Dodaj do ulubionych

Robicie przetwory?

11.07.09, 10:02
Kiedyś robiłam więcej, teraz jakoś nie mam motywacji - mało tych dżemów i
kompotów jednak pijemy.
Ale jagody i maliny musowo - właśnie 'pykają' w wielkich garach :)
Obserwuj wątek
    • uczula Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 10:26
      ja zaczelam robic.
      kiedys tez robilismy jak mielismy wlasna dzialke :)
      teraz mam troche sloikow truskawek, zamierzam zrobic jagody o ile
      zdobede sloiki :)
    • lilka.k Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 10:27
      Nie, nie robię. Bardzo dużo działkowych owoców zamrażam. I z nich robię kompoty.
      Soki o dżemy mam od mojej mamy :)
    • zurawina100 Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 10:33
      Nie, ale robi moja mama i teściowa:)
    • aurinko Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 10:48
      Ja mam szczaw w słoiczkach na zupę, a maliny i jagody trochę później zrobię (sok
      i w syropie do kaszy mannej)jak będzie pełnia sezonu. Dżemów i kompotów nie
      robię bo nie używamy. I jeszcze wiśnie w spirytusie i nalewkę brzoskwiniową :)
    • beetaa Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 11:29
      Nie robie, nie mamy ogrodu, a kupienie owocow i ich przerobienie u nas sie nie
      oplaca :( A szkoda.
      Ale jak pojade we wrzesniu do mamy to znowu zrobimy troche sloikow malin i
      powidla sliwkowe, i mam nadzieje zaopatrzyc sie w kilka sloi ogorkow kiszonych :)
      Nadmiar warzyw mroze,owoce zjadamy na biezaco
      • moni_30 Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 11:41
        Przetwory mamy od babci :-) ja tylko zamrażam owoce.
        • bobimax Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 13:50
          Robię tylko kompoty. Część zamrażam.
    • takatoszymura Re: Robicie przetwory? 11.07.09, 22:16
      Ogórki! Kiszone. Do kanapek i na ulubioną zupkę. Na razie tylko niewielka ilość
      na teraz, a jak będą tańsze zrobię na zimę duuuuuużo.
      • dmgr Re: Robicie przetwory? 12.07.09, 12:06
        ja staram się robić co roku ale nie zawsze to samo. W tym roku na razie mam 8
        słoików dżemu truskawkowego i 5 słoików musu (rzadszy dżem np. do lodów) no i
        zamrożone truskawek w całości i musu. Na maliny i jagody u nas jeszcze czas bo
        się dopiero zaczynają (u nas dopiero truskawki się kończą). Ja nie mam działki
        więc wszystko kupne niestety, teść ma ale co roku co innego tam hoduje. Jak ma
        dużo ogórków to robię korniszone, ogórki w curry albo sałatkę ogórkową do
        słoików. Ma też wiśnie więc pewnie tak jak w zeszłym roku będą konfitury
        wiśniowe (też w wersji rzadszej do mojego ulubionego sernika z wiśniami) i soki
        no i pewnie zamrożone. Kompotów już nie robię bo jakoś tak ta ilość cukru mnie
        przeraża a dzieciaki też nie bardzo chcą pić a pracy dużo przy tym. Mam nadzieję
        w tym roku na maliny i jagody w żelu (cukru żelującym) ale zobaczę jak cenowo to
        będzie. A i jeszcze mam u rodziców porzeczki czerwone i czarne i agrest ale z
        nich nic nie robię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka