Dodaj do ulubionych

Burmistrz nie-odpowiada.

08.08.09, 12:15
Witajcie!
Nie wiem co jest grane, może mi pomożecie..

Czy zadawanie pytań dla Pana Burmistrza jest tylko dla jakiejś wyjątkowej
grupy mieszkańców, czy jak..?

-Bo ja pytanie wysłałem w zeszłą sobotę i czekam cierpliwie na odpowiedź..
następnie widze że na pytanie również zadane w tym dniu pojawia się na stronie
gminy odpowiedź, a ja na swoje nie dostałem nawet odpowiedzi. Pytanie ponawiam
w piątek.. odpowiedzi nie ma nadal.. cooo jest :(( ?
Obserwuj wątek
    • lolek.live Re: Burmistrz nie-odpowiada. 08.08.09, 15:05
      Zależy o co pytałeś? Jeśli możesz, podaj treść pytania. Zastanowimy się wspólnie
      nad przyczynami braku odpowiedzi.
      • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 08.08.09, 16:00
        A pytałem o naszą "oklahomę".. tyle było zapału jakiś czas temu (2007 rok!) i
        podobno zaangażowanie również naszego Burmistrza, a teraz cisza i nikt sie nie
        kwapi przywrócić ruch pasażerski na tej linii.. a sądze, że znalazłoby się
        sposoby. I tego właśnie dotyczyło pytanie..

Treść pytania:

Pytanie - Co dalej z naszą "Oklahomą"?

Witam.
        Przeglądam od dłuższego czasu wieści w Internecie odnośnie linii
        kolejowej numer 36. łączącej nasze miasto z Ostrołęką lecz od prawie dwóch
        lat nic nowego się w sieci nie ukazuje na ten temat. A było tyle zapału do
        jej otwarcia, angażował się i Pan wójt Zajkowski - i coś z działał,
        linia została otwarta dla ruchu towarowego z Łap do Sokół lecz są to i tak
        sporadyczne kursy - miało być coś więcej, jednak na tym poprzestano. A
        co teraz ? Czy planuje się podjąć jakieś zdecydowane działania w kierunku
        otwarcia całości linii i to dla ruchu pasażerskiego ? Stan torów
        najgorszy to chyba nie jest - choćby ze względu na betonowe podkłady, sama linia
        zresztą była budowana z tego co pamieta ok. 1980-1985 roku - dla
        porównania Centralna Magistrala Kolejowa została ukończona w roku 1977 i do dziś
        pociągi poruszają się po niej z zawrotną, wobec innych linii,
        prędkością. Tak więc i ta nasza nie musi być w aż takiej złej kondycji, i 5 mln
        kosztów to chyba za daleko wysunięte wnioski. Oczywiście nie podlega
        również wątpliwości, że jakieś środki w to musiałybyć zaangażowane -
        należałoby zapewne wstawić gdzieniegdzie nowe tablice z nazwami miejscowości,
        uporządkować trochę tereny "dworców".. I jak to jest, że podobno
        samorządy przejmują przewozy.. tak więc już od samorządu zależy w większej
        części, czy te pociągi będą jeździły.. ? Linia zresztą może podnieść
        walory turystyczne naszej okolicy.. może jakieś pociągi okolicznościowe
        mogłyby tam wjechać? Pomysłów ogółem może być sporo na
        zagospodarowanie tej linii, ale zapał z wielu stron już chyba nie jest taki jak
        niegdyś..
        Sam nie wiem, czym się kieruje pisząc to, ale to tak jakby postawić blok
        mieszkalny i nie dawać nikomu tam zamieszkać.

Oczekuję na informację.

Z wyrazami szacunku,
        (...)
        • lolek.live Re: Burmistrz nie-odpowiada. 08.08.09, 19:35
          Pytanie konkretne, wymagające takiej też odpowiedzi. Burmistrz Czepe angażował
          się w uruchomienie tej linii jedynie przed obiektywem kamery. Media już się tą
          sprawą nie interesują, w związku z tym przestała ona być ważna i dla niego.
          Zresztą by odpowiedzieć na Twoje pytanie, trzeba interesować się problemem, mieć
          jakąś wiedzę i rozeznanie. Z tym chyba nie jest u niego najlepiej, nie tylko w
          tej sprawie zresztą. Najbardziej lubi wiecować, bo na wiecu można bez
          konsekwencji wiele naobiecywać, pokrzyczeć, wskazać palcem winnych. Reasumując
          nie spodziewaj się w najbliższym czasie odpowiedzi. Jeśli nawet kiedyś ją
          otrzymasz będzie niekonkretna, pełna niedomówień i w sumie stanie się jeszcze
          jednym elementem permanentnej kampanii wyborczej i autokreacji tego polityka.
        • lolek.live Re: Burmistrz nie-odpowiada. 08.08.09, 20:01
          loony93 napisał:
          Oczywiście nie podlega
          > również wątpliwości, że jakieś środki w to musiałybyć zaangażowane -
          > należałoby zapewne wstawić gdzieniegdzie nowe tablice z nazwami miejscowości,
          > uporządkować trochę tereny "dworców".. I jak to jest, że podobno
          > samorządy przejmują przewozy.. tak więc już od samorządu zależy w większej
          > części, czy te pociągi będą jeździły.. ?

Nie wiem jak inne, ale przystanek w Płonce poraża swoim wyglądem.

img188.yfrog.com/i/dworzecwponce.jpg/
          • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 08.08.09, 20:08
            Co do tego, to owszem przystanek w Płonce jest nie najlepszy, ale widziałem w
            każdym bądź razie lepsze na tej trasie.

btw. to ten przystanek powinien się nazywać jak już Gąsówka lub Skwarki, bo
            bliżej z niego tam aniżeli do Płonki..
        • pablo.el Re: Burmistrz nie-odpowiada. 09.08.09, 10:15
          W zasadzie odpowiedź znajduje się w pytaniu. Skoro w pytaniu możemy wyczytać, że otwarta dla transportu towarowego linia jest wykorzystywana w mniejszym, niż zakładano stopniu, to należy się spodziewać, że ruch pasażerski również nie spełni oczekiwań.
          Nie wiem skąd wzięta została suma 5 mln zł, ale i tak jest moim zdaniem chyba za niska.
          Jest prawdą, że samorządy dotują przewozy pasażerskie, ale tu chodzi o samorząd wojewódzki, nie gminny.
          Uważam, że ruch pasażerski na tej trasie byłby prawie zerowy, transport pasażerski z tych okolic znakomicie uzupełniły obok PKS prywatne firmy, które wożą taniej, są punktualne i jeżdżą prawie co godzinę ( podlasie express - Łapy-Białystok).
          Ta linia jest już skazana na niebyt.

p.s.
          W pytaniu padło stwierdzenie, że skoro linia była modernizowana później niż zbudowano CMK, która wciąż działa.
          Przypomniałem sobie o pewnym fakcie z końca epoki PRL. Otóż nowiuśkie polskie szyny produkowane w tamtym okresie cieszyły sie duzym zainteresowaniem RFN, na pniu kupowali całą produkcję. Bo były takie dobre ? Były tak beznadziejne, że Szwaby brały je na złom, przetapiały i produkowały nowe. Jest jasne, że kiedy uruchamiano CMK potrafiliśmy, a może mieliśmy możliwości, żeby produkować dużo lepsze szyny, niż w latach 80.

p.s. 2
          z wielu pomysłów na tą linię najlepszy to ten, żeby wysłać ją na złom.
          • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 09.08.09, 14:11
            A wszystko dlatego, że nie ma żadnej inicjatywy.. !
            Ja osobiście marzę zobaczyć jakiś szynobusik na tej trasie, a najlepiej jakiś
            SA133, tak ładnie by ta zieleń się komponowała z roślinnością na linii... :(
            • pablo.el Re: Burmistrz nie-odpowiada. 10.08.09, 15:42
              loony93 napisał:

> A wszystko dlatego, że nie ma żadnej inicjatywy.. !
              > Ja osobiście marzę zobaczyć jakiś szynobusik na tej trasie, a najlepiej jakiś
              > SA133, tak ładnie by ta zieleń się komponowała z roślinnością na linii... :(

7,5 mln - szynobus
              5 mln - rzekomy koszt dostosowania linii do ruchu.
              12,50 zł - koszt przejechania szynobusem 1 km.

Jaki to ma sens ?

Takim busem koszt przejechania 1 km to może 1,50 zł.
              • lolek.live Re: Burmistrz nie-odpowiada. 10.08.09, 16:08
                Ale z Ciebie pablo niepoprawny gaduła:) Mógłbyś być rzecznikiem prasowym
                burmistrza. Tematem wątku jest brak odpowiedzi burmistrza na zapytanie
                mieszkańca miasta. To gwoli przypomnienia.
                • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 11.08.09, 09:46
                  lolek.live napisała:

> Ale z Ciebie pablo niepoprawny gaduła:) Mógłbyś być rzecznikiem prasowym
                  > burmistrza. Tematem wątku jest brak odpowiedzi burmistrza na zapytanie
                  > mieszkańca miasta. To gwoli przypomnienia.

MNIE to się w ogóle TAM olewa. Może podpadłem?
                  Wysłałem zdjęcia do opublikowania w Galerii Łap w myśl "zachęcenia do
                  przekazywania i prezentowania swoich zdjęć z Ziemi Łapskiej.." i guzik..

Na temat plotek o spalarniach też już miał ktoś czas odpisać..

A jeszcze nie tak dawno temu był taki boom na tą linie.. nie wiem co się dzieje,
                  nie wiem.!
                  • lolek.live Re: Burmistrz nie-odpowiada. 11.08.09, 16:37
                    Nie płacz już. Burmistrz odpowiedział na Twoje zapytanie. Na stronie
                    internetowej MiG jest to wiadomością (hehehe) dnia. Teraz jak nic i zdjęcia
                    twoje zamieszczą w Galerii Łap. Ale co się nawalczyłeś o odpowiedź, to się
                    nawalczyłeś ;)
                    www.lapy.podlasie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4474&Itemid=454
              • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 11.08.09, 09:41
                pablo.el napisał:

> loony93 napisał:
                >
                > > A wszystko dlatego, że nie ma żadnej inicjatywy.. !
                > > Ja osobiście marzę zobaczyć jakiś szynobusik na tej trasie, a najlepiej j
                > akiś
                > > SA133, tak ładnie by ta zieleń się komponowała z roślinnością na linii...
                > :(
                >
                > 7,5 mln - szynobus
                > 5 mln - rzekomy koszt dostosowania linii do ruchu.
                > 12,50 zł - koszt przejechania szynobusem 1 km.
                >
                > Jaki to ma sens ?
                >
                > Takim busem koszt przejechania 1 km to może 1,50 zł.
                • pablo.el Re: Burmistrz nie-odpowiada. 11.08.09, 17:43
                  loony93 napisał:

> Zależy jeszcze która kolej to przeszłość.. Bo choćby na przykład EUROSTAR`a to
                  > nie pokona żaden inny transport, no chyba że mowa o kosztach.. ale zależy pod
                  > jakim kątem na to wszystko patrzeć.

Oczywiście pod kątem kosztów.
                  Faktycznie kolej Eurostar na linii Londyn-Bruksela-Paryż deklasuje inne formy transportu. Jest szybka, ale jakim kosztem ? Otwarta w 1994 r. linia kolejowa wiele razy ocierała się o bankructwo.

www.wprost.pl/ar/141169/Pociag-do-zludzen/?I=1347

Krótki, ale treściwy artykuł o szybkich kolejach.

>
                  > Panie Pablo!
                  > Pociągi się tak strasznie NIE spóźniają! wyjątkiem może być "Kinga" z Krakowa d
                  > o
                  > Suwałk, której to się ostatnio często zdarza.. - i to tyle co do pociągów
                  > odjeżdzających z NASZEJ stacji.
                  >
                  > Kto jeździ obskurnymi pociągami, pytasz Pan ? A wiele osób, i czasem są one tak
                  > przepełnione, że nawet do wagonu nie da rady wejść, a jak już to stoisz na
                  > drzwiach..

Nie zmienia to faktu, że ciągle się spóźniają, a przed wojną można było zegarki według pociągów nastawiać.
                  Kiedy ja dojeżdżałem do szkoły w Białymstoku, to pociągiem przed 7, wsiadało w Uhowie 30, nieraz i więcej osób. Każdy pociąg składał się z dwóch składów, które zawsze były zapchane...

Nie powiem, kolej to kiedyś fajna sprawa była. np. jechaliśmy do kumpla na przysięgę do Poznania. Przez Olsztyn (!!!) , ale za to bezpośrednio. 11 godzin w podróży. To była jazda, zdążyliśmy się napić, wytrzeźwieć, znowu napić...albo do Gdańska :"strzał o północy" 8 godzin. Albo z Torunia, przez Kutno, Wawę na Łapy. W Kutnie nocą pociąg rozdzielono, część na stolycę, reszta na Łódź, no i my w którym ? Na Łódź ! O 4 w nocy kanar nam poradził wysiąść w Jedliczach Łódzkich, bo semafor i poczekać na osobowy do Kutna. No i wysiedliśmy w polu, gdzie tylko peron i dookoła las. Zero kasy, ugadaliśmy kakara w osobowym, że taka historia i puścił. Po 4 godzinach znajdujemy się znowu w Kutnie, a kolejny pośpiech na Wawę za 5 godzin.... uuu... przy jednej herbacie na 3 siedzieliśmy "na dworcu w Kutnie, gdzie jest tak brzydko, że pękają oczy..." jak śpiewał Kazik w piosence "do Ani". I prawdę śpiewał, koniec lat 90, a czas tam zatrzymał się na 20 lat....jak to na kolei...
                  • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 12.10.09, 18:38
                    pablo.. kolej to nadal jest fajna sprawa :) !

www.youtube.com/watch?v=sbwDeWfCEkw
                    jedne z moich ostatnich wojaży..
                    • wagon_1 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 12.10.09, 19:23
                      jakie pytanie? O co chodzi??
                      • loony93 Re: Burmistrz nie-odpowiada. 26.10.09, 15:17
                        O tej "tramwaj", co nie chodzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka