monisse25 23.01.07, 10:16 hej,mam do Was pytanie,ile zajmuje załatwienie formalności związanych z przyłączeniami wody. Mi w wodociągach powiedzieli ze max. 3 miesiące i teraz mam pytanie,jeśli złożę wniosek o te prząłączenie wody marcu to np. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorfi123 Re: dot. przyłącza wody 23.01.07, 14:11 U nas to było tak: Zgodę na podłączenie do wodociągu i kanalizacji uzyskaliśmy przy złożeniu wniosku o warunki zabudowy a potem to dołączyliśmy do papierów na pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę zamówiliśmy projekt przyłącza (kosztował nas 700 zł) i z tym projektem poszliśmy do gminy. I teoretycznie powinniśmy mieć już z głowy, tyle, że sąsiadka przez której działkę idzie rura (mieliśmy ją wymieniać na rurę o szerszym przekroju) się rozmyśliła i nam to trochę skomplikowało sprawę. Pisaliśmy jeszcze raz pismo o zmianę warunków podłączenia wody. Na odpowiedź czekaliśmy ok. 2 tygodni. Potem tylko czekaliśmy na odpowiednią pogodę, zgłosiliśmy w gminie, że rozpoczynamy (ale to zrobiliśmy już trochę wcześniej - chyba trzeba to zrobić co najmniej tydzień wcześniej) i wynajęliśmy pana do wykopania rowu i położenia rury. Co i jak w wodociągach było zgłaszane to nie wiem dokładnie, bo to nam załatwiał facet, który kładł tę rurę. Odpowiedz Link
monisse25 Re: dot. przyłącza wody 23.01.07, 16:16 ile kosztuje wniosek o warunki zabudowy? i dziękuję za odpowiedź na moje pytanie Odpowiedz Link
dorfi123 Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 17:00 Ojej, nie pamiętam. Składaliśmy go ponad rok temu. Zapytaj w gminie. Ale na pewno nie jest to duża kwota. Odpowiedz Link
mamamonika Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 13:23 Do pozwolenia potrzebne ci są warunki przyłączenia i projekt przyłącza. Kiedy fizycznie wodę doprowadzisz to już insza inszość. Tylko w czasie budowy jakąś wodę musisz mieć (sposób najbardziej desperacki to... beczki ;-)), ale może jakiś uprzejmy sąsiad się trafi Odpowiedz Link
monisse25 Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 14:12 uprzejmy sąsiad to mój dziadek:) ma dom obok tego co planujemy rozbudować w odl. ok. 50m:) Odpowiedz Link
dorfi123 Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 16:59 A my projekt przyłącza robiliśmy po uzyskaniu pozwolenia na budowę Odpowiedz Link
mamamonika Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 18:05 Może dla potrzeb pozwolenia stwierdziliście, że woda będzie ze studni? Odpowiedz Link
dorfi123 Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 20:19 Daliśmy tylko warunki podłączenia do wodociągu i kanalizacji. Projekty przyłączeń robiliśmy po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link
mamamonika Re: dot. przyłącza wody 24.01.07, 20:25 Co gmina to obyczaj. U nas przed wydaniem pozwolenia trzeba było przepchnąć wszystkie przyłącza, co łatwe nie było... Odpowiedz Link