madohora Re: Chłapowo 11.02.20, 19:50 Pewna pani z Chłapowa Nawiasem mówiąc młoda wdowa Chciała wyjechać w góry Czytała więc różne bzdury Myślała, że na podróż jest gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:01 wieś, gromada o 620 stałych mieszkańcach. Ch. cieszy się z roku na rok rosnącym powodzeniem. Sprawia to ładne położenie, bliskość Wielkiej Wsi jako centrum komunikacyjne go, stosunkowo niskie ceny. Ch. posiada oświe tlenie elektrycz ne. Dworzec kolej owy Wiel ka Wieś Halle- rowo o 3,5 km. Komunikacja au tobusowa Chła powo — Wiel ka Wieś. Prze jazd 40 groszy. Przystanek autobusów w Jar koło Chłapowa centrum wsi. Dojście do plaży albo drogą do auto strady albo piękną ścieżką przez parów. Przejażdżki łodziami zwykłymi lub żaglowymi. Wiadomości: Biuro informacyjno-meldun- kowe oraz sołtys wm. Lekarz w Wielkiej Wsi, poczta za stawkiem na prawo, posterunek P. P. Wielka Wieś, kościół w Hallerowie. Na miejscu cztery składy spożywcze, oraz do 10 kiosków spożywczych z przy- borami fotograficznymi, gazetami, pamiątkami itd. Z drugiej strony autostrady, bliżej morza leży miejscowość Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:03 Wieś królewska w starostwie puckim w powiecie puckim województwa pomorskiego w II połowie XVI wieku Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:04 Pierwsza wzmianka o Chłapowie pochodzi z roku 1359, nazwę wsi zapisano wtedy po niemiecku jako Klappow. Nazwa Chłapowo ukonstytuowała się ostatecznie w połowie XVII w. W latach 1877–1949 odkryto i przebadano na terenie Chłapowa 124 groby skrzynkowe kultury wschodniopomorskiej pochodzące z epoki żelaza (650–400 p.n.e.). Archeolodzy odnaleźli dobrze zachowane ozdoby z bursztynu, popielnice, szklane paciorki, naczynia gliniane, biżuterię. Prowadzone w XX w. kolejne badania archeologiczne prowadzone w okolicy wsi doprowadziły do odkrycia w jej pobliżu śladów osadnictwa z okresu neolitu (4200–1700 p.n.e.) oraz epoki brązu (2000–1000 p.n.e.). Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:16 W Chłapowie urodził się, żył i tworzył kaszubski pisarz Augustyn Necel, twórca takich dzieł, jak: Krwawy sztorm, Kutry o czerwonych żaglach, Saga o szwedzkiej chëczy czy Maszopi. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:17 W Chłapowie przy al. Żeromskiego zostały zorganizowane dwa letnie kąpieliska nadmorskie Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:17 Wzdłuż północnej granicy Chłapowa rozciąga się piaszczysta plaża z klifem. Główne kąpielisko usytuowane jest przy plaży pokrytej piaskiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:18 Nadmorską część Chłapowa obejmuje Nadmorski Park Krajobrazowy. Teren ten pozostając poza ingerencją człowieka stanowi w pełni naturalne środowisko. Do występujących tu gatunków należy m.in. żarnowiec miotlasty (Cytisus scopartius). Znajduje się tam także Klif Chłapowski Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 28.01.22, 16:34 Niewielka miejscowość Chłapowo to spokojna, stara wioska rybacka słynąca z plaży, w pobliżu której rybacy cumują tradycyjne kolorowe kutry kaszubskie i sprzedają ryby z porannego połowu. Wieś sąsiaduje z pobliską Doliną Chłapowską (Rudnikiem), której ścieżki i kładki prowadzą do nadmorskiej plaży Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 28.01.22, 16:39 Pewną panią z Chłapowa Ciągle bolała głowa Migreny miała Tabletki brała Na sztormy nie była gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:03 Chłapowo (dodatkowa nazwa w kaszub. Chlapòwò, niem. Chlapau) – wieś w Polsce, w województwie pomorskim, w powiecie puckim, w gminie Władysławowo[3] nad Morzem Bałtyckim, na obszarze Nadmorskiego Parku Krajobrazowego. Miejscowość z przystanią morską dla rybaków (pas plaży). W latach 1973–2014 część miasta Władysławowo. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:05 Dynamiczny rozwój Chłapowa rozpoczął się pod koniec XVIII w. W tym okresie powstały m.in. zachowane do dziś charakterystyczne wiejskie chałupy kryte strzechą oraz zabytkowa kapliczka murowana. W połowie XIX wieku czynna była tu mała kopalnia węgla brunatnego. Bliskość Morza Bałtyckiego oraz piękne krajobrazy Wąwozu Chłapowskiego sprawiły, iż w okresie międzywojennym Chłapowo stało się dość znanym ośrodkiem letniskowym. Letnicy (głównie z Warszawy) wynajmowali pokoje u zamieszkujących wieś gburów (bogatych chłopów). W późniejszym okresie, w wyniku konkurencji z innymi kurortami (Władysławowo, Jastrzębia Góra, Karwia, miejscowości Mierzei Helskiej) Chłapowo utraciło swoje znaczenie, zachowując klimat wioski rybackiej. W okolicy miejscowości znajdują się udokumentowane złoża soli kamiennej i potasowo-magnezowej. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.05.21, 16:17 Atrakcją Chłapowa jest Wąwóz Chłapowski zwany przez Kaszubów Rudnikiem. Powstał on w wyniku erozyjnej działalności wód spływających z Wysoczyzny do Bałtyku. Brzeg wysokiego i stromego klifu nieustannie podmywany jest przez fale morskie. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 10.07.14, 22:57 Zeszły rok miałam pod hasłem morze a w tym roku sucho. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 31.01.15, 19:54 Teraz czuję się niezbyt zdrowo Gdy sobie pomyślę - Chłapowo Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 24.08.15, 23:32 Ja dwa słowa tylko powiem Nie chcę być w sezonie, w Chłapowie Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 29.10.16, 15:34 W Chłapowie (dobrze że nie w Chłopach) straciłam chłopa Och, już taka ze mnie niezdara i niecnota Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 29.07.17, 14:36 Taka gratka już mi się nie powtórzy. Mieszkać i jeść za darmo nad morzem i jeszcze mieć pieniądze. Ja tam pracowałam nie odpoczywałam. Ale praca była łatwa, lekka i przyjemna. Kontakt z ludźmi, rozmowy na ciekawe tematy. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 15.09.17, 15:38 W Chłapowie dla mnie bolączką było zejście na plażę. Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 01.10.17, 16:49 O Chłapowie ja nie marzę Tam okropne są te plaże Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 25.02.18, 13:43 Tyle tylko tutaj powiem Nie podobały mi się plaże w Chłapowie Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 14.09.18, 22:14 Tyle tylko powiem Brzydka jest plaża w Chłapowie Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 03.04.19, 20:09 A w Chłapowie dziwne plaże O wypoczynku tam nie marzę Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 11.05.24, 22:19 Chłapowo mi się nie marzy Tam jest dziwny piasek na plaży O mój Boże, o mój Święty Jak on się wbija w pięty Odpowiedz Link
madohora Re: Chłapowo 28.07.19, 11:57 KĄPIELISKA NAD BAŁTYKIEM ZAMKNIĘTE - Interia - 28.07.2019 Odpowiedz Link