Dodaj do ulubionych

IDEALIZM A REALIA

14.11.03, 17:38
Beczka pomyslow.Pomysl goni pomysl.Prawdziwa kanonada inicjatyw,byle tylko to
wypalilo.Oczywiscie mam na mysli radio a nie "ta" beczke.Radio w Gorlicach?
Hmm...pierwsza refleksja jaka sie nasuwa to:swietnie,rewelacja!,dziarski
leb!,facet mysli i to perspektywicznie.No,ale przychodzi zimna
kalkulacja.Zimny kubel na garaca glowe.Zastanwomy sie powaznie:
Primo.Czy sa wystarczajace srodki finansowe na utworzenie takiej
rozglosni,nikt o zarobkach najnizszej krajowej nie bedzie przeciez czegos
takiego podejmowal.Wiec sa juz schody-te finansowe.Tworzenie w miare
profesionalnego radia np.takiego jak "Echo", wymaga "troche" zywej
gotowki.Wiec konkluzja jest oczywista,trzeba prawdziwego inwestora gotowego
wylozyc niezla kase.
Secundo.Jesli jest zamiar, to i musi byc okreslony rezultat-jako ze chodzimy
po ziemii wiec jest oczywiste,ze musi byc tzw.wynik finansowy i to
dodatni,ktory lezy u podstaw biznesplanu.Wiec coz zakladamy?Ano to,ze beda
reklamodawcy.Jacy?Z regionu?Sztandarowo Rafineria (z klopotami finansowymi),
Matizol..itp.,watpie.A moze PUP bedzie sie reklamowal z nowymi miejscami
pracy:-)) w ramach programu "Pierwsza Praca".Radio przez 24 h?Wiadomosci?A
gdzie dziennikarze?Newsy z tego,ze remiza sie pali,a ze to znowu ukradli
kable i pomalowali sprayem sciane biednego budynku.Moze i bedzie to
ciekawe,ale nie dla wszystkich.A tak na marginesie,to jest u nas slyszalne
radio Echo...wiec jakby to powiedziec regionalna czy tez lokalna konkurencja.
Reasumujac mozna przyjac istnienie radia internetowego,dostepnego dla
nielicznego grona odbiorcow.A wiec moi drodzy.....CISZA W ETERZE.
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 17:53
      Napewno firestones nie jest latwo z czyms takim wystartowac,ale ja mysle ze to
      nie jest powod zeby planow zaniechac.Trzeba probowac, mimo wszystko trzeba:)))))
      Koniecznie, ja mysle ze sluchacze jednak znalezliby sie ,a to ze w okolicy
      jest profesjonale radio nie znaczy ,ze nie mozna sie przebic.Ja moze jestem
      straszna optymistka,ale uwazam ze to lepsze niz pesymizm.Jednak twoj post jest
      ogromnie wazny bo pomaga spojrzec na problem z wszystkich stron,tych za i
      przeciw:))))))dzieki:))))
      Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
    • boski_yaro Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 17:54
      powiem tylko tyle ze kapitał na taką inwestycje posiadam więc tutaj kłopotu nie
      ma Co do stacji typu radio Echo No cóz najpierw z niego odszedłem ja w kwietniu
      2000r troszke później Ewa Żarnowska ostatecznie udziały wzieła Agora i Gorlice
      olali totalnie Wiem jednak że Gorlice jak i cały powiat na radio zasługują I
      nawet te banalne informacje o spreyach itp sa wbrew pozorom dla niektorch
      ciekawe Nie raz w radio w Gorlicach mówilismy o sprawach mało istotnych i niby
      ieciekawych ale takie akurat zdarzenia miały miejsce a i było kupe innych
      baardzo waznych tematów Stad tez radio które bedzie w Gorlicach nie musi miec
      wiadomosci co godzine tylko 3 - 4 razy dziennie a pozaty duzo dobrej muzyki i
      zabawy to podstawa słuchalnosci a co za tymidzie reklamodawców Koszt utrzymania
      takiego radia nie jest wielki wiec i reklama nie bedzie droga. Uwiez mi ze
      papiery jakie składa sie do KRRiTV obejmuja bardzo szczegółową analize
      ekonomiczna i jesli bedzie ona nie bardzo to ja odrzuca a moja jest
      zaopiniowana pozytywnie Niestety brak czestotliwosci wolnej na tym terenie
      A co do hasła radio w sieci jestes baaardzo bliski prawdy ale do 6 jeszcze
      troszke czasu
      • grekaa Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 17:56
        YaRo to coś na wzór katowickiego radia karolina, jest zarąbiste! Grają i grają
        i grają...........a od czasu do czasu trochę info! Jestem za!
        • ellenai Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 18:00
          ja tez bardzo popieram ,tym bardziej ze ty jestes naprawde dobrze do tego
          przygotowany:))))) swietnie:))) informuj nas o postepach ,pliiiiiis:))))))
          hehe
        • giks KAROLINA 14.11.03, 23:08
          Popieram jest poprostu siuper! Kto był nna Śląsku to wie a kto nie to niech
          żałuje ;)
          prawda gerka?
      • firestones Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 21:25
        Coz moge powiedziec.Jestem zdecydowanie za radiem,ale nie takim jak jeden z
        uzytkownikow forum-typu radio "Karolina",typowy muzaak.Muzyka lat 80-tych i 70-
        tych non stop.Przypomina mi to,ze tak powiem "magiel".Powiedzcie mi jaka jest
        roznica miedzy "RMF FM"a "Zetka"?Dla mnie jako odbiorcy nie ma zadnej.Jedynie
        po czym rozpoznaje te rozglosnie to po dzinglach.Wiadomosci powinny byc
        standardem,w koncu nie po to wlaczam radio z powiatu gorlickiego by sluchac w
        kolo Celin Dion-z calym szacunkiem dla tej Damy.Moj profil takiego radia,ktore
        widzialbym na terenie powiatu to sporo publicystyki lokalnej,reportazy,audycji
        politycznych(ale z umiarem-wiadomo jaka slawa ciszy sie ta dziedzina w Polsce)
        np.RING-telefony sluchaczy do goscia programu,no i oczywiscie muzyka.Kwestia
        czy ma to byc Hip hop,disco,rock jest dla mnie poczesci ambiwalentna.Moze z
        zasada "zlotego srodka".
        To prawda powiatowi jest potrzebne radio,tak jak lokalna prasa,radio sluzace
        obywatelom i gleboko pojetemu obiektywizmowi,niezalezne od osob zasiadajacych
        na ulicy Bieckiej i Rynek.
        Sprawa czestotliwosci...naprawde nie wiem czy jest wszystko zajete,moze trzeba
        by bylo kogos wyprosic;-).
        Przesylam Pozdrowienia dla Pana Jarka R.
        • giks Re: IDEALIZM A REALIA 14.11.03, 23:15
          ja myślę że może troszke za bardzo podeszłeś do tematu przez pryzmat wizji
          życia w Gorlicach.....
          Nie znam YaRka długo ale wiem, że jak On coś wymyśli to nie będzie to jakiś ^%
          $#@^* tylko coś godnego uwagi.
          Ja np widzę duuuużą różnice między RMFem a ZETką może poprostu za mało
          słuchasz radia. Paplanina polityczno - publicystyczno regionalna obawiam się
          ze by nie przeszła - brak odpowiedniej ilości odpowiednich odbiorców.
          Ale np. Echo to gorlickie było fajne ;) Kiedyś nawet o mało brakło i bym tam
          pracowała ale kto wie ..... Pewnie bym wtedy poznała Jarka ;)
          • zawisza777 Re: IDEALIZM A REALIA 16.11.03, 16:19
            To i moze sie ustosunkuje to tego tematu :)
            Generalnie kazda incjatywa do zrobienia "czegos" powinna byc mile
            widziana.Obojetne czy ma niewielkie szanse powodzenia czy duze.Ludzi naprawde
            kreatywnych "szukac ze swieca"a do takich mysle ze mozna zaliczyc Yara.Dlatego
            uwazam ze z calych sil nalezy popierac tego typu pomysly.Jednoczesnie nie
            rozumie ludzi ktorzy krytkuja tzw. polskie incjatywy na przykladnie "offtopic"
            polskiego samochodu "Clic". Ok tego typu pomysly moga sie komus nie podobac i
            ma prawo do wypowiedzi ale tym sposobem wszelkiego rodzaju nowe idee napotykaja
            nie raz na mur nie do przebicia.Jezeli nie my mieszkancy miasta nie podejmiemy
            sie tego rodzaju incjatywy(nawet ryzykownej) to przyjdzie ktos inny i zrobi to
            za nas.Tym sposobem pieniazki powedruja na zewnatrz i wiekszosc z nas
            straci.Czytajac wypowiedz firestonsa: "Czy sa wystarczajace srodki finansowe na
            utworzenie takiej
            rozglosni,nikt o zarobkach najnizszej krajowej nie bedzie przeciez czegos
            takiego podejmowal.Wiec sa juz schody-te finansowe."
            mysle ze nie powinien on bynajmniej martwic sie takim rzeczami,autor pomyslu
            doskonale wie jakie moze spotkac go ryzyko na etapie dosc powaznej inwestycji i
            ile moze stracic tym bardziej po opracowaniu "biznes planu" koniecznego do
            zlozenia podania do KRRiTV. Nam pozostaje zyczyc Yarowi powodzenia i tego aby
            zawsze wychodzil przynajmniej na zero :D i duzooo duzo potencjalych
            reklamodawcow!
            Moim zdaniem rownierz jak kolegi "firestonsa" dobra bylaby metoda tzw. "zlotego
            srodka". Jakby nie bylo informacje,debaty itp. na poziomie lokalnym sa typowe
            dla radia o tak malym zasiegu dlatego ze aby posluchac dobrej muzyki mozna
            sobie wlaczyc kazda inna stacje gdzie leci najnowsza muza.To wlasnie problemy
            naszego lokalnego spoleczenstwa powinny byc jednym z najbardziej
            przyciagajacych radiosluchaczy srodkow.Co nie znaczy ze wykluczamy z programu
            stacji dobra i max. urozmaicyna muzyke. Wszystkie te "skladniki" odpowiednio
            wyposrodkowane teoretycznie spowoduja sukces radia. Ja tego Yara w koncu musze
            poznac...oby wiecej takich pomyslow ! :D
    • boski_yaro Re: IDEALIZM A REALIA 15.11.03, 09:08
      Kochani jesli tylko oficjalne radio w eterze bedzie miało ruszac bez watpienia
      zarówno tu jak i w lokalnych mediach ukaże się ankieta która pomoże nam ustalić
      co tak naprawde ma znaleźść się na antenie Jeśli jednak już teraz ktoś ma
      jakieś realne pomysły i podpowiedzi bardzo chetnie je przyjmę W końcu radio
      komercyjne musi być "po słuchacza" bo inaczej nie przetrwa. FIRE dzieki za
      pozdrowienia - chyba kojarzysz kim jestem - więc tym bardziej bez dodatku Pan
      jarek prosze Ja jestem prosty facete i nie bawie sie w jakieś tam panownie
      itp :-)) GIKS ty w Echo no no nawet nie wiedziałem ze takie plany miałaś Szkoda
      że niedotarłas Poznalibysmy się parę lat wczesniej
    • firestones Re: IDEALIZM A REALIA 16.11.03, 18:02
      Jesli chodzi o Radio Karolina to mialem ta przyjemnosc sluchania go przez kilka
      miesiecy,na podobnych tonacjach gra radio Rezonanas.Kazdy ma wlasne preferencje
      i gusta.Mozna by zaryzykowac stwierdzenie,ze tyle byloby rozglosni ile jest nas
      wszystkich.Ktos lubi Zetke, ktos RMF FM, ktos inny Radio PLUS.No i
      dobrze.Unifikacja gustow byla tylko u G.Orwella.
      Dla mnie radio osobiscie ma czemus sluzyc,nawet jesli jest komercyjne jakims
      celom wyzszym,a nie tylko bazarowym gustom.Dla mnie osobiscie wazna jest
      publicystyka i audycje z udzialem sluchaczy.No i szeroko pojety obiektywizm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka