skin.polskii 26.06.07, 20:45 a mapka z planem przebiegu tej trasy to gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ponury-piesniarz W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 26.06.07, 20:54 "Wojewoda wielkopolski przegrał wczoraj z miastem batalię o budowę ul. Nowa Naramowicka" => na miłość Boską, nauczcie się wreszcie dziennikarzyny niedouczone gramatyki! Póki co istnieje jeszcze w języku polskim coś takiego jak deklinacja. Nowa Naramowicka to nie to samo co św. Marcin. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 27.06.07, 06:52 Powolna budowa w końcu zostanie zakończona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:58 Zaraz powstanie Ekologiczne Radojewo albo podobne g... i będzie blokować ulice jak pare innych, podobnych stowarzyszeń :( Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 26.06.07, 21:18 Na świecie aglomeracje rozbudowują się i rozrastają - a u nas wciąż blokady i protesty. Polakom wyobraźnia nie sięga dalej niż czubek własnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Konkurs! Co robi wojewoda? IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 21:48 Przeciez ten nasz ponury namiestnik rzadu zaskarza wszystko co mozliwe, jakie sa jego osiagniecia? Caly wysilek UW idzie na negacje dzialan miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hit Re: Konkurs! Co robi wojewoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:14 To nie ponury namiestnik tu merda, tylko ta dziwna kobieta, która jest wice i się tymi kwestiami zajmuje, a prawdopodobnie nie o nich pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathew Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 01:24 Dokładnie!!!Ludziska obudzcie sie jesli mamy sie rozwijac to trzeba inwestycji! Jak komus sie nie podoba to niech sie wyprowadzi poza miasto a nie kupi jeden z zdrugim mieszkanie w miescie i narzeka ze za 2 lata powstanie w jego poblizu jakas droga!! Mieszkancy na piatkowie tez powinni protestowac ze kolo blokow jezdzi szybki tramwaj i biegnie droga w zdluz PST-ki., bo kiedys to tu byly same dzialki!!! Najlepiej to rozwiazano w Niemczech, wprowadzono specjalna ustawe o wykupie gruntow i raz dwa zbudowali autostrady we wschodnich niemczech (nikt sie nie sprzeciwial bo raz dwa przegrywal sprawe w sadzie)HEHE Jak slysze te wszystkie organizacje "pseudo ekologoczne"...to zygac mi sie chce!! Kiedy w tym kraju ludzie sie zmienia?? Chca jezdzic super drogami jak na zachodzie, ale chyba je trzeba budowac pod ziemia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 15:52 Wydaje mi się, że o tej drodze wiadomo było od lat i nik nie może mieć pretensji, że kupił mieszkanie blisko przyszłej nowej drogi. Zupełnie zgadzam się z "mathew": taki pseudo ekolog i tak z wiecu wsiądzie do samochodu i pojedzie do domu. Tu chodzi o zadymę, nie o walkę o okologię. Czemu ekolodzy nie walczą o np. ulgi i dotację do montowania drogich pomp ciepła lub kolektorów słonecznych dla nowych budynków - rozwiązanie bardzo ekologiczne! W Niemczech jest 60% zwrotu inwestycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:21 Nam nadzieję,że nie wykraczesz :-)) Najdziwniejsze jest to, że ludzie są gotowi zainwestować oszczędności życia lub zadłużyć sie na kilkadziesiąt lat, a nie maja dosyć wyobraźni, aby sprawdzić plan zagospodarowania dla danej okolicy.Trasa istnieje w planach od (jak pamiętam) 1991 roku.Tak jak linia energetyczna w Borówcu i Kamionkach nie została zaplanowana wczoraj.Trzeba mieć jakieś zatory myślowe. Tak jak ci,którzy postawili domy wokół lotniska i teraz protestują,że jest hałas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.core.lanet.net.pl 27.06.07, 19:59 G...,to masz w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 28.06.07, 14:16 A pewnie ze oprotestuja bo prosze zobaczyc w jaki sposob miasto chce chronic mieszkancow powstalych tam osiedli przed halasem "zasady ochrony akustycznej: b) nakaz stosowania sygnalizacji i organizacji ruchu, ograniczających prędkość przejazdu, a także stosowania rozwiązań technicznych w jezdni – ograniczających emisję hałasu samochodowego do środowiska dla istniejącej ulicy KD-L.1a i KD-L.1b (ulica Naramowicka) oraz planowanej ulicy KD-G.1 (ul. Nowa Naramowicka)" Przeciez w ten sposób nie zostaną zachowane dopuszczalne poziomy hałasu zgodnie z ustawą z dnia 27 kwietnia 2001 r. w sprawie ochrony środowiska i rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 13 maja 1998r. Nie rozumiem dlaczego miasto tak broni sie przed ekranami akustycznymi. Tak zamknieto by usta (i uszy :) ) wielu protestujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlenik Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 00:19 hałas to jedno, a spaliny to drugie. a tędy pojedzie bardzo dużo samochodów, bo Nowa Naramowicka jest planowanym "głównym północnym wlotem do miasta". a jak to stanie się bezpłatnym obwodem dla autostrady, to ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:14 Tu www.mpu.pl/repozytorium/59_Nr.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomer Nareszcie Nowa Naramowicka ! IP: *.centertel.pl 26.06.07, 23:44 nareszcie skończy się koszmar porannych korków na ul.Naramowickej. A korki zwiększają się przecież z każdym nowowybudowanym blokiem w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Nareszcie Nowa Naramowicka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:58 Korki sie skończą baranie, jak wsiądziesz w autobus a nie własne 4 kółka, dlatego są korki, wszycy nie możemy jeździć samochodami, bo to miasto stanie w korkach. Szanowni dyskutujący na tym forum, jedno wam przyznam miasto się rozrasta to fakt - więcej ludzi=więcej samochodów! Ale co to za droga (4 pasy) wyrastająca z nasypu!, blokowana przez Lechicką (bo ona blokuje), łącząca się z dwupasmową Naramowicką i dalej Szelągowską! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja.kuba No dobra to kiedy rusza budowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 01:28 I Jakie sa plany czy jakies dofinansowanie rowniez bedzie?? od planu do realizacji jest spora droga ... szczegulnie u nas w Poznaniu (np. głogowska - minelo kilka lat...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolplast Re: No dobra to kiedy rusza budowa?? IP: 213.17.202.* 27.06.07, 07:58 większość inwestycji drogowych jest dofinansana z funduszy UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obwodnica Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:08 Chodzi o część południową tzn.do torów kolejowych. Ten przebieg nie budził zbytnich kontrowersji. Gorzej będzie na północ od torów.Ale tego planu miejscowego jeszcze nie ma.Nowonaramowicką zaplanowano za komuny i nie spełnia ona standadów przestrzennych demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 62.29.173.* 27.06.07, 08:15 A czy planuje się od razu godne wpięcie w przyszłą trzecią ramę za jednym zamachem ? Czyli jakiś porządny węzeł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TroubleGum Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.07, 08:19 Tak, ma być 'ślimak' przy obecnej stacji Esso/Lotos bo tam będzie szła III rama. W sumie najwazniejszy dla korków jest własnie ten odcinek bo to on odpowiada za dojazd do Lechickiej (światła) i przejazd kolejowy w Naramowickiej. Jeżeli ten odcinek powstanie szybko, to zdecydowanie poprawi sytuację również w Umultowie, Naramowicach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.217-149-114.enivest.net 27.06.07, 10:09 czy ktos ma link gdzie jest jakas mapka nowej Naramowickej? ja jako mieszkaniec, a wiec zywo zainteresowany jestem za (mieszkanie na Blazeja). Odnosnie faktu ze droga powstanie w sasiedztwie blokow: najlepiej jezdzic po drogach pod cudzym oknem tylko nie pod swoim........... z takim mysleniem to bysmy musieli jezdzic metrem, albo rowerami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalesiu Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.mikronika.com.pl 27.06.07, 10:28 www.mpu.pl/plany.php?s=6&p=59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:01 Tylko ze ta mapka nie pokazuje jak bedzie rozwiazane skrzyzowanie z Lechicką. A to właśnie Lechicka jest wąskim gardłem przy obecnym stanie drogi. Jakby zaczeli od przebudowy tego skrzyżowania, to i korki z pewnością zmniejszyłyby się. A co innych kwestii. Ja jestem mieszkańcem Naramowic i stoje codziennie w korkach. I kupując mieszkanie wiedziałem ze ma w okolicy powstac droga a nie tak jak ktos sugerował wydałem kasę i nie wiedziałem nic o niej. Ale plan tej trasy jest niezmieniony od kilkunastu a mozę i nawet kilkudziesięciu lat a od tamtej pory sporo się zmieniło. Przykładem może być tu brak ekranów wyciszających przy blokach. Wg mnie to jest skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.core.lanet.net.pl 27.06.07, 20:06 A po co ulica z nikąd do nikąd? Wystarczy wiadukt nad Lechicką.Ale takie rozwiązanie przekracza chyba możliwości percepcyjne poznańskich urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystianq Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.kie.ae.poznan.pl 27.06.07, 11:31 Polecam