Dodaj do ulubionych

Posłuchajcie eksperta!!!!!

09.11.05, 23:31
Sorry, że Wam przerywam dyskusję, ale coś nieco się na tej tematyce znam, no może jeszcze nie jestem wybitnym fachowcem , ale może kiedyś :). Świętokrzyskie musi istnieć!!Reforma, któóra skutkuje(to chyba nie najlepsze słow) już 6 lat i nie można burzyć istniejących wiezów i podziałów terytorialno-administracyjnych-społecznych. Nie można tego zburzyć, bo kierujemy się zasadą ekonomizacji administracji. Nie chcę tu wchodzić w szerszy aspekt sprawy, ale jedno jest pewne: jest to województwo-region-słaby gospodarczo. Istnieje taka zalezność sily region-województwo znaczy silny powiat, a następnie silną gminę. To województwo wymaga wiele pracy i zmian. Stolica województwa, to też kwestia dziwaczna. Niby to aspiruje do tzw. miana i tu uwaga! METROPOLII. Ktoś kto się na tym zna, to od razu wie, że to olbrzymia farsa!!!!Kiedyś Kraków miał problemy z zakwalifikowaniem się, a co dopiero Kielce. W tym myśleniu na pokaz, ostatnio zadziwiło mnie coś jeszcze w Kielcach: Budujmy tramwaj, no to już kolejne dziwactwo. Niech Kielce bedą metropolią, ale przedtem niech popracują nad zatrzymaniem ludzi w mieści, bo niedługo wszyscy stąd wyjadą. Dalej , to województwo musi mieć politykę wewnątrzregionalną , bo jej teraz nie ma! Następnie oprzeć się na policentrycznym układzie osadniczym. Województwo nie składa się tylko z Kielc. Oprócz tego są jeszcze stolice powiatów i one powinny być także ośrodkami stymulującymi rozwój. Dobra kończę , bo już długo się rozpisałem.

pozdrowienia dla całych jadąCYCH NA maxa Starachowicccccc!!!!!!!A to wszystko od Konsoli!!!!
Obserwuj wątek
    • marcmal Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 10.11.05, 07:57
      Kielce aspirowały do roli metropolii w polskim wydaniu, a nie w takim jakim
      uczą w szkole. Poza tym była to też metropolia w rozumieniu Narodowego Planu
      Rozwoju.
      Natomiast zgodzę się, żen nie ma polityki wewnątrzregionalnej, ale jak to się
      mówi "kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem". Wina leży po środku
      z przesunięciem w stronę Kielc jako stolicy województwa.
      pozdrawiam :)
      • kilo6 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 10.11.05, 08:05
        Cały czas podtrzymuje aby łaćzyć małe województwa (każdy wie jakie mam na mysli :])a także powiaty np skarzyski,starachowicki i ostrowiecki w jeden powiat.

Pozdrawiam
    • wes82 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 13.11.05, 21:42
      Nauka, nauką. Współcześnie w Polcse i w założeniach NPR przemawiają dwa rozumienia metropolii. Pierwsze, to nawiązanie do układów i zależności międzynarodowych, liczą się te zależności niż układ powiazań w regionie państwie. Drugie, i to, jest tak nie do końca w NPr naświetlone. Stolica regionu koncentruje się na tworzeniu przestrzeni metropolitalnej w województwie, zalezności gospodarczo - przestrzennych. To wszystko ma być ze sobą powiazane. Przestańmy wreszcie myśleć , że w tym słabym województwie są tylko Kielce. Powstanie tego województwa, spowodowało, to że kosztem pozostałych miejscowości rozwijają się tylko Kielce. Gdyby tego województwa nie było. Kilce pełniłyby taką rolę jak dzisiaj Radom, którego status admninistrayjny nieco się obniżył, nie ma odziałów zamiejscowych, delegatur itp.
      • marcmal Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 14.11.05, 08:32
        Kielce nigdy nie mają szans i nie miały szans na funkcjonowanie jako
        metropolia, słowa to straciło swój sens, kiedy mogły się ubiegać o nie takie
        miasta jak Rzeszów, Białystok czy właśnie Kielce. Metropolie w Polsce możemy
        mieć jedną góra 3.
        Natomiast nie zgodzęsię, że gdyby nie województwo to Kielce wyglądałyby jak
        Radom, zbyt duże uproszczenie. Większość inwestycji prywatnych powstaje bez
        względu na status administracyjny miasta. Tak jak W Ostrwcu jest Celsa, która
        zainwestowała bo jest huta, czyli warunki do inwestycji. Tak w Kielcach
        powstaje wiele firm i innych instytucji.
        Istnienie uzędów i przeróżnych delegatur jesat elementem ubocznym istnienia
        województwa, a pracownicy tych delegatur urzędów pochodzą przecież z róznych
        stron województwa, niekoniecznie z miasta Kielce.
        Pozdrawiam :)
      • wes82 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 15.11.05, 23:58
        To, nie o to chodzi, że ja nie lubię Kielc, a uwielbiam swoją rodzinną miejscowość OSTROWIEC. Marzy mi się ,aby to województwo,,...było wielkie...". W moich rozmowach z politykami lokalnymi cały czas podkreślam ; zacznijmy od aksjologii rozwoju i sieciowania działań wszelkich, to kosztuje najmniej. Słyszę od nich ,,Pan , to jeszcze się książek oczyta na studiach, żyje Pan na wysokim poziomie abstrakcji,, Jak coś można zmienić, gdy się ma takie nastawienie. Tak przy okazji jesteś może urzednikiem zajmującym się rozwojem.

Pozdro!!!!!!!!
        • marcmal Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 16.11.05, 07:44
          Zgadzam się z przedmówcą. Natomiast jezeli chodzi o mnie nie jestem urzędnikiem
          zajmującym się rozwojem regionalnym,a le miłośnikiem tego regionu w szerokim
          tego słowa znaczeniu :)
          Pozdrawiam :)))))
          • wes82 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 16.11.05, 21:05
            Jeszcze jedno!W jednym z wątków była mowa o statusie administracyjnym miasta. Właśnie, że ma ten status olbrzymi wpływ na pozycję i prestiż miasta. W Kielcach są delegatury, oddziały zamiejscowe NIK, WSA, Prokuratura itp., następnie instutucje odpowiedzialne za zdrowie np. centrum Onkologii itp. To wytwarza jakiś tam rozwój. Samo , to że w tych instytucjach pracują ludze, no co by tu nie mówić ludzie z wyższym wykształceniem, te kadry jokoś się koncentrują, podobnie jak zakres spraw jakie te urzędy obsługują. Dalej ile osób, każdego dnia cięgnie do Kielc w celu załatwienia jakiejś sprawy. Co to znaczy status administracyjny, o tym mogły się przekonać byłe miasta wojewódzkie ( 33 , a zwłaszcza 17). Takiego nastawienia( Twojego) brakuje w tym regionie - województwie, zwłaszcza w stolicy regionu, kiedy się słyszy:...wojewoda musi być tylko z Kielc, wybudujemy basen olimpijski...chielibyśmy być w tym trochę lepsi od Ostrowca(właściwie odpowiedział na takie coś poseł Zbigniew Pacelt), u nas na Kielecczźnie...-która nie pokrywa się z obecnym terytorium województwa itp. , takich przykładów można wyliczać więcej.
            Pozdrawiam!!!!!!!
            • bmwariat Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 17.11.05, 08:28
              Pięknie też ujął prezydent Ostrowca- Szostak na zdanie jednego z redaktórów
              radia Kielce " W Ostrowcu wiele się zmienia na lepsze, powstają nowe
              inwestycje, buduje sie drogi, wykonuje remonty, dokonują się zmiany, buduje sie
              galeria.." a Szostak na to tak " W końcu jesteśmy w Świętokrzyskim a nie
              kieleckim":)) Pięknie to ujął:)
              Kielce zawsze zazdrościły Ostrowcowi. Przykład -budowa stadionu, planowana
              budowa basenu- bo jak ktoś stwierdził" musimy być lepsi od Ostrowca"..\
              Tylko, że Świętokrzyskie nie składa się z samych Kielc. Jestem za utworzeniem
              Trójmiasta nad kamiennia Ostrowiec- Starachowice- Skarżysko w skład którego
              wchodziły by nasze powiaty.
              • wes82 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 17.11.05, 13:08
                No, i właśnie to jest to!!!!!Cieszę się ,że mamy podobny punkt widzenia!!!!!!!
              • drs Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 20.11.05, 10:49
                Panowie ,powiem tak kocham cały region mimo iż poochodze z Kielc.Uważam,że
                wszystkie miasta powinny się rozwijać równomiernie,ale na Boga czegóż sie
                czepiliście tych Kielc.Co Wam przeszkadza budowa stadionu czy plywalni w
                Kielcach,w koncu tam mieszka nawięcej ludzi i chyba nic dziwnego,ze miasto chce
                poprawiac swoja infrastrukture,posiadanie druzyny w ekstraklasie tez do czegoś
                zobowiązuje.Dlaczego uważacie,ze Kielce komus zabierają.Czy Kolporter pana
                Klickiego swtorzony został na krzywdzie Ostrowca,Starachowic?Czy kiedys potega
                Exbudu,Mitexu,Piaseckiego czy innych firm wyrastała na krzywdzie okolicznych
                miast kielecczyzny?Po prostu tu byli łebscy ludzie potrafiący coś stworzyc co
                rozwinęło Kielce ,ale i tez region/przeciez dawało prace nie tylko
                kielczanom./Więc takie rozómowanie jest niesprawideliwe.Cóż dziwnego,że Kielce
                chca pozyskac z środków unijnych pieniądze na tramwaj,budowe lotniska
                pasazerskiego czy inne obiekty sportowe.Każde miasto prowadzi poprzez własny
                samorząd oraz samorząd regionalny swoja politykę lokalną.Tak jest w całej
                Polsce.Pewnie ,że trudno aby nie rozwijały sie w pierwszym etapie ośrodki
                wojewódzkiego,ale one wszedzie sa centrami i wizytówkami regionów.Czy
                Rzeszowowi ,Białemustokowi ktos tam to zarzuca?Dziwię sie Wam mieszkańcy
                Ostrowca,Skarzyska czy Starachowic,ze dajecie sie tak manipulować.Kondycja
                regionu na pewno nie poprawi sie jak inkorporuja Świokrzyskie do Małopolski,do
                Krakowa będzie stanowczo dlaej i gorzej dobić sie o cokolwiek,a wierzcie mi
                bliższa koszula ciału i w starciu z tradycyjnymi zeomiami małopolskimi
                d.kieleckie byłoby na szarym końcu.Macie porzykład niedalekiego Radomia,który
                chciał być w woj.mazowieckim miast tworzyć z Kielcami silny region.I co?Skutki
                oplakane.Bogata Warszawa jest jeszcze bogatsza,a radom sie cofa w rozwoju.Ja
                rozumiem,że pewne zdania na tym forum wynikaja z indokrynacji niektórych
                radomskich inetranutów,ale wierzcie mi,statystyki nie wskazują,że
                Świetokrztyskie jest gorsze od takich pewniaków jak
                Lubelelskie,Podkarpackie,Podlaskie czy Warmińsko-Mazurskie.
                Każde miasto może poprzez działanie woich samorządów siegac po inwestorów,po
                srodki unijne nie ogladając się na Kielce.Centralne sterowanie sie skonczyło w
                poprzedniej epoce.Dlatego obarczanie Kielc za wszystko zło w
                regionie,zazdroszczenie im rozwoju jest dla mnie niezrozumiałe i małostkowe.
                • kilo6 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 21.11.05, 10:55
                  Czy kiedys potega
                  > Exbudu,Mitexu,Piaseckiego czy innych firm wyrastała na krzywdzie okolicznych
                  > miast kielecczyzny?

a co to jest kieleczczyzna?to wymysł kieleckich towarzyszy lat 50 tych
                  Starachowice,Ostrowiec,Skarzysko nie utożsamiają się z tzw. Kieleczczyzną

Cóż dziwnego,że Kielce
                  > chca pozyskac z środków unijnych pieniądze na tramwaj,budowe lotniska
                  > pasazerskiego czy inne obiekty sportowe.

Niech Pan sobie przejrzy archiwum gazety wyborczej i przeczyta z jakich pieniędzy finansowana jest hala sportowa

Dziwię sie Wam mieszkańcy
                  > Ostrowca,Skarzyska czy Starachowic,ze dajecie sie tak manipulować.

juz raz ludzie się dali zmanipulować przy nowym podziale...mysle że już nikt za Kielcami w walce o województwo nie stanie [przynajmniej z tych trzech miast]

Czy
                  > Rzeszowowi ,Białemustokowi ktos tam to zarzuca?

Proponuje Ci pojedż do Przemyśla i spytaj co myślą o Rzeszowie.

Kondycja
                  > regionu na pewno nie poprawi sie jak inkorporuja Świokrzyskie do Małopolsk

a ja mówie że się diametralnie zmieni,juz lepiej iśc z bogatym Krakowem niż biednymi Kielcami,które dośc że biedne to jescze skąpią grosza

Macie porzykład niedalekiego Radomia,który
                  > chciał być w woj.mazowieckim miast tworzyć z Kielcami silny region.I co?Skutki
                  > oplakane

o Radom to niech sie Pan nie boi pwooli wychodzi z dołka.Mi zawsze Radom kojarzył się z patriotyzmem,jeszcze nadajdą dobre czasy dla tego miasta.
                  Trzeba wziaść pod uwage że Kielcami zawsze rządzili czerwoni i to daje dużo do myślenia.

Dlatego obarczanie Kielc za wszystko zło w
                  > regionie,zazdroszczenie im rozwoju jest dla mnie niezrozumiałe i małostkowe.

Nikogo tu nie obarczamy,osobiście nie mam nic do Twojego miasta tylko nie powinno byc stolicą tego niby regionu,który został wytworzony na siłe pod presją tak jak niechciane dziecko.

Pozdrawiam

• drs Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 21.11.05, 19:32
                    Jeżeli znasz historię to wiesz,że ten region został jeszcze uformowany w
                    trakcie zaborów,a potem ostatecznie w Polsce miedzywojennej,więc nie chrzań ,że
                    nie ma tradycji na pewno dłuższe niż inne miasta wojewódzkie w Polsce,a
                    komuniści to pieknie rządzili i w Lubelskiem,Rzeszowskiem,na Śląsku i
                    Zagłębiu,więc przestań gadać,że Kielce są czerwone.Takie one czerwone jak
                    reszta kraju.Mozna nie lubić Kielc,ale jako Starachiwiczan chyba zdajesz sobie
                    sprawę,że bycie w Małopolsce nic tej ziemi nie da.Bogaty Kraków będzie dalej
                    bogaty,a Starachowice będą miały z tego nic jako peryferia dużego regionu.Podaj
                    mi choć jeden przykład wychodzenia Radomia z dołka?Zbyt często bywam na forum
                    Radom i czytam opracowania,aby w te bajki wierzyć.Pozdrawiam bez
                    zacietrzewienia,gdyz wielu przyjaciół mam w Starachowicach.
                    Jak Kraków dba lub dbał o interesy Kielecczyzny mozna było sie przekonać gdy
                    panowali nad nami swoją TVP,ponadregionalnymi zarządami,Kraków zawsze doił
                    niemiłosiernie nasze zeimie więc mi nie mow,ze będzie lepiej.
                    • wes82 Re: Posłuchajcie eksperta!!!!! 22.11.05, 22:38
                      Szanowny Panie, dziwię się jakiejś takiej postawie optymizmu uniesienia. Panie, ja znam się trochę na reformie samorządowej i samorządzie, wiem jak to wszystko się kręci i mam zastrzerzenia do Kielc. Studiuję w Krakowie, i widzę jakie są więzi tego miasta z pozostałymi, to widać na każdym kroku. W świętokrzyskim, a może w dalszym ciągu kieleccyżnie, tego nie ma. Promocja województwa nie istnieje, jeśli już to: Kielce,Kielce,Kielce...no imoże czasem Sandomierz, no i jakimś cudem Bałtów(k.Ostrowca), który jakimś trafem w materiałach promocyjnych jest koło Kielc. Wiele jest takich rzeczy, i nie będę pisał. Świętokrzyskie powstało dzięki mieszkańcom związanym z kielcami, i pozycji politycznej regionu. Społeczności Ostrowieckie, Starachowickie, i inne były za Krakowem. Jak , to pisała ,,RZ,, - ,,Świętokrzyskie dopisane nocą" i jest coś na rzeczy!!!!Acha, i jeszcze jedno, tutaj nikt Kielcom niczego nie zazdrości, a zwłąszcza tzw. myślenia i działania na pokaz np. hasło: Bądzmy metropoliąą!!!!!!!To jest już hipokryzja i prawdziwy prowincjonalizm stolicy.

pozdro!!!!Jazdaaaaaaaaaaa!!!!1!!!!!11

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka