a.zaborowska1 03.06.09, 10:23 pytam bo jakos sobie kojarzę, że moja córka w wieku juniora kumała co kolwiek a ten nic. A za kilka dni kończy 2 lata :-/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulkadabrowska Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 10:24 Nie :( Czekam do wakacji, gdy będę mogła poświęcić Brunkowi 90% mojego czasu. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 10:26 Nie i wcale sie tym nei martwie jak wy. Dobrze mi z tym, znaczy sie z ich pieluchami ;), wygodne to ;) Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 10:30 Piotruś biega bez pieluszki w domu. Zdarzają mu sie sukcesy i wpadki :-). Na zewnątrz wychodzimy z pampkiem, chyba ze jest b. ciepło a my blisko domu. Nie mam jakiegoś ciśnienia na to sikanie. Mysle że w szkole bedzie chodził bez pampersów :-))) Odpowiedz Link
maadga Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 10:34 Chłopcy chyba generalnie później łapią o co chodzi zsikniem. Kuba miał 2lata i 2miesiące jak się odpieluchwał. Macie jeszcze czas. :) Odpowiedz Link
bobimax Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 11:05 Czemu wy myślicie że chłopcy mają problem z wołaniem. Dziewczynki też mają. To wszystko zależy od dziecka. Moja starsza odpieluchowana jak miała 2 lata i 3 mc. A młoda nie wiem kiedy będzie, bo teraz jest chora i odpuściłam. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 11:13 Chciałam sprostować, że a) nie mam żadnego ciśnienia na odpieluchowanie bo nawet go jeszcze solidnie nie zaczełam. Pieluchy sa szalenie wygodne dla juniora a dla mnie pewnie jeszcze tym bardziej :-) b) nie napisałam, że chłopcy wolniej czy coś tam... mam tylko swoje obserwacje apropo zdawania sobie sprawy przez dziecko swojej fizjologi. Gdy moja starsza uczyła sie na nocnik zdawała sobie sprawe,że coś dzieje się z jej ciałem itd. Młody mam wrażenie nie zdaje sobie sprawy z tego nic a nic. Wątek e-nees dał mi do myślenia, że dziecko powinno odpieluchowac się własnie wtedy gdy po części jest ono już przygotowane przez naturę a nie wtedy gdy chcemmy zaoszczędzić na pieluchach. No i więcej jest wątków o lipczątku płci źeńskiej chodzących bez pieluch - bynajmiej tak mi się wydawało stąd moje pytanie. A na marginesie to junior będzie uczył się czystości razem ze szczeniakiem :-) Odpowiedz Link
moni_30 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 11:50 Ja też nie mam ciśnienia, aczkolwiek chciałabym już odpieluchować Julka (głównie ze względu na koszt pieluch). U nas wygląda to następująco, Julek biega po domu z gołym tyłeczkiem i 99 razy na 100 zawoła siusiu. Ale uwaga nie mogę mu założyć majtek, bo jak je czuje, to chyba myśli, że to pielucha i już nie woła. Na dwór i na noc jeszcze mu pieluchę zakładam. No a kupa to oddzielny temat, to dla niego jakaś abstrakcja, zrobił raz na podłogę w kuchni i nie mógł się nadziwić co to za cudo ;-) Odpowiedz Link
dmgr Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 11:58 Ja na razie odpuściłam ale uważam też, że chyba dziewczynki łapią to szybciej (moja starsza jak miała 2 lata już bez pieluchy chodziła). Stwierdziłam, że będę próbowała co jakiś czas bo na razie nie robi sobie nic z tego, że nasika na dywan ale oczywiście na nocnik sadzam, robi ładnie ale jak sama posadzę. Może jakby się trafiły jakieś upały to wtedy już na całego ruszamy i w domu i na zewnątrz. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 11:56 a ja do tej pory cisnienia nie mialam :) ale w koncu mnie okolicznosci zaczely cisnac. okazuje sie, ze w wiekszosci przedszkoli, do ktorych potencjalnie chcialabym zapisac syna przyjmuja maluchy tylko bez pieluch. Odpowiedz Link
lee_a Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 12:06 u nas w przedszkolach maluch musi być bez pieluch i potrafić samodzielnie jeść. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 15:28 A u nas w przedszkolu 2-latek moze miec pieluchy i nie musi samodzielnie jesc. Wszystkiego uczą, wiec tak sobie myslę, ze moze za mnie to zrobią. Znaczy się odpieluchują, bo sami jeść potrafią od dawna ;) Odpowiedz Link
zurawina100 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 17:12 Chyba masz na myśli żłobki, bo przedszkola są od 3 r.ż. i do tej pory wszystkie Lipczątka będą umiały jeść samodzielnie i nie będą nosić pieluch. A w żłobkach jak najbardziej nie muszą tego umieć :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 19:00 ja mam na mysli prywatne przedszkola, w ktorych przyjmuja maluchy od 2.5 lat lub wyjatkowo mlodsze, jesli bez pieluchy Odpowiedz Link
lilka.k zurawina 03.06.09, 20:16 Mam na mysli przedszkola. MOje dzieci pojda do przedszkola, nie do żłobka. U mnie w miescie przedszkola są od 2 lat. Odpowiedz Link
beata9660 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 12:15 Wiktor bez pieluchy od 2 miesięcy sama się dziwie że tak szybko zakumał ,na podwórku też bez bo woła jak chce a przed spaniem zawsze wysadzamy go na topek i jakoś zawsze budzi się w suczym łóżeczku Odpowiedz Link
mimi_mm Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 12:22 ja uwazam ze wygoda jest odpieluchownie. napewno tansze, napewno przyjemniejsze jest oproznianie nocnika od zmiany pieluchy z zawartoscia.... moj odpieluchowal sie sam w dniu kiedy skonczyl 1,7. pokazalam mu kilka dni wczesniej o co chodzi z nocnikiem i zalapal. 7 marca wstal i zaczal wolac. ja akurat bylam w szkole a mojemu mezowi "szczeka opadla" z wrazenia :)) oczywiscie zdarza mu sie zapomniec np. ostatnio w piaskownicy ale to naprawde sporadyczna sytuacja. teraz nawet na noc nie daje sie ubrac w pieluche, krzyczy: "pampela nie, siku na nocik" :)) Odpowiedz Link
baska_84 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 12:59 my juz jestesmy zupelnie odpieluchowami :) i to juz ze 4 mies. w domu zdarzają sie czasem wpadki z sisianiem (celowo bo przed sikaniem patrzy jak bedzie lecialo a jak jest z golym tylkiem to macha sie na boki zeby jak najwiecej zalac)ale kupa zawsze jest w nocniku jak zalapal ze to on ja robi czyli jak mial 1.5 roku :) Na podworku i w gosciach zawsze wola Jestem z niego dumna :) Odpowiedz Link
e-ness Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 13:19 a ja miałam cisnienie:) miałam juz dosyc proszenia o zmiane pieluchy, ganainia za nia i wydawania kasy na pampki. moje dziecko do tego dorosło aby pozegnac pieluche i jest mi z tym o wiele wygodniej. ps. podsawowy bład jaki popełniamy to puszczanie dziecka po domu bez majtek, wtedy jest bardziej zainteresowane fontanna jaka robi niz tym ze ma to słuzyc nauce czystosci.bawi sie swoim ciałem:))) ja ubierałam i majty i grube spodnie, a jak sie zsikała to nawet kroku nie zrobiła tak jej było niewygodni:) Odpowiedz Link
lee_a Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 15:33 u nas było podobnie - majty, tetra i rajstopy. Jak było mokro to nogi jak jeździec i kroku nie zrobiła. Odpowiedz Link
uczula Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 04.06.09, 11:12 e-ness napisała: > ps. podsawowy bład jaki popełniamy to puszczanie dziecka po domu bez > majtek, wtedy jest bardziej zainteresowane fontanna jaka robi niz > tym ze ma to słuzyc nauce czystosci.bawi sie swoim ciałem:))) ja > ubierałam i majty i grube spodnie, a jak sie zsikała to nawet kroku > nie zrobiła tak jej było niewygodni: no ale u nas grube spodnie nie zdaja rezultatu bo misiek jak je ma to nie czuje ze sika. w samych majtkach jest zaskoczony zdziwiony zdezorientowany i nieszczesliwy. wiec wysadzanie na nocnik z sikaniem- spoko.ale jak jest zimno to w samych majtach go nie puszcze bo mi sie przeziebi, czkam na cieplejsze dni. Misiek nie gada - wiec nie wola :)ale wyciaga nocnik i kaze sie sadzac na nim :) no i kupsko zawsze w nocniku. i to juz od bardzo dawna. Odpowiedz Link
e-ness Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 04.06.09, 11:53 Karola tez nic nie gada, ale wypracowała sobie bobo migi o gadam z nia jak ze stara:) jak chce siku pokazuje na spodnie i wiła a a a Kazde dziecko jest inne, wazne aby znalezc sposob ktory najbardziej podpasuje naszym Lipczatka Odpowiedz Link
madziszka Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 15:16 no u mnie ciśnienie by sie znalazło, czas też...ale Jasio jeszcze nie gotowy. Kompletnie nie kuma o co z tym chodzi. Kupe to jeszcze zrobi na nocnik, ale sikanie....ho ho...leje ciągle i kompletnie mu to nie przeszkadza jak ojszczany lata :) no to my czekamy :) Odpowiedz Link
sylpal13 Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 17:07 u mnie tak, młody od jakiegoś tygodnia krzyczy jak tylko nocnik zobaczy, nigdy go ie zmuszalismy nic z tych rzeczy, nie wołał ale sadzałam co pewien czas i ladnie robił. Takż ena razie pas, aż znowu nocnik wróci do lask, choc mi się wydaje że siusianie jest zwiazane z móiwniem, i jak zacznie mówić to będzie rozumniejszy, moze to glupie ale ja mam takie skojarzenie Odpowiedz Link
lee_a Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 17:11 Ania nie gada ni w ząb, trzy słowa na krzyż a reszta to yyyyy a pieluch nie nosi od 2 miesięcy. Odpowiedz Link
iwaolej Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 18:07 U mnie obaj synkowie odpieluchowani w wieku 1,8 miesiąca. Niestety w jednym i drugim przypadku było to spowodowane chorobą. Ale i tak miałam parcie. Raz z oszczędności dwa z wygody i dla higieny. A muszę przyznać że z tydzień nam to zajęło. Odpowiedz Link
babajagaa Re: Czy jest lipcowy chłopiec odpieluchowany??? 03.06.09, 18:52 Czekam do wakacji,bede miala urlop to wtedy zajme sie odpieluchowanie,ale jakos zbytnio mi sie nie spieszy,mysle ze jakbym nie pracowala to nastapilo by to wczesniej Odpowiedz Link
a.zaborowska1 No to policzyłam -5 chłopa :-) 04.06.09, 12:59 lata bez pieluch a my nadal na uświadomianiu zrobiłeś kupkę?? junior kiwa głową, że nieeee a capi w całym mieszkaniu ach te dzieci :-) czekamy na pogodę to może coś do przodu ruszymy ;-) Odpowiedz Link
madziszka Re: No to policzyłam -5 chłopa :-) 04.06.09, 14:26 mi do dzisiaj śmierdzi wszystko kupą, po wczorajszym experymencie :) Odpowiedz Link
malenkie7 Re: No to policzyłam -5 chłopa :-) 05.06.09, 13:41 nieodpieluchowany nocnik wzbudza smiech i jest fajna zabawka na ktora sie siada i szybko sie z niej zmyka wygodnie mi z pieluchami martwie sie troche o jąderka, bo taka wilgotna pielucha w sloneczne dni niezle grzeje. przyjdzie czas, to sie odpieluchuje. odsmokowal sie sam, to moze i sam sie odpieluchuje;) Odpowiedz Link