ten artykuł www.tutej.pl/cms.php?i=20676&a=kr,2 Mapka fajnie pokazuje położenie nowych inwestycji developerów właśnie obok Nowej Naramowickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oczapowski W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 27.06.07, 15:02 Brawo! W koncu! Bo juz myslalem ze do konca zycia bede musial sie ciagnac w korkach! Po to budowalem chate pod Murowana aby nie wachac smrodow ale jednoczesnie chce byc szybko w firmie czy w ogole w centrum Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:46 nedzna prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:39 Chwała miastu za szybkie zakończenie inwestycji. Już mi się kurna nie chce stać w tych neverending korkach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.budimex.com.pl 29.06.07, 13:01 to jeszcze ze 3 lata postoisz ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 13:27 to mnie pocieszyłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 217.97.244.* 29.06.07, 14:45 SUPER !!!! żeby jeszcze autobus wjeżdzał do samego centrum np na św Marcina..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:21 a co z tramwajem na naramowice? coś ostatnio słyszłem, że ma on iść właśnie wzdłuż nowej naramowickiej...czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 08.08.07, 09:59 Tylko na krótkim odcinku, w okolicach Tesco ma skręcać w prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 11:01 aha...czyli linia tramwajowa będzie gdzieś szła w kierunku ul. sielawy, tak? i tam będzie pętla? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 09.08.07, 08:50 Pętla będzie na wschód od ul. Rubież, przy naspie kolejowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylas Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: *.echostar.pl 15.08.07, 21:03 Dla mnie pomysł dwupasmówki przez środek osiedla jest poroniony. Z dwóch powodów: - brak rozwiązania połączenia z Lechicką i starą Naramowicką do czasu powstania tzw. III ramy - korki - wszystkie boczne Bolki, Błażeje i inne uliczki będą wymagały świateł - więc nie taka szybka będzie ta ulica. Uważam osobiście, że pomysł lansowany przez niektórych aby stara Naramowicka obsługiwała ruch na północ jako dwupasmówka, a nowa naramowicka na południe jako trzypasmówka plus bezkolizyjne rozjazdy we wszystkie boczne Bolki, Boranty etc, był by lepszym pomysłem No cóż ale klanka zapadla a to co wybuduje nie rozwiąze problemów komunikacyjnych Naramowic. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: W Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka 22.08.07, 13:21 Nowa Naramowicka i Lechicka będą realizowane w mniej więcej tym samym czasie, nie ma żadnego problemu. W którm miejscu NN będzie się krzyżowała z Bolka i innymi uliczkami? Radze zapoznać się z planem zagospodarowania, zanim zacznie się narzekać. Pomysł jednokierunkowych Naramowickiej i NNar. jest bardzo zły. Brak miejsca na bezkolizyjne skrzyżowania, a więc światła na każdym skrzyżowaniu, brak uspokojenia ruchu przy choć jenej drodze itp. Czekam, aż wreszcie zbudują drogę Odpowiedz Link Zgłoś
mare.liberum kiedy w Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka ?? 21.08.07, 15:04 czy ktoś wie, o przybliżonych chociaż, realnych ramach czasowych sfinalizowania tej cudnej inwestycji? i druga sprawa - dla tych, jak ja skazanych ,na MPK - czy ktoś interesował się może możliwością wpłynięcia na rozkład jazdy autobusów (częstotliwość, trasę) ? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punter_pl Re: kiedy w Poznaniu powstanie Nowa Naramowicka IP: 213.86.197.* 21.08.07, 17:28 Cytuje za tutej.pl: 'Pierwszy etap budowy planowanej ulicy Nowej Naramowickiej ruszy najwcześniej w 2009 roku. Informacja taka znajduje się w Wieloletnim Programie Inwestycyjnym dla Miasta Poznania na lata 2007-2011. W pierwszym etapie powstanie odcinek ulicy Nowej Naramowickiej od planowanego węzła III ramy komunikacyjnej (w miejscu obecnego skrzyżowania Naramowicka/Lechicka) do ulicy, która powstanie z przedłużenia ulicy Stoińskiego (na wysokości os. Łokietka). W drugim etapie powstanie dalszy odcinek Nowej Naramowickiej - do tunelu pod torami kolejowymi.' W budzecie na rok 2007 przeznaczono jak sie nie myle okolo 2 mln. zl na wykup czesci gruntow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozi No i gdzie jest ta Nowa Naramowicka? IP: 77.242.232.* 11.02.14, 13:12 no gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: No i gdzie jest ta Nowa Naramowicka? IP: *.maverick.com.pl 09.03.14, 11:19 ani widu ani słychu Odpowiedz Link Zgłoś