Dodaj do ulubionych

Sezon na grzyby

12.10.21, 17:30
W polskich lasach występuje 1400 jadalnych gatunków grzybów. Niestety, statystyczny grzybiarz rozpoznaje do 15 z nich. Znawca do 40. Nieznajomość zbieranych gatunków bywa nader często przyczyną wielu
tragedii, które najczęściej kończą się śmiercią.Z raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że w 2020 r. w kraju zatruło się grzybami 37 osób, z czego 29 wymagało hospitalizacji oraz specjalistycznego leczenia. W ubiegłym roku liczba przypadków zatruć grzybami była większa aniżeli w latach 2018 i 2019, ale była mniejsza niż w 2016 r. Najwięcej przypadków zanotowano w województwach lubelskim, pomorskim i łódzkim. Zatrucia te były wynikiem bez pośredniego spożycia muchomora zielonawego – sromotnikowego, muchomora czerwonego i muchomora plamistego.Jesień to czas narodowego „sportu”, którym dla wielu rodaków jest właśnie grzybobranie – okazja do pozyskania bez ograniczeń leśnych darów natury. Ze wszystkich
jadalnych gatunków grzybów 47 jest prawnie dopuszczonych do obrotu szeroko pojętej produkcji przetworów grzybowych. 117 gatunków znajduje się pod ochroną i nie wolno ich zbierać. Myśląc o bezpiecznym
grzybobraniu, należy się skupić wyłącznie na zbieraniu grzybów, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Pozostałych, wobec których nie mamy wystarczającej wiedzy i pewności, najzwyczajniej w ogóle nie
zbieramy, a tym bardziej – nie niszczymy ich. Są one ważnym elementem w ekosystemie.Jeśli po powrocie do domu okaże się, że w naszym koszyku znalazły się jakiekolwiek grzyby, co do których mamy nawet najmniejsze wątpliwości, to powinniśmy udać się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i zasięgnąć na ich temat sprawdzonej i pewnej informacji. Uchroni nas to przed skutkami zatrucia.Kurki ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe często podawane są z rybami, mięsem, jajecznicą i sosem śmietanowym. Mylone są jednak przez zbieraczy z lisówką pomarańczową, nazywaną również fałszywą kurką, która ma cieńsze, delikatniejsze blaszki i żółty miąższ. Na szczęście taka pomyłka spowoduje tylko zepsucie przygotowywanej przez nas potrawy. Do pomyłek dochodzi także w przypadku rydzów. Mleczaj rydz to bardzo smaczny grzyb, z którego po przecięciu wypływa pomarańczowe mleczko, czego nie mają mylone z nim gatunki – mleczaj wełnianka i krowiak podwinięty. Borowik szlachetny, który charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem,
bywa mylony z goryczakiem żółciowym.Grzyby powinniśmy również zbierać tylko do koszyka, który jest gwarantem właściwej cyrkulacji powietrza. W foliowej torbie zaparzają się szybko, co prowadzi nieuchronnie do utraty ich wizualnych i smakowych walorów.Idąc do lasu, warto zabrać ze sobą nie tylko atlas grzybów, ale również mapę danego lasu, którą możemy z powodzeniem zainstalować w naszym smartfonie,
korzystając z aplikacji mBDL – mobilnego Banku Danych o Lasach.

PRZEMYSŁAW MILLER
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Sezon na grzyby 12.10.21, 23:14
      ROZBÓJ NA GRZYBIARZACH - Interia - 12.10.2021
      • madohora Re: Sezon na grzyby 17.10.21, 17:31
        RISOTTO Z KURKAMI

        300 g ryżu do risotto
        2 cebule
        1 ząbek czosnku
        200 g kurek
        125 ml białego wytrawnego wina
        600-800 ml bulionu
        2 brzoskwinie
        2 łyżki oleju
        4 łyżki masła
        50 g startego sera typu parmezan
        sól
        pieprz

        1. Kurki oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Cebule oraz czosnek drobno posiekaj. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki oleju i masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj czosnek, smaż ok. 1 min. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż 2-3 min do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej wino, mieszając smaż, aż odparuje.
        Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie rozgotowany. Dopraw solą oraz pieprzem.
        2. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć kurki, mieszając smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Brzoskwinie umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurek. Duś 2-3 min. Ryż przełóż na talerze. Posyp startym serem. Wyłóż kurki z brzoskwiniami.
      • madohora Re: Sezon na grzyby 20.10.21, 16:33
        OPIEŃKI W ZALEWIE OCTOWEJ

        Przygotowanie opieniek w zalewie octowej należy rozpocząć od ugotowania grzybów w lekko osolonej wodzie. Opieńki powinny gotować się przez 15 minut. Następnie należy je odcedzić na durszlaku.
        Cebulę obrać i pokroić w piórka.
        W wyparzonych słoikach ułożyć na przemian warstwę grzybów i warstwę cebuli. Przy czym ostatnią powinna stanowić cebula.
        Przygotować zalewę z: ¼ litra wody i nieco ponad ¼ litra octu, dwóch łyżek cukru, ½ łyżeczki soli oraz kilku ziaren ziela angielskiego i kilku liści laurowych. Zalewę zagotować.
        Zalać grzyby i cebulę gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i poczekać aż wystygną.
        Na koniec włożyć słoiki do garnka z wodą i zagotować.

        Opieńki w zalewie octowej doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Marynowane grzyby świetnie pasują do tatara oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Z ich pomocą można przygotować także domowy sos tatarski oraz różnorodne sałatki
      • madohora Re: Sezon na grzyby 09.11.21, 21:19
        JAJECZNICA Z KURKAMI NA CHLEBIE

        4 duże kromki razowego lub wiejskiego chleba
        40 dag mrożonych kurek
        8 jajek
        15 dag boczku wędzonego
        2 cebule
        2 łyżki masła
        4 gałązki
        natki pietruszki
        1/2 pęczka szczypiorku l sól, pieprz, gałka muszkatołowa

        1. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, bardzo drobno pokroić. Mrożone kurki przełożyć do miski, zalać dużą ilością wrzącej wody, po 2-3 minutach odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i ewentualnie oczyścić, jeśli przed mrożeniem tego nie zrobiono.
        2. Cebule obrać, pokroić w niewielką kostkę. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, wybić do miski, rozkłócić. Dodać natkę pietruszki i szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek pokroić w cienkie paseczki.
        3. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i cebulę, smażyć 3 minuty, aż skwarki z boczku będą chrupkie. Dodać grzyby i smażyć kolejne 5 minut. Wylać na patelnię dobrze roztrzepane jajka, smażyć na małym ogniu, mieszając. Wyłożyć na kromki chleba.
        • madohora Re: Sezon na grzyby 24.05.22, 22:17
          ZUPA GRZYBOWA

          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/1LSlQbhd8tWgQKMlX.jpg
        • madohora Re: Sezon na grzyby 31.05.22, 17:32
          Żółciak siarkowy to grzyb, który na pierwszy rzut oka może wyglądać na trującego. Jego charakterystyczny kolor i struktura sprawiają, że wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że w rzeczywistości grzyb ten jest jadalny.
        • madohora Re: Sezon na grzyby 31.05.22, 17:33
          Żółciaki siarkowe rosną zazwyczaj na drzewach liściastych: wierzbach, akacjach, topolach czy dębach. Często pojawiają się też na drzewach owocowych, np. jabłoniach, orzechach lub czereśniach. Spotkamy je przy drogach, w sadach, w ogrodach i parkach. Rzadziej znajdziemy je natomiast na drzewach liściastych.
        • madohora Re: Sezon na grzyby 02.06.22, 19:43
          ZUPA GRZYBOWA

          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/z0w2yOWlFxP0b4nHX.jpg
        • madohora Re: Sezon na grzyby 03.06.22, 19:52
          DROŻDŻE

          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/xRR5ML3wGLgiXj4JX.jpg
        • madohora Re: Sezon na grzyby 03.06.22, 19:54
          CUKIER

          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/63lNOhAqnaTNra3MX.jpg
        • madohora Re: Sezon na grzyby 03.06.22, 19:56
          Dodajemy szczyptę soli i cukru. Całość zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodajemy tyle mąki aby przykryła nam drożdże. Odstawiamy na 30 minut.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.07.22, 16:54
            RISOTTO Z BOROWIKAMI

            500g borowików
            2 szklanki ryżu arborio
            1 biała cebula
            3 ząbki czosnku
            3/4 szklanki białego wytrawnego wina
            1l gorącego bulionu warzywnego
            150g startego parmezanu
            1 pęczek pietruszki
            1 łyżeczka tymianku
            Sól morska
            pieprz świeżo mielony
            3 łyżki oliwy z oliwek
            3 łyżki masła

            Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania.
            Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż.
            Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
            Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem. Od razu podajemy
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.07.22, 17:00
            PLACKI ZIEMNIACZANE Z RYDZAMI

            Placki:
            Ziemniak - 7 szt dużych
            Cebula - 3 szt małe
            Pieprz, sól
            Jajko- 1 szt
            Mąka - 4 łyżki
            Olej do smażenia
            Sos:
            Rydze - 500g
            Masło klarowane - 1 łyżka
            Pieprz, sól
            Dodatkowo:
            Oscypek

            Placki:

            Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze.



            Sos:

            Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy.
            Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 27.07.22, 22:34
            ZUPA PIECZARKOWA

            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/oQWyfWnsoS3yC20TX.jpg
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:28
            Miąższ ma barwę białą. Smak i zapach słaby, słodkawy, określany jako przyjemny.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:29
            Muchomor wiosenny ze względu na swoje trujące właściwości nie posiada żadnego zastosowania.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:37
            Nie wszystkie muchomory są trujące! W tym liczącym ponad 600 gatunków rodzaju botanicznym znajdują się również grzyby jadalne, ale ze względów bezpieczeństwa większość źródeł odradza ich zbieranie. I trudno się dziwić – szacuje się, że aż 95% wszystkich śmiertelnych zatruć grzybami to „wina” muchomorów właśnie
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:38
            Jeśli chodzi o obecne w Polsce gatunki muchomorów, to miewają one swoje wyraźne preferencje lokalizacyjne. Znajdujący się na liście gatunków zagrożonych muchomor królewski (Amanita regalis), o ciemnobrązowym kapeluszu w białe łaty, upodobał sobie na przykład lasy liściaste i tereny górskie, a dobrze znany muchomor czerwony (Amanita muscaria), choć rośnie w lasach mieszanych, iglastych i liściastych, najchętniej wchodzi w symbiozę z brzozą. Muchomor srebrzysty (Amanita mairei), również zaliczany do rzadkich gatunków, preferuje z kolei towarzystwo grabów, dębów i lip, podczas gdy muchomor alpejski (Amanita nivalis) występuje praktycznie tylko w Tatrach w symbiozie z wierzbami i dębikami.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:39
            Ogólnie rzecz biorąc o identyfikacji muchomorów decydują następujące cechy morfologiczne:

