Dodaj do ulubionych

zwolnienie z pracy

05.02.12, 14:28
witam od prawie 3 miesięcy byłam zatrudniona w przedszkolu na umowę o zastępstwo do czasu powrotu jednej pani ze zwolnienia lekarskiego. W tym miesiącu po sprawdzeniu konta w banku zobaczyłam niespodziankę - nie dostałam całych poborów i już wiedziałam że nie pracuję w tym przedszkolu, ale nie zostałam o tym poinformowana nikt do mnie nie zadzwonił (nie byłam w przedszkolu bo na czas pierwszego tygodnia ferii miałam wypisany urlop) i jak głupia pewnie bym po niedzieli pojechała do pracy. Sama zadzwoniłam, dyrektorka na urlopie od vice po moim zapytaniu czy po niedzieli mam przyjść do pracy powiedziała mi że już nie pracuję bo od poniedziałku tamta pani wraca ze zwolnienia lekarskiego. Jestem załamana, spodziewałam się zwolnienia, ale myślałam że o tym powinno się pracownika poinformować choć telefonicznie powiedzieć kiedy ma przyjść po świadectwo pracy a tak ja sama musiałam się pytać czy dalej pracuję. Nie wiem co mam o tym myśleć. sad
Obserwuj wątek
    • mojemieszkanie24 Re: zwolnienie z pracy 05.02.12, 16:57
      szczerze powiem, że się nie znam na tym za bardzo ale dokładnie przyjrzyj się tej sprawie. Dla mnie to dziwne,że nikt cię nie powiadomił nawet, ze od poniedziałku nie pracujesz... Nie wiem jak to jest ale wydaje mi się, ze nawet przy umowie na zastępstwo obowiązuje jakiś okres wypowiedzenia a nie tak z dnia na dzień. Pracodawca na pewno nie zachowal się w porzadku...

Nie wiem jak to jest w przypadku nauczycieli ale w przypadku zwykłej umowy o zastepstwo okres wypowiedzenia wynosi 3 dni. W linku też masz powody, dla których pracodawca może cię zwolnić bez wypowiedzenia.

praca.wieszjak.pl/umowa-o-prace/72651,3,Czym-jest-umowa-na-zastepstwo.html
      Tak jak mówię, nie wiem jak to jest w przypadku nauczycieli, popytaj na forum albo poradź się prawnika bo na pewno tutaj coś ,,śmierdzi"
      • mojemieszkanie24 Re: zwolnienie z pracy 05.02.12, 16:58
        Boże... napisałam bez składu i ładu tongue_out Przepraszam tongue_out
    • kalanitka Re: zwolnienie z pracy 05.02.12, 18:03
      Wydaje mi się że wszystko jest ok. Byłaś na zastępstwo i jeśli zwolnienie lekarskie tej pani skończyło się rozwiązanie umowy następuje samoczynnie. Jeśli ta pani nadal byłaby na zwolnieniu a chcieliby rozwiązać z tobą umowę powinni właśnie wręczyć ci 3 dniowe wypowiedzenie. Lecz mogę się mylić.
      Jednak mimo to forma załatwienia sprawy jest niefajna. Przed twoim urlopem i powrotem tej pani powinni cię uprzedzić że nastąpi rozwiązanie umowy gdyż nie przyniesie ona dalszego zwolnienia. Podziękować za współpracę.
      • jaktosik Re: zwolnienie z pracy 07.02.12, 13:47
        BAAARDZO nieładne - choć zgodne z prawem - zachowanie dyrektora
    • magda_krakow Redukcja etatu 08.02.12, 16:53
      Ja mam nieco inny problem, ale postanowiłam dopisać się tutaj, żeby nie tworzyć nowego tematu wink
      U nas sprawa wygląda tak: dyrekcja zapowiedziała redukcję etatu, już od przyszłego miesiąca. Mnie z pełnego zostaje 3/4.
      Jestem nauczycielem kontraktowym, zatrudnionym na czas nieokreślony.
      Czy w związku z tym obowiązują jakieś procedury? Jak to powinno oficjalnie wyglądać? Czy po prostu ot tak - dyrekcja może z dnia na dzień zmienić wymiar zatrudnienia?
      Może ktoś się orientuje? Nie żebym chciała się czegoś czepiać, bo i tak się cieszę, że w pracy w ogóle zostaję :p Tylko przy okazji chciałabym znać swoje prawa wink
      Przyznam, że od wczoraj studiuję Kartę Nauczyciela, ale wszystko to dla mnie mocno zawiłe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka