wes82
09.11.05, 23:31
Sorry, że Wam przerywam dyskusję, ale coś nieco się na tej tematyce znam, no może jeszcze nie jestem wybitnym fachowcem , ale może kiedyś :). Świętokrzyskie musi istnieć!!Reforma, któóra skutkuje(to chyba nie najlepsze słow) już 6 lat i nie można burzyć istniejących wiezów i podziałów terytorialno-administracyjnych-społecznych. Nie można tego zburzyć, bo kierujemy się zasadą ekonomizacji administracji. Nie chcę tu wchodzić w szerszy aspekt sprawy, ale jedno jest pewne: jest to województwo-region-słaby gospodarczo. Istnieje taka zalezność sily region-województwo znaczy silny powiat, a następnie silną gminę. To województwo wymaga wiele pracy i zmian. Stolica województwa, to też kwestia dziwaczna. Niby to aspiruje do tzw. miana i tu uwaga! METROPOLII. Ktoś kto się na tym zna, to od razu wie, że to olbrzymia farsa!!!!Kiedyś Kraków miał problemy z zakwalifikowaniem się, a co dopiero Kielce. W tym myśleniu na pokaz, ostatnio zadziwiło mnie coś jeszcze w Kielcach: Budujmy tramwaj, no to już kolejne dziwactwo. Niech Kielce bedą metropolią, ale przedtem niech popracują nad zatrzymaniem ludzi w mieści, bo niedługo wszyscy stąd wyjadą. Dalej , to województwo musi mieć politykę wewnątrzregionalną , bo jej teraz nie ma! Następnie oprzeć się na policentrycznym układzie osadniczym. Województwo nie składa się tylko z Kielc. Oprócz tego są jeszcze stolice powiatów i one powinny być także ośrodkami stymulującymi rozwój. Dobra kończę , bo już długo się rozpisałem.
pozdrowienia dla całych jadąCYCH NA maxa Starachowicccccc!!!!!!!A to wszystko od Konsoli!!!!