Dodaj do ulubionych

Ślady przeszłości

15.10.07, 23:38
Coby w wątku zagadkowym offtopicznie nie dyskutować, proponuję nowy wątek.

Przyglądając się w Google Maps opisywanej prze Gregola ścieżce, zauważyłem, że
bardzo ładnie widać też przebieg dawnego odgałęzienia kolei
Warszawsko-wiedeńskiej (szło chyba do stacji Staszic) - łukowato odgałęziało
się od linii głównej, krzyżowało z istniejącą nadal linią biegnącą przez Jamki
(tuż powyżej czyli na północ od pozostałości wiaduktu, który chyba w ogóle nie
był dokończony), ślad kończy się dokładnie na węźle DK1 z DK94 (dalej już
rozdzielczość nie pozwala na domysły).

Innym przykładem są planty wzdłuż ulicy Poniatowskiego i dalej wzdłuż Korczaka
- ślad dawnego toru łączącego DG główną ze stacją Staszic.
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: Ślady przeszłości 15.10.07, 23:44
      www.dabrowa.pl/DG_MAPOWNIK_ZBIOR/19270000_m1_pl_dg_plan-miasta_800.jpg
      Z tego wynika, że opisywane przez Gregola ślady kolejki to pozostałości kolejki
      z Mortimera do (według tej z kolei mapy
      www.dabrowa.pl/DG_MAPOWNIK_ZBIOR/19330000_m1_pl_dg_mapa-sztabowa_800.jpg )
      Świerczyny (cokolwiek by tam było)
      • kelo Re: Ślady przeszłości 16.10.07, 09:56
        A ja jestem na tyle stary, że pamiętam tory kolejowe na Poniatowskiego do DZN PW.
        • le_szek Re: Ślady przeszłości 16.10.07, 11:25
          No, one były zlikwidowane bodajże w 73 roku, więc nie aż tak dawno, dziadku ;)

Swoją drogą, kawałek toru zachował się do dzisiaj - na Przemysłowej (za
          garażami, przed L'emirem.
          • zimne_piwo1 Re: Ślady przeszłości 25.10.07, 21:43
            le_szek napisał:

> No, one były zlikwidowane bodajże w 73 roku, więc nie aż tak dawno, dziadku ;)
            >

oj chyba później..raczej zdecydowanie później, mam zdjęcie z 77/78 roku i te
            tory na obecnym oś . korczaka są!!!!! może nie eksploatowane ale zawsze....
            • le_szek Re: Ślady przeszłości 25.10.07, 22:51
              > oj chyba później..raczej zdecydowanie później, mam zdjęcie z 77/78 roku i te
              > tory na obecnym oś . korczaka są!!!!! może nie eksploatowane ale zawsze....

Skana i wrzutkę bardzo plisss! :)
              • le_szek Do Kolezanki zimne_piwo 1 10.02.08, 22:07
                le_szek napisał:

>> oj chyba później..raczej zdecydowanie później, mam zdjęcie z 77/78
                >> roku i te tory na obecnym oś . korczaka są!!!!! może nie
                >> eksploatowane ale zawsze..
                > Skana i wrzutkę bardzo plisss! :)

Jeszcze raz proszę :)
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 10.02.08, 22:04
        le_szek napisał:

www.dabrowa.pl/DG_MAPOWNIK_ZBIOR/19270000_m1_pl_dg_plan-miasta_800.jpg
        > Z tego wynika, że opisywane przez Gregola ślady kolejki to
        > pozostałości kolejki z Mortimera

Wracam jeszcze do tej kolejki - ostatnio trochę czytałem (tudzież łaziłem po
        Podlesiu, tym razem w okolicach strzelnicy). Kolejka z Mortimera do Świerczyny
        (czyli do Kazdębia) służyła do transportu piasku na podsadzkę. Druga zaznaczona
        na mapie kolejka z kop. Albert do Flory służyła do transportu węgla (przy
        Albercie nie było sortowni) i była linowa - ale naziemna (czyli wagoniki
        ciągnięte przez linę, coś jak kolej na Gubałówkę, ino w poziomie)!
    • le_szek Re: Ślady przeszłości 22.10.07, 11:30
      No i poszedłem według wskazówek Gregola:

> górka taka, ostre krótkie zejście, kilka hopek
      > rowerowych, po prawiej znajdziesz kolejny filar. Idealnie w lini
      > prostej, sprawdzane z kompasem masz kolejne filary, na przemian
      > filar słupek z symbolem kopalnianym i numerem. One tak na oko co
      > 50m byly jak dobrze pamietam. Tak w lini prostej dojdziesz do DK1

i znalazłem :)

img144.imageshack.us/img144/4030/22102007001wr9.jpg
      img88.imageshack.us/img88/443/22102007wo6.jpg

Kolejny wypadał chyba dokładnie w miejscu, gdzie przebiega DK1. A na Jamki pójdę
      chyba wiosną. Miałeś rację, Gregol - to jest frajda, żałowałem, że nie mogę się
      na chwilę chociaż cofnąć o te 70 lat, usłyszeć skrzypienie kół transmisyjnych i
      kołyszących się wagoników :)
    • sandwich1 Re: Ślady przeszłości 25.10.07, 21:32
      Jak widać z tych map to na Staszic szły tory przez park.
      Pamiętam zdjęcia jak przez rondo w centrum pociąg przejeżdżał.
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 25.10.07, 22:46
        Na Staszic szły tory przez Planty i DZN. A przez rondo w centrum to chyba
        kolejka wywożąca żużel itp. z huty (a może i kamień z kopalni) - do dawnej
        odkrywki kop. Reden jeśli się nie mylę...
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 25.10.07, 22:49
        Teraz spojrzałem raz jeszcze - faktycznie, przez park - którego wtedy nie było
        ;) też.
    • le_szek Re: Ślady przeszłości 11.11.07, 18:54
      A propos ostatniej zagadki tak mi się przypomniało, w tym wątku lepiej pasuje.

Szedłem ostatnio nasypem na Pogorii, od wiaduktu przy DG Pogoria do rozebranego
      wiaduktu (miejsce, gdzie potok przepływa z Pogorii I w stronę Pogorii II i
      przechodzi zielony szlak). Mniej więcej w połowie trasy, od lewej strony
      dochodzi łukiem drugi nasyp (zaczyna się niedaleko stacji Gołonóg, trochę w
      stronę Pogorii), w miejscu połączenia są ruiny posterunku. Szczegóły podał mi
      Jędruś na pl.misc.kolej:

=========
      Łącznica Gołonóg - Piekło została wybudowana w 1942. Zaczynała się, jak już ktoś
      wspomniał, około 100 - 200 m za przejazdem w Gołonogu, w kierunku Ząbkowic. Po
      lewej stronie torów stała nastawnia.
      W roku 1964 wybudowano łącznicę Babia Ława - Piekło. Babia Ława to późniejszy
      posterunek DGHK1. Obie linie łączyły się na posterunku Pogoria - to o tych
      ruinach piszesz. Wszystkie szlaki były jednotorowe.
      Odcinek Gołonóg - Pogoria zlikwidowano około 1975, i pozostał tylko szlak Babia
      Ława - Piekło.
      Na mapach faktycznie ciężko znaleźć ten kawałek. Wszystkie dostępne mapy wydane
      już po wojnie traktowały linie kolejowe jako tajemnicę, a przed wojną tej linii
      nie było. Szlak został zbyt szybko likwidowany, aby znaleźć się na mapach
      współczesnych. Są zaś ślady po nasypie na odcinku Babia Ława - Piekło i to na
      mapach przedwojennych. Wcześniej był tam szeroki tor od Strzemieszyc Płn. Dokąd
      i jak długo był - tego już nie wiem. Albo jeszcze nie wiem.

Przy okazji - w tym okresie (do ok 1973), Gołonóg na linii do Strzemieszyc, był
      stacją.
      ==========
      • reivena Re: Ślady przeszłości 12.11.07, 07:55
        Ciekawe to wszystko jest :)
    • le_szek Magazyn materiałów wybuchowych - Piekło 26.11.07, 12:53
      Wspominany przez Gregola przy okazji jednej z zagadek, dzisiaj miałem chwilę,
      żeby obadać. BTW, Gregol, tory (a właściwie tor i starotorze drugiego) dzieli
      jakieś 20-30 metrów - mieliśmy obaj połowiczną rację ;)

Jak widać ze zdjęć, śnieg mnie tam złapał...

Resztki (chyba) bramy wjazdowej:

img222.imageshack.us/img222/4683/1001786tm0.jpg

Budynek zdewastowany przez złodziei złomu, wyrwali wszystko, co się dało:
      img250.imageshack.us/img250/1377/1001783kopiagy7.jpg
      img255.imageshack.us/img255/6442/1001780na4.jpg

Dawne przejście/labirynt przez obwałowanie otaczające cały budynek, teraz już
      niepotrzebne (kopareczka pewnie zadziałała):

img444.imageshack.us/img444/8228/1001785fl1.jpg
    • le_szek Macewy na rampie kolejowej - Będzin 04.02.08, 10:15
      Tym razem kawałek przeszłości sąsiedniego miasta :)

Najpierw tekst (z GW):
      ==========
      Na ratunek macewom z kolejowej rampy w Będzinie

IWONA SOBCZYK
      GW Katowice nr 267, wydanie kak z dnia 15/11/2007 WYDARZENIA, str. 6

Centrum Kultury Żydowskiej w Będzinie czeka na decyzję PKP w sprawie starej
      rampy kolejowej zrobionej z macew. Pochodzą one ze zlikwidowanego kirkutu

Wiosną Adam Szydłowski z Zagłębiowskiego Centrum Kultury Żydowskiej "Jona"
      odkrył, że stara rampa kolejowa w Będzinie zrobiona jest z pociętych i
      połączonych cementową zaprawą macew. Powstała około 1969 roku, a macewy pochodzą
      ze zlikwidowanego wtedy cmentarza przy ul. Zagórskiej. - Kirkut zniszczono, żeby
      powiększyć teren zajezdni autobusowej. Część tablic została przeniesiona na
      cmentarz na Podzamczu, części użyto jako materiału budowlanego, a teren
      cmentarza na Zagórskiej zalano betonem i włączono w obręb zajezdni - opowiada
      Szydłowski. Nieużywana od lat rampa kolejowa zarosła krzakami i zamieniła się w
      wysypisko śmieci, ale macewy, choć w kawałkach, nadal są w dobrym stanie.
      Szydłowski odwraca fragment jednej - z przodu wyrzeźbiony jest lew i zdobiony
      hebrajski znak. - Widać jeszcze ślady farby, która pokrywała tablicę. Szkoda,
      żeby takie piękne rzeczy leżały tu zapomniane - mówi.

Fundacja "Jona" nie chce przenosić macew na cmentarz. Pozostawienie tablic tutaj
      byłoby pamiątką, jak kiedyś traktowano zabytki kultury żydowskiej i symbolem
      tego, co stało się z żydowskimi mieszkańcami Będzina. Niedaleko rampy jest
      miejsce, z którego wyjeżdżały transporty z będzińskiego getta do obozu
      Auschwitz-Birkenau.

Działacze "Jony" postanowili upamiętnić rampę z macew specjalną tablicą i
      uporządkować teren. Zwrócili się do właściciela obiektu, czyli PKP, i uzyskali
      zapewnienie, że firma nie zamierza im przeszkadzać. Ale kilka tygodni później
      Szydłowski otrzymał od PKP pismo, że przedstawiciele kolei byli w Będzinie i
      żadnych macew na starej rampie nie znaleźli. - Zaproponowałem, że wybiorę się
      tam razem z nimi. Zgodzili się i pokazałem im, że macewy tam są - mówi
      Szydłowski. Od tego momentu PKP milczy. Do "Jony" nie dotarło już więcej żadne
      pismo w tej sprawie.

Rzecznik katowickiego oddziału Gospodarowania Nieruchomościami PKP Tomasz Liszaj
      podtrzymuje lipcową deklarację i tłumaczy przyczyny milczenia firmy. - PKP
      planuje przebudowę tras kolejowych. Jesteśmy teraz na etapie projektowania i
      musimy ustalić, czy zmiany nie będą obejmować terenu, na którym znajduje się ta
      rampa. Decyzja zapadnie jeszcze w tym miesiącu i ewentualnie potem PKP może
      oddać rampę do dyspozycji Zagłębiowskiego Centrum Kultury Żydowskiej.

- Zarówno władze miejskie, jak i starostwo powiatowe obiecały nam pomóc. Mam
      nadzieję, że wszystkie wątpliwości uda się wyjaśnić jak najszybciej.
      Chcielibyśmy zdążyć z oczyszczeniem rampy przed planowanym na sierpień
      przyszłego roku Światowym Zlotem Żydów Zagłębia, organizowanym z okazji
      650-lecia nadania praw miejskich Będzinowi.
      ==========

I moje dzisiejsze zdjęcia:
      picasaweb.google.com/lmaszczyk/Judaica
      • kelo Re: Macewy na rampie kolejowej - Będzin 04.02.08, 10:36
        Nie wiem, czy pozostawienie macew na rampie to dobry pomysł. Jedyne co jest pewne w PKP to bałagan i brak planów. Co będzie, jeśli już zostanie ufundowana tablica, projekt powstanie, a za dwa lata komuś w PKP odbije i sprzeda teren po kolejny blaszak. Macewy powinny po wykonaniu dokumentacji fotograficznej wrócić na należne im miejsce, czyli na cmentarz na Wzgórzu Zamkowym.
      • baja88 Re: Macewy na rampie kolejowej - Będzin 10.02.08, 19:14
        dzieki Ci za wspaniały, dydaktyczny materiał, teraz TOTO zauwazylam!!!!!!
        Szczególny, zwlaszcza teraz, kiedy gromy sypią sie na Jana Grosa za "Strach.Antysemityzm tuz po wojnie".
        Wstyd Polakom przyznać sie do grabiezy na Zydach, do grabiezy miejsc pochowku, a teraz macew i brukowania nimi podworcow, dziedzincow, czy mocowań rampy w Będzinie.
        Wojna odcisnęla sie zlowrogim nastawieniem Polakow do tej mniejszości etnicznej jaka byli Zydzi,zniszczyc należalo, bądz zagrabic wszystko co do Zydow należalo, zarowno za zycia, jak i po ich śmierci.
        Pamietamy Jedwabne, kiedy podpalano stodołe z 300 Zydami, Polacy ze wsi rzucili sie na grabiez ich domostw, a w latach 60-tych decydentami takich likwidacji, o ktorej piszesz, byli osobnicy ktorzy wojne przetrwali i wyniesli z niej to nastawienie: zniszczyć rase zydowska....
        Przypadek Będzina z pewnościa Grossowi jest znany!!!!!!!!!!!!!
        • le_szek Re: Macewy na rampie kolejowej - Będzin 10.02.08, 22:09
          Tu też jest o będzińskich kirkutach:
          www.kirkuty.xip.pl/bedzin.htm
      • le_szek Re: Macewy na rampie kolejowej - Będzin 19.04.08, 17:36
        No i zakończenie historii macew na rampie - we wtorek (przy zwiedzaniu synagogi
        Mizrachi w Będzinie, jak będę miał czas i chęć - wrzucę fotki) dowiedziałem się,
        że w czwartek (17.04) macewy zostaną zabrane z rampy i przewiezione na kirkut w
        Czeladzi. Miałem nawet zamiar się wybrać z aparatem, ale ciekawsze rzeczy mi
        wyskoczyły (zwiedzanie terenu, gdzie była kopalnia Albert). Jak znajdę czas w
        tym tygodniu, podskoczę tam i sprawdzę, czy już wszystkie zabrali.
    • le_szek Synagoga Mizrachi w Bedzinie 25.04.08, 19:47
      I znów coś zza miedzy :)
      www.zaglebie.info/zaglebie,synagoga-mizrachi-w-bedzinie-zaprasza,1932

==========
      W lipcu 2004 roku w centrum Będzina miało miejsce sensacyjne odkrycie. W jednej
      z kamienic przy ul. Potockiego odnaleziono synagogę „Mizrachi”. Jak to często
      bywa do odkrycia doszło przypadkowo, choć sygnały o tym, że takie miejsce
      funkcjonowało w przedwojennym Będzinie były już wcześniej, była też znana
      przybliżone miejsce, gdzie synagoga mogła się znajdować. Niestety pomimo kilku
      prób nie udało się odnaleźć, a następnie zajrzeć do środka do lokalu, w którym
      mogła kiedyś być synagoga. Dopiero w 2004 roku udało Adamowi Szydłowskiemu z
      Centrum Kultury Żydowskiej zajrzeć do pomieszczenia przy ul. Potockiego 1.
      Budynek ten, który niegdyś był własnością Jakuba Wienera, przed wojną nazywany
      był „Małym Będzinem”. Tu mieściły się synagoga, łaźnia (mykwa), kinoteatr
      „Nowość”, szkoła, kawiarnia oraz … dom publiczny. Skupmy się jednak na
      odnalezionej po latach synagodze „Mizrachi”.

Adam Szydłowski, autor publikacji „Synagoga Mizrachi”, gdy po raz pierwszy
      wszedł do piwnicy, w której znajduje się synagoga od razu wiedział, że odnalazł
      miejsce, które jakimś cudem przetrwało wojenną zawieruchę oraz lata powojenne,
      gdy resztki tego typu obiektów były niszczone. Na ścianach słabo oświetlonej
      piwniczki ukazały się malowidła przedstawiające symbole zwierząt, budynki z
      Ziemi Obiecanej oraz symbole 12 plemion Izraela. W pomieszczeniu obok, które jak
      się okazało było tylko odgrodzone ceglanym murem znaleziono drugą część
      synagogi, w której znajdowały się dwie zdobione kolumny. Obydwa pomieszczenia
      były bardzo zaniedbane, pełne pajęczyn i zanieczyszczeń narosłych na ścianach
      latami. Obydwa pomieszczenia spełniały funkcje piwnic, przechowywano w nich
      węgiel oraz wszelkiego rodzaju rupiecie. Piwnice były kilkakrotnie zalewane.

Po dokonaniu odkrycia przystąpiono do zabezpieczenia i uporządkowania
      pomieszczeń, z czasem zburzono mur, dzięki temu wnętrze zaczęło przypominać lata
      swojej świetności. Podczas Dni Kultury Żydowskiej dokonano uroczystego otwarcia
      synagogi Mizrachi. Jako, że Będzin znajduje się na trasie wszystkich wycieczek
      szkolnych z Izraela, często w synagodze młodzi żydzi odbywają modły.
      ==========

Niestety, obecnie synagoga nie jest dostępna do zwiedzania - chyba, że ma się
      odpowiednich znajomych :D
      Trochę zdjęć:
      picasaweb.google.com/lmaszczyk/Mizrachi
      • baja88 Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 25.04.08, 21:03
        Leszek, czy to są Twoje fotki wykonane tam właśnie???
        We wrześniu tamtego roku bodajże zaprzestano ogólnie dostępnego zwiedzania..
        Czy to stwierdzenie ma głębsza wymowę?
        > Niestety, obecnie synagoga nie jest dostępna do zwiedzania - chyba, że ma się
        > odpowiednich znajomych :D
        • le_szek Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 25.04.08, 21:26
          Tak, to moje zdjęcia, byłem tam dwa tygodnie temu. Zwiedzanie zorganizował
          kolega z forum Klimontowa.
          • baja88 Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 25.04.08, 21:49
            gdybym wiedziała, gdybyś wiedział...szkoda
            może w czasie dni kultury żydowskiej tam wejdę
            • le_szek Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 25.04.08, 23:01
              > gdybym wiedziała, gdybyś wiedział...szkoda

Ano, nie wiedziałem. Ale może w końcu wpiszą ją do rejestru i uda się ją uratować.
              • zawilecgajowy Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 16.05.08, 15:56
                Zamknięto ją bo właściciel poczuł, poczuł, no wiecie co poczuł...
                • baja88 Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 16.05.08, 19:32
                  wierzę, ze będzie kiedyś otwarta dla zwiedzających i ciekawych obrządku w religii judaistycznej. To co pozostało, robi duże wrażenie, dlatego trzeba uchronić, ocalić przed nami, Polakami, którzy tak niechętnie, wręcz wrogo, odnoszą sie do tej nacji.
                  A Synagoga będzie odnowiona, podobnie i dom na tym zyska!
                  Żydzi nie pozwolą na to, by ostatnie, pozostałe miejsca ich siedlisk,zwłaszcza domy modlitw, pozostawały w ruinie.
      • baja88 Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 09.08.08, 13:59
        slyszałes o Bramie Cukermanna?? Będzin,Kolataja 24 Ipietro-dom modlitw???
        moze byles tam ???
        • le_szek Re: Synagoga Mizrachi w Bedzinie 09.08.08, 19:13
          baja88 napisała:

> slyszałes o Bramie Cukermanna?? Będzin,Kolataja 24 Ipietro-dom
          > modlitw???
          > moze byles tam ???

Słyszałem, nie byłem niestety. Ale ponieważ pojawiła się spora szansa, że
          miejsce to zostanie wpisane do rejestru zabytków - liczę, że jeszcze mi się uda :)
        • le_szek Brama Cukermana 11.08.08, 18:06
          Baja, szykuj się :)
          Adam Szydłowski na forum Będzina napisał:

==========
          Miło mi donieśc, iż Dom Modlitwy Cukermana został wynajęty przez tzw. grupę "
          Inicjatywa Brama Cukermana".
          Po zapłaceniu p. Balińskiemu odstępnego oraz ustaleniu czynszu, pomieszczenie
          zostało wynajęte i po lekkich pracach porządkowych będzie już dostępne 19
          sierpnia podczas Światowego Zlotu Żydów Będzina oraz podczas VI Dni Kultury
          Żydowskiej w dniach od 8.09 do 12.09. Nie kończy to jednak dalszych działań UM i
          wniosek , który został skierowany do WKZ został podtrzymany i nadal domagac się
          będziemy wpisu z urzędu " Cukermana" w rejestr zabytków.
          szalom
          ==========
          • baja88 Re: Brama Cukermana 11.08.08, 18:43
            Jestem uradowana takim obrotem sprawy, dziekuje za budujące info :)
            Jednak dogadano się z dziadziem, prawie stuletnim, ups.Panem Balinskim...
            będę od rana w Będzinie, 19 sierpnia
            • le_szek Re: Brama Cukermana 22.08.08, 23:58
              baja88 napisała:

> Jestem uradowana takim obrotem sprawy, dziekuje za budujące info :)
              > Jednak dogadano się z dziadziem, prawie stuletnim, ups.Panem
              > Balinskim...
              > będę od rana w Będzinie, 19 sierpnia

No i byłem :) I we wrześniu wybieram się raz jeszcze, jak się uda. Zdjęcia
              zalinkowałem w odpowiednim wątku, a Ty byłaś?
              • baja88 Re: Brama Cukermana 26.08.08, 12:24
                Leszku, z bólem wielkim odwiedziono mnie od wycieczek zaplanowanych wcześniej w Będzinie i Czeladzi na rzecz imprez rodzinnych na łonie natury..
                nadmierną ciekawość , jak było , zaspokoiłam Twoimi fotkami, za które bardzo dziękuję, nadto znajomi wysłali mi kawałek imprezy muzycznej , jaka w Czeladzi n/t była...
                myślę że wrześniowym udziałem powetuję sobie sierpniową stratę.....
                w domu modlitewnym w Bramie C. tez byłeś?????
                pozdrawiam dziękczynnie za foto :)
                • le_szek Re: Brama Cukermana 26.08.08, 12:31
                  W Bramie Cukermana byłem, napisałem zresztą o tym - a i zdjęcia wrzuciłem. We
                  wrześniu mam nadzieję wybrać się raz jeszcze. A do
                  Sosnowca nie pojechałem niestety.
                  • baja88 Re: cerkiew sosnowiecka 24.09.08, 09:56
                    Mieszkałam w jej sąsiedztwie przez tyle lat, a o istnieniu Cerkwi nie
                    wiedziałam, nie widzialam. W niedzielę miałam możność obejrzenia jej od wewnątrz
                    i dowiedzenia się trochę o historii Kościoła od ks.Dziewiatowskiego, nie
                    zaliczyłabym tego obiektu , gdyby nie uczestnictwo na portalu NK
                    Kosciól liczy sobie 119 lat, budowę finansowano z datków przemysłowca
                    Dietla,urzędników kolei, żydów......
                    • kelo Re: cerkiew sosnowiecka 25.09.08, 00:37
                      Kiedyś o pałacach sosnowieckich fabrykantów wiedziałem prawie wszystko, a to skuli drukowania pracy magisteskiej mojej małżonki na tenże temat. Parę lat temu zajęło mi to dokładnie tydzień.
                    • baja88 Re: cerkiew sosnowiecka - foty 25.09.08, 08:39
                      foty z niedzielnej wycieczki:
                      picasaweb.google.com/zaglebie.dabrowskie/CerkiewWiaryNadziejiIMiOCi?authkey=fwsjuI6FkJI#
                      • reivena Re: cerkiew sosnowiecka - foty 25.09.08, 10:29
                        Byłam w tej cerkwii na ślubie :)
                        • baja88 Re: cerkiew sosnowiecka - foty 25.09.08, 10:40
                          w najbliższą niedzielę także na ślub w obrządku prawosławnym się wybieram
                      • le_szek Re: cerkiew sosnowiecka - foty 01.10.08, 23:39
                        Echh, akurat jak na urlopie byłem, musieli wycieczkę zrobić :(((
                        • baja88 Re: cerkiew sosnowiecka - foty 02.10.08, 07:37
                          Leszku, co niedzielę o godz.10,30 jest msza w obrządku cerkiewno-słowiańskim,
                          można w niej uczestniczyć jako obserwator :)
                          • kelo Re: cerkiew sosnowiecka - foty 25.10.08, 12:36
                            www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php/urzadkatowice.php?wojewodztwo/dabrowa_gornicza
                            Znalazłem taką ewidencję na stronce UW w Katowicach. O wielu nawet nie wiedziałem
                            • le_szek Ewidencja 25.10.08, 13:54
                              > Znalazłem taką ewidencję na stronce UW w Katowicach

Ta stronaa jest fajna - trafiłem na nią przypadkiem w zeszłym roku szukając
                              czegoś, też zdziwiło mnie, ile jest na niej obiektów (trzeba to będzie kiedyś
                              obadać po kolei).
    • le_szek Pociągiem do Piekła ;) 09.05.08, 22:39
      Tyle zostało z peronu w Ząbkowicach, skąd odjeżdżały pociągi do Brzezin Śląskich przez Piekło:
      lesheck.pl/pics/kolej/zabkowice3.jpg
      lesheck.pl/pics/kolej/zabkowice2.jpg
      lesheck.pl/pics/kolej/zabkowice1.jpg
      • kelo Re: Pociągiem do Piekła ;) 12.05.08, 17:14
        Pamiętam jak odjeżdżał z tego peronu do Brzezin mój daleki wujek. Cóż poradzić.
        • zawilecgajowy Re: Pociągiem do Piekła ;) 16.05.08, 15:51
          Jeszcze na początku lat 80-tych na lini Ząbkowice - Piekło jeżdziły
          składy z wagonami jak w westernach, z przodu i tyłu wagonu były
          podesty. Kursy zlikwidowano prawdopodobnie z powodu braku pasażerów.
          Jeżeli chodzi o zdjęcia do własnych kolekcji to proponuję cyknąć
          zdjęcie wiaduktowi kolejowemu biegnącemu niegdyś na Piekło a
          przebiegającemu nad linią Ząbkowice-Dąbrowa. Nie zdemontowano go
          chyba tylko przez to, że nie ma mozliwości prowadzenia prac bez
          zatrzymania ruchu pociągów biegnących na torowisku na dole.
          Identyczny wiadukt na tej lini na wprost dawnego ośrodka ZAWADZKI na
          Pogorii I zdemontowano.
          • le_szek Re: Pociągiem do Piekła ;) 16.05.08, 22:07
            Zdjęcie tego wiaduktu marne (od góry) już mam, wybieram się w przyszłym tygodniu
            na dalsze zdjęcia. Tego drugiego szkoda, no ale cóż :(
            Tak samo planuję jeszcze odwiedzić parowozownię w Strzemieszycach.