            białe blaszki, wolne przy trzonie;
            okazały pierścień na trzonie;
            pochwa u bulwiastej nasady trzonu (w niektórych gatunkach podrodzaju Lepidella o charakterze szczątkowym);
            zazwyczaj suche kapelusze;
            plamki lub szorstkie łatki na owocniku występujące u sporej części gatunków.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:40
            Muchomory do perfekcji opanowały sztukę samoobrony przed ludźmi i zwierzętami. Ich smak nigdy nie zdradza czających się we wnętrzu toksyn, których spora część jest po prostu zabójcza. Szczególnie złą sławą cieszy się muchomor zielonawy, zwany sromotnikowym (Amanita phalloides), który odegrał niemałą rolę w dziejach świata – najprawdopodobniej to z jego pomocą otruto rzymskiego cesarza Klaudiusza oraz XVIII-wiecznego cesarza Karola VI. A to wszystko za sprawą zawartej w nim alfa-amanityny powodującej nieodwracalne uszkodzenia wątroby. Toksycznych substancji w tkance sromotnika jest więcej i nie da się ich zneutralizować nawet cieplną obróbką. Oznaki zatrucia pojawiają się przy tym dość późno – dopiero po 8-16 godzinach od spożycia.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:42
            Paradoksalnie, a wręcz jakby złośliwie, niektóre gatunki muchomorów są całkiem jadalne, a nawet bardzo smaczne. Od czasów starożytności wielką estymą darzy się muchomora cesarskiego (Amanita ceasarea), który był ponoć delikatesem na dworach pierwszych rzymskich cesarzów. Do dnia dzisiejszego powszechnie spożywa się go w Meksyku. Do popularnych przysmaków należy także muchomor czerwieniejący (Amanita rubescens) o pięknych różowych owocnikach, odznaczających się imponującym rozmiarami i przyjemną konsystencją. W Czechach zwany „różowką” spożywany jest w wielkich ilościach po osmażeniu w panierce.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 14:47
            Pochodzi z Europy, skąd rozprzestrzenił się jako gatunek inwazyjny. Współcześnie występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Europie Środkowej, w tym na terenie całej Polski, jest pospolity
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 18:45
            Występuje od maja do początku października.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 18:46
            Blaszki są na początki białe, później stają się oliwkowobrązowe. Są szerokie i dość gęste. Po uciśnięciu przybierają czerwoną barwę. Na ostrzach blaszek znajdują się cheilocystydy, które są jednak widoczne tylko pod mikroskopem.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 17.09.22, 19:03
            Zarodniki jajowato-fasolowate. Wysyp zarodników ochrowobrązowy.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:26
            Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta)
            Nazywany/a też: babi uch, babie uszy, babieusz, grzyb majowy
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:28
            Miąższ jest chrząstkowaty i kruchy. Barwy białawej. Ma aromatyczny zapach przypominający niedojrzałe orzechy.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:29
            Piestrzenica kasztanowata nie posiada żadnych właściwości ze względu na trujące działanie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:36
            Obecna nazwa rodzajowa Rubroboletus nawiązuje do czerwonego zabarwienia łodygi i porów tego borowika. Specyficzny epitet satanas oznacza „diabła”. Podobno dr Lenz nadał temu borowikowi jego diabelską nazwę, ponieważ czuł się źle, gdy go opisywał. Większość ludzi, którzy widzieli czarciego borowika, mówi, że jest to jeden z najpiękniejszych grzybów leśnych.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:39
            Starsze okazy mają kapelusze o powierzchni zamszowej lub gładkiej. Pokryte porami rurki tego grzyba mierzą zazwyczaj do 25 mm i są wycięte na kształt zatoki. Ich kolor jest w początkowej fazie rozwoju żółty, zaś później staje się oliwkowy. Pory u młodych okazów są jasnożółte, a u starszych stają się pomarańczowe albo czerwone. W końcowej fazie rozwoju są brązowooliwkowe, a pod wpływem dotyku stają się niebieskie. Trzon jest wyraźnie bulwiasty i często jest szerszy niż dłuższy, w miarę rozszerzania się grzyba staje się bardziej brzuchaty. Jego kolor przy wierzchołku jest złotożółty do pomarańczowego, dalej staje się coraz bardziej różowo-czerwony do czerwonawo-pomarańczowego i ciemnokarminowo-czerwonego do fioletowo-czerwonego w kierunku podstawy. Jest ozdobiony delikatną, żółtawą do czerwonawej, sześciokątną siatką, czasami ograniczoną do górnej połowy trzonu. Młode okazy wyróżnia trzonek kulisty albo cylindryczny, zaś starsze charakteryzuje podstawa baryłkowata. Miąższ borowika szatańskiego ma kolor biały, kremowy lub bladożółty. Po nacięciu nożem staje się błękitny. Jego smak jest łagodny, bez nuty przewodniej. Zapach jest również niezbyt intensywny. Jedynie starsze okazy wyróżnia woń zgniłej cebuli lub padliny. Swoim wyglądem borowik szatański może nieco przypominać trujący borowik purpurowy lub niejadalny borowik żółtopory.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:42
            Nie wolno także podawać choremu wody. Należy zrobić wszystko, by nie doszło do uszkodzenia wątroby, dlatego szybka reakcja i udzielenie profesjonalnej pierwszej pomocy jest w tym przypadku bardzo ważne. Na szczęście, ze względu na charakterystyczny wygląd i sporadyczne występowanie w naszym kraju, do zatruć borowikiem szatańskim dochodzi niezwykle rzadko. Nawet niedoświadczony grzybiarz, wyposażony w aktualny atlas grzybów, bez żadnego problemu jest w stanie odróżnić trującego „szatana” od smacznego prawdziwka. Charakterystyczna kredowa czapka i czerwona bulwiasty trzon sprawiają, że borowik jest łatwym do zidentyfikowania grzybem. Jedynym powszechnym borowikiem jadalnym, z którym można go pomylić jest borowik ceglastopory (Neoboletus luridiformis) – i tylko z tego powodu rozsądne wydaje się pominięcie wszystkich borowików z czerwonymi porami.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:44
            Rubroboletus rhodoxanthus to gatunek grzyba należący do rodziny borowikowatych. Borowik purpurowy jest grzybem trującym, który w Polsce występuje rzadko. W Europie spotykany jest również w takich krajach, jak: Austria, Anglia, Belgia, Niemcy, Czechy, Norwegia, Holandia i Słowacja. Warto wiedzieć, że w tych państwach grzyb został uznany za gatunek zagrożony. Dlatego też trafił na czerwoną listę. Mikoryzuje on z korzeniami roślin naczyniowych lub z ich nasionami. Co oznacza, że pobiera on od nich związki organiczne potrzebne do prawidłowego rozwoju. Natomiast w zamian przekazuje związki mineralne takie jak fosfor i azot.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:49
            Należy wiedzieć, że miąższ ma twardą konsystencję na kapeluszu, z kolei we wnętrzu trzonka jest on miękki. Smak i zapach są nieokreślone, choć niektóre źródła podają, że walory smakowe borowika trującego są bardzo słabe, a zapachowe zaś łagodne. Natomiast jego barwa określana jest jako bladożółta, która zmienia się po przecięciu na szarozieloną.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:50
            Ze względu na właściwości trujące borowik purpurowy nie posiada żadnego zastosowania. Zawiera liczne substancje niebezpieczne i toksyczne dla ludzi.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:51
            Owocniki Rubroboletus rhodoxanthus w związku ze swoją budową jest gatunkiem przypominającym grzyby takie jak krwistoborowik lubczykowy, krwistoborowik świerkowo-jodłowy oraz krwistoborowik szatański.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:53
            Zasłonak rudy (Cortinarius orellanu) jest śmiertelnie trującym gatunkiem grzybów z rodziny zasłonakowatych. Nazwę polskojęzyczną nadał mu zespół badaczy pod przewodnictwem Barbary Gumińskiej i Władysława Wojewody w 1968 r. Okazy zasłonaka można spotkać na wielu obszarach Europy i w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. W naszym kraju grzyb ten występuje sporadycznie. Z tego powodu figuruje na Czerwonej Liście roślin i grzybów Polski, gdzie ma status R, co oznacza, że jest potencjalnie zagrożony ze względu na niewielki zasięg geograficzny i małe obszary siedliskowe. Za gatunek zagrożony uważają go również Szwajcarzy, Duńczycy, Holendrzy, Norwedzy i Szwedzi.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:56
            Ich forma jest wypukła i gruba. Są dość rzadko ułożone i solidnie przyrośnięte do trzonu. Z kolei nóżka zasłonaka osiąga z reguły do 10 cm wysokości. Ma kształt cylindryczny, lekko zwężony na dole. Jej kolor jest żółty lub żółtobrązowy z ciemniejszymi przebarwieniami. Miąższ tego grzyba ma barwę żółtawą. Jego smak jest łagodny, z lekko kwaśną nutą. Aromat przypomina zaś zapach rzodkwi. Zarodniki zasłonaka mają formę elipsoidalną lub migdałowatą. Ich wielkość to 8-11 x 5,5-7 μm.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:57
            Symptomy wskazujące na zatrucie pojawiają się dopiero po kilku dniach od momentu spożycia posiłku zawierającego miąższ zasłonaka rudego. W wyniku intoksykacji występuje tępy ból w odcinku krzyżowo-lędźwiowym kręgosłupa, mdłości, wymioty i biegunka. Towarzyszy temu ogólne osłabienie, bóle mięśni i zawroty głowy. Dodatkowo pojawia się wzmożone pragnienie spowodowane odwodnieniem organizmu przez wymioty, biegunkę i silne zaburzenie homeostazy wodno-elektrolitowej. Pełne spektrum objawów intoksykacji pojawia się zwykle po ok. 2 tygodniach. Z tego powodu wiele osób nie potrafi powiązać ich bezpośrednio ze spożyciem tego grzyba. Szacuje się, że śmierć następuje po spożyciu dawki ok. 150 g zasłonaka rudego, jednak siła działania toksyny zależy również od osobniczej wrażliwości pacjenta oraz wyjściowego stanu jego nerek. Ostatecznie zgon może nastąpić z powodu przewlekłej i nieleczonej niewydolności nerek.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 18.09.22, 23:59
            Na orelaninę wciąż nie wynaleziono antidotum, więc w przypadku zatrucia kuracja polega wyłącznie na podtrzymywaniu podstawowych czynności ustroju i naprawianiu postępujących zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Gdy dojdzie do zaawansowanej niewydolności, przeprowadza się zwykle dializoterapię albo transplantację nerki. Wówczas szanse na przeżycie pacjenta są niewielkie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:01
            Maślanka wiązkowa to grzyb trujący. To jedna z najbardziej pospolicie występujących odmian grzybów blaszkowych. Opieńka trująca występuje na zalesionych terenach naszego kraju nieprzerwanie od początku kwietnia aż do grudnia. Z tego powodu na dobre wpisała się w leśny krajobraz. Gorzki, a jednocześnie ostry smak grzyba sprawia, że zatrucia maślanką wiązkową są rzadkie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:02
            Kapelusz maślanki wiązkowej osiąga średnicę do 7 cm. U młodych okazów ma kształt półkolisty, później staje się wypukły, a następnie płaski z niedużym wybrzuszeniem. Powierzchnia kapelusza jest naga i gładka. W środku ma barwę pomarańczowo-czerwono-brązową lub pomarańczowożółtą.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:03
            Miąższ ma barwę jasno-siarkowo-żółtą, jedynie przy podstawie trzonu ma barwę brązowawą. Jest elastyczny i cienki. Ma bardzo ostry smak i niewyraźny zapach.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:05
            Nie ma żadnego zastosowania ze względu na właściwości trujące. Jednak w przeszłości odmiana była przedmiotem badań naukowców, co przyniosło ciekawe rezultaty. Z owocników opieńki niejadalnej udało się bowiem wyizolować związek chemiczny (fascikulol) o działaniu antybiotycznym, który pomaga w walce z gronkowcem złocistym. Z kolei z grzybni maślanki wiązkowej otrzymano substancje cytotoksyczne, hamujące wzrost poszczególnych komórek wirusa polio.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:06
            Gorzki, a jednocześnie ostry smak grzyba sprawia, że zatrucia maślanką wiązkową są rzadkie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:09
            Trucizny zawarte z grzybach takich jak strzępiaki np. strzępiak ceglasty (Inocybe erubescens), muchomory czerwone i plamiste zawierają trucizny, które atakują system nerwowy. Niektóre grzyby trujące mają toksyny rozpuszczalne w wodzie. Oznacza to, że obgotowanie takich grzybów zmniejszy właściwości trujące, ale ich nie zlikwiduje zupełnie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:11
            Objawy ze strony układu trawienia
            Objawy ze strony układu trawienia występują głównie po zjedzeniu grzybów zawierających muskarynę. Do grzybów tych zalicza się strzępiaka ceglastego, a także muchomora plamistego i muchomora czerwonego. W początkowym etapie przebiegu zatrucia, pojawiają się nudności, wymioty, bóle brzucha i bolesne parcie na stolec, a w ciężkich przypadkach także wstrząs. W zatruciu muchomorem czerwonym, muchomorem plamistym i strzępiakiem ceglastym, rzadko dochodzi do uszkodzenia komórek wątroby (hepatocytów) i komórek znajdujących się w nerkach.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:12
            Po zatruciu muchomorem czerwonym lub plamistym, pierwsze objawy ze strony układu przywspółczulnego występują po około dwóch godzinach od spożycia. Występujące objawy obejmują rozszerzenie źrenic, wzrost temperatury ciała, zaczerwienienie i wysuszenie skóry, drżenie mięśni, przyspieszenie lub spowolnienie akcji serca i liczby oddechów, wzrost skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, wzrost samego ciśnienia skurczowego lub wzrost niedociśnienia.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 23.09.22, 14:50
              Prowadzone od kilku lat badania nad całym rodzajem Tulostoma wykazały jak niewiele naukowcom wiadomo o tych grzybach. Okazało się, że w Polsce i krajach sąsiednich występuje wiele dotąd nie podawanych berłóweczek, w tym szereg jeszcze nie opisanych jako odrębne gatunki. Bez użycia metod molekularnych jak sekwencjowanie DNA ciężko zweryfikować przynależność gatunkową okazów przechowywanych w zielnikach uczelni oraz prywatnych kolekcjach badaczy. Opracowanie aktualnego rozmieszczenia berłóweczki czeskiej w Polsce byłoby niemożliwe bez weryfikacji starych owocników, zdeponowanych przede wszystkim w zielniku WB UW.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 23.09.22, 14:52
              https://c.tenor.com/AoNvGxjUa5UAAAAM/mushroom-fall.gif
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:11
              Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać w kuchni po jadalne grzyby, np. z blaszkami, których zdjęcia i opisy znajdują się na naszej stronie internetowej. Dzięki nim można dokładnie poznać dany gatunek, sprawdzając, jak wygląda i jakie są jego cechy charakterystyczne. Udostępniamy kompletny, wartościowy pod względem merytorycznym I bogaty w grafiki, dane i obrazy atlas grzybów jadalnych w Polsce przedstawiający różne rodzaje tych organizmów w wyczerpujący sposób. Przykłady rzadkich i najsmaczniejszych osobników, w tym przeznaczonych dla dzieci, pozwalają poszerzyć wiedzę na ten temat.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:13
              borowik szlachetny (prawdziwek, wszystkie odmiany) (Boletus edulis);
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:14
              gąska zielonka (Tricholoma equestre);
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:15
              koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) (Leccinum rufum);
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:16
              mleczaj rydz (L. deliciosus);
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:17
              podgrzybek brunatny (Xerocomus badius).
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:18
              Gatunek Czas wytwarzania owocników
              [czas kiedy jest ich najwięcej] Miejsce występowania
              (grzyby tworzące mikoryzę)
              Borowik szlachetny od czerwca do października
              [od sierpnia do września] mikoryza najczęściej ze świerkami, ale też z innymi gatunkami drzew
              Koźlarz babka od czerwca do października
              [sierpień i wrzesień] mikoryza z brzozą
              Koźlarz czerwony od czerwca do października
              [sierpień i wrzesień] mikoryza z topolą osiką
              Maślak zwyczajny od czerwca do października (w bardzo ciepłą jesień, bez silnych przymrozków, do grudnia)
              [sierpień i wrzesień] mikoryza najczęściej z sosną, rzadziej z jodłą i modrzewiem
              Pieprznik jadalny (kurka) od czerwca do listopada
              [od sierpnia do października] mikoryza głównie z takimi gatunkami, jak sosna, świerk, dąb i grab
              Podgrzybek brunatny od czerwca do listopada
              [wrzesień i październik] pod sosnami, świerkami, dębami i bukami
              Gołąbek zielonawofioletowy (modrożółty) Od lipca do listopada
              [wrzesień] mikoryza z dębem, bukiem, świerkiem i lipą
              Gąska zielona od września do listopada ( w bardzo ciepłą jesień do grudnia)
              [październik] mikoryza z sosną zwyczajną
              Mleczaj rydz od sierpnia do listopada
              [wrzesień i październik] mikoryza z sosną
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:19
              Gatunek Czas wytwarzania owocników [czas kiedy jest ich najwięcej] Miejsce występowania
              (grzyby saprofityczne)
              Łuszczak (łuskwiak) zmienny od maja do listopada
              [wrzesień i październik] pasożyt i saprofit wielu gatunków drzew liściastych i iglastych
              Czubajka kania od lipca do października
              [wrzesień i październik] saprofit, rozkłada ściółkę leśną
              Purchawka chropowata od lipca do listopada
              [wrzesień i październik] saprofit ściółki leśnej i murszejącego drewna
              Szmaciak gałęzisty od sierpnia do października
              [wrzesień] saprofit i pasożyt korzeni i pni drzew iglastych
              Opieńka miodowa od września do listopada
              [październik] saprofit, żeruje na żywym i martwym drewnie wielu gatunków drzew
              Opieńka ciemna od września do listopada
              [październik] saprofit, żeruje na żywym i martwym drewnie wielu gatunków drzew
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:20
              Wśród grzybów jadalnych objętych ochroną ścisłą można wymienić:
              boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:21
              dwupierścieniak cesarski (Catathelasma imperiale)
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:22
              maślak trydencki (Suillus tridentinus),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:23
              trufla wgłębiona (Tuber mesentericum).
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:24
              wodnichy (rodzina Hygrophoraceae),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:25
              borowiczak dęty (Suillus cavipes),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:26
              maślak syberyjski (Suillus americanus),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:27
              smardze (rodzina Morchellaceae),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:28
              soplówka jodłowa (Hericium alpestre),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:29
              Natomiast do grzybów pod ochroną częściową, które mogą być pozyskiwane (za zgodą Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska), zalicza się:
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:30
              smardz jadalny (Morchella esculenta),
            • madohora Re: Sezon na grzyby 24.09.22, 20:32
              smardz stożkowaty (Morchella conica)
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:13
            Objawy zatrucia występują bardzo późno. Pierwsze objawy pojawiają się średnio po 8 do 24 godzin po spożyciu, a zazwyczaj 12 -14 godzin po spożyciu. Występujące objawy to nudności, silne bóle brzucha, ogólne osłabienie, bóle mięśni kończyn, gwałtowne, obfite i nawracające wymioty oraz wodniste biegunki, które prowadzą do odwodnienia i przez to także to zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi także do zmniejszenia ilości oddawanego moczu, a często także bezmoczu, spada ciśnienie krwi, pojawia się sinica i hipoglikemia. Może pojawić się powiększenie wątroby i tkliwość w okolicy brzucha.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:15
            Po 4-5 dobach pojawiają się kliniczne cechy niewydolności wątroby, w wyniku jej wyniszczenia i postępującej martwicy. Pojawia się żółtaczka, a sama wątroba jest powiększona, lub dużo mniejsza w stosunku do prawidłowej wielkości. Wzrasta ilość transaminaz i występuje hiperbilirubinemia, hipoglikemia i kwasica metaboliczna, wzrasta poziom kreatyniny i wydłuża się czas krzepnięcia krwi.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:16
            W wyniku ciężkiego zatrucia, zgon następuje pomiędzy 6 a 16 dobą od zatrucia, w wyniku bardzo ciężkiego, wielonarządowego wyniszczenia organizmu.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 19.09.22, 00:17
            Jeśli chory jest nieprzytomny:
            Nie wolno wywoływać wymiotów, ponieważ istnieje ryzyko zachłyśnięcia.
            Należy sprawdzać stan chorego i w razie konieczności podjąć resuscytację.
            Ułożyć chorego w pozycji bezpiecznej.
            Wezwać karetkę pogotowia.
            Zapewnić choremu komfort termiczny i psychiczny.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:38
            Najliczniejsze okazy gąski czarnołuskowej znaleźć można w lasach mieszanych i liściastych, choć czasami występują również w lasach iglastych, znaleźć je można wówczas pod sosnami i świerkami. Występuje na terenie Europy oraz Ameryki Północnej. W wielu krajach Europy jest wpisany na czerwoną listę gatunków zagrożonych, w Polsce nie uznaje się go za gatunek zagrożony.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:40
            Trzon osiąga wysokość od 3 do 7 cm i grubość do 2 cm. Ma walcowaty kształt i jest wypełniony w środku. Ma barwę białą. Jest gładki lub włóknisty.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:42
            Gąska czarnołuskowa nie posiada żadnego praktycznego zastosowania.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:44
            Gąska siarkowa to szeroko rozpowszechniony, miejscami bardzo pospolity grzyb, rozpowszechniony w całej Eurazji (od Europy po Chiny i Japonię włącznie) i Ameryce Północnej (tak na wybrzeżach atlantyckich, jak i pacyficznych, na południe po Florydę i Meksyk). Zasiedla rozmaite typy lasów, gdzie wchodzi w mikoryzy ze świerkiem, jodłą i sosną, czasem też bukiem i dębem (w tym inwazyjnym w Polsce dębem czerwonym). Woli jednak podłoża alkaliczne, wapienne od kwaśnych, bielicowych piasków i torfów, stąd w Polsce bywa lokalnie rzadsza na nizinach, tudzież w górach o przewadze granitów i bazaltów, natomiast pospolita na wyżynach i w wapiennych pasmach górskich. Najczęstsza w miejscach dość widnych: na polanach, porębach, koło ścieżek i pasów ppoż.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:45
            Blaszki o regularnej tramie, ząbkowato wycięte, grube, barwy jaskrawo żółtej. Bardzo ważnym wyróżnikiem gąski siarkowej jest rzadkie rozmieszczenie blaszek, świetnie odróżniające ją od jadalnej gąski zielonej.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:46
            Wysyp spor biały. Zarodniki gładkie, przezroczyste, eliptyczne, nieamyloidalne, mierzą najczęściej 9-12 x 5-7 µm. Pór rostkowych nie ma.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:47
            Z powodu swej toksyczności gąska siarkowa jest niejadalna. Znaleziono jednak dla niej zastosowanie jako organizmu modelowego w badaniach nad mikoryzą.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:50
            Za podgatunek gąski siarkowej bywa uznawana gąska winnobrązowa (g. ropusza) T. bufonius. Wśród gąsek z sekcji (podrodzaju) Sericella, do którego należy g. siarkowa, opisano sześć gatunków, jednak uczeni przypuszczają, że może być ich więcej. Gąska siarkowa bywa żywicielką korzeniówki Monotropa hypopitys – niesamowitej, cudzożywnej rośliny kwiatowej z rodziny wrzosowatej, „okradającej” drzewa i ich grzybowych partnerów z produktów fotosyntezy.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:52
            Gołąbek lepki rośnie w Europie Zachodniej głównie w lasach iglastych, jodłowych i świerkowych. Najczęściej w lasach górskich w grupach
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:54
            Blaszki gołąbka lepkiego dosyć gęste, posiadające nieliczne blaszeczki, rozwidlone i łamliwe. Białawe, posiadające zielonkawy odcień.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:55
            Gołąbek lepki nie ma żadnego zastosowania ze względy na piekący smak.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 19:57
            Gołąbek krwisty zazwyczaj rośnie się w lipcu i trwa do października.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:35
              Gołąbek krwisty wyglądem bardzo przypomina inny gatunek, jakim jest gołąbek śledziowy (Russula xerampleina). Cechą odróżniającą te dwa okazy jest zapach Russula xerampelina, który przypomina zapach ryby.
              Gołąbek krwisty zgłoszony do bazy znalezisk grzybów rzadkich, zagrożonych i chronionych. (GREJ)
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:37
            Łuskwiak rdzawołuskowy rośnie od sierpnia do października. W Ameryce Północnej spotykany również w listopadzie.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:37
              Borowika gładkotrzonowego pomylić można z borowikiem ponurym (czarcim grzybem) Suillellus luridus, borowikiem kaukaskim Suillellus caucasicus, borowikiem ceglastoporym (czerwononóżką) Neoboletus erythropus, tudzież z borowikiem żółtoporym Caloboletus calopus. Należy pamiętać, iż borowik gładkotrzonowy jak sama nazwa wskazuje ma gładki czyli pozbawiony siatki trzon, co nieźle odróżnia go od dwu pierwszych gatunków. U borowika ceglastoporego nóżka jest mocniej purpurowa o ceglastym odcieniu. Borowik żółtopory za to ma żółte rurki i pory, zasiedla też inne siedliska od borowika gładkotrzonowego (dolnoreglowe i wyżynne świerczyny, a nie widne, ciepłe lasy liściaste).
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:38
              W naszych czasach nie ma żadnych zastosowań. Borowik gładkotrzonowy zasługuje na ochronę z uwagi na ogromną rzadkość.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:40
              https://zasoby.ekologia.pl/grzyby/a/300/2012-07-22-Boletus-queletii-Schulzer-253591_mini.jpg
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:41
              W ciągu roku obserwuje się zwykle tylko jeden pojaw borowików cytrynowych - od sierpnia zwykle do pierwszych dni października, wyjątkowo dłużej, nawet do końca listopada. Podczas wyjątkowo ciepłych zim obserwuje się tego grzyba nawet w grudniu.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:42
              Według niektórych, nowszych ujęć na zachodnich, pacyficznych wybrzeżach USA oraz w Chinach Ludowych rosną inne gatunki borowików. Borowiki rodzime dla Colorado, Arizony, Nowego Meksyku i Kalifornii ujmuje się jako: Boletus rex-veris, B. barrowsii, B. grandedulis i B. regineus. Jakkolwiek chińskie borowiki dostępne w handlu wciąż opisuje się jako b. szlachetne B. edulis to jednak co raz częściej bywają klasyfikowane w pracach naukowych jako odrębne gatunki: B. bainiugan, B. meiweiniuganjun oraz B. shiyong.
              Mikoryzy borowika cytrynowego są mniej znane od mikoryz formy typowej borowika szlachetnego. Ten ostatni w Europie Środkowej rośnie głównie pod świerkiem, rzadziej brzozą. Może jednak wchodzić w symbiozę z korzeniami wielu innych drzew i krzewów, w górach Eurazji z kosodrzewiną; w Europie Południowej z kasztanem jadalnym, miejscowymi dębami i czystkiem; w Ameryce Północnej z daglezją, sosną wirginijską i sosną rozpierzchłą; na Dalekim Wschodzie z keteleeriami, chryzolepisem, litokarpusem, miejscowymi bukami, dębami oraz sosną Massona; na Nowej Zelandii z sosną kalifornijską albo europejskimi brzozami.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:42
              Hymenofor rurkowaty, koloru białego.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:43
              Borowik żółty ma trzon długości 5-16 cm, a 3-7 cm grubości, z siateczkowatą powierzchnią, pełny, jędrny u młodych okazów, a co raz bardziej gąbczasty u starszych, środkowy, zwykle pękaty, maczugokształtny lub bulwiasty.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:44
              Wysyp spor u młodych kremowo-brązowy, u starszych ciemnooliwkowy lub oliwkowo-brązowy. Spory wrzecionowate, gładkie, bez pór rostkowych, z kroplą oleju, mierzą najczęściej 14-18 na 4,5-7,0 μm.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:45
              Borowik 🍋 cytrynowy (żółty) to pomimo obfitego nieraz zaczerwienia wspaniały grzyb jadalny. Ceni się go wysoko za apetyczny wygląd po ugotowaniu, posiekaniu lub ususzeniu, gdyż pozostaje biały. Kolejnymi zaletami są swoisty, mocny ale przyjemny borowikowy aromat oraz łagodny, lekko słodkawy smak. Owocniki borowików, w tym cytrynowych, bardzo smakują wielu zwierzętom, od larw muchówek („czerwi, robaków”) przez ślimaki i chrząszcze do ptaków śpiewających i gryzoni.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 28.09.22, 23:46
              Jak u pozostałych borowików. Borowik cytrynowy (żółty) podobnie jak typowy prawdziwek świetnie smakuje na świeżo, tudzież jako składnik pierogów, sosów, zup, marynat oraz ekstraktów grzybnych do innych potraw. To uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – zarówno jako główny element danego dania, jak i smakowity dodatek do innej potrawy. W obu przypadkach borowik żółty spisuje się znakomicie i zapewnia oczekiwane wrażenia kulinarne.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:04
              Gatunek ten pojawia się w wielu miejscach na całym świecie, od USA, poprzez Europę i Azję, skończywszy na RPA, Australię i Nową Zelandię, co świadczy o umiejętności dostosowania się tej odmiany do bardzo różnych warunków życiowych. Jeśli chodzi o konkretne miejsca, borowik żółty upodobał sobie drzewa – przede wszystkim świerki, niekiedy także brzozy, z którymi wchodzi w symbiozę.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:05
              Poza zawartością kilku witamin prezentuje on niewielką wartość odżywczą, jednak fakt, że pozostaje bardzo niskokalorycznym składnikiem, pozwala na stosowanie go podczas odchudzania.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:07
              Dziś za odrębne gatunki borowików o wspaniałych, smacznych i łatwych w transporcie owocnikach uznaje się obok borowika szlachetnego tylko: borowiki ciemnobrązowe Boletus aereus, borowiki sosnowe B. pinophilus oraz b. usiatkowane (letnie) B. reticulatus (syn. B. aestivalis).
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:09
              Borowik ciemnobrązowy rośnie od maja do września.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:10
              Kapelusz borowika ciemnobrązowego osiąga średnicę od 5 do nawet 30 cm. U młodych okazów skórka jest sucha i zamszowata, później staje się naga i może być popękana. Barwa od ciemnoczekoladowej do ciemnobrązowej. Kształt zmienia się wraz z wiekiem - na początku jest półkolisty, później staje się płaski.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:10
              Trzon osiąga długość od 5 d 12 cm i grubość od 2 do 4 cm. Ma barwę jaśniejszą od kapelusza - bladobrązowo-czerwoną. Pokryty jest na całej długości delikatną siateczką. Na początku ma gruby i pękaty kształt, później staje się walcowaty.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:11
              Zarodniki wrzecionowato-eliptyczne, gładkie, barwy brązowej. Wysyp zarodników od oliwkowego do oliwkowobrązowego.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:12
              Borowik ciemnobrązowy nadaje się doskonale jako dodatek do wielu dań. Można sporządzić z niego pyszne sosy czy zupy. Nadaje się do suszenia i do bezpośredniego spożycia.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:13
              https://zasoby.ekologia.pl/grzyby/a/124/Boletus-aereus-IT_mini.JPG
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:15
              Borowik ceglastopory z czerwoną nóżką to grzyb zwany również jako gniewosz, gniewus czy huban, który wygląda jak duży prawdziwek i rośnie od maja do października. Najobficiej występuje latem i wczesną jesienią.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:16
              Rurki osiągają wysokość od 2 do 3 cm. Są żółtozielone, ze stosunkowo drobnymi i gęstymi porami, które w młodości przybierają żółtą barwę. U starszych okazów robią się ceglastoczerwone, a następnie bledną i stają się pomarańczowe.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:17
              Miąższ borowika ceglastoporego jest jaskrawożółty, po przecięciu zmienia barwę na ciemnoniebieską lub atramentową. Jest twardy i jędrny. Ma łagodny smak i słaby zapach.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 00:18
              Jak go nie pomylić z innymi gatunkami? Do gatunku znanego pod nazwani gniewosz, gniewus czy huban podobnych jest kilka odmian, przez co powinny zbierać go jedynie doświadczone osoby. Grzyb z czerwonym spodem pomylić można m.in. z borowikiem ponurym. Zwany siniakiem czy dębiakiem, odróżnia się od jadalnego okazu gorzkim smakiem i obecnością kopułkowatej siateczki na nóżce. Borowik ceglastopory podobny jest również do borowika gładkotrzonowego, ale aby odróżnić oba gatunki, wystarczy spojrzeć na trzony. Gniewus ma specyficzne kosmki, podczas gdy gładkotrzonowy jest pozbawionych naleciałości na nóżce. Młode owocniki mogą być także mylone z borowikiem grubotrzonowym, ponieważ oba grzyby występują na tym samym terenie, a ich miąższ po przecięciu przybiera barwę niebieską. U borowika grubotrzonowego jest ona jednak mniej intensywna, a sam miąższ ma bardzo gorzki smak. Poza tym borowik grubotrzonowy pokryty jest siatką (a nie strzępkami, jak w przypadku borowika ceglastoporego) i ma żółte rurki oraz jaśniejszy kapelusz.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:38
            Trzon mocny, cylindryczny, 15 centymetrowy, do 1,5 cm szerokości. Pierścień słabo zaznaczony. Pod pierścieniem widnieją drobne łuseczki. Kolor od biało-żółtego do cynamonowego.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:39
            Łuskwiak rdzawołuskowy nie nadaje się do spożycia przez ludzi, może powodować dolegliwości żołądkowe.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:42
            Mleczaj rudy jest grzybem niejadalnym ze względu na ostry smak. W Polsce jest pospolity, rośnie w dużych skupiskach.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 20:44
            Kapelusz mleczaja rudego osiąga średnicę od 3 do nawet 12 cm. Na początku ma kształt szereokostożkowaty i podwięnięty brzeg, później staje się płaskołukowaty, często pośrodku ma wypukły garb. Na końcu staje się nieco lejkowaty. Ma barwę równomiernie jasno lub czerwonobrązową, czasami jest purpurowo-czerwono-brązowy. Skóra na kapeluszu jest gładka i sucha.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:30
            Mleczaj rudy rośnie w lasach mieszanych i iglastych, głównie pod sosnami i świerkami. Znaleźć go można również przy bagnach i torfowiskach. Grzyb ten lubi kwaśne gleby. Występuje na półkuli północnej w umiarkowanym klimacie.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:31
            Trzon mleczaja rudego osiąga wysokość od 3 do 12 cm i szerokość 0,8-1,8 cm. Ma walcowaty kształt. Na początku jest pełny, później staje się pusty i kruchy. Kolor na początku jest białawy,
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:32
            Mleczaj rudy jest uznawany za grzyb niejadalny głównie ze względu na swój ostry smak. Według niektórych źródeł, po odpowiedniej obróbce można z niego przygotować smaczne dania. Grzyb ten posiada jednak również właściwości szkodliwe, jego spożycie na surowo może wiązać się z wystąpieniem takich dolegliwości jak biegunka, wymioty czy nudności.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:35
            Zasłonak fioletowy wyrasta w grupach lub pojedynczo w lasach mieszanych i liściastych na glebie zasadowej i kwaśnej. Spotkać go można głównie pod brzozami i bukami. Najczęściej rośnie w rejonach górskich.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:36
            Blaszki u młodych okazów są szerokie, fioletowe, później zmieniają barwę na brązowofioletową aż do czarnobrązowej. Ostrze jest jaśniejsze, białawe i przyrośnięte, pod lupą dostrzec można kosmki.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:38
            Zarodniki elipsoidalne lub migdałowate, brodawkowane. Wysyp zarodników brązowy.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:41
            Zasłonak cynamonowy jest grzybem niejadalnym. Nazwa gatunku sugeruje jego zabarwienie kapelusza, które u innych gatunków z rodziny zasłonakowatych może niewiele się różnić.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:42
            Blaszki zasłonaka cynamonowego początkowo okryte zasnówką koloru żółtego. Blaszki cienkie, żółte. Stopniowo ciemniejące do koloru rdzawego. Mogą być ząbkowane.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:44
            Zasłonak cynamonowy prawdopodobnie zawiera orellaninę, która powoduje uszkodzenia i zaburzenia czynności nerek.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:49
            Pieprznik pomarańczowy rośnie w lasach, najczęściej spotkać go można pod bukami. Lubi piaszczyste i gliniaste gleby.
          • madohora Re: Sezon na grzyby 22.09.22, 22:51
            Miąższ jest cienki i kruchy. Ma ostry smak i owocowy, słaby zapach. Od barwy białej do bladożółtej.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:01
              Miąższ pieczarki bulwiastej jest cienki i mięsisty, z jamą w okolicach trzonu. Ma biały kolor, który pod wpływem nacisku szarzeje w okolicach kapelusza, natomiast w dolnej części trzonu staje się żółty. Charakteryzuje go silny, przypominający anyżek zapach, który z czasem słabnie. Ma łagodny, grzybowy smak.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:01
              Pieczarkę bulwiastą łatwo też pomylić z jadalną pieczarką białawą i trującą pieczarką karbolową. Pieczarka biaława różni się blaszkami, które nigdy nie przybierają u niej różowej barwy. Pieczarkę karbolową można natomiast poznać po zapachu przypominającym karbol lub atrament i miąższu silnie żółknącym po uszkodzeniu.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:02
              Pieczarka bulwiasta nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia i zapiekania. Można także posłużyć jako składnik zupy, sosu lub sałatki. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i makaronami. Podczas przyrządzania silny anyżowy zapach, charakterystyczny dla tego grzyba, znika.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:04
              https://zasoby.ekologia.pl/grzyby/a/45/800px-agaricus-sylvicola-g4-5_mini.jpg
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:07
              Pieczarka biaława owocniki wytwarza przez prawie pół roku, od maja aż do końca października.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:08
              Pieczarka biaława ma duży, mięsisty kapelusz, który początkowo jest jajowaty, później staje się półkulisty i ulega stopniowemu spłaszczaniu. Powierzchnia kapelusza błyszcząca, biała, czasem kremowa. Po zebraniu grzyba, ulega on zżółknięciu.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:08
              Bardzo niski trzon, mięsisty, twardy, o cylindrycznym kształcie. Zgrubiały u podstawy, z czasem staje się rurkowaty. Łatwo oderwać go od kapelusza. Podobnie jak kapelusz, ulega zżółknięciu.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:09
              Wysyp zarodników purpurowobrunatny lub czarnobrązowy.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:10
              Pieczarka biaława stosowana jest do marynowania, smażenia, pieczenia, gotowania, duszenia. Wykorzystuje się ją jako dodatek do bardzo wielu dań - sosów, gulaszów. Jest wartościowym dodatkiem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Popularna w zupach, potrawa z makaronów, ziemniaków czy też mięs.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:11
              https://zasoby.ekologia.pl/grzyby/a/167/2012-10-09-Agaricus-arvensis-Schaeff-270481_mini.jpg
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:13
              Pierwsze okazy pieczarki płaskiej pojawiają się już pod koniec maja, ale dopiero w sierpniu grzyb ten zaczyna rosnąć w większych ilościach. Spotkać go można jeszcze pod koniec października.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:14
              Owocnik pieczarki płaskiej osiąga średnicę od 5 do 14 cm. U młodych okazów ma kształt półkulisty, ze spłaszczonym szczytem. Z czasem staje się rozpostarty, następnie wypukły, aż ostatecznie przybiera formę płaską. U najstarszych osobników widoczne są też małe wklęśnięcia na jego środku. Owocnik ma biały lub szaropopielaty odcień. Jedynie jego brzeg pozostaje całkowicie biały Pokryty jest delikatnymi łuseczkami, które mogą mieć szary lub brązowy kolor. Na szczycie zazwyczaj są ciemniejsze, a czasami nawet całkowicie czarne. Dotykanie i pocieranie powierzchni owocnika zmienia kolor łusek na żółty – barwa ta jednak szybko blaknie i niekiedy przybiera brązowy odcień. Powierzchnia kapelusza jest bardzo szorstka.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:14
              Trzon pieczarki płaskiej osiąga średnią wysokość i jest stosunkowo cienki (nie zostały jeszcze podane przybliżone wymiary jakie może osiągnąć). Ma wysmukły kształt, u podstawy zakończony ozdobą bulwą. W środku jest pełny, jednak niekiedy mogą pojawiać się w nim kanaliki. Otoczony jest szerokim, zwisającym pierścieniem, którego charakterystyczną cechą jest gładki wierzch i pokryty kosmkami spód. Przybiera białą barwę, czasem wpadającą w szary odcień. Ma gładką, równą powierzchnię.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:15
              Łuseczki pokrywające owocnik pieczarki płaskiej sprawiają, że można ją pomylić z jadalną czubajką kanią. Grzyby te można odróżnić po miąższu, który u czubajki kani nie zmienia koloru po przekrojeniu.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:16
              Pieczarka płaska jest grzybem trującym. Zjedzenie jej powoduje silne zaburzenia w trawieniu oraz mdłości, wymioty i biegunkę. Spożywanie jej z alkoholem wzmacnia trujące działanie i zaostrza występujące objawy.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:17
              Pieczarka płaska znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status E, oznaczający gatunek wymierający.
              Pieczarka płaska znajduje się także na liście gatunków zagrożonych w Niemczech, Danii, Finlandii.
              Polską nazwę pieczarka płaska podali w 1983 roku botanik Barbara Gumińska i biolog Władysław Wojewoda.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:27
              Pieczarka leśna jest dość smacznym grzybem jadalnym. Nie jest jednak ceniona przez zbieraczy, ponieważ jest brzydkim grzybem, a jej miąższ szybko czerwieniej po przekrojeniu. Trudno jest ją także znaleźć, ponieważ występuje dość rzadko.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:28
              Pieczarka leśna występuje w lasach iglastych i mieszanych, czasami spotkać ją można także na łąkach i w parkach. Najczęściej rośnie pod świerkami i jodłami, ale można również znaleźć ją pod olszami i wierzbami. Lubi gleby bogate w związki azotowe. Rośnie pojedynczo lub w niewielkich grupach po kilka sztuk. Nie jest zbyt pospolitym grzybem.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:29
              Blaszki pieczarki leśnej osiągają szerokość od 5 do 8 mm. Ułożone są dość gęsto, na końcach są wolne i nie przyrastają do trzonu. Pokryte są białą błoniastą osłoną częściową, która utrzymuje się na nich do późnego stadium rozwoju grzyba. U młodych osobników mają siwoczerwony lub szaroróżowy kolor, u starszych okazów przybierają barwę ciemnobrązową. Na ostrzach
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:29
              Miąższ pieczarki leśnej jest mięsisty, cienki i dość kruchy. Ma biały kolor, ale po przekrojeniu szybko czerwienieje, a następnie brązowieje. Ma dobry, łagodny, grzybowy smak i przyjemny migdałowy zapach (chociaż według niektórych grzybiarzy zapach pieczarki leśnej przypomina świeże drewno).
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:30
              Innym grzybem, z którym łatwo pomylić pieczarkę leśną jest śmiertelnie trujący muchomor jadowity. Jego miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy oraz ma słaby, nieprzyjemny, słodko-rzodkiewkowy zapach.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:31
              Pieczarka leśna jest grzybem jadalnym o dość dobrym, łagodnym smaku. W ponad 90 proc. składa się z wody, reszta to białka, węglowodany i błonnik oraz śladowe ilości skrobi i sacharozy. Pieczarki są bogatym źródłem białka. Białko pieczarek zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Spożywanie tych grzybów może uzupełnić niedobory żelaza i witaminy D.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:32
              Pieczarka leśna zawiera substancje, które obniżają poziom cukru we krwi.
            • madohora Re: Sezon na grzyby 29.09.22, 13:33
              https://zasoby.ekologia.pl/grzyby/a/42/agasil0big_mini.jpg