Dodaj do ulubionych

karty a podświadomość

06.11.13, 08:06
Witam serdecznie,

Od bardzo dawna próbuję się dowiedzieć, czy karty Tarota mogą pokazywać naszą podświadomość a nie prawdę? Spotkałam się z taką opinią, że w rozkładach widać nasze podświadome obawy bądź pragnienia...czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • magdalena.1230 Re: karty a podświadomość 06.11.13, 12:46
      Marta wiesz sprawa wygląda tak , że są sytuację kiedy osoby wróżące sobie np: pragną czegoś bardzo tak , że w kartach odbija się to czego chcą a nie rzeczywistość .
      Podam Ci przykład koleżanka moja , która ma problemy w zajściu w ciąże postawiła sobie karty i za pierwszym razem pokazały niemożliwość w zajściu , ale że bardzo pragnie dziecka to pyta przyznała się mi że pytała o tą sprawę parę razy kart i ostatnie wróżby pokazują , że będzie dziecko . Dlatego postawiałam jej karty jako osoba trzecia , ja do tego podchodzę z dystansem . Wróżba pokazała pierwszą odpowiedz mimo, iż przykrą dla niej .
      Ten przykład pokazuje , że często ludziom pokazuje się to czego chcą , czego pragną bardzo i przekłada sie to na wróżbę - na jej interpretację .

2 sposób :
      >
      >Spotkałam się z taką opinią, że w rozkładach widać n
      > asze podświadome obawy bądź pragnienia...czy to prawda?
      >

Tak , to prawda np kiedy w rozkładzie są pytania np : jakie obawy w danej sytuacji odczuwa osoba ? czego pragnie w związku z mężczyzną - jeśli pytamy odnośnie związku uczuciowego .

smile

• niwa1 Re: karty a podświadomość 07.11.13, 18:06
      A czym jest dla Ciebie prawda?
      - czymś, czego jesteś świadoma? - czy faktycznie zawsze Twoja świadomość czegoś
      jest prawdą, czyli faktycznym stanem rzeczy danej sytuacji??

Twoje pytanie jest conajmniej dziwne, bo karty tarota sięgają właśnie do podświadomości,
      aby wyłuskać to, czego świadomość jeszcze nie obejmuje.
      - często więc uprzedzają bieg rzeczy, bo droga od podświadomości do świadomości jest długa.

Prawda ukryta w podświadomości jest prawdą absolutną, a Twoja świadomość często mylnie określa stan aktualnej sytuacji, stan bytu doczesnego.
      • 1alaska Re: karty a podświadomość 07.11.13, 18:41
        Nie uważam, że to co nieświadome jest prawdą, tym bardziej prawdą absolutną - takowa w ogóle nie istnieje.
    • jola.wp Re: karty a podświadomość 08.11.13, 15:01
      Wg mnie, to co karty pokazują wynika z ich interpretacji. Przy szerokim zakresie znaczeniowym, kiedy przechodzi ono w swoje przeciwieństwo przy każdej karcie w postaci cienia, łatwo czasem o inter. życzeniową. No i wtedy tak można powiedzieć, że pokazują to co chcemy podświadomie, stając się lustrem dla naszych oczekiwań.
    • krolowa_pucharow Re: karty a podświadomość 15.11.13, 13:28
      Według mnie karty pokazują zarówno nasze obawy , ale mówią też na temat przyszłości. Najlepiej jest położyć rozkład, który pokaże obawy i pragnienia nasze, ale też wynik w sprawie o którą pytamy.
    • coill Re: karty a podświadomość 18.11.13, 23:53
      martajlwt napisała:

> Witam serdecznie,
      >
      > Od bardzo dawna próbuję się dowiedzieć, czy karty Tarota mogą pokazywać naszą p
      > odświadomość a nie prawdę? Spotkałam się z taką opinią, że w rozkładach widać n
      > asze podświadome obawy bądź pragnienia...czy to prawda?

bardzo często. Dlatego najlepiej przed rozłożeniem Tarota wyjąć inne karty i postawić jakiś krótszy rozkład(np kartami Llenormand - nie są tak czułe na emocje jak Tarot), emocje troszkę odpuszczą, i będzie jaśniej i łatwiejsmile Aczkolwiek bywa, że tak się upieramy, że trzeba dokładniej analizować tego Tarota, aby życzenia nie przyćmiły wróżby.
      Sama kiedyś nie raz sobie kładłam karty i wychodziło mi to, czego bym chciała, lub to czego się obawiam.
      Poprostu, trzeba być spokojnym,ani się nie bać, ani nie nastawiać na "nie-wiadomo-co", obojętnym z otwartą psychiką na przyjęcie tego co będzie,tak bez obaw i emocjismile
      • martajlwt Re: karty a podświadomość 26.11.13, 17:07
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję za szczere odpowiedzi smile Wydaje mi się jednak, że zadałam nieprecyzyjne pytanie....Nie mam na myśli stawiania kart samemu sobie, a w momencie korzystania z pomocy innej osoby - wróżki. Czy w takiej sytuacji karty mogą właśnie ukazać moje obawy bądź pragnienia a nie faktyczną przyszłość? Czy to właśnie nie z tego powodu czasem wróżby nie spełniają się, bądź u różnych wróżek otrzymujemy różne odpowiedzi?

Dziękuję i pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka