Gość: po co? IP: *.crowley.pl 24.05.08, 20:05 Tylko po co kupować? Jest przecież LINUX a do gier konsola i wszystko w tym temacie ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rmiechowicz Legalny Windows jest zbyt drogi 25.05.08, 19:02 "Tylko 18% ankietowanych odpowiedziało, że posiada w swoim komputerze legalny system Windows" Też bym tak odpowiedział. Używam Linuxa, nie mam nielegalnej windy. Czy taka opcja także była w ankiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Legalny Windows jest zbyt drogi 21.06.08, 15:15 No dobra więc 18,5% ma legalny system operacyjny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.05.08, 19:30 ok 250 zł to kosztuje teraz i jak na najtańszą wersję OEM to jest pięć razy za dużo. Pozostaje Linuks i przy tym zostanę. Konsole pozostawię inteligentnym inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jason Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.acn.waw.pl 25.05.08, 22:58 > Tylko po co kupować? Jest przecież LINUX a do gier konsola i wszystko > w tym temacie ;) A po co mi dodatkowo konsola i męczenie sie z linuxem? Wydałem ~250 żł i mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 09:09 LOL. I nie masz ani płynnie chodzących gier ani sprawnego i szybkiego systemu :D Gratuluję :D Odpowiedz Link Zgłoś
zofiauk Legalny Windows jest zbyt drogi 26.05.08, 09:43 Biorąc pod uwagę ceny w naszym kraju to się nie dziwię temu a na legalne oprogramowanie zawsze mało kogo było stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.chello.pl 29.05.08, 22:00 używałem przez jakis miesiąc linuxa i nie dałem rady, wróciłem do windowsa, oryginalnego. ja wiem że linux jest fajnym systemem, mój kolega go używa i wszystko super sobie poustawial. ale ja jakos na to nie miałem czasu i sory, ale windows jest dla mnie "bardziej poręczny". 250 zł to nie jest dużo, odkładałem 3 miechy na niego (wiadomo, studenckie życie bywa trudne) ale mam i się ciesze. a w ogól teraz MS robi akcje fair play, warto zapoznać się;) pl.youtube.com/watch?v=NPCDEFEVPxI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 09:12 Dział marketingu MS się odezwał?:) A jakiego linuksa używałeś i czemu się przesiadłeś? Jako ciekawostkę powiem Ci, że zainstalowałem linuksa w domu moim rodzicom (mającym po 60 lat) i zgadnij co - nie mają problemów. Jedyną rzeczą jaką zrobiłem po instalacji Ubuntu było dociągnięcie aktualizacji. Koniec, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodipar78 Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: 217.98.20.* 06.03.10, 15:08 I to jest właśnie Polskie rozumowanie - "kupię sobie PC-ta za 3000, ale systemu za 300 nie, bo za drogi". Mam laptopa i PC-ta i na obu oryginalne systemy + freewarowe oprogramowanie, ewentualnie soft z gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.03.10, 19:14 Przerazilbys sie rozumowaniem innych nacji :-) Zanim wydadza centa to sto razy go w palcach obroca. I chyba dzieki temu oni sa jednak bardziej "majetni" niz Polacy, ktorzy wydaja pieniadze na cos co zupelnie im nie jest potrzebne ale "sasiad ma to ja musze miec - wiekszy i lepszy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Legalny Windows jest zbyt drogi 26.05.08, 16:02 Używam Linuxa nie ze względu na cenę. Mając na pokładzie pingwinka nie boję się, że mój komp stanie się zombi. Że otwierając pocztę lub wchodząc na stronę xxx zawlekę na kompa jakiegoś syfa. Że dzieciak sąsiada zza ściany włamie mi się na kompa. A do ceny windowsa należy doliczyć cenę programu antywirusowego, antyszpiega, programu biurowego i wielu innych, które potrzebujemy do normalnego używania komputera. W domu można używać tych programów w wersji darmowej. Natomiast do firm w zasadzie nie ma darmowych programów (no może OO). Dlatego windows do firmy nie kosztuje 250 zł - tylko 10 razy więcej. I co roku odnowienie licencji na antywirusa i pewnie jakiś innych też. I mając na uwadze taki wydatek, Linux zaczyna być opłacalny. Natomiast do zastosowań domowych, gdzie jest wielu chętnych do pogrania, Linux może się nie sprawdzać. Za to w domu, na drugim, starszym komputerze Pingwinek jak najbardziej ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd_s Legalny Windows jest zbyt drogi IP: 195.69.82.* 20.06.08, 23:09 Męczyć się z windowsem? Bez sensu. Lepszy linuch i jakoś nie muszę po instalacji szukać cały dzień sterowników do sprzętu tylko z miejsca wszystko śmiga... Poza tym na windownsie jest 1 aktualizacja na kilka dni. A na linuxie mam po 20-30 a nawet więcej na dzień czasem 2... To mówi samo za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nt Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.uni.lodz.pl 20.06.08, 23:57 kolejna durna sonda. windows jest za drogi, więc kradniemy. ferrari też są drogie. truskawki zaczynają drożeć. nic nie tłumaczy kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Legalny Windows jest zbyt drogi 21.06.08, 15:29 Ja mam legalny, ale rozumiem piratów. Bez ferrari i truskawek da się obejść, bez Windowsa nie. Ponadto Ferrari ma tańszą konkurencję a Windows nie. Linux to śmiech i to nie jest konkurencja typu małego fiata do Ferrari. Linux to takie Porsche, które ma prawo wjazdu na 5 ulic w Warszawie. Prawdziwa konkurecja byłaby wtedy gdyby systemy operacyjne mogły się różnić jak samochody, a nie tak że MS ma przesadne prawa autorskie typu wyłączne prawo do litery "a". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.aster.pl 15.11.09, 15:51 No tak ,jak drogi ,to własnie dlatego jest tak ze potem jak to ma miejsce w Trójmiesie trafia sie na nielegalne oprogramowania w domach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Legalny Windows jest zbyt drogi IP: *.chello.pl 06.03.10, 22:01 Ja jestem na rencie kilkaset zł i byłaby to świetna wymówka, aby ukraść system. Nie stać mnie na zapłacenie od ręki 300zł, to biorę sobie na raty i będę płacił kilkadziesiąt zł przez parę miesięcy. Wolę mieć legala i nie zamartwiać, czy jutro podstępnie nie wstawią jakiejś wtyczki blokującej system. Nie mam zamiaru robić sobie kopii poczty, ważnych dokumentów, konfiguracji, na nowo instalować dziesiątek programów itd. Nie stać mnie na coś to nie korzystam. Samochodu też żadnego nie mam i nie zastanawiam się, czy lecieć na parking. Z miejsca bym jakiś znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś