, 15:12 Zarowka energooszczedna jest oplacalna gdy pali sie dluzszy czas. Ona pobiera wiecej pradu od zwyklej podczas zapalania i rozpalania. Wiec w pomieszczeniach gdzie swiatlo pali sie na chwile (wlsnie łazienka,korytarz,przedpokoj) nie oplaca sie takich zakladac ,bo wiecej pradu zje przy zapalaniu niz zwykla podczas palenia. Czy aby na pewno zawsze oszczędne? Możemy dojść tym samym do wniosku, że należy wymienić wszystkie stare żarówki na świetlówki kompaktowe. I tu popełnilibyśmy błąd. W pomieszczeniach gdzie używamy światła na bardzo krótki okres np. w piwnicy, toalecie lub przedpokoju nie używajmy świetlówek kompaktowych, ponieważ tracą one swoją żywotność przy częstym włączaniu. Tym samym nie będą nam służyły (oszczędzały energii) w takim stopniu, w jakim zakładaliśmy kupując je. Zasada jest prosta wszędzie tam gdzie używamy światła 1 godzinę dziennie lub więcej powinniśmy wymienić żarówki na świetlówki kompaktowe. źrodlo: www.clean-energy-savings.com/pl/Zarowki-energooszczedne-swietlowki-kompaktowe Odpowiedz Link
silvii Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 12:49 650zł za ostatnie dwa miesiące dostałam... i będę sprawdzać instalację... myśleliśmy, że to lodówka - wymieniliśmy... ale ciągle rachunki są zbyt wysokie... może terma coś nie działa tak jak powinna... Silvii & Dan Odpowiedz Link
michalina_79 silvi 10.12.08, 13:44 a nikt wam się nie podpiął do prądu ? bo może jeszcze za kogoś płacisz? u mnie rachunek za prąd 55 zł miesięcznie: 2 kompy, lodówka, 2 telewizory, lodówka, toster, ładowarki do telefonów, ładowarka do akumulatorów do aparatu, bardzo rzadko teraz żelazko, żarówki do niedawna energooszczędne ale zmieniłam spowrotem na normalne bo od tamtych strasznie mnie oczy bolały nawet jak sie nagrzała dawała półmrok Odpowiedz Link
curly2 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 13:48 mi wychodzi na razie około 200/2 miesiące, ale dopiero z pół roku mieszkami, więc jeszcze prognozy poprawiają - po zimie pewnie wzrośnie. a zużywa prąd przez: lodówkę, pralkę (pierze codziennie), płytę ceramiczną + piekarnik, zmywarkę, tv, dvd, wideo, dekoder, komputer, czajnik, ekspres do kawy, czasami robot czy sokowirówka + oświetlenie 3 pokoi (żarówki energooszczędne) Odpowiedz Link
patrice7 pytanie o zarowki energooszczeedne 10.12.08, 14:16 Niektore z was pisza ,ze maja w calym domu zarowki takie. Moge zapytac dlaczego?? Przeciez wiadomo ,ze w kuchni ,lazience ,przedpokoju takie sa neioplacalne. Odpowiedz Link
zabka11 Re: A czemu pati niopłacalne,, nie rozumiem.... 10.12.08, 15:00 ....pytania??? Ja wkręciłam żarówki energooszczędne jak wprowadzałam sie do domu 5,5 roku temu i jeszcze żadna mi sie nie przepaliła, o nie przepraszam w łazience, jakiś rok temu po 4 latach używania. To czemu nieopłacalne??? Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 14:17 Właśnie dziś rozmawiałam o tym z teściową. :) My płacimy 120zł/miesiąc. Pralka i zmywarka codziennie, komp codziennie, ale nie za długo, drugi komp do pracy męża często dzień i noc, tv, piekarnik dość często, żarówki energooszczędne. I tyle :) Ciekawe jak będzie po nowym roku jak wzrosną stawki. A i jeszcze akwarium - za rybki wychodzi ok20zł mies Odpowiedz Link
burdziaa Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 15:09 nawet dokładnie nie wiem zapytam sie Jasia, ok 200 zł?- ale jak mieszkalismy jakis czas u znajomych i było nas w sumie 8 osób w duzym domu to koszty były ok 1000 zl m-c plus utrzymanie basenu co wynosiło ok 3000-4000 tys miesiecznie( pompy itp.) u nas w Posce niestety drogo jest, nie wiem jak sie maja ceny za granicą Odpowiedz Link
a090707 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 17:10 Niezle macie w wiekszych miastach ! U nas m4 ok. 50 zl za miesiac. Odpowiedz Link
atenette Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 17:27 65zl. 3 osoby, mieszkanie 3 pokojowe, wszedzie zarowki energooszczedne, pilnuje zeby nie swiecily sie bez powodu, telewizor, laptop, pralka (dosyc czesto), lodowka, mikrofalowka, radio, czasami maszyna do pieczenia chleba. Odpowiedz Link
atenette Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 17:29 A jeszcze mi sie przypomnialo - prostownica do wloso codziennie i suszarka :) Odpowiedz Link
f3f 70 zł 10.12.08, 17:59 i z mężem myślelismhy, że to dużo... muszę mu poakzać ten wątek to przestanie marudzić ;) na rachunek pracują: - żarówki energooszczedne - praktycznie w każdym pomieszczeniu pali się jakaś lampka jak tylko zapadnie zmrok ( młody lata jak szalony po całym mieszkaniu i po ciemku już się przewrócił i wargę rozciął) - zmywarka - raz dziennie - pralka - 2-4 prania tygodniowo - lodówka - 2 laptopy - TV - głównie wieczorami - czajnik elektryczny - czesto - blender - często - prostownica, suszarka - 3 razy w tygodniu Odpowiedz Link
azi81 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 20:00 no to niezle zdolowalam sie :( my mamy po 300 400 zl miesiecznie Odpowiedz Link
patrice7 Re: azi jakim cudem? 10.12.08, 20:19 Ja płące miesiecznie ok 80-120 -pralka raz dziennie -bojler z ciepla woda -piekarnik -suszarka ,prostownica-sporadycznie -zarowki energooszczedne w pokoju ktorym przebywamy, -komputer caly dzien -tv wieczorami Odpowiedz Link
dorka3078 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 20:53 My mamy 350-370 co drugi miesiąc, na to składa się przede wszystkim zbiornikowy bojler na ciepłą wodę 100l non stop włączony, hydrofor,turbina w ogrzewaniu kominkowym, pralka i zmywarka co drugi dzień, telewizor nie lcd wieczorami ,komputer nie cały dzień ,żelazko często ,piekarnik co drugi dzień,żarówki energooszczędne albo na LED oprócz korytarza,swiatła nie oszczędzamy ani w zasadzie prądu w żadnej postaci Odpowiedz Link
bobimax Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 21:36 około 260 co dwa miesiące. A chodzi praktycznie wszystko co u reszty. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 22:12 53 zł- aż się zaczęłam zastanawiać, dlaczego tak mało. To jest juz rachunek po kilku miesiącach po wprowadzeniu się, więc nie w tym rzecz, że wcześniej zużycie było nikłe i taka im średnia wyszła- na początku właśnie płaciliśmy 14 zł, ale to akurat zrozumiałe. Owszem, staramy się oszczędzać, ale bez jaj. Hmm. Żarówki energooszczędne, ale nie we wszystkich pomieszczeniach. Chałupa jak stodoła, 7 pokoi plus kuchnia, łazienka, spiżarnia. Płyta indukcyjna, piekarnik, automat do chleba, czajnik. Pralka i suszarka idą codziennie. Hmm, ciekawe. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 22:15 A, jeszcze zmywarka, laptop, ładowarki do komórek (nie mam tel stacj., więc komóry są eksploatowane). Telewizor stary, kilkunastoletni, pewnie nie żre jak plazma. Wieża. Okap. Suszarka do włosów. Odpowiedz Link
effka_81 Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 22:28 My płacimy ok. 180-200zł na dwa miesiące. Pracuje na to pralka 3razy w tyg, żelazko, mikrofala,komputer idzie cała dobę, żarówki energooszczędne,ładowarki, suszarka co dwa dni i prostownica,czajnik bezprzewodowy, 2 radia grają całą noc,parę razy w tyg toster. Odpowiedz Link
joasia83m lucy 10.12.08, 22:30 jak Ty to robisz?! moj maz- elektryk z wyksztalcenia:) nie wierzy jak mu to przeczytalam! sam czajnik elektryczny zre jak smok, jak sie wlacza to dziadostwo to az swiatla czesto przygasaja.. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: lucy 11.12.08, 08:47 Cudów nie ma, to minimalne zużycie od stycznia do kwietnia musi mieć wpływ na to wyliczenie. Teraz nie mam czasu, ale aż się chyba wczytam w faktury, bo to dziwne jest. Odpowiedz Link
joasia83m Re: Ile płacicie za prad? 10.12.08, 22:35 ok 60zl/msc, m. caly czas gada,ze za duzo:) mamy male mieszkanie (38m), uzywamy 2 laptopow, lodowka, tv, ale b. malo, mikrofala, pralka (nie codziennie), piekarnik (nie za czesto), zmywarki niet, halogeny w pokoju ktorym przebywamy najwiecej (zaluje cholernie, ze zdecydowalismy sie na takie oswietlenie, ale za nisko mamy, na cos innego) Odpowiedz Link
kalinka-pl Re: Ile płacicie za prad? 11.12.08, 07:38 co 2 miesiące płacę po 156zł i na to składa się komputer, telewizor, światło, pralka, lodówka. Odpowiedz Link
qwoka Re: Ile płacicie za prad? 11.12.08, 08:55 ok 150zł latem, ok 300 zł zimą(max 350). Mieszkanie 40 m2 wszystko na prad (ogrzewanie-piece akumulacyjne, płyta ceramiczna, bojler, czajnik, pralka itd). Porównując ceny jakie ludzie płaca za centralne to nie wychodzi jakos specjalnie drogo, ale jak bedzie podwyzka 40 % to zbankrutujemy:] Odpowiedz Link
f3f Re: w styczniu podwyżki nie będzie 11.12.08, 09:53 ... ale moze w lutym już tak ;) " AKTUALNOŚCI Nie będzie podwyżki cen prądu od stycznia Urząd Regulacji Energetyki nie zatwierdzi do 17 grudnia 2008 r. nowych cen prądu dla gospodarstw domowych na przyszły rok. Przynajmniej w styczniu 2009 r. ceny prądu dla gospodarstw domowych nie wzrosną. Urząd Regulacji Energetyki planował, że do 17 grudnia 2008 r. zatwierdzi nowe ceny prądu dla gospodarstw domowych na 2009 rok. Gdyby to zrobił, to zgodnie z prawem nowe ceny weszłyby w życie od stycznia przyszłego roku, ale wiadomo już, że tak nie będzie. Szczegóły informacji w Gazecie Prawnej z dnia 10.12.2008r. " Odpowiedz Link
kamamama2 Re: w styczniu podwyżki nie będzie 11.12.08, 10:09 Kurcze ja płaciłam 120 co 2 miesiące i kilka dni temu przyszły nowe faktury z wyrównaniem. 300zł!!!!!!! Mało się niem przewróciłam. Chyba prezentów świątecznych nie będzie, bo to jakaś koszmarna kwota. Ja z tych co najpierw rachunki i nic na raty. Jestem zadziwiona tym rachunkiem, bo mam pralkę, lodówkę i zmywarkę klasy A, Pralka chodzi prawie codziennie, zmywarka co 2 dni, tv nie oglądamy, radia nie mam, syn płyt trochę słucha wieczorem, komputer stacionarny włączony kiedy potrzebny, co prawda sporo piekę w piekarniku, toster i parownik to jedyne zbytki, żarówki gdzie się dało energooszczędne, ale i tak malo się pala, bo kładę się po 22. I na czym tu oszczędzić??? Odpowiedz Link
27agnes72 Re: w styczniu podwyżki nie będzie 11.12.08, 11:40 Używam dużo i wszystko oprócz zmywarki.Dzisiaj dostałam rachunek 154 za dwa miesiące! Odpowiedz Link
a.tygrysica 200zł 11.12.08, 14:27 Wszystko na prąd oprócz ogrzewania; w całym domu praktycznie oświetlenie halogenowe i pełno spotów wszędzie. Ciągle wyłączam światło, jakby miało się świecić tyle, ilę chcę to min. 300zł by wyszło. Prognozują niby 100zł mies. ale potem przychodzi wyrownanie raz na kwartał. Odpowiedz Link
kristin4 Re: Ile płacicie za prad? 11.12.08, 16:04 NIe wiem czy u Was też tak jest ale u nas płaci się co dwa miesiace i płace około 200 zl, pracują na to jak wszedzie pralka lodówka, tv, radio, wieza, tuner, laptop, no i takie drobne jak mikser, krajalnica, wydaje mi się ze płacę dużo ponieważ nie mam żadnych podgrzewaczy ani czajnika na prąd (koszt ok. 50 zł na dwa miesiace) ale teraz to już sama nie wiem. Odpowiedz Link
dorka3078 Re: Ile płacicie za prad? 11.12.08, 17:40 a do nas przyszło dzisiaj pismo o podwyzce od stycznia ,nic już nie kumam Odpowiedz Link
patrice7 podwyzkom mówimy NIE!!! 11.12.08, 17:41 Jestem przerazaona ,wszedzie podwyzki!! Tylko dlaczego pensje nie rosna!!!! Odpowiedz Link
lilka.k Re: podwyzkom mówimy NIE!!! 11.12.08, 17:43 Może od stycznia pensje wzrosną w niektórych firmach. A jak nie, to należy isć do szefa i powiedzieć co i jak...warto zawsze spróbować :) Odpowiedz Link
qwoka Re: podwyzkom mówimy NIE!!! 11.12.08, 18:29 hehe jasne! Nam wczoraj własnie przyszły nowe dekrety, bo ma sie zmienić system premiowania od stycznia, oczywiście na mniej korzystny, bo ciecią trzeba robić... wiec jakbym poszła rozmawiać o podwyzce to chybaby szefostwo wybuchnelo śmiechem:] Odpowiedz Link
lilka.k Re: podwyzkom mówimy NIE!!! 11.12.08, 18:41 Moze i wybuchnie, ale jak się nie pójdzie, to na pewno nie dadzą tak latwo ;) Odpowiedz Link
metanira Re: Ile płacicie za prad? 12.12.08, 08:35 Teraz 90 zł, ale pewnie na koniec okresu rozliczeniowego będzie niedopłata, a potem większe rachunki ;( A za co? Mikrofalówka, czajnik, trzy komputery, światło, lodówka, pralka 1-2 razy w tygodniu, no i główny pożeracz energii - termowentylator do ogrzewania łazienki :( Odpowiedz Link