su.ha 25.06.07, 12:42 Co lepsze? czy pł. można położyć bezpośr. na cegłę czy dodatkowo wygłuszać? Szybciej się kładzie tynki czy płyty? Mam właśnie taki dylemacik:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: tynki wewn. / płyta k-g 25.06.07, 18:35 ...A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost! I spieszy się, spieszy, by zdążyć na czas...:) co cie tak pili?:) plyty k-g kladzie sie bezposrednio na sciane te na kleju gipsowym jest szybciej mozna na konstrukcji z welna jest drozej i wolniej tylko przed czym sie izolujesz? pomysl za plytami masz pustke to wylegarnia wszelkiej swoloczy jak prusaki rybiki i murowki faraona;) moze lepiej pstryknac tynk cementowo wapienny po 4 tygodniach gladz gipsowa albo i nie;) tynki bez gladzi maja dusze;) albo jak sciany sa proste i tynku wyjdzie cienka warstwa pyknac gipsowy tynk maszynowy tylko przy grubszym tynku cholerstwo schnie miesiacami pozniej i tak pasi wyrownac taki tynk gladzia pzdr. Odpowiedz Link
su.ha Re: tynki wewn. / płyta k-g 26.06.07, 10:54 cromwell1 napisał: > ...A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost! > > I spieszy się, spieszy, by zdążyć na czas...:) > > co cie tak pili?:) > no bo ja bym chciała jeszcze w tym roku się wprowadzić łaaaaaa:))) > > pomysl > za plytami masz pustke > to wylegarnia wszelkiej swoloczy > jak prusaki rybiki i murowki faraona;) no to mnie wyleczyłeś z płyt:) dzięki i pozdr. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: tynki wewn. / płyta k-g 26.06.07, 19:55 bez przesady ile ci taka mala mrowka kawy upije;) najgorzej maja wlasciciele chatynek szkieletowych jak gryzonie sie zalegna to klekajcie narody;) pal licho nocne chroboty i popiskiwania grzyzonie tna wszystko od instalacji elektrycznej po plastikowe rury a szczurom nie opra sie nawet miedziane rury pzdr. Odpowiedz Link
su.ha Re: tynki wewn. / płyta k-g 10.07.07, 08:26 cromwell1 napisał: > najgorzej maja wlasciciele chatynek szkieletowych > jak gryzonie sie zalegna > to klekajcie narody;) > > no właśnie:) podciągam wątek, bo się cały czas zastanawiam nad tymi płytami, jak to wygląda w domach szkieletowych, przecież tam kładą płyty i też mają robactwo? Odpowiedz Link
robitussin Re: tynki wewn. / płyta k-g 10.07.07, 09:51 su.ha napisała: > podciągam wątek, bo się cały czas zastanawiam nad tymi płytami, > jak to wygląda w domach szkieletowych, przecież tam kładą płyty i też mają > robactwo? Koleżanka ma domek szkieletowy w głębokiej wsi podwarszawskiej, niemal w samym Kampinosie. Bywałam u niej i nocowałam wielokrotnie - robactwa i gryzoni nie zanotowałam (pomijam pojedyncze pająki czy szczypawki, bo to tałatajstwo akurat wchodzi z zewnątrz). Może jest jeszcze za wcześnie na robaki "domowe" - znajomi mieszkają tam dopiero circa 5 lat ;-) Ale swoją drogą po tym, co napisał Cromwell, to już w życiu nie położę nigdzie płyty k-g (no chyba, że nie będzie innego wyjścia). Skutecznie uruchomił moją wyobraźnię ;-) Blleeee ... Odpowiedz Link
jkl13 Re: tynki wewn. / płyta k-g 10.07.07, 09:47 cromwell napisał "za plytami masz pustke to wylegarnia wszelkiej swoloczy jak prusaki rybiki i murowki faraona;)" Moi teściowie mają rigipsy, mieszkają już 10 lat. Nigdy w domu nie mieli prusaków, rybików czy innych syfików. Za to my gościliśmy już rybiki - mieszkaliśmy w bloku, budowanym z cegły, wewnątrz były porządne tynki cementowe. Nie ma więc reguły. My sami zdecydowaliśmy się na tradycyjne tynki cementowo - wapienne. Mamy fachowca, który robi je na gładko (wyglądają jak gładź), a cena wynosi 17 zł za m2 (w tym jest jego materiał i robocizna). Rigipsy mają jedną wadę - niezależnie od tego, jak równiutko się je położy i ile serca w to włoży, to i tak w niektórych miejscach pękną - w jednych mniej, w innych bardziej, ale zawsze pojawią się spękania (głównie na łączeniach). Dlatego my zdecydowaliśmy się na tynk. Odpowiedz Link
su.ha Re: tynki wewn. / płyta k-g 10.07.07, 15:39 jkl13 napisała: > w innych bardziej, ale zawsze pojawią się spękania (głównie na łączeniach). Teściu mi mówił, że łączenia płyt zakleja się specjalnymi taśmami, które mają właśnie za zadanie nie dopuścić do pękania. Sama już nie wiem:( Odpowiedz Link
cromwell1 Re: tynki wewn. / płyta k-g 10.07.07, 20:27 policz sobie suhutka ;) 17 zeta /m2 i nic cie nie obchodzi ile kosztuje plyta k - g klej do plyt albo co gorsza konstrukcja uniflot do polaczen gips wykonczeniowy tasma i robocizna ta specjalna tasma to wloknina z wlokina szklanego nic specjalnego polaczenie nie peknie pod warunkiem rzetelnej roboty masz pewnosc co do ekipy? a jesli chodzi o robactwo i gryzonie to pewnosci nigdy nie ma wystarczy sasiad brudas stary kompostownik hodowca sasiedztwo pol i lasu w jesieni gryzonie pchaja sie do chatynki ze bieda sie opedzic myszce wystarczy dziurka 0.5 x 0.5 cm i wlezie do ocieplenia szkieletora ma ktos pewnosc ze polaczenia sa dokladniej wykonane ja nie stad 3 koty stojace na strazy wroc 2 tajsona pogrzebalismy w strugach deszczu i lez w poniedzialek:(( pzdr. Odpowiedz Link
su.ha Re: tynki wewn. / płyta k-g 11.07.07, 08:15 cromusiu:) rozważam płyty, bo teściu (robi to fachowo) z moim starym by kładli a co do cen - muszę wyliczyć, co bardziej opłacalne:) dzięki za rady pzdr. Odpowiedz Link
jkl13 co do cen 11.07.07, 09:25 Jeśli robisz we własnym zakresie, tzn. kosztuje cię tylko materiał, a nie robocizna, to taniej wychodzą rigipsy. Sprawdzaliśmy ostatnio, koszt orientacyjny wychodzi ok. 12-13 zł za m2. Nam jednak te 4-5 zł (wobec uzgodnionych 17 zł za m2 z tynkarzem) nie robi różnicy, zwłaszcza ża wolimy tynki, więc zdecydowaliśmy się na tynki. Jak nam tynkarz nawali (bo różnie bywa), to raczej też położymy rigipsy, ale na razie chcemy tynki. Odpowiedz Link
jkl13 Re: tynki wewn. / płyta k-g 11.07.07, 09:22 su.ha napisała: > Teściu mi mówił, że łączenia płyt zakleja się specjalnymi taśmami, które mają > właśnie za zadanie nie dopuścić do pękania. Sama już nie wiem:( Taśmy owszem są, ale spękania i tak się pojawiają, choćby nie wiem jak najlepsze były taśmy i jak dokładnie położone. Nie jest tego dużo, ale są. Teść sam kładł rigipsy (jest budowlańcem), więc robił to super dokładnie, ale i tak w salonie na suficie w miejscu łączenia ma dwa pęknięcia i w dwóch pokojach po jednym (już na ścianie). Co prawda nie jest tego dużo, jak na 220 m2, ale są. Odpowiedz Link
dibianka Re: tynki wewn. / płyta k-g 11.07.07, 16:48 ja mam regipsy, nic mi sie wyleglo i nie zaleglo. Rysa jest jedna na 80 m2 scian i zadnej na suficie 50m2. Plyty kladlam sama z mama i sasiadem, byl spory ubaw. Potem wzielam goscia do zamkniecia spoin i zaszpachlowania ich. Wyszlo szybko, tanio i co najwazniejsze dobrze. Odpowiedz Link
jornadadelmuerto Re: tynki wewn. / płyta k-g 07.08.14, 00:43 ja dokladnie tak samo mam tylko byla to suteryna przgotowana do uzytku mieszkalnego i wilgoc (albo latwiej zapytac czego nie bylo) zmusila mnie do kartonG... tylko zadna plyta na scianie nie dotyka ani podlogi ani sufitu.... tylko laczenia sa na flizelinke i gips/wkl/szklane... dol i gore zarobilem miekim akrylowym wymyslem dzisiejszysz dobrodziejstw.. jak za 3 /4 lata zona sie znudzi i wymysli questa z malowaniem to akrylowy/patent zostanie usuniety jezeli tego bedzie wymagal jak to jest np usuwana stara farba i jakies tam mini dodatki.. chyba kazdy pamieta jak to jest przeleciec szpacheleczka.. ok wada efekt jak w kartonie jezeli sie po niej wraca do sypialki z weekendu w stanie 3DwHD.. taki domek japonski mozna sie odcisnac.. ale ludzie masz tak to wiesz ze to nie z tytanu.... tynk nie jeden z zona porysowalismy w Sypialni... dobry klej i "obciążenie statyczne" idzie ogarnac. a i wszyscy jakos maja klapiki na oczach ze jak do akwarium musi byc wszystko. raz robisz i nie ma znisty.. ogolnie to raz malujesz i do konca zycia juz nie potrzeba nigdy tego ponawiac... AVE Odpowiedz Link