patrice7 23.02.09, 22:07 Prosze o rade. Czy podane wartosci o pobieranej mocy w kw na pralce dotycza godziny czy calego cyklu prania?! Czyli np 1 kw za godzine ,czy na cay cykl prania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yvonne79 Re: help 23.02.09, 22:14 Jednostka mówi ile urządzenie pobierze energii w ciągu godziny, czyli jeśli masz napisane 1kWh tzn., że urządzenie pobierze 1 kw w ciągu jednej godziny. Odpowiedz Link
mimi_mm Re: help 25.02.09, 09:27 pytalam kiedys o to samo w elektrowni i potwierdzili ze jest to zuzycie na godzine pracy pralki. Odpowiedz Link
aurinko Re: help 25.02.09, 09:27 Ja też jestem tego ciekawa. Nie jestem pewna, czy 1kwh to rzeczywiście ilość energii pobierana w ciągu godziny, bo przecież pralka inaczej pobierze prądu jeśli jest ustawiona na 90 stopni i inaczej jak pierze się w prawie zimnej wodzie. Tak na chłopski rozum już na tym powinna być różnica? Odpowiedz Link
patrice7 Re: help 25.02.09, 09:30 Jeny nie straszcie. Nie wiem czemu wydaje mi sie ze wyczytalam ,ze to zuzycie za caly cykl pralki. Ja w instrukcji mam napisane ile konkretny program "zjada" ale nie pisze czy na godzine czy na cykl buuuu Odpowiedz Link
aurinko Re: help 25.02.09, 09:32 Nazwa wskazuje że to jeden kilowat na jedną godzinę. Ja niestety nie mam instrukcji do pralki a sprawdziłabym chętnie ile pobiera na 30st. a ile na 90. Odpowiedz Link
patrice7 Re: aurinko a jaki masz model pralki?? 25.02.09, 09:55 Olcia.kaktus no niby faktycznie logiczne,ale teraz niemile sie rozczarowalam:) Ostatnio za szybko prad mi uciekal a nastawialam pralke na dlugi cykl 2kwh:) pralka prala 3 h czyli razem 6 kw aaaaa Aurinko sprawdzalam na elektroda.pl zawsze stamtad wszelkie rzeczy biore ,ale nie bylo niestety. Odpowiedz Link
aurinko Re: aurinko a jaki masz model pralki?? 25.02.09, 10:16 patrice7 napisała: > Aurinko sprawdzalam na elektroda.pl zawsze stamtad wszelkie rzeczy biore ,ale > nie bylo niestety. Pati, ja już cały net przekopałam jak się tu wprowadziliśmy (bo pralka na stanie mieszkania jest) i nie znalazłam, co jakiś czas sprawdzam czy się pojawiła instrukcja i nic. Ale dzięki :) Odpowiedz Link
patrice7 Re: aurinko a jaki masz model pralki?? 04.03.09, 09:41 Grzebiąc szukajac znalazlam stronę(na razie jedna) na ktorej informacje calkowicie podwazaja to co napisala olcia. Buuu no i gdzie racja? Zerknijcie zakladka dane techniczne,potem zuzycie.Tak jest podane: Energii [kWh/cykl] 1.02 www.zadowolenie.pl/zobacz,6593,kat,267,electrolux-ewf-10470w-time-manager Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: help 25.02.09, 09:36 Pati - KWh - kilowato godzina - czyli 1000 Watt pobiera w godzinę - tu nie ma co do dumania, jest to pobór mocy na jednostkę czasu. Natomiast jeśli masz podane np 1,5 KW, to powinno być napisane, że na cykl, bo to zazwyczaj jest całkowity pobór mocy. Brak "h" to brak jednostki czasowej, czyli nie jest to pobór/na godzinę. Odpowiedz Link
27agnes72 Re: help 25.02.09, 09:57 Mąż mi właśnie tłumaczył, że to jest tyle ile bierze na godzinę ale jest to głównie zużycie prądu przez grzałkę bo ona zużywa najwięcej prądu do podgrzania wody...Z tego by wynikało, że to jest za godzinę grzania grzałki i nie do końca jest to możliwe do obliczenia.My mieliśmy kiedyś taki mały podlicznik od kolegi.Podłączaliśmy go między gniazdkiem a urządzeniem i sprawdzaliśmy domowe AGD bo coś nam czerpało duuużo prądu.Okazało się, że u nas była to lodówka (nowa zużywa połowę), nasz czajnik elektryczny i wieża na czuwaniu.Mogliśmy sobie sprawdzić ile czerpie coś na godzinę albo na dobę.Super sprawa.Mam nadzieję że trochę pomogłam... Odpowiedz Link
mimi_mm 27agnes72 25.02.09, 10:12 agnes, a co to za podlicznik? Mozesz sprawdzic gdzie go mozna dostac? Odpowiedz Link