madohora Re: Szyfrogram 06.12.25, 14:26 Po rozwiązaniu szyfrogramu litery ponumerowane od 1 do 8 wraz z ujawnioną literą złożą się na dwuwyrazowe rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 21:58 Świat wokół nas się zmienia A ja pojadę do Cieszyna Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 21:59 A może zamiast bilardowe Zrobimy sobie kule śniegowe Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:06 „Bożonarodzeniowym kozłem wioski był jowialny młody Karl, który w delikatnym przebraniu diabła z parą wołowych rogów na czole biegał od gospodarstwa do gospodarstwa i robił psikusy”. Tak o koźle bożonarodzeniowym pisał XVIII-wieczny pisarz J.K. Schandrup Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:06 W zeszłym roku kupiłam polskie słomiane ozdoby choinkowe i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu znalazły się tam właśnie skandynawskie koziołki bożonarodzeniowe. W Polsce nigdy nie słyszałam o takiej tradycji, co innego w Danii. Tu od początku adwentu nadziać się można wszędzie na rogacze. Dosłownie każda witryna sklepowa, instytucja, czy prywatny dom posiada własnego, oplecionego czerwoną wstążką koziołka. Mimo tego, gdy pytałam swoich duńskich znajomych o to, skąd się wziął i dlaczego wystawiają słomianą kozę w święta, nie bardzo umieli mi odpowiedzieć. Jest tak samo, jak choinka, wieniec adwentowy, julefrokosty i cała reszta. Troszkę poszperałam, troszkę poczytałam i okazało się, że julebuk, czyli słomiany kozioł przewiązany czerwoną szarfą jest jednym z najstarszych skandynawskich symboli przesileniowych, czy też bożonarodzeniowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:08 Jak się okazuje, kozioł od zawsze, był składany w ofierze. W 1942 roku na bagnach w okolicach Tibirke znaleziono gliniane naczynia z epoki żelaza, ze szkieletami kóz złożonych w ofierze. Całkiem niedawno w związku z planowaną budową super nowoczesnego szpitala, archeologowie odkryli w okolicach Helsinge resztki domu z wczesnej epoki żelaza, w którym znajdowały się szczątki kóz złożonych w ofierze. Podobne odkrycia miały miejsce również w okolicach jeziora Salpetermosen znajdującego się na południe od Hillerød. Tam odkryto liczące 6000 lat czaszki kóz Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:08 W Trelleborgu natomiast odkryto studnię, w której złożono w ofierze ludzi w różnym wieku wraz z kozami najprawdopodobniej dla Odyna, który sam z siebie złożył ofiarę i napił się wody ze studni i poświęcił oko dla Mimira, by posiąść mądrość. Grób w Szwecji jest datowany na X wiek. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:09 Słomiany julebuk, czyli kozioł bożonarodzeniowy dostał jakby drugie życie w 1966 roku. Wszystko to stało się za sprawą Stiga Gavléna. Ten szwedzki specjalista od reklamy wpadł bowiem na pomysł umieszczenia na placu zamkowym w Gevali gigantycznego kozła ze słomy. Pierwsze szkice projektu wykonał na serwetce w kawiarni Konditori Lido Söder. Natomiast wykonanie jej zlecił swemu bratu, który do pomocy zaprosił swoich kolegów ze straży pożarnej. Koszt budowy wynoszący 10 tys. szwedzkich koron pokrył wówczas Harry Ström. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:09 Ogromna figura miała przyciągnąć do miasta turystów. Cel osiągnięto. Do miasta faktycznie zaczęły ściągać tłumy, by podziwiać monstrualnego rogacza. Co roku w pierwszą niedzielę adwentu na placu zamkowym umieszczany jest Gevalijski kozioł. Natomiast w 1985 roku figura trafiła do księgi rekordów Guinnessa jako największy słomiany kozioł na świecie. Jego całkowite rozmiary to 13 metrów wysokości i siedem szerokości. Natomiast nogi mają średnicę zaledwie 2 metrów. Ponadto całkowita waga zwierzaka to 3,6 ton, w czym sama słoma waży 1,3 tony. Do udekorowania szwedzkiego koziołka potrzeba 79,5 metra czerwonej wstążki. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:10 Co roku potrzeba 56 mat słomianych o długości 5 metrów, 1600 metrów sznurka, 1200 metrów bieżących drewna, 50 metrów tkaniny i 1000 godzin pracy. Koszt powstania instalacji to obecnie około 200 tysięcy szwedzkich koron. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:10 Słomiana rogacizna stała się tak bardzo popularna, iż zaczęto produkować jej mniejsze kopie, które rozpowszechniły się po całym świecie. Dziś w porządnym skandynawskim domu nie może zabraknąć słomianej figurki w czasie Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link