Jest może ktoś chętny na wejście do schronu koło stacji? Bez asekuracji wolę tam
            nie wchodzić.
    • le_szek Kopalnia Ksawery i okolice 21.05.08, 12:33
      Pamiętacie zagadkę 23?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=334&w=67916797&a=71984928
      Dziś małe wyjaśnienie - o ile oczywiście kogoś to interesuje - rozmowa o kolei iwangorodzko-dąbrowskiej na pl.misc.kolej nieco zboczyła ;)

==========
      >> Tam (Podskarpie) był jeden przejazd.
      >> Kolejno, od ulicy Koszelew:
      >> 1. tunel pod ulicą z torem wąskim;

> Czy to img406.imageshack.us/img406/888/1001771pj2.jpg jest
      > wjazd do tego tunelu? Miejsce pasuje (zdjęcie robione w stronę
      > Siemońskiej, Perla po lewej).

Mała poprawka po dzisiejszej wizji lokalnej, zakończonej zjazdem na
      czterech literach z błotnistej skarpy ;>
      Pamięć jest zawodna - ten tunel przechodzi pod ulicą Perla, od strony
      tego otworu jest jakieś 20-30 metrów drożny, potem zawał (nie
      dochodziłem do końca, bo latarka słaba, tunel cały okopcony i śmierdzi
      spaloną gumą - pewnie złodzieje opalali tam kable z izolacji). Po
      drugiej stronie Perla w skarpie widać jakieś złomy betonowe (pewnie
      zawalony drugi wylot. Na mapie 1:25000 z 1931 roku nie ma tam
      zaznaczonych żadnych torów, ale w ogóle jest na niej tylko kolej
      normalnotorowa - więc nie wiadomo, czy była tam kolejka czy tylko tunel
      transportowy.
      W miejscu, gdzie w skarpę powinna wchodzić kolejka jest to:

lesheck.pl/pics/varia/koszelew1.jpg
      lesheck.pl/pics/varia/koszelew2.jpg
      lesheck.pl/pics/varia/koszelew3.jpg
      lesheck.pl/pics/varia/koszelew4.jpg
      Może to być wlot do tunelu, pod warunkiem, że od strony południowo -
      wschodniej była tam estakada dla kolejki, dno kotliny/wyrobiska jest
      kilka metrów niżej niż dolna krawędź otworu. Na ścianach widać resztki
      uchwytów - być może od przewodów trakcyjnych lub oświetlenia. Po drugiej
      stronie ulicy Siemońskiej na przedłużeniu domniemanego tunelu (na górze
      skarpy) są studzienki rewizyjne ciepłociągu, więc możliwe, że tunel
      częściowo został wykorzystany w tym celu (druga możliwość jest taka, że
      ciepłociąg biegnie prostopadle, przecinając tunel). Za skarpą (z niej
      właśnie zjechałem) jest takie chaszczowisko, że nie widać żadnych śladów
      wylotu tunelu - może został zasypany przy budowie osiedla, a może po
      prostu zarósł zielskiem. O tym drugim wylocie tunelu wspomina (tak mi
      przynajmniej pasuje z lokalizacji, tunel nr II czyli ten krótszy) M.Bąk
      przy opisie kopalni Ksawera tu:
      www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=501
      • kelo Re: Kopalnia Ksawery i okolice 21.05.08, 12:48
        Jasne, że interesuje. Tylko czasu brak, żeby podążyć Twoim śladem.
        • le_szek Re: Kopalnia Ksawery i okolice 21.05.08, 12:55
          To znajdź czas :D
          Potrzebne mi towarzystwo, w niektóre miejsca lepiej nie chodzić samemu.
      • le_szek Re: Kopalnia Ksawery i okolice 22.05.08, 12:45
        > O tym drugim wylocie tunelu wspomina (tak mi
        > przynajmniej pasuje z lokalizacji, tunel nr II czyli ten krótszy)
        > M.Bąk przy opisie kopalni Ksawera

Już wiem, że to był zły domysł.
    • le_szek Getto w Strzemieszycach 28.07.08, 22:47
      A dokładniej mówiąc tablica je upamiętniająca:
      www.lesheck.pl/pics/judaica/strzemieszyce_getto3.jpg

Żydzi ze Strzemieszyc (około 5 tysięcy w momencie tworzenia getta) zostali wywiezieni do Auschwitz.

Co ciekawe, jest to druga tablica w tym samym miejscu, pierwsza (odsłonięta w 1995 roku) została zdjęta - i tu spotkałem dwa wyjaśnienia: albo z powodu pęknięcia, albo z powodu błędnie wykonanego napisu (nazwa Strzemieszyce została rozdzielona na dwa wersy).

A teraz przygotujcie się na widok tego, na czym tablica się znajduje...

www.lesheck.pl/pics/judaica/strzemieszyce_getto1.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/strzemieszyce_getto2.jpg

Ta ruina w czasie, gdy getto istniało mieściła m.in. zarząd getta. Od kilku lat piszą o tym, że budynek ma zostać wyburzony z zachowaniem jednej ściany (tej, na której jest tablica), wówczas tablica zostanie ponownie powieszona. Kiedy to nastąpi - nie wiadomo :(
      • baja88 Re: Getto w Strzemieszycach 28.07.08, 23:22
        <A teraz przygotujcie się na widok tego, na czym tablica się znajduje...

przygotowałam sie i ...hmmm......niczego szokującego nie widzę
        • le_szek Re: Getto w Strzemieszycach 28.07.08, 23:31
          >> A teraz przygotujcie się na widok tego, na czym tablica się
          >> znajduje...
          >
          > przygotowałam sie i ...hmmm......niczego szokującego nie widzę

I nie szokuje Cię to, że tablica pamiątkowa jest na takiej ruinie?
          • baja88 Re: Getto w Strzemieszycach 07.08.08, 14:26
            Leszku, odpowiadając lakonicznie i całkiem obojętnie na Twoje zdumienie w
            temacie zapomnienia o tragicznej przeszłości w Strzemieszycach, miałam na myśli
            sosnowiecki przypadek getta, wiezienia przy ul.1 Maja...
            wtedy nie kwapiłam sie do odszukania materiałów w temacie, dzisiaj internet mnie
            wyręczył, poczytaj sobie,w Strzemieszycach zapomniano, tam, w Sosnowcu
            pohańbiono miejsce kaźni..
            www.zaglebie.info/sosnowiec,ludzkie-dramaty-czasow-wojny-poszly-w-zapomnienie,8751
            - opowiadala mi przed kilkoma laty kolezanka, jak to przez przypadek stała sie
            świadkiem sceny, gdzie pod budującą sie (remontującą) galerie , dyskotekę
            podjechalo auto, wyszło z niej kilku mezczyzn w charakterystycznych myckach,
            chodzili wokół, smutno, tragicznym , zawiedzionym wzrokiem obejmowali nowoczesna
            budowe, a ona, ta kolezanka , z palącego wstydu uciekła
            • le_szek Re: Getto w Strzemieszycach 07.08.08, 15:41
              Szkoda mówić :(
            • baja88 Re: Getto Mydlice-srodmiescie 08.08.08, 21:54
              w rejonie ulicy Chopina, Lukasinskiego , Okrzei takze było getto okolone wysokim plotem z drutu kolczastego, utworzono je w r.1941, zlikwidowano w r.1943
              stamtąd Żydzi wysyłani byli do obozów zagłady, śladu po nim nie ma, choćby kamienia, obelisku, tablicy.....
              mocno starsze panie siedzące na ławkach , w okolicy gdzie mieszkam,a gdzie było getto, opowiedziały mi o nim :(
      • le_szek Sosnowieckie judaica 12.08.08, 14:29
        Cytat z forum Będzina:

==========
        Stowarzyszenie Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego , oraz PTTK w Sosnowcu zapraszają
        WSZYSTKICH zainteresowanych na kolejną wycieczke organizowaną
        w ramach akcji „Zwiedzaj Zagłębie z FdZD”.

15sierpnia (piątek) 2008 odbędzie się wycieczka "Śladami Żydów Sosnowca"

Plan wycieczki:

1. Zbiórka pod kościołem św. Tomasza(Sosnowiec -Pogoń) o godzinie 11:00
        2. Cheder na ulicy Racławickiej.
        3. Synagoga i Organizacje Źydowskie na ulicy Floriańskiej33
        4. Kirkut (Cmentarz Żydowski)na ulicy Gospodarczej
        5. Małe Getto
        6. Organizacje i kamienice Żydowskie na ulicach Czystej, Kołątaja, Teatralnej,
        Wspólnej, Kościelnej
        7. Organizacje, szkoły żydowskie i znani ludzie na ulicach Modrzejowskiej,
        Dekerta, Małachowskiego, Targowej.
        8. Zakończenie wycieczki na placu Stulecia około godziny 15:00.

Po najciekawszych miejscach związanych w XX-leciu międzywojennym z kulturą
        żydowską oprowadzał będzie badacz i pasjonat judaistyki Grzegorz Onyszko

FdZD gorąco zaprasza wszystkich chętnych na tą wycieczka, gdyż jest to wyjątkowa
        okazja poznać historię jednej z wiodących przed wojną kultur w Sosnowcu

Zbiórka uczestników wycieczki: 15 sierpnia o godz 11:00 pod kościołem św.
        Tomasza w Sosnowcu -Pogoni.
        Orientacyjny czas wycieczki około 4h.
        Wycieczka jest nieodpłatna, wstęp wolny dla wszystkich.

Gorąco zapraszamy!!!
        ==========
        • baja88 Re: Sosnowieckie judaica 12.08.08, 18:13
          oo, dziekuje dobry czlowieku, jestes niczym KiW
          będę bezapelacyjnie....
          • le_szek Re: Sosnowieckie judaica 22.08.08, 23:56
            baja88 napisała:

> oo, dziekuje dobry czlowieku, jestes niczym KiW
            > będę bezapelacyjnie....

Byłaś?
            • kelo Re: Sosnowieckie judaica i gołonoskie 25.10.08, 13:32
              www.jewishgen.org/Yizkor/Sosnowiec/Sos342.html. Jakoś wcześniej się na to nie natknąłem.
        • baja88 Re: Sosnowieckie judaica 14.08.08, 21:54
          na Naszej Klasie również jest informacja o wycieczce :)
    • le_szek Dąbrowski kirkut 07.08.08, 11:23
      A w zasadzie jego szczątki. Pomnik upamiętniający cmentarz (odsłonięty w 1993
      roku) mieści się przy ulicy Ludowej, w miejscu zniszczonego w czasie II wojny
      światowej kirkutu (niedaleko był jeszcze drugi, ale po nim nie pozostał żaden ślad).

www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk2.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk3.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk4.jpg
      Za pomnikiem, na niewielkiej skarpie leżą nieliczne szczątki macew:

www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk1.jpg
      Przeważa motyw świecznika, ale są i inne:
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk5.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk6.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk7.jpg
      www.lesheck.pl/pics/judaica/dg_kirk8.jpg
      Co ciekawe, większość macew ma wyłącznie hebrajskie napisy.
      • baja88 Re: Dąbrowski kirkut 07.08.08, 11:49
        hebrajski byl niejako martwym językiem, lecz uzywano go w modlitwach i do zapisu tekstow religijnych
        natomiast istniejacy szczatkowo cmentarz zrownano z ziemią dopiero w latach 70-tych, kiedy budowano HK !!
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 09.08.08, 21:59
      A jak tak już siedzę w sobotni wieczór przed netem to spytam gdzie można szukać
      wiadomości(oprócz internetu)o kopalni w Ząbkowicach, bo chętnie opracował bym
      ten temat-w naszym Domu Kultury już szukałem, no i babci się już też pytałem to
      tyle wiem ale jak dla mnie to za mało.
      Ps
      Jak możesz to pomóż.
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 09.08.08, 23:34
        O jakiej kopalni, dolomitu? Bo węgla czy cynku nie kojarzę.
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 09.08.08, 23:44
      O tej:
      pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85bkowice
      Patrz rys historyczny.
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 00:55
        Hmm, to chyba kopalnia rud (pewnie żelaza) była. Źródeł pisanych wiele nie
        będzie, bo większość opracowań dot. górnictwa pochodzi sprzed włączenia Ząbkowic
        do Dąbrowy.
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 02:45
      Wiem trudno będzie podnieś ten temat
      Ps
      Mała wskazówka jak najlepiej wstawić zdjęcia żeby wyświetlały się na forun
      • kelo Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 08:06
        Mała wskazówka jak najlepiej wstawić zdjęcia żeby wyświetlały się na forun

Nie ma takiej opcji. Możesz jedynie poda linki do obych stron, jak to robi Leszek, lub założyć pod swoim nickiem album zdjęć i udostępnić go na forum.
        A jeżeli idzie o kopalnię to zapewne mowa o kopalniach rud ołowiu.
        • le_szek Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 10:48
          Nie jestem pewien czy ołowiu, skoro p. Nowak pisze o wydobyciu na użytek
          wielkiego pieca - stąd mój domysł o żelazie.
    • kelo Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 11:13
      "Podobnie jak o Gołonogu, tak i o Ząbkowicach wspominał Jan Długosz w swoich księgach, a ich powstanie datuje się na XV wiek, chociaż osadnictwo na tym terenie sięga jeszcze głębszych korzeni i niektórzy historycy datują powstanie miejscowości podobno na około XIII wiek, wraz z powstawaniem na tych terenach kopalń rud ołowiu."

Stamtąd właśnie ten cytat pochodzi. Ponieważ cały nasz teren obfitował kiedyś w rudy cynku i ołowiu (huta cynku w ZB.)niewykluczone, że była i kopalnia rud cynku
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 14:33
      "XIII wiek Kopalnie rud i ołowiu"
      "XV wiek Po raz pierwszy nazwa Ząbkowice pojawia się w dokumentach Sławkowskiego
      Urzędu Żupniczego obok nazwy Bienia, od nazwiska dzierżawcy, późniejszego
      właściciela kopalni na Bieni - niejakiego Ząbka. Osada Bienia w XV wieku liczyła
      2 zagrody z rolą, 3 zagrody bez roli oraz 1 komin (chatę) bez bydła. Kolejny
      zapisek w źródłach historycznych pochdzi z roku 1559, a dotyczy powstania huty
      cynku i ołowiu."
      <>
      6 łanów kmiecich:
      !
      łan-jednostka podziału pól w średniowiecznej Europie Zachodniej.
      1 łan=30morg=17.955hektara
      gdzie
      1hektar=100arów(to jest powierzchnia boiska do piłki nożnej+jeszcze
      trochę)=10000m2
      czyli
      6 łanów to 107,73km2
      !!
      Kmieć-bogaty mieszkaniec wsi.
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 10.08.08, 14:41
      epuls.pl/club.php?lngClubID=113033
      Ubu du bu niech żyje nam prezes naszego klubu.
      To mówiłem ja Jarząbek.
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 15.08.08, 20:23
      Góra Bienia:
      picasaweb.google.com/kris780/GRaBienia
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 15.08.08, 20:44
      Jak zapisać zdjęcie z mapy satelitarnej na dysk?
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 15.08.08, 22:17
        Zumi czy google maps? Musisz zrobić zrzut ekranu i wkleić w dowolnym programie
        graficznym (np. irfan albo paint), po czym zapisać jako jpg.
    • kris078 Re: Ślady przeszłości 16.08.08, 01:07
      Sękju, a jak dodać więcej niż 5 w googlach.
      • le_szek Re: Ślady przeszłości 16.08.08, 16:43
        Rozumiem, że więcej niż 5 za jednym razem? Zainstaluj sobie picasę. Szczegóły
        tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=334&w=60387200&a=69926446
    • le_szek Młyn w Ząbkowicach 18.11.08, 10:16
      Ulica Młynarska, młyn (prawdopodobnie) z początku XX wieku - niestety, nie udało
      mi się uzyskać dokładnych informacji (pani wskazana jako jedna z właścicielek
      młyna była w wysokim stopniu nieuczynna i niechętna w udzieleniu jakichkolwiek
      informacji). Prawdopodobnie użytkowany jeszcze jakieś 30 lat temu (informacja od
      przechodzącego starszego mieszkańca okolicy, również niepotwierdzona). W środku
      podobno zachowały się urządzenia (ale znów - nie było szansy na choćby rzucenie
      okiem).

picasaweb.google.pl/lmaszczyk/Industrial#
    • le_szek Jezioro Florowskie itp. 16.05.09, 16:56
      Myślę, że tu będą lepiej pasowały mapki dotyczące
      zagadki
      historycznej
      .

Małe podsumowanie dla tych, którym się nie chciało kliknąć ;)
      Jezioro Florowskie było w miejscu, w którym obecnie znajduje się
      południowo-zachodnia część Pogorii III, na wschodzie kończyło się w miejscu,
      gdzie teraz jest szczyt cypelka (obecna zatoczka jeszcze nie istniała). Na
      południe od niego przebiegała linia kolei piaskowej (oddzielając je od Zamułki
      na Dziewiątym) z eksploatowanej wówczas kopalni piasku Gołonóg II (w miejscu
      której obecnie jest Pogoria II). Na 2. mapce ładnie widać torowiska w piaskowni,
      widać też wspominaną wcześniej w tym wątku łącznicę Gołonóg-Piekło. Widać
      również, że nie istniała wtedy jeszcze łącznica z Babiej Ławy do Piekła (tej
      przechodzącej wiaduktem koło przystanku DG Pogoria), jest tylko nasyp po dawnej
      szerokotorowej linii.

www.lesheck.pl/pics/mapy/pogoria3_1.jpg
      www.lesheck.pl/pics/mapy/pogorie_1.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka