Dodaj do ulubionych

W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka

26.06.07, 20:45
a mapka z planem przebiegu tej trasy to gdzie jest?
Obserwuj wątek
    • ponury-piesniarz W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 26.06.07, 20:54
      "Wojewoda wielkopolski przegrał wczoraj z miastem batalię o budowę ul. Nowa
      Naramowicka" => na miłość Boską, nauczcie się wreszcie dziennikarzyny
      niedouczone gramatyki! Póki co istnieje jeszcze w języku polskim coś takiego
      jak deklinacja. Nowa Naramowicka to nie to samo co św. Marcin.
      • tetlian Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 27.06.07, 06:52
        Powolna budowa w końcu zostanie zakończona.
    • Gość: Tomek W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:58
      Zaraz powstanie Ekologiczne Radojewo albo podobne g... i będzie blokować ulice
      jak pare innych, podobnych stowarzyszeń :(
      • krystin3 Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 26.06.07, 21:18
        Na świecie aglomeracje rozbudowują się i rozrastają - a u nas wciąż blokady i
        protesty. Polakom wyobraźnia nie sięga dalej niż czubek własnego nosa.
        • Gość: jack Konkurs! Co robi wojewoda? IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 21:48
          Przeciez ten nasz ponury namiestnik rzadu zaskarza wszystko co mozliwe, jakie
          sa jego osiagniecia? Caly wysilek UW idzie na negacje dzialan miasta.
          • Gość: Hit Re: Konkurs! Co robi wojewoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:14
            To nie ponury namiestnik tu merda, tylko ta dziwna kobieta, która jest wice i
            się tymi kwestiami zajmuje, a prawdopodobnie nie o nich pojecia.
        • Gość: mathew Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 01:24
          Dokładnie!!!Ludziska obudzcie sie jesli mamy sie rozwijac to trzeba inwestycji!
          Jak komus sie nie podoba to niech sie wyprowadzi poza miasto a nie kupi jeden z
          zdrugim mieszkanie w miescie i narzeka ze za 2 lata powstanie w jego poblizu
          jakas droga!!
          Mieszkancy na piatkowie tez powinni protestowac ze kolo blokow jezdzi szybki
          tramwaj i biegnie droga w zdluz PST-ki., bo kiedys to tu byly same dzialki!!!

Najlepiej to rozwiazano w Niemczech, wprowadzono specjalna ustawe o wykupie
          gruntow i raz dwa zbudowali autostrady we wschodnich niemczech (nikt sie nie
          sprzeciwial bo raz dwa przegrywal sprawe w sadzie)HEHE

Jak slysze te wszystkie organizacje "pseudo ekologoczne"...to zygac mi sie
          chce!! Kiedy w tym kraju ludzie sie zmienia??
          Chca jezdzic super drogami jak na zachodzie, ale chyba je trzeba budowac pod
          ziemia!!!

• Gość: Chris Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 15:52
            Wydaje mi się, że o tej drodze wiadomo było od lat i nik nie może
            mieć pretensji, że kupił mieszkanie blisko przyszłej nowej drogi.
            Zupełnie zgadzam się z "mathew":
            taki pseudo ekolog i tak z wiecu wsiądzie do samochodu i pojedzie do
            domu. Tu chodzi o zadymę, nie o walkę o okologię.
            Czemu ekolodzy nie walczą o np. ulgi i dotację do montowania drogich
            pomp ciepła lub kolektorów słonecznych dla nowych budynków -
            rozwiązanie bardzo ekologiczne! W Niemczech jest 60% zwrotu
            inwestycji!
      • Gość: Marek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:21
        Nam nadzieję,że nie wykraczesz :-)) Najdziwniejsze jest to, że ludzie są gotowi
        zainwestować oszczędności życia lub zadłużyć sie na kilkadziesiąt lat, a nie
        maja dosyć wyobraźni, aby sprawdzić plan zagospodarowania dla danej
        okolicy.Trasa istnieje w planach od (jak pamiętam) 1991 roku.Tak jak linia
        energetyczna w Borówcu i Kamionkach nie została zaplanowana wczoraj.Trzeba mieć
        jakieś zatory myślowe. Tak jak ci,którzy postawili domy wokół lotniska i teraz
        protestują,że jest hałas.
      • Gość: ko Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.core.lanet.net.pl 27.06.07, 19:59
        G...,to masz w mózgu.
      • garym Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 28.06.07, 14:16
        A pewnie ze oprotestuja bo prosze zobaczyc w jaki sposob miasto chce chronic
        mieszkancow powstalych tam osiedli przed halasem

"zasady ochrony akustycznej:

b) nakaz stosowania sygnalizacji i organizacji ruchu, ograniczających prędkość
        przejazdu, a także stosowania rozwiązań technicznych w jezdni – ograniczających
        emisję hałasu samochodowego do środowiska dla istniejącej ulicy KD-L.1a i
        KD-L.1b (ulica Naramowicka) oraz planowanej ulicy KD-G.1 (ul. Nowa Naramowicka)"

Przeciez w ten sposób nie zostaną zachowane dopuszczalne poziomy hałasu zgodnie
        z ustawą z dnia 27 kwietnia 2001 r. w sprawie ochrony środowiska i
        rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z
        dnia 13 maja 1998r. Nie rozumiem dlaczego miasto tak broni sie przed ekranami
        akustycznymi. Tak zamknieto by usta (i uszy :) ) wielu protestujacym.
        • Gość: tlenik Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 00:19
          hałas to jedno, a spaliny to drugie. a tędy pojedzie bardzo dużo samochodów, bo
          Nowa Naramowicka jest planowanym "głównym północnym wlotem do miasta". a jak to
          stanie się bezpłatnym obwodem dla autostrady, to ...
    • Gość: f. Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:14
      Tu
      www.mpu.pl/repozytorium/59_Nr.jpg
    • Gość: tomer Nareszcie Nowa Naramowicka ! IP: *.centertel.pl 26.06.07, 23:44
      nareszcie skończy się koszmar porannych korków na ul.Naramowickej. A korki
      zwiększają się przecież z każdym nowowybudowanym blokiem w tym rejonie.
      • Gość: Mieszkaniec Re: Nareszcie Nowa Naramowicka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:58
        Korki sie skończą baranie, jak wsiądziesz w autobus a nie własne 4 kółka,
        dlatego są korki, wszycy nie możemy jeździć samochodami, bo to miasto stanie w
        korkach. Szanowni dyskutujący na tym forum, jedno wam przyznam miasto się
        rozrasta to fakt - więcej ludzi=więcej samochodów! Ale co to za droga (4 pasy)
        wyrastająca z nasypu!, blokowana przez Lechicką (bo ona blokuje), łącząca się z
        dwupasmową Naramowicką i dalej Szelągowską!
    • Gość: ja.kuba No dobra to kiedy rusza budowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 01:28
      I Jakie sa plany czy jakies dofinansowanie rowniez bedzie?? od planu do
      realizacji jest spora droga ... szczegulnie u nas w Poznaniu (np. głogowska -
      minelo kilka lat...)
      • Gość: bolplast Re: No dobra to kiedy rusza budowa?? IP: 213.17.202.* 27.06.07, 07:58
        większość inwestycji drogowych jest dofinansana z funduszy UE
    • Gość: obwodnica Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:08
      Chodzi o część południową tzn.do torów kolejowych. Ten przebieg nie budził
      zbytnich kontrowersji. Gorzej będzie na północ od torów.Ale tego planu
      miejscowego jeszcze nie ma.Nowonaramowicką zaplanowano za komuny i nie spełnia
      ona standadów przestrzennych demokracji.
    • Gość: Kuba Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 62.29.173.* 27.06.07, 08:15
      A czy planuje się od razu godne wpięcie w przyszłą trzecią ramę za jednym
      zamachem ? Czyli jakiś porządny węzeł?
      • Gość: TroubleGum Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.07, 08:19
        Tak, ma być 'ślimak' przy obecnej stacji Esso/Lotos bo tam będzie szła III rama.
        W sumie najwazniejszy dla korków jest własnie ten odcinek bo to on odpowiada za
        dojazd do Lechickiej (światła) i przejazd kolejowy w Naramowickiej. Jeżeli ten
        odcinek powstanie szybko, to zdecydowanie poprawi sytuację również w Umultowie,
        Naramowicach itd.
        • Gość: zibi Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.217-149-114.enivest.net 27.06.07, 10:09
          czy ktos ma link gdzie jest jakas mapka nowej Naramowickej? ja jako mieszkaniec,
          a wiec zywo zainteresowany jestem za (mieszkanie na Blazeja). Odnosnie faktu ze
          droga powstanie w sasiedztwie blokow: najlepiej jezdzic po drogach pod cudzym
          oknem tylko nie pod swoim........... z takim mysleniem to bysmy musieli jezdzic
          metrem, albo rowerami
          • Gość: zalesiu Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.mikronika.com.pl 27.06.07, 10:28
            www.mpu.pl/plany.php?s=6&p=59
          • Gość: piotr Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:01
            Tylko ze ta mapka nie pokazuje jak bedzie rozwiazane skrzyzowanie z Lechicką. A
            to właśnie Lechicka jest wąskim gardłem przy obecnym stanie drogi. Jakby
            zaczeli od przebudowy tego skrzyżowania, to i korki z pewnością zmniejszyłyby
            się.
            A co innych kwestii. Ja jestem mieszkańcem Naramowic i stoje codziennie w
            korkach. I kupując mieszkanie wiedziałem ze ma w okolicy powstac droga a nie
            tak jak ktos sugerował wydałem kasę i nie wiedziałem nic o niej. Ale plan tej
            trasy jest niezmieniony od kilkunastu a mozę i nawet kilkudziesięciu lat a od
            tamtej pory sporo się zmieniło. Przykładem może być tu brak ekranów
            wyciszających przy blokach. Wg mnie to jest skandal.
            • Gość: ko Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.core.lanet.net.pl 27.06.07, 20:06
              A po co ulica z nikąd do nikąd? Wystarczy wiadukt nad Lechicką.Ale takie
              rozwiązanie przekracza chyba możliwości percepcyjne poznańskich urzędników.
    • Gość: krystianq Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.kie.ae.poznan.pl 27.06.07, 11:31
      Polecam ten artykuł www.tutej.pl/cms.php?i=20676&a=kr,2

Mapka fajnie pokazuje położenie nowych inwestycji developerów właśnie obok Nowej
      Naramowickiej.
    • oczapowski W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 27.06.07, 15:02
      Brawo! W koncu! Bo juz myslalem ze do konca zycia bede musial sie ciagnac w
      korkach! Po to budowalem chate pod Murowana aby nie wachac smrodow ale
      jednoczesnie chce byc szybko w firmie czy w ogole w centrum Poznania
      • Gość: piotr Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:46
        nedzna prowokacja...
    • Gość: ja Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:39
      Chwała miastu za szybkie zakończenie inwestycji. Już mi się kurna nie chce stać
      w tych neverending korkach!!!!
      • Gość: urzędnik Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.budimex.com.pl 29.06.07, 13:01
        to jeszcze ze 3 lata postoisz ;-p
        • Gość: ja Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 13:27
          to mnie pocieszyłeś...
    • Gość: robert W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 217.97.244.* 29.06.07, 14:45
      SUPER !!!!
      żeby jeszcze autobus wjeżdzał do samego centrum np na św Marcina.....
      • Gość: zenek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:21
        a co z tramwajem na naramowice? coś ostatnio słyszłem, że ma on iść
        właśnie wzdłuż nowej naramowickiej...czy to prawda?
        • piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 08.08.07, 09:59
          Tylko na krótkim odcinku, w okolicach Tesco ma skręcać w prawo
          • Gość: zenek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 11:01
            aha...czyli linia tramwajowa będzie gdzieś szła w kierunku ul.
            sielawy, tak? i tam będzie pętla?
            • piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 09.08.07, 08:50
              Pętla będzie na wschód od ul. Rubież, przy naspie kolejowym
    • Gość: Sylas Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.echostar.pl 15.08.07, 21:03
      Dla mnie pomysł dwupasmówki przez środek osiedla jest poroniony. Z
      dwóch powodów:
      - brak rozwiązania połączenia z Lechicką i starą Naramowicką do
      czasu powstania tzw. III ramy - korki
      - wszystkie boczne Bolki, Błażeje i inne uliczki będą wymagały
      świateł - więc nie taka szybka będzie ta ulica.

Uważam osobiście, że pomysł lansowany przez niektórych aby stara
      Naramowicka obsługiwała ruch na północ jako dwupasmówka, a nowa
      naramowicka na południe jako trzypasmówka plus bezkolizyjne rozjazdy
      we wszystkie boczne Bolki, Boranty etc, był by lepszym pomysłem

No cóż ale klanka zapadla a to co wybuduje nie rozwiąze problemów
      komunikacyjnych Naramowic.
      • piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 22.08.07, 13:21
        Nowa Naramowicka i Lechicka będą realizowane w mniej więcej tym
        samym czasie, nie ma żadnego problemu. W którm miejscu NN będzie się
        krzyżowała z Bolka i innymi uliczkami? Radze zapoznać się z planem
        zagospodarowania, zanim zacznie się narzekać.
        Pomysł jednokierunkowych Naramowickiej i NNar. jest bardzo zły. Brak
        miejsca na bezkolizyjne skrzyżowania, a więc światła na każdym
        skrzyżowaniu, brak uspokojenia ruchu przy choć jenej drodze itp.
        Czekam, aż wreszcie zbudują drogę
    • mare.liberum kiedy w Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka ?? 21.08.07, 15:04
      czy ktoś wie, o przybliżonych chociaż, realnych ramach czasowych
      sfinalizowania tej cudnej inwestycji?
      i druga sprawa - dla tych, jak ja skazanych ,na MPK - czy ktoś
      interesował się może możliwością wpłynięcia na rozkład jazdy
      autobusów (częstotliwość, trasę) ?

pozdro
      • Gość: punter_pl Re: kiedy w Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 213.86.197.* 21.08.07, 17:28
        Cytuje za tutej.pl:
        'Pierwszy etap budowy planowanej ulicy Nowej Naramowickiej ruszy
        najwcześniej w 2009 roku. Informacja taka znajduje się w Wieloletnim
        Programie Inwestycyjnym dla Miasta Poznania na lata 2007-2011. W
        pierwszym etapie powstanie odcinek ulicy Nowej Naramowickiej od
        planowanego węzła III ramy komunikacyjnej (w miejscu obecnego
        skrzyżowania Naramowicka/Lechicka) do ulicy, która powstanie z
        przedłużenia ulicy Stoińskiego (na wysokości os. Łokietka). W drugim
        etapie powstanie dalszy odcinek Nowej Naramowickiej - do tunelu pod
        torami kolejowymi.'

W budzecie na rok 2007 przeznaczono jak sie nie myle okolo 2 mln. zl
        na wykup czesci gruntow.
    • Gość: rozi No i gdzie jest ta Nowa Naramowicka? IP: 77.242.232.* 11.02.14, 13:12
      no gdzie?
      • Gość: ola Re: No i gdzie jest ta Nowa Naramowicka? IP: *.maverick.com.pl 09.03.14, 11:19
        ani widu ani słychu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka