Dodaj do ulubionych

Remont i wynajem

21.01.22, 12:58
Po wielu przygodach udalo mi sie kupic dom pod wynajem, jako inwestycje. Najemca zglosil problemy, o czesci z nich wiedzialam, o czesci nie. Rozlozylam karty, co dalej.
1. Stan samej nieruchomosci. Krolowa mieczy . Jest ok, moze troche zimno (wilgotnie?) przydaloby sie troche pomalowac, ale ogolnie niezle.
2. Najemczyni. As kijow. Bedzie glosno mowic, co sie jej nie podoba, ale placic na czas i raczej zgodnie zyje z sasiadami.
3. Agencja, ktora sie opiekuje domem. Odwrocone trzy kielichy. Chetnie wezma kase, a i tak o wiele rzeczy musze zadbac sama. Olewaja, doslownie. Lepiej samemu przejac zarzad.
4. Koszt remontu. As monet. "Troche" bedzie kosztowac, ale nie fortune. Moja kieszen to zniesie.
5. Sam remont, odwrocona dziesiatka mieczy. Bedzie sie ciagnal. Ewentualnie, caly czas beda wychodzic rzeczy do zrobienia, a to wilgoc, a to gniazdko wypadnie , a to cos tam. Ot, jak ma sie dom, to trzeba za nim chodzic.
6. Ogolna rada , co bedzie dalej. Dwojka monet. Wyznaczyc granice. Utrzymywac nieruchomosc w dobrym stanie i dbac o prawne regulacje ale pilnowac kosztow. Dwojka monet sugeruje skromny, ale stabilny i dlugotrwaly dochod.
Obserwuj wątek
    • sekatoor Re: Remont i wynajem 21.01.22, 14:57
      @Wg.mnie będzie jakiś trzask w tym, buisness is buisness, więc,trzeba będzie się wycofać,póki czas. 10 Mieczy, odwrocona, świadczy o braku możliwości odejścia po prostu, sprawdaj więc wszystko co się tyczy remontu, bo potem możebyć za późno.
      To samo koszty, stać być musi, żywioł po prostu- ktoś wygra, ktoś przegra kupuj więc w sklepach tanich, ale jakość materiałów to podstawa.
      Dalej - mogą być kłopoty, np. płatności mniejsze niż "wypasione" - blotka to blotka, nawet monet.
      • andgie Re: Remont i wynajem 21.01.22, 15:35
        Błotka ? Nie rozumiem. Nie można się ot tak wycofac z posiadania domu, ale ja nie chce tego robić i robiłam rozkład przed zakupem, karty były dobre. Ja chce po prostu spłacać kredyt , dom jako inwestycja.
      • andgie Re: Remont i wynajem 21.01.22, 18:06
        Sekatoor, jeszcze wyjaśnienie. Piszesz, ze trzeba będzie się wycofać , potem, ze się nie da wycofać. Nie rozumiem.
        • magdalena.1230 Re: Remont i wynajem 22.01.22, 21:05
          Stan samej nieruchomosci. Krolowa mieczy . Jest ok, moze troche zimno (wilgotnie?) przydaloby sie troche pomalowac, ale ogolnie niezle.

Pasuje pozaglądac w okna czy nie ma szpar że zimne powierze się dostaje. Można ogrzewać ale jak okna nieszczelne to naprawa lub dokręcenie okna w ramie .

2. Najemczyni. As kijow. Bedzie glosno mowic, co sie jej nie podoba, ale placic na czas i raczej zgodnie zyje z sasiadami.

Najemnczyni taka okropna nie jest , choć działa pod wpływem impulsu kobiecina - i trzeba pozwolić jej się dać wygadać niech z niej napięcie zejdzie.

3. Agencja, ktora sie opiekuje domem. Odwrocone trzy kielichy. Chetnie wezma kase, a i tak o wiele rzeczy musze zadbac sama. Olewaja, doslownie. Lepiej samemu przejac zarzad.

Ta agencja to porażka, pracują tam mało doświadczeni ludzie , nie znający się na swojej pracy.
          Są tam bo są, ale pożytku nie będzie z nich żadnego.

4. Koszt remontu. As monet. "Troche" bedzie kosztowac, ale nie fortune. Moja kieszen to zniesie.

Trzeba ustalić priorytety myślę że okna to początek .

5. Sam remont, odwrocona dziesiatka mieczy. Bedzie sie ciagnal. Ewentualnie, caly czas beda wychodzic rzeczy do zrobienia, a to wilgoc, a to gniazdko wypadnie , a to cos tam. Ot, jak ma sie dom, to trzeba za nim chodzic.

Jak wszystko na twojej głowie to będzie trudno bo aż głowa boli od tej karty, ale z każdym strachem i problemem najlepiej się zmierzyć.

6. Ogolna rada , co bedzie dalej. Dwojka monet. Wyznaczyc granice. Utrzymywac nieruchomosc w dobrym stanie i dbac o prawne regulacje ale pilnowac kosztow. Dwojka monet sugeruje skromny, ale stabilny i dlugotrwaly dochod.
          Odpowiedz Cytuj Link

Będzie dobrze i żle zalezy bo nie ma tutaj dramatu że jest żle .
          Są dni dobre i żlę jak w życiu.
          Ale ta agencję bym zmienila bo pożytku -z nich nie będzie.
          • andgie Re: Remont i wynajem 22.01.22, 21:58
            Dzieki Magdalena.1230. Ja chce splacac kredyt i kapital, tak dlugo jak to jest zrobione, to dla mnie ok. Agencje zmienie, myslalam, ze jak sobie zatrudnie , to bede miala z glowy zajmowanie sie domem. Mylilam sie bardzo.
            • magdalena.1230 Re: Remont i wynajem 22.01.22, 23:35
              Ta agencja to niefajna jest mało podchodzą poważnie do sprawy .
              Albo im brakuje doświadczenia albo mają takie podejście do sprawy.

• andgie Re: Remont i wynajem 22.01.22, 23:42
                Albo jedno i drugie wink Tak czy inaczej odpuszcze sobie agencje i bede sie zajmowac domem sama. To nie jest to, czego oczekiwalam, ale, jak mowai Anglicy , hey ho .
                • andgie Re: Remont i wynajem 26.01.22, 12:27
                  Mam wstępna wycenę , sporo tego , choć głównie małe rzeczy typu obluzowały się zawiasy w drzwiach , trzeba podkręcić . Magdalena, okno jest w spisie 🙂👍 Gratulacje , ze Ci to wyszło. Wyślę tam swojego człowieka , żeby ocenił z jego strony.
    • sekatoor Re: Remont i wynajem 26.01.22, 15:26
      Widzisz, tak czy inaczej powiedziane,ale pokrywa się to raczej z kartami i twoimi i Madzi.Kredyty jak piszesz i tak płacić musisz, agencję spróbowałaś - lepiej sobie odpuścić. Brawo- magdalena, wyjaśniasz w skrócie o co chodzi - coś tu trzeba dać czy odejść w ogóle, skończyć z agencją,bo i tak musisz w efekcie to sprawdzić sama, a agentom płacisz...Dziś zawiasy jutro wilgoć czy zimno w kaloryferze, bo zapowietrzone..
      Smile. Don't worry.Be happy.
      Masz na razie z czego "na stałe"żyć,a to już dużo, nawet w Anglii.
      • andgie Re: Remont i wynajem 26.01.22, 17:25
        Sekatoor, dzięki za wpis. Dom zawsze miał być długotrwała inwestycja , trzeba będzie koło niego robić i ładować kasę , ale to jest natura nieruchomości . Agencje trzeba odpuścić , znaleść własnych fachowców. Z drugiej strony już teraz, pare miesięcy później , podobne nieruchomości są wystawiane za 10k więcej i znikają od razu. Don’t worry , be happy 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka