Dodaj do ulubionych

Która z Was odstawiła malucha od piersi?

05.11.04, 08:13
Mamusie karmiące - jakieś zmiany w tym temacie? Ja musze się pochwałić. Mam
za soba trzecią nockę niezakłóconenego spanka. Gosieńka śpi jak susełek, 10
godzin. Nad ranem łyczek herbatki i dalej kimanko. Odstawiłam ją 4 dni temu -
musiałam, ponieważ pochorowałam się i brałam antybiotyk. Myślałam, że będą
cyrki, płacz, tupanie nóżką, szarpanie bluzki, domaganie się za wszelką siłę.
Nic z tego. Bezstresowo. Posmarowałam się fioletem, Gosia zobaczyła, zrobiła
podkówkę, troszkę pokwękała, przytuliła cycusia, pogłaskała, ale nie wzięła
do buźki. Później wystarczyło tylko słownie przypomnieć o kolorze i spokój.
Pierwsza nocka troche przerywana i przenoszona na rękach, druga juz lepiej, a
potem kolejne - sen, sen i jeszcze raz sen. Polecam i pozdrawiam. Powodzenia.
Obserwuj wątek
    • a.chudziak Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 05.11.04, 10:22
      Ja karmię nadal, nie przestanę na razie póki Kubie to pasuje, mnie tym
      bardziej :-))) No ale wiadomo z antybiotykiem to nie byloby sensu karmic,
      chociaż niektóre są dopuszczalne przy karmieniu.
      Pozdrawiam
      • jasma76 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 05.11.04, 10:45
        Jaś przestał ssac mleczko w sierpniu, ale niestety noce nadal sa koszmarem i
        chyba jest coraz gorzej. Nie było płaczu, bo sam się odstawił, ale jak jeszcze
        jadł cycusia to budził się 3-4 razy na cycusia i momentalnie zasypiał - śpimy
        razem, a teraz jest koszmarnie, coraz częściej nie śpi w nocy po 3 godziny,
        potem w dzień odsypia, śpiąć 3-3,5 godz. i ok. 18 jest padnięty, rano wstaje o
        4 i tak w kółko - ja juz nie wyrabiam. Dziś nie spał od 12 do 2.30 w nocy,
        potem od 5-6 i zasnął na 15 min. , bo o 6.15 robił juz kupę na nocnik. W nocy
        trzyma mnie za piżamę (piżama taty nie wchodzi niestety w grę), dostaje zwykle
        raz herbatkę jak się nie udaję go uśpić bez opicia, a nad ranem mleko ok.4 daję
        mu z nadzieją, że obudził sie z głodu i jeszcze przyśnie, ale chyba nigdy sie
        tak nie zdarzyło, żeby jeszcze po 4-5 zasnął.
        No więc kończąc u nas odstawienie od cycka poszło zupełnie bezboleśnie, ale
        noce sie pogorszyły i co z tym począć, przecież nie zacznę go znów karmić po 3
        miesiącach :-)))
        Zazdroszczę poprawy spanka po odstawieniu
        pa
        • olab1 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 05.11.04, 10:49
          Podobno dzieci tak mają, wszystko przed Tobą. Albo i przede mną pogorszenie- to
          też jest możliwe. Obym pisała to w złej chwili:-) Chyba jednak będzie juz tylko
          dobrze.
          • jasma76 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 05.11.04, 10:56
            Oby juz u ciebie było zawsze dobrze, bo to też ważne dla dziecka, żeby
            spokojnie i długo spało, odpoczywało. Moje niewyspanie jakoś przeżyje, trudno,
            choć ciężko skupić sie w pracy jak łeb pęka i oczy sie zamykają (jeszcze taka
            koszmarna pogoda), ale martwie sie o synka, bo widzę, że on ziewa od samego
            rana i jest wyraźnie niedospany, a w nocy nie płacze tylko sobie leży, kręci
            sie tak jakby miał problem z uśnięciem - biedaczek. Ale mam, nadzieje, że sie
            to poprawi i nawet do 4 rano, ale nich spi bez długich nocnych przerw.
            pa i wracam do roboty - buuuu
            • cz.wrona Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 05.11.04, 23:47
              My cały czas cyckamy ;-)))
    • milena_w Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 06.11.04, 01:04
      my też ;O)
    • olab1 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 06.11.04, 09:32
      Wychodzi na to, że tylko ja jestem taka mama -be. Alr to nic, nie mam wyrzutów,
      dałam Gosi wszystko co najlepszego tylko mogłam. Koniec. Czasem tak bywa, że nie
      ma się innego wyjścia. Jestem zadowolona i po raz pierwszy od 14 m-cy wyspana.
      Serdeczności dla Mamuś i ich cyckających dzieciaczków.
      • ewas17 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 07.11.04, 15:35
        Mój Mati nie cycka już od miesiąca, ale nocki są dalej nieprzespane. Nawet
        przez pewien czas samodzielnie zasypiał w łożeczku, co trochę poprawiło
        sytuację, bo zaczął się rzadziej budzić. Niestety, ostatnio znów zasypia tylko
        u mnie na kolanach podszczypując cycusia i budzi się czasami nawet co godzinę.
        Mam nadzieję, że to tylko kolejne zęby i niedługo to przejdzie. Odstawiałam go
        stopniowo i obeszło się prawie bezstresowo. Odstawiłam go od piersi dlatego,
        gdyż miał nadzieję, że w końcu zacznie przesypiać noce. Poza tym on bardzo
        często chciał jeść w nocy i zasypiał tylko przy cycu, a jego ząbki zaczęła
        atakować próchnica, więc doszłam do wniosku, że najlepiej będzie go odstawić.
        Czasami jednak smutno mi jest, że już go nie karmię. Pozdrawiam
    • elmira_k Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 07.11.04, 23:44
      A ja biję się z tym czy odstawić czy nie :( Czasem wydaję mi się ,że już czas
      odstawić a za chwilkę ,że nie. Takie niezdecydowanie....sama nie wiem...
    • barbamama Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 08.11.04, 01:00
      Mysmy się zaczeli odstawiac latem pokolei, co 1-2 tygodnie następne karmienie
      było zastepowane butelką, na końcu osdtawilismy się rano bo... nie chciało mi
      się wstawać i szykowac butli- karmienie jednak jest wygodne. I na moje
      szczęście wszytko dbyło sie bez problemów- ba wieczorem nawet kładłam się z
      Maciejką i trzymałam mu butelkę- On się nie upomina, mnie nie brakuje. W SUMIE
      karmiłam 34 m-cy :-))))))))))) miło bede wspominać , choc jak trafię na
      kumulacjew totka to napewno jeszcze pokarmię;-)
      • mama007 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 08.11.04, 13:24
        hej
        a mi Asia odstawila sie calkiem sama jak miala ok. 13 miesiecy. najpierw bylo
        mi straszliwie szkoda, bo chcialam karmic ja dluzej, ale potem stwierdzilam, ze
        chyba lepsze to niz odstawianie w wieku 3 lat ze zloscia i problemami... :))
        a nocki przesypia cale odkad skonczyla 8 miesiecy :D
        pozdraiwam
        • monia102 Ja tez odstawilam! 08.11.04, 14:13
          Marysia tez sie jakos dala odstawic, chociaz myslalam ze bedzie ciezko.
          Oczywiscie stopniow, rezygnowalam z kolejnych karmien az zostalo tylko to
          nocne - najciesze do wyeliminowania. Ale udalo sie, Mysia juz nie cycka od
          ponad 3 tygodni. W nocy troche sie budzi i kweka, aole po prostu wkladam moja
          reke przez szczebelki do lozeczka, ona sie przytula do reki, czasem caluje
          (!!!) i idzie spac.
          Takze uwazam ze rok, poltora roku to optymalny czas na zakonczenie karmienia.
          Mleko juz nie ma po tym czasie takich wlasnosci odzywczych jak mialo, ap ozniej
          sa wieksze problemy z odstawianiem. A poza tym (bez urazy dla nikogo) uwazam ze
          3, 4-latki przy piersi to juz troche przesada.
          Pozdrawiam,
          monika
          • gonianna Re: Ja tez (prawie) odstawilam! 08.11.04, 14:34
            Tzn. Krzyś sam sie odstawił. Jak skończył rok, po prostu przestał cyckać w
            dzień i wieczorem do usypiania. Ale zostały nam 2 nocne karmienia.
            Dzisiaj była pierwsza nocka bez cycusia i CAŁA przespana (obudziłam Krzysia o 5-
            tej, żeby dać mu nurofen na gorączkę).
            Od wczoraj maluszek nam gorączkuje, ale nie wiem jaki to ma związek z
            niejedzeniem i niebudzeniem się w nocy; może za bardzo zmęczony?)
    • olab1 Re: Która z Was odstawiła malucha od piersi? 08.11.04, 16:51
      Kolejna przespana noc, ach jak pięknie:-)
      Jestem wreszcie wypoczęta, a Gosieńka rano je aż miło patrzeć. Nigdy nie
      uwierzyłabym, że nadajdzie taki dzień, kiedy sama sie upomni o jedzonko. A jednak.
      Pozdrawiam i dla wszystkich wszystkiego dobrego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka